alikantu Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 (edited) Salut, am vazut acum vreo doua zile pe forum pe cineva care isi vindea chitara pentru ca nu stie sa acordeze Floyd Rose. Desi nu sunt expert in chitara, cand am intrat in posesia unui instrument cu FR m-am lovit de aceeasi problema dar am rezolvat-o in felul urmator: FR double locking sistem: 1) se leaga corzile, se monteaza calusul, dar nu se strange de tot, doar cat sa fie un pic insurubate capacele acolo. 1.1) NU UITATI SA INTINDETI CORZILE PENTRU CA ALTFEL SE VA DEZACORDA SI VA TREBUI RELUAT TOT PROCESUL. 2) se incepe acrodajul chitarii in ordinea urmatoare: E gros -> E-> B -> A -> G -> D (Mi gros -> Mi -> Si-> La -> Sol -> Re) 3) se acrodeaza in ordinea de mai sus pana cand toate corzile sunt in ton. 4) se blocheaza lock-ul de pe headstock. 5) se acordeaza chitara numai din fine tunners de la FR. Mentiuni: 1) fine tunners trebuie sa fie undeva la jumatatea cursei cand se incepe acordarea intrucat dupa ce se vor bloca corzile din headstock, sa fie loc si pentru strans si pentru slabit2) sistemul FR ar trebui sa fie drept, aliniat cu corpul chitarei atunci cand toate corzile sunt perfect acordate. Daca este prea ridicat inseamna ca mai trebuie strans iar daca este prea lasat in jos mai trebuie slabit. Stransul si slabit FR se face de pe spatele chitarei 3) ca alternativa la pasul 1.1(pentru ca eu am rupt cateva corzi in incercarile mele herculiane de a le intinde) va dau urmatorul sfat: acordati chitara seara pana la pasul 3) inclusiv, insa nu mai departe. Dimineata corzile vor fi destul de intinse si se poate relua procesul pana la final, cu succes. Unde nu exista double locking sistem, evident, nu se mai aplica pasul 4), mentiunile fiind valabile si aici, mai putin alternativa la pasul 1.1. Sunt convins ca nu este singurul mod in care se poate acorda acest sistem dar pentru mine cel putin, ca incepator, este cel mai bun si pot spune ca mentine chitara acordata saptamani. Daca nu va place sistemul FR, dar va place chitara, nu o vindeti, sistemul se poate bloca si atunci se obtine o chitara cu bridge fix. Sper sa fie de ajutor si va doresc spor la cantat. P.S.: imi cer scuze daca am postat gresit (postul poate fi sters sau mutat la locul potrivit) sau daca mai era un tutorial pentru asa ceva, eu nu l-am gasit. Edited May 24, 2013 by alikantu Link to comment Share on other sites More sharing options...
spike2 Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Aceeasi metoda o folosesc si eu : E-e-B-A-G-D, am vazut-o in mai multe clipuri pe youtube. Nimeni nu stia sa explice de ce functioneaza, dar intr-adevar functioneaza, si la mine sta saptamani in sir acordata, doar daca exagerez cu floyd-ul se dezacordeaza, dar nimic ce sa nu poata fi rezolvat din fine-tuners. In cel mai grav caz de dezacordare, se poate repeta procesul de mai sus, chiar si daca corzile nu sunt noi, procesul functioneaza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
comanel Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 (edited) De mentionat ca procesul pe care tu il descrii functioneaza la perfectie doar atunci cand folosesti un set de corzi de aceeasi dimensiune ca precedentul. Edited May 24, 2013 by comanel 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
spike2 Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 (edited) @comanel : asa e, daca e set de dimensiuni diferite, trebuie umblat intai la suruburile din spatele chitarii, in asa fel incat bridge-ul sa fie paralel cu chitara Edited May 24, 2013 by spike2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crypto Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 (edited) Foloseam o alta metoda, bine,. pe chitari mai ieftine, pe astea mai scumpe, nu stiu cat de ok e. 1. Pui o bucata de plastic sau lemn subtire dar rigida intre body si fine tunere in spate, astfel incat sa mentina la nivel floyd-ul fara corzi 2. Strangi un pic mai tare arcurile din spate 3. Acordezi chitara ca si cum ar fi un bridge fix. 4. Cu ochii pe tuner, eliberezi treptat din arcuri pana incepe sa alunece bucata de plastic sau lemn. Reglezi suburile din spate pana este acordat(un pic flat/grav). Teoretic, in punctul asta, ar trebui sa fie floyd-ul la unghi perfect. 5. Strangi menghina si folosesti finetunerele. Metoda asta ii mult mai rapida, mai putin frustranta si garanteaza rezultate mai ales cand schimbi tipul de corzi. Edited May 24, 2013 by Cryptopsy Link to comment Share on other sites More sharing options...
alikantu Posted May 24, 2013 Author Share Posted May 24, 2013 Intr-adevar, merge cu aceeasi dimensiune de corzi, dar, la mine a mers si cu 10-46 si ulterior 9-46. Probabil a mers pentru ca sunt destul ce apropiate ca dimensiuni, la restu trebuie umblat. Nu m-am gandit la diensiuni ca de obicei folosesc numai 10-46 si nu am problema asta Spor! Link to comment Share on other sites More sharing options...
comanel Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 Metoda lui Cryptopsy o folosesc de mai bine de 5 ani de zile cu mare succes, insa in loc de bucata de lemn/plastic folosesc un trem-stopper sa blochez floydul. In acelasi timp nu scot niciodata toate corzile de pe chitari, ci le schimb una cate una, acordandu-le in prealabil. Blochez menghinele de la nut si apoi incep sa strang/slabesc suruburile de la gheara din spate pana cand ajunge paralel. Logica inginereasca demonstreaza ca floydul e fix paralel atunci cand acordajul revine la normal.. no trial and error, no guessing. Metoda asta mi-a indicat-o maica-mea, folosind aceasta "logica inginereasca" de care am mentionat mai sus. Trust me, my mom's a great engineer 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Airhead Posted May 24, 2013 Share Posted May 24, 2013 eu am scapat de problema asta oarecum, am sistem Edge-Zero bridge w/ZPS3 si acest sistem are o bara in spate care indica punctul zero (unde bridge-ul este in pozitia corecta). in felul asta ajustarea arcurilor este mai usoara si pozitia zero mai usor de atins. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ady marius Posted May 26, 2013 Share Posted May 26, 2013 si eu pe ibanez cu edge 3 tot metoda cu bagatu lemn sub fine tuning o aplicam, chitara se acordeaza foarte usor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts