Liviu.Pop Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Am un traf, nu stiu de pe unde, si m-am gandit sa-l sortesc ca traf de iesire intr-un amp SE. Cand l-am desfacut am constatat ca: - partile laterale ale E-ului (daca luam ca referinta E-un culcat spre dreapta) sunt mai late decat jumatate din mijloc, in timp ce partea de sus respecta proportia); - la una din partile laterale exista ceva element din cupru, ca o spira inchisa. As vrea sa aflu: - daca are cineva habar de la ce provin tolele astea. Mentionez ca era o singura infasurare pe miez; - ce e chestia aia de cupru despre care pomeneam mai sus? - la calcule ar trebui sa tin cont doar de sectiunea mijlocului sau faptul ca lateralele sunt mai groase ar putea fi o variabila semnificativa in aceste calcule? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AnalogSound Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Daca avea o singura infasurare este un soc. Spatiul dintre tole se numeste intrefier si este pus acolo ca sa nu se satureze miezul atunci cand este folosit in DC. Sper ca are sens ce am zis - deci nu este un traf este o bobina de soc. Respecte, DeX 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liviu.Pop Posted February 11, 2016 Author Share Posted February 11, 2016 OK, in cazul asta se preteaza a deveni traf de iesire, caruia oricum ii trebuia intrefier? Sau daca exista intrefierul asta, mai trebuie sa ii pun altul din prespan intre cele doua jumatati de pachet de tole? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AnalogSound Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 Intrefierul pentru audio in general are 0.1-0.2mm ... prespan este deja .. imens si poate o sa creasca curentul de saturatie dar o sa iti modifice grav raspunsul in freq.Deci da poti sa folosesti tolele pentru SE dar, mai bine cumperi unul. Respecte, DeX 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liviu.Pop Posted February 11, 2016 Author Share Posted February 11, 2016 Nu e o solutie sa cumpar unul. Ce farmec ar mai avea? Vreau sa gasesc solutii 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
karpi Posted February 11, 2016 Share Posted February 11, 2016 (edited) D.C. Filter Chokes http://www.hammondmfg.com/153.htm Inductor filtru ..bobina de "soc"...drossel Spirele in scurt taie inaltele reducand impedanta pe frecventele "mai inalte " Intrefier ai nevoie in clasa A , cum a scris colegul ..0,1-0,2mm ca sa nu se satureze miezul ( avand componenta continua este "premagnetizat" miezul ) In contratimp Push Pull ...se anuleaza "premagnetizarea " ... cam asa ceva .. Edited February 11, 2016 by karpi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
livakero Posted February 12, 2016 Share Posted February 12, 2016 salut, genul asta de miezuri, cu spira in scutcircuit pe unul din bratele "e"ului, e specific electromagnetilor, de exemplu la contactoare. eu acolo l-am vazut. o discutie spumoasa: http://www.elforum.ro/topic/44073-rolul-spirei-in-scurtcircuit-la-electromagneti/. probabil ca cineva i-a imobilizat armaturile folosindu-l ca drossel. faptul ca sectiunile miezului sunt finisate imi intareste aceasta supozitie. foloseste bobina existenta ca primar. pentru secundar, bobineaza 50-100 de spire cu CuEm04-08. intrefier, nu conteaza in faza asta de experiment. reluctanta miezului e mai mare daca ramurile sunt inguste, dar efectul nu cred ca e sesizabil, nu l-am vazut in calcule, care oricum sunt gandite pentru o anumita geometrie a miezului. sugestie: dupa ce-am irosit multi ani temandu-ma ca fara un traf de iesire scump n-am ce cauta in constructia unui amp de chitara, am strans o colectie sumara de trafuri cam de 20VA, 230/6-12v, evident fara intrefier, si-am facut un amp cu el84. merg foarte bine. o sa te joci pana la adanci batraneti, ca sunetul difera. foarte bine a mers un toroidal de 230/12v, 50VA. p.s. cel mai prost a sunat traful de la radio "capri", proiectat pentru hifi. mi6 are cam 90hz, nu e hifi. spor! liviu. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liviu.Pop Posted February 15, 2016 Author Share Posted February 15, 2016 Dupa ce m-am holbat mai bine am constatat ca avea, totusi, mai multe infasurari. Pana la urma tot ca traf a fost folosit. Are spatiu suficient, cred ca o sa ii pun margini, ii mai trag o infasurare pentru anodica si o sa il folosesc ca traf de alimentare, iar ca iesire o sa caut ceva (tole E+I) unde sa pot controla mai usor intrefierul. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vldmlt Posted February 15, 2016 Share Posted February 15, 2016 se vede de la o posta ca asta nu a fost soc de filtraj 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts