www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Constructie Boxa Pentru Orga (Clapa) - Help!


gianim74
 Share

Recommended Posts

Salutare la toata lumea.

In speranta ca nu am postat intr-un domeniu gresit, si totodata cu gandul ca sunt si ceva cunoscatori in domeniu, as dori sa va cer un sfat. Eu cant la orga si sunt cam "audiofil"  in sensul ca nu prea ma satisface sunetul din boxe. Am incercat pe mai multe boxe active gen behringer, The Box, am avut un monitor MK2, dar nu imi place cum suna in mod principal pianul. Detin un Roland G70 care are un pian foarte bun, pe casti suna impecabil insa pe boxe....lasa de dorit. Acum intreb, cine ma poate ajuta sa imi dea un sfat ce anume as putea folosi pentru acest instrument?

M-am apucat sa imi construiesc o boxa. Am facut rost de un difuzor de 15" de bas de pe o boxa FBT iar ca si amplificare am un Kenwood  destul de puternic si cu sunet bun zic eu. Intrebarea mea ar fi ce driver de inalte sa pun in boxa, nici de la Electro Voice de 350 E, dar nici de la bazar de 10 lei. Nu vreau sa investesc mult deoarece este posibil sa nu imi placa si apoi ....nimeni nu este interesat de boxa Home Made fie ea si foarte buna. Tot aici mai intreb, este nevoie de filtru pentru diful de bas si pentru driver sau se poate lega diful fara filtru? Multumiri anticipate!!!!

Link to comment
Share on other sites

Nu numai ca nu se pot lega difuzoarele fara filtre, dar trebuie facute niste calcule pentru volumul incintei, pozitionarea difuzoarelor, portul de bass-reflex (daca e cazul), etc. Este foarte complicat sa faci o boxa corect. Eu am ascultat ceva boxe artizanale si nu am auzit niciodata una care sa sune corect.

Ce anume nu-ti place la felul in care suna Roland-ul pe monitoare active? 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Nu cumva pe casti ai "stereo" pe care se aud efecte ambientale  cu toate cele ?

Daca asta este problema = Niciodata pe o singura  boxa nu o sa sune la fel !

Nici pe instalatie de PA "stereo" , eventual tu intre doua boxe vei auzi un sound placut  , iar in sala ce s-o nimerii

 

Deci minim  o instalatie " stereo ". pe doua canale L si R .

 

 

In rest ,  sunt descrise zeci de proiecte ptr boxe ... cu explicatii in legatura cu filtrele .

 

. Nu poti lega un tweeter ( sa zicem de 8 ohm)in paralel cu un dif de bas de 8 ohm..intra semnalul de bas jumatate in tweeter jumatate in woofer . bineinteles tweeter-ul  moare .Unde mai pui ca din amplif cu iesire fara traf pe doar 4 ohmi ( 8 II 8 ohmi=4 ohm ) vei absoarbe putere dubla din amplif ( paana se distruge tweeter-ul ) .

 

Ai avea  nevoie de difuzor de medii serios de randament mare si rezistent  electric dar si mecanic   la puterea cel putin 75% din puterea maxima in bass .totusi pianul are medii multe ce ar trebui redate ..ceva Eminence de 10"

cel mai bine ar fi sa ai amplif pe trei cai ..Joase , medii ,inalte .ca sa poti adapta balansul intre benzile de frecventa la ton cat si la "sala" ...

de fapt la un sintetizator ai nevoie de un sistem de banda larga  ceva ca si PA-ul dar cu putere mai mica ...2x100W ar fi OK .

 

boxele acestea active pe doua cai nu prea sunt ptr instrument , sunt mai mult ptr voce  dar la un volum rezonabil se pot uitiliza .in caz de nevoie .

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Pe trei cai boxa dar amplif pe doua cai ..un amp ptr bass , unul ptr medii/inalte .

La tweeter  se poate pune atenuator in trepte sau un potmetru de putere ( din acele bobinate " , se gasesc scheme pe net ..)

Bass <> medii reglezi in mare din volumele aplifurilor  iar pe langa EQ al amplifului de madii -inalte  poti sa mai reduci din  atenuatorul montat in  boxa  cu comenzile. scoase ( potmetru sau comutator in trepte )  unde-ti convine .in spate sau in fasta sau intr-o nishe pe o laterala ...

 

Oricum la tweeter se monteaza si un bec cu incandescenta    de aprox 12V/ 5W  sau 6V/5W  ce va prooteja tweeterul la varfuri de tranzitie periculoase , totusi un atenuator este util deoarece la unele sounduri cu inalte multe sa nu "tzaraie "   , deoarece  un sintetizator scoate frecvente aproape in tot spectrul sonor ...

 

De obicei puterea amlifului de bass se ia de 2x puterea amplifului de medii inalte ca sa treaca  balansul tonal dorit .

 

De ce e ste nevoie de un dif de medii bun ?

 

Deoarece la volum mic intr-o incapere mica ar fi OK si doar diful de bas +tweeter ..caci realizezi chiar o banda de trecere "Loudness" si suna placut

 

....dar cand cresti volumul intr-o sala mai mare   nu mai este valabila curba de raspuns in frecvente al "loudness"-ului  creat chiar "de boxa"  pe doua cai cu "bass+tweeter " trebuie sa amplifici mediile ca sa ramana soundul aprox OK ..reglezi din EQ dai volum si fortezi difurile sa functioneze unde nu au randament => se poat distruge tweeter-ul sau va suna nasol , in diful de bas mediile din cauza volumului vor fi modulate urat de bass ..deci calitate "canci". cum mediile se moduleaza de bass acestea vor intra in distorsiune si in varfuri de amplitudine vor suna "spart " ,gajait ..etc ..

Daca ai pe doua cai amplificare ..in ampliful de bass poti merge pana la maxim de putere ,iar pe medii la fel caci nu se vor influenta .

 

Cu un singur amplif cu boxa pe doua/trei cai nu poti folosi mai mi\ult de 1/2 din wattaj -ul maxim  puterea basului ! altfel din cauza modulatiei in amplitudine medii-inaltele peste aceasta putere de 1/2 vor fincepe sa distorsioneze .Deci ai avea nevoie de un amplif cu putere mai mare ..de ex 200w ca sa ai 100W curat .

 

Pe doua cai un amp de 100W la bass poti merge la maxim , iar un amp de 50W la medii/inalte la fel poti merge pana la maxim  si suna perfect curat ..

La pian ca si la chitara Strat  pe notele de bass este o dinamica foarte mare pe atacul sunetului .."twang"  de pian ..hehe ce suna bestial ..dar trebuie redat bine ..

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Hehe...astea da explicatii...va multumesc mult. Eram sceptic in a intreba ceva pt ca am intrebat ai pe alte forum-uri cate ceva si ori nu am primit raspuns ori se raspundea cu s-a mai discutat, si altele. Va multumesc. Mai o intrebare. Ce tweeter sa iau? Eu nu am nevoie de putere mare, daca reda 50-70w curat este suficient. Deaceea cred ca voi merge pe 2 cai si sa vad ce scheme de filtru as putea gasi si sa pun si bec incandeacent cum a spua colegul mai sus. Daca stiti ceva probat si bun va rog sa imi dati si mie un link ceva pt ca si eu am gasit multe dar nu stiu ce efect au.

Link to comment
Share on other sites

Hehe...astea da explicatii...va multumesc mult. Eram sceptic in a intreba ceva pt ca am intrebat ai pe alte forum-uri cate ceva si ori nu am primit raspuns ori se raspundea cu s-a mai discutat, si altele. Va multumesc. Mai o intrebare. Ce tweeter sa iau? Eu nu am nevoie de putere mare, daca reda 50-70w curat este suficient. Deaceea cred ca voi merge pe 2 cai si sa vad ce scheme de filtru as putea gasi si sa pun si bec incandeacent cum a spua colegul mai sus. Daca stiti ceva probat si bun va rog sa imi dati si mie un link ceva pt ca si eu am gasit multe dar nu stiu ce efect au.

Cu watti sa nu ne incurcam ...wari au amplificatoarele pe iesire

 

Difuzorul consuma watti  multi si suna putin ...

 

Difuzorul trebuie sa poata reda basul la wattajul maxim cu distorsiuni minime  asta inseamna sa reziste  la putere dubla  de ce poate sa o incarce ampliful .

De ex la in Marshall complet   ai 8 difuri de 25W = 200W ptr puterea din amplif de 100W .....

adica pe un dif de 25W cade numai 12,5W la puterea maxima Sinus .

Asta la bxa  unui  amplif de chitara .

La orga , synth , pian ..ai joasesi inalte mult peste ale chitarei

 

Deci full range dar de preferinta  pe doua cai ..cu amplif separat de bass si separat de medii/inalte .

 

La volum mic potii canta acasa  pe un sistem 2.1  va suna bime ..inca poate si prea tare ...daca ai sistem de 2 x10W+20W "sub "

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.