www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Un Sfat Pentru :îndreptare Grif Chitarã Acusticã .

Recommended Posts

Posted

Salutare RGC !
E prima mea postare aici şi voi trece direct la problemă .

Am o acustică, una ieftină şi am observat că atunci când ciupesc corzile tare se aude un zgomot foarte foarte enervant. Am întors-o pe toate părţile, am studiat-o şi am ajuns la concluzia că atunci când coarda vibrează atinge de taste. Şi am aflat şi de ce ! Are griful strânb. De la tasta 14 (la "terminarea" cutiei de rezonaţă) s-a strâmbat . Nu ştiu cum se numeşte(convex sau concav) dar o să vă arăt o imagine şi o să vă daţi seama !

Sper că înţelegi cum este din imagine. Întrebarea e dacă se poate rezolva problema din acea tijă care este în interiorul gâtului şi dacă da, cum ? Trebuie să o strâng sau să o slăbesc ?

post-30943-0-29631200-1411595637_thumb.jpg

Posted

Gatul e concav(adica daca te uiti la el din pozitia de cantat e asa: " ) " ) daca sageata arata incotro se curbeaza. Slabit(trigonometric) din aproape in aproape(cate o patrime de tura, poate chiar si mai putin), reacordat, pana se trage. sau daca e deja slabita la maximum tija si nu permite mai mult, in ultima instanta, corzi mai groase un timp si dupa aia reajustarea tijei.

• Like 1
Posted

Salutare RGC !

E prima mea postare aici şi voi trece direct la problemă .

Am o acustică, una ieftină şi am observat că atunci când ciupesc corzile tare se aude un zgomot foarte foarte enervant. Am întors-o pe toate părţile, am studiat-o şi am ajuns la concluzia că atunci când coarda vibrează atinge de taste. Şi am aflat şi de ce ! Are griful strânb. De la tasta 14 (la "terminarea" cutiei de rezonaţă) s-a strâmbat . Nu ştiu cum se numeşte(convex sau concav) dar o să vă arăt o imagine şi o să vă daţi seama !

Sper că înţelegi cum este din imagine. Întrebarea e dacă se poate rezolva problema din acea tijă care este în interiorul gâtului şi dacă da, cum ? Trebuie să o strâng sau să o slăbesc ?

Slabesti cum a zis si @lefmir 1/4 tura bara/surubul din gat ...

Poti schimba calusul cu unul mai inalt daca nu-i prea mare deformarea .

Daca nu se schimba deformarea dupa un timp si se agraveaza ..trebuie sa duci la un lutier ..care sa vada daca se poate face ceva ...

Posted

au prostul obicei ca griful sa se dezlipeasca de corp si atunci treaba e mai delicata, pt ca trebuie dat jos si relipit, dar dupa cum zice omul e posibil ca trussrod-ul sa fie alandala.. daca o avea, daca, are: ia d'aici: http://www.fretnotguitarrepair.com/repair/acoustic-guitar/truss-rod.php

Daca cumva este slabita /"elastica" lipitura gatului .acesta .nu se inclina catre "spate " deoarece corzile trag gatul catre "in fata " adica catre calus deci acesta se ridica "in sus" si nu buzz ar fi rezultatul ci "actiune" foarte inalta.

Trussrod ,,sa fie prea strans de catre cineva care nu stia cum actioneaza sau lemnul a " lucrat" ( se usuca ?) si se "deformeaza ".

• Like 1