www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Trupele Sub Ce Forma Functioneaza?


baltazar181
 Share

Recommended Posts

As avea si eu o intrebare, As vrea sa stiu cei care au trupa sub ce forma functioneaza, adica au PFA cu colegii angajati sau SRL sau II sau cum dau facturi si chitante?

 

As vrea si eu sa fac legale cantarile sa nu ma poata amenda autoritatile.

Nu am prea multe cantari intr-un an in jur de 15-20 toate pe scene in aer liber vara, iarna nu prea cantam in cluburi. M-ar interesa o forma legala sa fie rentabila

Link to comment
Share on other sites

Eu as vrea exemple concrete de la trupe care canta "legal" 

Sub ce forma sunt angajati membrii trupei cat plateste pentru stat , daca se merita cu doar 15-20 concerte pe an sa le legalizezi sau mai bine risti.. de astea ma intereseaza. Dupa cate am inteles drepturi de autor nu trebuiesc platiti de catre trupa doar de catre organizatorii de evenimente

Link to comment
Share on other sites

Asa am inteles ca cas nu trebuie sa platesc ca-mi plateste firma unde-s angajat, am inteles ca trebuie platit 16% profit si 5,5% sanatate. Nu pot sa cred ca nuimeni nu canta legal in tara asta. Ma tem ca daca mergem tot asa undeva ne prinde anaf ul si ne amendeaza de ne rupe. Acuma daca totul am sa fac legal si preturile formatiei va creste

Link to comment
Share on other sites

La ONRC (Registrul Comerțului) ți se oferă consiliere gratuită. Apelează cu încredere. :)

 

 

baltazar181, lucrezi cu persoane fizice sau persoane juridice? Dacă lucrezi cu firme/instituții (persoane juridice), acestea cum te plătesc?


Din punctul meu de vedere, totul se reduce la întrebarea: cât câștigi din cele 15-20 de concerte? :) Care estimezi că va fi cifra de afaceri a firmei tale? Ți-ai făcut un calcul estimativ?

 

- PFA are doar trei obligaţii către bugetul de stat: impozit 16% pe venitul net, 5,5% din venitul brut pentru sănătate şi 31,3% din venitul lunar declarat de asigurat (adică venitul pentru care doresc să se asigure) contribuţii la sistemul de pensii CAS.

- Un SRL are acces şi poate participa la licitaţii private sau publice, iar, începând cu data de 1 februarie 2013, toate firmele care realizează venituri sub 65.000 de euro, indiferent de numărul de salariaţi, plăteasc un impozit de doar 3% pe venituri (care-l înlocuieşte pe cel de 16% profit). Avantajul este clar pentru firmele cu cheltuieli mai mici şi, în unele cazuri acest impozit pe micro, poate face un SRL mai avantajos fiscal chiar decât un PFA.


Vezi care sunt diferențele între PFA și SRL: http://adevarul.ro/economie/afaceri/diferente-pfa-srl-forma-juridica-organizare-potriveste-mai-succesul-afaceri-1_54cc8f73448e03c0fd232409/index.html


Ia în calcul și II (întreprinderea individuală):
 

Întreprinderea Individuală nu are nevoie de contabil, ci îşi poate ţine singură contabilitatea în partidă simplă, şi, în plus, trebuie să depună un număr redus de declaraţii fiscale. Recomandăm totuşi utilizarea unui contabil pentru ţinerea contabilității şi alcătuire/depunerea declaraţiilor fiscale.

Nu este necesară justificarea folosirii banilor ( banii pot fi utilizaţi în scopuri personale în momentul încasării)

În plus, spre deosebire de PFA, I.I. are dreptul să angajeze cu contract de muncă alte persoane pentru desfăşurarea activităţii pentru care a fost autorizată.

Un alt avantaj este acela că întreprinzătorul persoană fizică titular al Întreprinderii Individuale poate cumula acest statut cu acela de angajat la o altă entitate, dacă legislaţia ce reglementează activitatea acelei entităţi nu interzice în mod expres acest lucru.

Există şi câteva dezavantaje pentru I.I. Lor li se aplică doar sistemul de impozitare în sistem real, făra a putea opta pentru sistemul de impozitare pe norma de venit, la fel ca şi PFA-urile.

 


http://www.succes.bethany.ro/index.php/intreprinderea-individuala-ghid-practic-pentru-initierea-afacerii/

http://infotva.manager.ro/articole/legislatie/ce-diferente-sunt-intre-un-pfa-si-ii-ce-declaratii-depune-fiecare-in-anul-2016-ce-registre-completeaza-ii-11297.html

:)

Link to comment
Share on other sites

De obicei cantam la festivaluri, intalniri de motociclisti  , zile de comune sate si orase. Nu cantam la nunti sau botezuri. Cantam rock ,hard rock, pop rock. 

Castigul variaza , depinde de distanta dar oricum nu din asta traim doar incercam sa iesim in evidenta.

Cam 1000 de ron/concert asta inseamna cam 150 ron pe cap + transport

Link to comment
Share on other sites

Pe scurt, un SRL presupune multa bataie de cap (responsabilitati, alergatura, stat la cozi, birocratie, hartii, declaratii, termene limita, contabil, etc). Daca nu te angajezi la propria firma cu contract de munca sa iei salariu lunar, trebuie sa astepti sfarsitul anului ca sa poti retrage banii din dividende. Daca scoti bani aiurea din firma ramai cu ei in 'casa' si trebuie sa-i justifici la un eventual control si nu poti inchide firma daca nu ai acei bani cash (si de obicei nu-i mai ai pentru ca i-ai papat intre timp). Vei fi 'obligat' sa faci cheltuieli ca sa ai ce deduce, bunurile respective vor deveni bunurile firmei si daca/cand inchizi firma vei avea o problema cu bunurile daca sunt obiecte de inventar si nu le-a trecut perioada de casare. Daca facturezi trebuie sa platesti TVA-ul la suma respectiva la luna/trimestru, indiferent daca ai incasat sau nu banii respectivi (cel putin asa era acum cativa ani), adica sa vii cu bani de acasa. Plus ca daca va bagati toti din trupa in firma ca administratori, veti ajunge cel mai probabil sa va certati (din nimic). Iar daca unul singur va fi administrator (si implicit responsabil dpdv juridic), ceilalti voi fi angajati cu carte de munca sau platiti la negru, ambele cu avantaje si dezavantaje. Facturi, chitante, casa de marcat, etc, etc, etc...

 

In concuzie, nu-ti recomand sa-ti faci SRL pentru asta decat daca e ultima solutie. Sau poate doar daca traiesti exclusiv din muzica si faci suficient de multi bani din asta cat sa merite deranjul.

 

Studiaza si varianta declararii unui venit din activitati independente (freelancer). Nu stiu daca se aplica si in domeniul asta, dar daca se aplica iti simplifici mult viata. Asta inseamna ca depui o declaratie pe proprie raspundere la ANAF cu sumele incasate anual si platesti 16% din venit. Si eventual cei 5.5% pentru sanatate, care am inteles ca vor fi obligatorii de la anul, indiferent din ce sursa realizezi venit.

 

Poti pune intreabarea asta si pe avocatnet.ro, iti vor raspunde cel mai probabil juristi sau avocati care sunt in tema cu legislatia actuala.

Edited by sam
Link to comment
Share on other sites

Eu m-am gandit la PFA sau II , SRL ul e complicat. Oricum eu as fi  singurul administrator.

Asta e o idee doar si vreau sa imi fie clar. Am inteles ca se fac co0ntroale si la muzicanti in ultimul timp

Nu vrea sa ma vad cu o amenda de 10.000 de ron pe o cantare de 1000 ron.

Link to comment
Share on other sites

Poti incheia contract civil de prestari servicii ca persoana fizica.

 

http://www.fiscalitatea.ro/contract-civil-de-prestari-servicii-incheiat-cu-o-persoana-fizica-ce-contributii-se-retin-9257/

 

In cazul asta, partea platitoare de venit are obligatia sa iti retina impozitul (inscris pe contract) si sa il vireze. Alternativ, ca sa nu-ti bati capul la fiecare cantare, poti opta sa iti platesti "obligatiile" la finalul anului ca orice alt impozit pe venit. Musai sa scrie asta in contract (ce parte isi asuma plata taxelor pe venitul respectiv).

Edited by comanel
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.