www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

ajutati un incepator :D

Alin N

Recommended Posts

Fara suparare:

Majoritatea incepatorilor se plang de lipsa sustain-ului la sunetul de chitara, si au impresia ca daca fac si dreg si achizitioneaza nu stiu ce instrument ca al lui Vai, sau Satriani, sau Garry Moore problema este rezolvata. Fals. Toti cauta ceva ce aproape ca nu esista in realitate, un sunet cremos, cu atac, lung de nu se mai termina, si din care sa iasa ca prin minune niste solo-uri de mare virtuoz.

Sustainul vine (sa zicem exagerand putin) 90% din degete si 10% din instrument. Il ajutam cu compresoare, cu overdrive, cu lampi, cu amplificatoare si mai obtinem ceva in plus, dar tot mainile conteaza cel mai mult.

Sustainul ideal al unui incepator nu exista, nu il are nimeni. Nici in procesor, nici in chitara, nici in amplificator. Este o idee gresita despre sunetul de chitara auzit pe diverse inregistrari de studio.

Sustainul vine (sa zicem exagerand putin) 90% din degete si 10% din instrument. Il ajutam cu compresoare, cu overdrive, cu lampi, cu amplificatoare si mai obtinem ceva in plus, dar tot mainile conteaza cel mai mult.

ok daca zici tu dar atunci ce ar trebui "sa fac" cu degetele ca sa imi imbunatatesc sustainul?

Din punct de vedere pur fizic degetele nu au nimica in comun cu sustainul .. deci aproape nu conteaza ... ( asta evident daca sti sa dai cu pana cum trebuie) , cred ca sincer ai gresit proportiile ... 80% e instrumentul si 20 % e tehnica si tocmai acei 20% fac diferenta intre un chitarist bun cu chitara buna si un chitarist mai putin bun cu aceeasi chitara buna; ca poti prelungi un pic sustainul cu diferite tehnici e alta treaba .

mainile conteaza .. dar ele nu pot face coarda sa vibreze mai mult daca coarda respectiva e prea folosita sau daca atinge freturile sau daca bridgeul e prost conceput si cu materiale de *** sau daca dozele sunt prea sus si magentul prea puternic.

Edited by Ildest

• 2 weeks later...

deci... ce ai facut? :)

si eu am problema asta la corzile 1 si 2(suna cam scurt pentru preferintele mele), si cred ca e de la faptul ca am strans prea tare suruburile din bridge(si acuma vine ploaia de meseriasi care spun ca n-au nici o treaba una cu alta suruburile cu sustainul) :)

si daca tot e vorba de sustain, un (insert guitar brand here) les paul cat isi pierde din sustain cand ii pui un floyd rose cu tremolo?

42,369% pe masurate.

Serios acum, cum am putea estima asa ceva cand in calcul intra factori precum grosimea corzilor, materialul din care sunt facute, acordajul, starea si materialul nut-ului. lemnurile din care e facuta chitara, modul de imbinare al neck-ului, numarul si pozitia dozelor, puterea magnetilor, conditiile atmosferice si—nu in ultimul rand—chitaristul?

PS: eu as vrea sa vad un Steinberg Les Paul.