www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Echipament Audio Pentru Boxe Electronice


n00bzoR
 Share

Recommended Posts

Salut Lume,

 

Sper că nu vă supărați, eu nu sunt cu chitara (dar am o grămadă de amici care cântă).  Mi-am luat recent un set de tobe electronice și nu îmi e chiar clar cum să le conectez astfel încât să audă și prietenii ce cânt (sau încerc să cânt), să nu mă înjure vecinii, și nici să nu dau prea mulți bani.  Iată dilema mea:

 

1. Setul de tobe are un jack pentru căști.  Gioarsele mele nu se auzeau, am luat unele mai spălate și e perfect pentru moment.  Doar că aud doar eu.

 

2. Boxele de PC se aud foarte încet, toba mare deloc.  De-asta zic că nu m-ar auzi prietenii.

 

3. Cu siguranță nu vreau să dau concerte în casă, dar măcar să se audă mai tare decât pedala de la bas.

 

Acum, întrebarea e, am nevoie de niște boxe mai bune, sau îmi trebuie obligatoriu și amplificator?  Dacă am nevoie de amp (eventual unul în care să poate să se înfigă și un prieten cu chitara), boxele de la PC cu niște adaptoare pentru jack mare sunt OK?  În orice caz, puteți să îmi recomandați ceva de buget redus?

 

Sper că nu cer marea cu sarea, deși probabil pare.  Problema e că îmi lipsesc niște noțiuni de bază pe care sper că mi le puteți clarifica, după aia sper să mă descurc singur în chitroșenia mea :)

 

Sănătate,

Ultimul n00b.

Link to comment
Share on other sites

"obligatoriu și amplificator?" .. ==> YES!

.. amplif , cu niste boxe full-range. Nu conteaza puterea aici (adica pt. monitorizare in camera), ci calitatea sunetului - vrei sa se auda si toba mare, dar si fusul ... (and everything in between). Pt. putere, ai destule optiuni .. pt. boxe, merg si niste monitoare de studio, boxe "de casa" pe 3 cai, etc. ...

Iesirea de casti este strict pt. casti! (in functie de impedanta, ar merge din greseala si vreo boxulitza "de PC", dar .....   .... )

:rock:

Link to comment
Share on other sites

Ca si notiuni de baza:

 

Fara sa intram in detalii, amplificatorul audio are rolul de a amplifica un semnal electric si de a-l reda apoi intr-un difuzor. Cu cat puterea amplificatorului/difuzorului (masurata in Watt sau W) este mai mare, cu atat sunetul va fi mai puternic. Amplificatorul poate fi de sine statator ("head" in cazul amp-urilor de chitara) sau poate fi integrat in incinta difuzorului. Amplificatoarele de chitara care contin si difuzor se mai numesc si 'combo'. In cazul sistemelor audio se mai numesc si 'boxe active'. Exista si boxe pasive care nu au amplificator si sunt formate doar din incinta (cutie) si difuzor. In cazul tau nu vei putea conecta tobele electronice direct la o boxa pasiva, pentru ca semnalul electric e prea mic si nu va misca difuzorul.

 

Asadar intrebarea ta 'îmi trebuie obligatoriu și amplificator?' e gresit pusa. Obligatoriu ai nevoie de amplificator, altfel tobele electronice nu vor putea 'duce' decat o pereche de casti. Ce fel de amplificator vrei sa folosesti depinde de tine si de buget. Personal folosesc pentru tobele electronice un sistem audio 5.1, pe care il folosesc si la TV, la jocuri, etc. E practic un sistem de boxe de PC.

La fel de bine poti folosi o 'statie' si o pereche de boxe pasive sau orice alt sistem hi-fi, e practic acelasi lucru. Vor fi diferite doar volumul si calitatea.

 

Desi nu am incercat, folosirea unui combo de chitara electrica nu cred ca este o solutie. Il poti folosi, in sensul ca nu ai ce sa strici, dar performantele nu cred ca vor fi spectaculoase. Un combo de chitara electrica are un singur difuzor (nu are tweetere = difuzoare de inalte) si personal nu cred ca se va auzi prea stralucit. Acelasi lucru e valabil si pentru chitara bagata intr-un sistem hi-fi. Merge, dar nu suna cum trebuie. E chestie de raspuns in frecventa, sensibilitate a difuzorului, etc, nu intram in detalii.

Asadar un sistem audio de PC sau un home-cinema cred ca este perfect pentru ce iti trebuie. Eventual unul cu subwoofer (2.1 sau 4.1 sau 5.1 sau 7.1) ca sa-ti sune si basul cum trebuie.

 

Sper ca te-am lamurit cat de cat. Bafta!

Edited by sam
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Sam, mersi frumos pentru informații.  Din ce-am orbecăit și eu pe net (e greu când nu știi nici termenii), într-adevăr, toată lumea zice că un combo de chitară o să se audă foarte slab dacă înfig tobe în el.

 

Doar ca să clarific, tu zici că ar merge decent niște boxe 2.1 de tip home cinema conectate direct la tobe?

Link to comment
Share on other sites

Da, eu asta as face in locul tau. E o solutie ieftina si decenta pentru acasa.

 

Tine cont totusi ca un sistem 2.1 de 50 de ron, fix de banii astia va suna. Ca sa obtii volum maricel si sa nu-ti distorsioneze, difuzorul trebuie sa aiba un diamentru cat mai mare, incinta sa fie pe masura si pe cat posibil din lemn. Adica daca iti iei niste chichinete de genul celor de mai jos, sa nu te astepti la nimic bun de la ele (exemplul e ales la intamplare)

1_full.jpg

Edited by sam
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.