www.rgc.ro Web analytics

Jump to content
Hydra

Cum sa cant funk la chitara ?

Recommended Posts

Pentru stilul funk trebuie sa ajungi sa stapinesti foarte bine ritmica, armoniile si balansul. Ca de fapt in orice alt stil e importanta tehnica miscarii mainii drepte care in cazul asta are citeva particularitati pe care ti le poate explica doar un profesor bun si, nu in ultimul rind tehnica mainii stingi in executarea acordurilor (se articuleaza mult, se stopeaza, se face mute pe una, doua, trei sau chiar patru corzi, se pedaleaza foarte mult, se aluneca, se simplifica etc). Pentru inceput recomand sa asculti foarte multa muzica pe stilul pe care ti-l doresti si concomitent sa inveti bine multe, foarte multe acorduri, sa le schimbi usor, repede, cursiv si sa incerci sa cinti mult timp armonie, chiar simultan cu piesele pe care le asculti - doar pe clean, cu doar cel mult un compresor. Odata intrat in groove, improvizatiile solistice vor veni aproape de la sine (fireste, asta inseamna pe deasupra alte cunostinte, cel putin despre moduri si pentatonice). E mult de vorbit insa pentru inceput sper sa iti fie de folos aceste citeva mici indrumari din partea unui profesor de chitara.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Iti recomand niste trupe pe care sa le asculti (iti las si cate o piesa pt fiecare in parte), si sa observi chitara in primul rand cam ce face, cat sa iti formezi auzul pentru asta:

- Red Hot Chili Peppers (au fost my main influence cat timp invatam chitara + funk, bine, sunt/erau mai degraba funk rock) 

 

 


- James Brown


- Chic 


- Tomo Fujita


- Cory Wong


- Wild Cherry


- Jamiroquai


- Cateva piese de la Daft Punk cu Nile Rodgers

 


Cum se zicea si mai sus, la funk, o buna parte se rezuma la ritm, si de cele mai multe ori simplicitate. N-o sa prea vezi acorduri construite din multe note cantate in funk pe chitara. Primeaza notele individuale, intervale, triads. A, si cel mai important, sa iti dezvolti o tehnica de muting foarte buna :) De multe ori, cu mana dreapta o sa dai peste toate corzile (o sa lovesti chiar) dar target-ul mainii stangi va fi sa canti doar o nota, toate celelalte fiind muted. Asta amplifica percusivitatea, si scoate in evidenta ritmul. 

PS: bine, am exagerat putin cu linkurile de la Red hot :D ....

PPS: 

 

Edited by cotrusvlad
  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te salut :) iti dau un sfat prietenesc :)

Daca vrei cu adevarat sa intelegi si sa stapanesti tehnica de chitara specifica genului FUNK, iti recomand sa te documentezi pe Google/Wikipedia despre acest gen muzical si, pornind de la ce recomandari si nume de artisti gasesti acolo, sa cauti muzica lor pe youtube... ;)

Esential este sa incepi cu cei din generatia asa numita "OLD SCHOOL" ;) James Brown, artistii MOTOWN din anii '70 si chiar si artistii care au facut tranzitia intre FUNK si Disco... Bootsy Collins, Nile Rodgers, Chic, etc...

Daca reusesti sa canti chestii in maniera lor, pe urma, poti sa abordezi latura moderna a funk-ului ;)

Bafta :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daca esti familiar cu rockul, technica de rhythm al lui Nuno Bettencourt (albumele cu Extreme), Hendrix si Stevie Ray Vaughan (ex: couldn't stand the weather) ar fi un bun inceput spre funk.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.