www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Protest Al Asociatiei Montane Carpati


Draykor

Recommended Posts

Daca sunteti din Bucuresti si sunteti iubitori de munte (sau pur si simplu, de natura) alaturati-va initiativei Asociatiei Montane Carpati. Daca nu puteti ajunge la protest, ajuta foarte mult si semnarea petitiei de pe site. Cheers

 

https://www.facebook...72474056137939/

 

 

Edit: http://www.petitieon...-p28130144.html link-ul petitiei

Edited by Draykor
Link to comment
Share on other sites

Scrie la petiţie.

 

Dezastrul din natura României trebuie sa inceteze!

 

Ne exprimam profunda ingrijorare si revolta fata de managementul dezastruos al resurselor naturale si al biodiversitatii din Carpatii românesti pe care il consideram un atentat la viitorul nostru.

 

Dintre problemele grave ce afecteaza generalizat si brutal patrimoniul natural al tarii noastre mentionam:

 

1) Taierile masive si iresponsabile de paduri, au dus la situatia ca in prezent 29% din suprafata României sa mai fie impadurita, fata de media padurilor Uniunii Europene, care este de 42%. Jumatate, mai exact 48,95% din suprafetele despadurite in perioada 2000-2011 se afla în actualele arii protejate.

Mai grav este faptul ca sunt vizate si afectate chiar padurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase." (sursa: Greenpeace)

 

2) Demararea "goanei dupa energia verde" ofera posibilitatea construirii a sute sau chiar mii de microhidrocentrale pe raurile de munte. Practic orice curs de apa este amenintat! Aceasta inseamna distugerea ireversibila a unor sectoare de rau prin captarea apei si modificarea albiei. Situatiile intalnite pe raurile pe care s-au demarat astfel de proiecte ne alimenteaza temerile si ne permit sa anticipam dimensiunea dezastrului: kilometri intregi de albie rasi de pe suprafata pamantului cu toata fauna si flora existenta, indiguiri, dinamitari de stanci, sectoare de albie secate etc. Daca microhidrocentralele vor fi introduse pe toate cursurile de apa vorbim practic de disparitia unui intreg ecosistem sau a unor specii emblema din fauna acvatica: pastravul, lipanul sau aspretele. Mentionam ca productia de energie in cazul microhidrocentralelor este foarte redusa si prin dimensiunea distrugerilor cauzate aceasta energie poate avea orice culoare, mai putin "verde".

 

3) Alocarea recenta in septembrie 2012 a unei cote de vanatoare pentru speciile de carnivore mari este o imensa eroare! Nu este singulara si in alti ani s-a procedat la fel, in conditiile in care vanarea lor este strict interzisa de legislatia romaneasca si de cea comunitara. Astfel, in Romania se practica un adevarat macel. Pentru speciile strict protejate de carnivore mari, normal ar fi sa se permita doar derogari punctuale in cazul exemplarelor care pun in pericol viata oamenilor sau a animalelor domestice. Prin aceast atentat la existenta speciilor de carnivore mari se creaza un dezechilibru in structura populatiilor si o depreciere a fondului genetic pe termen lung. Doar in 2012 s-a aprobat in conditiile mentionate anterior vanarea a 365 exemplare de urs, 520 de exemplare de lup si 420 pisici salbatice. In cazul lupului de exemplu, expertii independenti estimeaza o populatie de 2000 de indivizi la nivel national, asta inseamna ca mai mult de un sfert din populatia de lupi va fi vanata doar in acest sezon.

 

4) Construirea de obiective industriale, noi statiuni turistice si sosele asfaltate in zonele cu peisaje naturale intacte afecteaza puternic echilibrul ecosistemelor. Aceasta practica produce pe de o parte fragmentarea habitatelor si reducerea biodiversitatii iar pe de alta parte antropizarea si implicit scaderea valorii turistice a peisajului natural. In timp se va ajunge la pierderea potentialului ecoturistic urias pe care il are Romania, devenind o destinatie turistica banala ce nu va mai avea nimic de oferit in plus la capitolul patrimoniu natural fata de tarile din Vestul Europei.

 

5) Carentele din legislatia de mediu, laolalta cu lipsa/incapacitatea mijloacelor de control si sanctiune sau mai rau, reaua vointa si cardasia unor actori din sistem au dus la o situatie inadmisibila, in care agresiunea asupra naturii si jaful pe toate directiile sunt complet scapate de sub control.

 

Solicitam Guvernului României, ministerelor si agentiilor de resort sa ia urmaoarele masuri (în mod direct sau prin structurile administrative subordonate):

 

I - Controlul si sanctionarea severa a actiunilor de taieri ilegale de paduri si a comertului cu lemn, astfel incat lemnul al carui provenienta nu poate fi justificata sa nu mai poata fi valorificat precum si implementarea unor programe de reimpadurire si refacere a zonelor afectate.

 

II - Implementarea practica a masurilor de protectie privind padurile virgine, si a celor cu valoare ridicata de conservare, dupa evaluarea situatiei in teren efectuata impreuna cu specialisti independenti.

 

III - Interzicerea construirii de MHC in Ariile naturale protejate, si permiterea acestora doar in afara lor, doar cu evaluarea completa a efectelor asupra mediului si biodiversitatii, bazata pe o procedura speciala pentru microhidrocentrale, definita si agreeata de minister cu specialisti ecologi independenti

 

IV - Anularea derogarilor generale si anuale bazate pe ideea falsa a controlului efectivelor populatiilor de carnivore mari si acordarea oricarei derogari in mod punctual doar atunci cand acest lucru se impune.

 

V - Oprirea construirii de noi obiective si exploatari industriale, statiuni turistice de masa si sosele asfaltate in zonele cu peisaje naturale intacte, mai ales in arealele ce constituie arii naturale protejate. Infrastructurile turistice si de acces sa fie realizate in zonele periferice ale acestor zone naturale intacte iar in interiorul lor sa fie permis si promovat doar turismul neinvaziv si nemotorizat.

 

VI - Inasprirea legislatiei si pedepsirea drastica a celor ce se fac vinovati de agresiuni asupra naturii de genul celor de mai sus, indiferent de pozitia lor sociala.

 

Daca aceste masuri nu vor fi cuprinse in politicile nationale legate de mediu si nu vor constitui o prioritate imediata, cu trendul actual fauna, flora, si habitatele din tara sunt, si vor fi in continuare afectate dramatic iar Romania risca sa ramana fara atuurile ce o plaseaza (deocamdata) in fruntea Europei la capitolul natura salbatica - biodiversitate.

 

Va rugam sa semnati petitia daca sunteti de acord cu solicitarile de mai sus.

Va rugam sa distribuiti informatia si petitia pentru ca oamenii sa stie despre distrugerea naturii ce se petrece sub ochii nostri, si sa ia atitudine.

 

Aceasta petitie a fost initiata de Alianta pentru Diversitatea Naturii (A D N), o miscare constituita ad-hoc in octombrie 2012 la care adera urmatoarele organizatii:

 

1 Clubul Alpin Român - Secţia Universitară Cluj

2 Clubul de Cicloturism Napoca

3 Asociaţia Kodiak, Cluj-Napoca

4 Clubul Extreme Explorer, Cluj-Napoca

5 Clubul Montan Apuseni, Cluj-Napoca

6 Asociaţia de Turism Activ Cluj

7 Clubul Alpin Pathos, Râmnicu Vâlcea

8 Organizaţia Naţională Cercetaşii României

9 CS Alternative Timişoara

10 Clubul Orca, Cluj-Napoca

11 Asociaţia Altitudine, Timişoara

12 EcoClub Timişoara

13 Asociaţia Alpiniştilor Pajura Turda

14 Clubul Sportiv Clujul Pedalează

15 Asociaţia Ecocivica, Bucuresti

16 Asociaţia Eco-Logica, Braşov

17 Centrul Local ONCR "Heintz Dezideriu" Sibiu

18 C.T.E. Transmont Fagaraş

19 Asociaţia ARIN, Brăila

20 Montan Grup Prietenii Naturii, Timişoara

21 Asociaţia Kogayon, Costeşti, Vâlcea

22 Asociaţia Natura Transilvaniei Cluj-Napoca

23 Asociaţia Montană Carpaţi, Bucureşti

24 Clubul de Turism Concordia, Lugoj

25 Asociaţia Rangerilor din România

...

asteptam noi sustinatori.

 

A D N atrage atentia opiniei publice asupra problemelor enumerate mai sus.

A D N va milita pe toate fronturile pentru ca aceste atentate la mediul inconjurator sa inceteze.

 

Alte organizatii ce doresc sa sustina aceste revendicari sunt rugate sa ia legatura cu noi, la adresa de email AliantaDiversitateNatura-owner@yahoogroups.com sau pe facebook: http://www.facebook....rsitateaNaturii

 

Va rugam sa semnati si sa distribuiti petitia si va multumim pentru sustinere.

 

Din motive lesne de înţeles, îmi este greu să ajung la protest, dar susţin iniţiativa.

Edited by 'mnezãu
Link to comment
Share on other sites

Si daca scria direct asta pierdea prea mult timp ? I don't have a FB account. Si nici nu imi doresc unul.

 

PS: Si nu vrei sa stii parerea mea [care coincide cu cea a unui mare numar de oameni] despre campaniile de genul care au ca principal mijloc de promovare FB. F*CK FB.

 

Omule, nu e campanie, "daţi laic pe feisbuc ca să salvăm pădurea". Se face o petiţie, iar miercuri se strânge lumea de la 18 la 20 în Piaţa Universităţii ca să-şi strige nemulţumirile. Consideri că un asemenea protest ar fi promovat mai bine din gură în gură decât pe feisbuc? Şi eu am o problemă cu laicu' pe feisbuc. Dar nu mă obligă nimeni să-l dau în cazul nostru.

Link to comment
Share on other sites

am bifat si eu acolo cu petitia... cica am sa raspund juridic pentru ce prostii scriu la comentarii... Oricum astia au sa taie si sa spanzure tot... indiferent cate organizatii s-ar opune.... daca nici de UE nu prea asculta baietii nostrii... d-apai de cei mentionati mai sus... frectie la picior de lemn dar e bine sa lupti pentru o cauza...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nu stiu de ce dar experientele mele cu asociatiile montane si cluburile montane romanesti nu au fost din cele mai bune. Multa vorbarie si poezie dar realizari putine si de multe ori tocmai membrii acestor organizatii nu dau dovada de un adevarat respect pentru natura. Asa ca, de ani buni, am hotarat sa bat muntii patriei fara a ma asocia cu vreo organizatie de profil si chiar m-am ferit de membrii acestora.

... totusi o sa ma straduiesc sa vin la protest si o sa incerc sa conving si alte persoane deoarece problema este forate importanta si urgenta.

Initiativa este buna si necesara dar sper sa nu se sfarseasca cu vesnicul fasssss romanesc... adica azi strigam si intr-o luna uitam si viata merge mai departe.

Link to comment
Share on other sites

Grow up.

E vorba de zeci de milioane de euro, si nu ii pasa nimanui de zonele distruse de lacomie si incompetenta politicienilor.

Din experienta va zic ca sa ingheti de frig strigand la Universitate nu e solutia. Am constatat asta-iarna, cu Basexu.

 

Problema defisarilor este foarte complexa. Oamenii nu mai au ce manca si prefera sa taie copaci si sa omoare ursi pentru a-si hranii copiii.

 

Noi nu putem opri jaful din Bucuresti, deci nu cred ca noi din Bucuresti putem opri defrisarile din satul X judetul Y.

 

PS - putem incerca cu asa ceva :

 

http://www.youtube.com/watch?v=yZdmc-iRARs

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Borsec

Pai asta se intampla pentru ca suntem excelenti la vorbarie dar cand vine vorba de fapte spunem ca nu merita sa ingheti de frig. Treaba cu Basescu nu a avut urmari pentru ca oamenii in mare parte erau dezorganizati si/sau nesinceri. Cat despre pus mana pe pusca, hai sa lasam basmele in cartile pentru prescolari!

Link to comment
Share on other sites

Omule, nu e campanie, "daţi laic pe feisbuc ca să salvăm pădurea". Se face o petiţie, iar miercuri se strânge lumea de la 18 la 20 în Piaţa Universităţii ca să-şi strige nemulţumirile. Consideri că un asemenea protest ar fi promovat mai bine din gură în gură decât pe feisbuc? Şi eu am o problemă cu laicu' pe feisbuc. Dar nu mă obligă nimeni să-l dau în cazul nostru.

 

Lumea, adica aia mai prosti, care au prea mult timp liber. Bineinteles ca-i va durea fix in c*r de paduri dupa ce vor ragusi de la zbierat.

Trecind peste asta, aia-si striga nemultumirile. OK. Si cine le aude? Si ce ar trebui sa faca cei ce le aud?

 

O idee ar fi ca voi, iubitorii de natura, dupa ce va indesati cu chipsuri si bere "la iarba verde", sa va luati gunoaiele cu voi, nu sa le lasati acolo.

Eu nu sint iubitor de munte, nu ma pasioneaza, tocmai de aia nici nu ma duc prea des, dar din cind in cind mai ies si eu in "lume". Si ce vad? Gunoi. Mizerie. Un jeg. Lasat de cine? Pai eu as zice ca de iubitorii de munte, ca doar aia merg acolo...

Dupa aia hai la protest... bravo.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

daca s ar fi dat bani de catre antena 3 /felix sau de catre alti plagiatori adormiti probabil colegu' borsec ar fi fost de pe acum in piata!

distrugerea romaniei de catre ciuma rosie nu este un fenomen care sa poate fi stopat in vreun fel!

dar asta nu inseamna ca protestul trebuie ingnorat;eu consider ca este indreptatit si l voi semna!

Link to comment
Share on other sites

daca s ar fi dat bani de catre antena 3 /felix sau de catre alti plagiatori adormiti probabil colegu' borsec ar fi fost de pe acum in piata!

distrugerea romaniei de catre ciuma rosie nu este un fenomen care sa poate fi stopat in vreun fel!

dar asta nu inseamna ca protestul trebuie ingnorat;eu consider ca este indreptatit si l voi semna!

 

 

Iti dorim succes.

O te privim plini de admiratie la TV in timp ce noi , lasii, stam linistiti la caldurica, si mai exersam niste game.

Link to comment
Share on other sites

Lumea, adica aia mai prosti, care au prea mult timp liber. Bineinteles ca-i va durea fix in c*r de paduri dupa ce vor ragusi de la zbierat.

Trecind peste asta, aia-si striga nemultumirile. OK. Si cine le aude? Si ce ar trebui sa faca cei ce le aud?

 

O idee ar fi ca voi, iubitorii de natura, dupa ce va indesati cu chipsuri si bere "la iarba verde", sa va luati gunoaiele cu voi, nu sa le lasati acolo.

Eu nu sint iubitor de munte, nu ma pasioneaza, tocmai de aia nici nu ma duc prea des, dar din cind in cind mai ies si eu in "lume". Si ce vad? Gunoi. Mizerie. Un jeg. Lasat de cine? Pai eu as zice ca de iubitorii de munte, ca doar aia merg acolo...

Dupa aia hai la protest... bravo.

 

Dacă mă bagi în oala "iubitorilor de munte", în concepţia ta, nu mă bagi bine. Personal sunt implicat activ în protejarea mediului înconjurător datorită activităţii pe care o desfăşor zilnic, activitate pe care am ales-o din proprie iniţiativă.

Acum sunt de acord şi cu tine, multă mizerie rezultă tocmai din partea "iubitorilor de munte". Problema este că va rezulta din ce în ce mai multă şi din partea locuitorilor din multe zone ale ţării după ce, în ideea respectării legislaţiei europene, au fost desfiinţate toate gropile de gunoi care nu erau considerate ecologice. Cu toate că ideea este una bună, aplicarea a fost şi este groaznică. Există foarte puţine gropi ecologice, iar operatorii care transportă gunoi la acestea nu acoperă multe zone ale ţării. Ce se întâmplă cu gunoiul rezultat în respectivele zone? Se aruncă peste tot sau se incinerează aiurea.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dumnezeu, am lasat un spatiu acolo, nu m-am referit la tine sau la cineva anume. Vorbeam la modul general, era o chestie pe care am observat-o plimbindu-ma prin Poaina Brasov, Sinaia, Predeal, Busteni, Rasnov, Paltinis, etc etc.

 

Repet, mi se pare o ipocrizie protestul astora. E ca si cum ne-am caca in chiloti si am protesta ca de ce avem ***** la cur.

Link to comment
Share on other sites

Dumnezeu, am lasat un spatiu acolo, nu m-am referit la tine sau la cineva anume. Vorbeam la modul general, era o chestie pe care am observat-o plimbindu-ma prin Poaina Brasov, Sinaia, Predeal, Busteni, Rasnov, Paltinis, etc etc.

 

Repet, mi se pare o ipocrizie protestul astora. E ca si cum ne-am caca in chiloti si am protesta ca de ce avem ***** la cur.

 

"Iubitorii de natura" pe care ii mentionezi tu se mai numesc si "pantofari"...enough said

Link to comment
Share on other sites

Despre treaba cu "pantofarii" si ce fac "adevaratii" iubitori ca sa ii educe este mult de discutat ...

 

Pana una alta am fost la intalnire si ma pregatesc sa scriu un review ca sa stie lumea cu ce se mananca mai ales ca intalnirile astea se vor o chestie episodica

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.