www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Preamplificator Vio Tube Amp


Recommended Posts

Produsul in cauza este un preamplificator cu 3 canale, construit de userul viobio;

 

Acesta are 3 canale independente. Fiecare canal are urmatoarele reglaje: Bass - Middle - Treble - Gain - Presence - Volume;

 

Canalul 1 este folosit in principal pentru clean. L-am setat pentru a obtine un sunet cat mai curat, mai "clean", fara sa se auda distorsiuni.

 

Canalul 2 este facut pentru partle ritmice ale melodiilor. Imi place un sunet cu destul de multe medii, dar clar si articulat. De asemenea, caut sa sune destul de modern si "strans";

 

Canalul 3 este dedicat solisticii. Este reglat asa incat sa obtin un sunet "pufos", dar "ascutit" cand folosesc doza din bridge, iar pe doza din neck, cat mai legat, "lichid", "rotund";

 

Parte mai interesanta si cea ce il diferentiaza de majoritatea preamplificatoarelor "full tube", este faptul ca nu este "full tube". Poate suna ciudat, dar cand l-am testat prima dat, nu era ce vroiam. In urma discutiilor cu Viorel si a altor teste, am ajuns la concluzia ca solutia este sa monteze circuitul unui overdrive/distortion, pentru a "ajuta" preampul sa formeze semnalul dreptunghiular. Preferinta mea a fost Dod YJM304 (am ales aceasta scheme deoarece testele au fost facute cu o clona a acestei pedale, facuta de mine si suna cum mi-am dorit). "Pedala" a fost montata pentru a functiona doar pe canalele 2 si 3, deci partea de clean nu este afectata. Cablajul se afla in interiorul carcasei si parametrii lui pot fi modificati cu ajutorul a 2 semi-reglabili. Modificarile aduse de adaugare acestui circuit sunt urmatoarele: cunetul este ma "strans", mai "compact". De asemanea, suna mai "clar", mai "precis" si sustainul a fost "imbunatatit" substantial. Asta este dovada clara ca nu tot ce e lampa suna perfect.

 

Sunetul este 99% perfect dupa gusturile mele (nu ca s-ar putea mai aproape de atat), pentru ca este facut pentru pine, dupa cerintele mele;

 

Nu pot sa spun cu ce seamana, pentru ca nu il pot asemana cu nici un preamplificator/amplificator "de firma", evident, dupa parerea mea, suna mai mine decat orice de pe piata (plus ca este si al meu :w00t: ). Sa zicem ca este o combinatie intre Mesa (datorita claritatii si preciziei sunetului) si Marshall (are un "miros", probabil, datorat mediilor putin "intepate");

 

Nu pot garanta ca sunetul va fi multumitor pentru majoritatea oamenilor pentru ca asta presupune regimul "custom made";

 

Parti bune: pai..., ce pot sa zic..., este exact ce mi-am dorit, nu pot sa-i gasesc vre-un cusur...;

 

Parti rele: cum spuneam, nu am ce sa reprosez, dar voi spune ce nu mi-a placut inainte de modificarea prezentata mai sus: sunetul nu era destul de precis, suna mai "spart", mai "vintage". Nu era destul de "definit". Notusi, nu vreau sa va faceti impresia ca suna rau. Ca sa fiu mai comvingator, din cate am inteles, Adi Manolovivi a repetat pe acest preamplificator, inainte sa i se adauge "pedala" si i-a placut foarte mult. Ba chiar a spus ca daca ar fi al lui nu i-ar schimba nimic. Gusturile nu se discuta. :yay:

 

Impresia generala este, evident, foarte buna. Nota nu poate sa fie alta decat 10;

 

Poate suna prea mult a reclama, dar asta este impresia mea. Fiind facut pentru mine, imi satisface toate cerintele, deci imi place tot la el;

 

Am incercat mai multe variante de a-l seta si este foarte versatil. Fiacare canal poate fi reglat asa incat sa sune diferit sau sa serveasca un rol diferit in timpul unei melodii; (ex: canalulul 1, daca ii marest gainul peste 5-6, devine un crunch foarte bun, aproape de AC/DC. Canalul 2, folosind o doza ceva mai slaba si/sau reglajul de volum din chitara putin redus poate deveni un sunet de solo ce mai putina distorsiune, dar cu destul sustain, ceva inspirat din Andy Timmons. Canalul 3 poate fi un sunet de rhythm foarte adresiv, foarte bun pentru metale grele si/sau mai multe corzi)

 

De asemenea, preampul are si un footswitch, cu 3 butoane, pentru comutarea canalelor;

 

Acest mai are si fx loop, pentru adaugarea efectelor de ambianta;

 

Pretul unui astfel de preamplificator este de 2000 ron;

 

Pentru mai multe detalii tehnice il puteti contacta pe Viorel;

 

La un moment dat voi incerca sa fac si niste inregistrari, prin care sa-i pun in valoare sunetul, dar in momentul de fata nu am nici conditii si nici timp; (o filmare de calitate proasta, inregistrata cu microfonul unui aparat de ofotografiat nu este concludenta)

 

Daca sunt oameni interesati sa isi fac (prin intermediul lui Viorel) un astfel de preamplificatir sau un amplificator, ii sfatuiesc sa nu dea inapoi, pentru ca nu vor fi dezamagiti. In final, daca stie ce vrea si este posibil din punct de vedere tehnic, va si incantat;

 

Daca este cineva interesat de interiorul preamplificatorului, sa imi dea un semn mie sau lui Viorel, ca nu ii este frica nimanui sa divulge un astfel de "secret"; :wee:

 

Daca gasiti greseli gramaticale, va rog sa le evitati, pentru ca nu stau sa corectez si nu este acesta scopul topicului;

 

P.S. eu il folosecs conectat in loop returnul unui amplificator de 50w, cu 2 EL34 si, cate odata, in bucla lui (a preamplificatorului) un procesor TC Electronic G major, pentru efecte de ambianta, redate printr-un cabinet 2x12 (nu stiu ce difuzoare are, oricum, nu ceva deosebit, probabil no name);

 

Va urez o seara buna!

post-20538-0-73764800-1362510275_thumb.jpg

post-20538-0-99876800-1362510277_thumb.jpg

post-20538-0-87107800-1362510279_thumb.jpg

post-20538-0-95363400-1362510282_thumb.jpg

post-20538-0-08958600-1362510419_thumb.jpg

Edited by ValeChitara
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Pai eu am citit atata amar de text ca sa nu gasesc la capatul lui un DEMO?! :) m-ai dezamagit.Simt ca m-ai aburit.Atatea cuvinte mari si descrieri pufoase,am crezut ca o sa am parte de crema si frisca,spuma si capsuna. :) Fa cumva si spala-ti pacatele cat de repede cu un demo ca nu se poate sa ne lasi asa visand. :respect::guitar:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Salut Valeriu,

 

Interesanta prezentarea ta despre acest preamp; se pare ca, in forma lui finala, esti extrem de multumit de sunet.

 

Am sa comentez un pic prezentarea ta.

1. Ar fi interesant de stiut cite tuburi a folosit Viorel in preamp, ce tip si mai ales ce producator.

Stim cu totii ca o serie de tuburi produse in China sau Russia suna teribil (in sens negativ).

 

2. Ai mentionat ca folosesti preampul in bucla (loop); pai de ce?

Daca este preamp ma gindeam ca il folosesti in fata amplificatorului ca sa imbunatatesti sunetul.

 

3. Ati ales o solutie buna pentru a integra pedala aceea in circuit. Ati realizat un montaj hibrid.

Metoda o foloseste cu succes Ibanez (TK999HT) sau Blackstar (amplifurile HT20, 40, 60 etc) Marshall, Mesa si cred ca mai sunt si altii.

In general se intercaleaza un circuit de tip "screamer" in fata unei duble triode 12AX7.

Se obtine un grad de saturatie mai mare fara a fi necesare de exemplu 6 tuburi (vezi Mesa Boogie).

 

4. Credeam ca reglajul de prezenta apartine etajului final al amplificatorului.

Probabil ca Viorel a realizat un egalizor special ce incorporeaza un filtru de prezenta.

 

Altfel, sunt impresionat de modul in care arata (in sens pozitiv desigur). Poate reusesti sa produci niste monstre de sunet.

Eu folosesc in mod uzual un ENGL E530 pe care il cuplez cu diferite puteri/diferite tuburi (KT66, EL34, 6L6, 5881)

In felul asta imi asigur un sunet foarte versatil functie de tuburile finale.

Bravo pentru noua realizare a lui Viorel iar tu sa-l stapinesti sanatos.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Salut Vio,

Multumesc pentru clarificare! De fapt, undeva in text exista precizarea ca il foloseste in bucla (pe return), eliminind preampul original (am revazut textul).

 

Interesanta remarca lui Valeriu - "nu tot ce e lampa suna perfect". Asta mi-a adus aminte de ampliful pe care l-am utilizat in anii '70; era un solid state de 60 watt, fabricat de "Bibi", copie dupa ampliful lui Dan Aldea. Am folosit amplificatorul peste 20 de ani si a sunat intotdeauna perfect; si nu era pe tuburi. Si nu m-a deranjat chiar de loc!

Amplificatoarele pe tuburi au farmecul lor dar... sa stiti ca exista amplificatoare SS sau hybrid care suna la fel de bine (daca nu cumva mai bine). Ascultati un Jazz Chorus sau un Bandit 112 si o sa-mi da-ti dreptate. Exista anumite particularitati mai ales in zona break-up (overdrive) unde tuburile ramin suverane; dar daca se cere on distors dens - higain atunci montajele cu SS sunt de neinlocuit (limitarea pe diode sau mosfeturi).

 

Pe de alta parte, vroiam sa-ti sugerez un adaos la preamp. Eu folosesc un ENGL E530 care are si un "mic" amplificator propiu - de control. Ampliful este de tip SS si are vreo 2-3 watt. Poate fi utilizat cu o boxa pentru cazul in care nu il folosesc cu un amplif. Suna incredibil de sonor!

Cred ca poti sa folosesti aceasta idee si pentru preampul asta sau pentru cele care vor urma ...! In felul asta nu esti obligat sa cuplezi preapliful cu un amp (daca vrei sa repeti in casa de exemplu).

Ar fi interesant daca ai construi si o putere separata (de genul Mesa 2020 sau 5050) care sa poate fi utilizata cu un astfel de preamp.

In orice caz preamplificatorul arata foarte bine si cu ECC-uri cred ca satisface "clientul - clima si ambientul" (vorba unui cunoscut).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.