danitwist Posted October 28, 2012 Posted October 28, 2012 (edited) probabil un reghin, asa am aflat mai demult cred ca tot pe forumul acesta, cu vreo 2 ani in urma i-am schimbat freturile, iar acu m-am gandit sa o si vopsesc asa arata inainte sa incep ceva la ea apoi am inceput cu gatul chitarii, mai precis i-am schimbat freturile apoi am dat 2 gauri, am bagat 2 piulite gheara, si am prins chestia aia ce tine corzile, nu-mi placea deloc montura aia cu multe tije si prostii, arata urat, si o inceput sa si rugineasca, asa ca am facut frumos niste masuratori, un desen, si l-am dat la strung si mi-o facut altu asa cum am vrut eu iar restul dupa ce am vopsit-o, mai precis dupa ce am adus-o acasa,... n-am pozat cand am smirgluit-o si vopsit-o, ca n-am vopist-o acasa, ci la un atelier de vopsitorie auto, si nu m-am carat cu aparatu dupa mine... partea electronica sper ca mai merge, inca n-am probat-o, am sa o probez cand am timp, iar cand am si mai mult timp poate ma ocup mai bine de electronica ei, deocamdata sunt cam prins cu scoala....poate si-un mic amlificator pentru ea...dar toate astea necesita timp de care nu prea dispun deocamdata Edited October 28, 2012 by danitwist 2
Pacman Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 Zi-mi te rog ca nu ai batut tastele cu ciocanu' ala...
Radu Burcea Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 Se vede langa o bucata de lemn facuta dupa radiusul tastierei. Tosusi,de ce ai dat cu lac pe tastiera?
danitwist Posted October 29, 2012 Author Posted October 29, 2012 intradevar, n-am batut tastele cu direct cu ciocanu, ci am facut din fibra de sticla, o chestie, dupa raza tastei, si le-am batut asa cu ala... pai nu trebuia sa dau cu lac? la un moment dat ma gandeam sa matuiesc lacu...sa nu se mai murdareasca deaia am dat cu lac...:-?? si poate am sa-l matuiesc cu smirglu fin fin;)
EugenRo2001 Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 Doar fretboard-ul de maple se da cu lac. Solutia aleasa de tine pentru cordar nu este cea mai fericita deoarece intre topul curbat al chitarei si corpul acesteia este loc gol in zona respectiva. Vezi topicul meu cu "Modificare Reghin Solo", este acelasi model de chitara.
danitwist Posted October 29, 2012 Author Posted October 29, 2012 (edited) Doar fretboard-ul de maple se da cu lac. Solutia aleasa de tine pentru cordar nu este cea mai fericita deoarece intre topul curbat al chitarei si corpul acesteia este loc gol in zona respectiva. Vezi topicul meu cu "Modificare Reghin Solo", este acelasi model de chitara. atunci am sa-i dau sa-mi faca la strung un fel de bucse...ca am dat gaurile mai mari anumit pt asta, dar inca nu mi le-a facut,...ca ma gandeam eu ca nu-i prea indicat sa pun cordaru asa direct...sapt asta probabil am sa pun alea daca mi le face... alte observatii? Edited October 29, 2012 by danitwist
guitar whisper Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 Ar putea crapa top-ul. Eu as da jos top-ul ala si as face unul din lemn solid in locul lui.
EugenRo2001 Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 Daca e gol si tu strangi cu suruburile alea ce se intampla? In mod normal, un corp de Les Paul, a carei copie se doreste aceasta chitara, are corpul din mahon cu o bucata de artar lipita deasupra care este apoi frezata pentru a obtine forma aceea arcuita. deci intre cele doua bucati de lemn nu exista spatiu. Din considerente economice, chitara asta are corpul din tei iar deasupra este lipita o bucata de placaj de fag presat in forma respectiva. Astfel, acesta este lipit de corp doar pe margini iar in zona bridge-ului este o bucata de lemn care umple spatiul dintre placaj si corp deoarece placajul singur nu ar suporta fortele la care este supus bridge-ul.
danitwist Posted October 29, 2012 Author Posted October 29, 2012 Ar putea crapa top-ul. Eu as da jos top-ul ala si as face unul din lemn solid in locul lui. nu zici tu rau cu datu jos, dar asta nu se poate, din pacate stau la bloc, nu dispun de un atelier de lucru, sau mai bine zis un spatiu de lucru, dar nu asta-i cea mai mare problema, ci timpul, mai toata ziua sunt plecat la scoala...imi mananca zilele scoala asta:)) dar nu mai am asa mult;) mai 2 ani doar cu tot cu asta 3
EugenRo2001 Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 Si eu care credeam ca problema mare este sa faci curburile alea pentru a obtine arch-top-ul....
danitwist Posted October 29, 2012 Author Posted October 29, 2012 Daca e gol si tu strangi cu suruburile alea ce se intampla? In mod normal, un corp de Les Paul, a carei copie se doreste aceasta chitara, are corpul din mahon cu o bucata de artar lipita deasupra care este apoi frezata pentru a obtine forma aceea arcuita. deci intre cele doua bucati de lemn nu exista spatiu. Din considerente economice, chitara asta are corpul din tei iar deasupra este lipita o bucata de placaj de fag presat in forma respectiva. Astfel, acesta este lipit de corp doar pe margini iar in zona bridge-ului este o bucata de lemn care umple spatiul dintre placaj si corp deoarece placajul singur nu ar suporta fortele la care este supus bridge-ul. asta am observat si eu, dar cordaru nu-i strans tare cu suruburi, pt ca si asa au intrat putin cam greu, ca nu dispun de scule profesionale, si am lucrat asa cu ce am avut pe acasa...si nu au iesit gaurile chiar perfecte pt piulitele alea gheara, deci suruburile au intrat putin fortat, si nu o trebuit sa strang tare cordaru...dar totusi am sa-i dau sa-mi faca bucsele alea, si le bag in gaura pana la partea solida a corpului;) eh...daca ai timp si rabdare faci orice, pana si curbura aia...o iei la smirglu daca tot vrei s-o faci, si o faci pana la urma...dar timp...nu este timp:)))
EugenRo2001 Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 Merge si asa dar incearca sa inlocuiesti bridge-ul ala cu un Tun-o-matic, asa cum e acum nu ai cum sa reglezi intonatia. Esti optimist daca crezi ca poti face fata de Les Paul numai din smirghel... E nevoie de scule si de indemanare
guitar whisper Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 (edited) In loc de bridge-u ala iti iei un tune o matic dupa cum zicea si eugen si il pui pe o bucata de lemn tare care sa aiba pe suprafata de contact cu chitara aceeasi curbura ca si top-ul chitarii. http://www.stewmac.com/shop/Bridges,_tailpieces/Archtop_guitar_bridges/Tune-o-matic_Bridge_For_Archtop_Guitar.html ceva asemanator Edited October 29, 2012 by guitar whisper
danitwist Posted October 29, 2012 Author Posted October 29, 2012 (edited) oameni buni, pana la ora actuala am investit in toata afacerea asta cu econditionarea chitarei, 2 piulite gheara ~ 1 leu amandoua, 2 potentiometre ~ 6 lei amandoua defapt nici nu-mi mai amintesc daca le-am cumparat sau le aveam pe acasa, 1 mufa ~ 1 leu si cam atat sa tragem linie, vreo 10 lei, fara corzi, cheitele nu le-am cumparat... deci in concluzie, nu vreau sa investesc multi bani in ea, pt ca nu am, si pt ca nu cant atat de mult la ea incat sa se merite... am facut mai mult din pasiune Edited October 29, 2012 by danitwist
EugenRo2001 Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 Daca nu poti sa reglezi intonatia o sa ti se faca lehamite de ea imediat
danitwist Posted October 29, 2012 Author Posted October 29, 2012 la ce te referi prin intonatie? la ton? 1
EugenRo2001 Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 intonatie, simplu spus, inseamna ca chitara sa nu falseze. Fiind un instrument cu fret-uri, notele sunt fixe, asa ca este foarte important ca lungimea corzilor sa fie cea corecta. Cel mai simplu se verifica prin compararea sunetelor corzii apasate la fret-ul 12 si cu flageoletul corespunzator aceluiasi fret. Acestea trebuie sa fie identice. Daca difera se ajusteaza corespunzator din tun-o-matic, adica se lungeste sau se scurteaza coarda astfel ca sunetele sa fie indentice ca inaltime. Tu ai bridge fix, nu ai cum sa reglezi nimic.
danitwist Posted October 29, 2012 Author Posted October 29, 2012 cum sa nu pot sa reglez nimic, pot regla inaltimea din chestia aia de lana cordar...aia o pot lasa in sus si in jos..
guitar whisper Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 Intonatia nu se refera la inaltimea corzilor. La asta se refera setarea intonatiei.
danitwist Posted October 29, 2012 Author Posted October 29, 2012 apai, nici inainte nu avea asa ceva....chiar acu am verificat coarda libera cu fretul 12, cu tunneru, si nu falseaza;)
guitar whisper Posted October 29, 2012 Posted October 29, 2012 Atunci e foarte bine numa sa ai grija sa nu-l mai muti daca mai mofici ceva la chitara
danitwist Posted October 29, 2012 Author Posted October 29, 2012 (edited) il fac eu iara daca-l modific:-j probabil am sa dau iara corzile jos, sa bag bucsele alea cand mi le face, si probabil am sa mai lucrez la electronica, cand am timp sa ma ocup de ea...avand in vedere ca sunt electronist in devenire as putea sa-mi dedic ceva timp studierii dozelor off topic: mi-am facut o doza pt chitara acustica, dar pe principiu de doza pt electrica.. are vreo 500 de ohmi numa...nu am avut sarma mai subtire ca sa bag mai multa, si daca tot am bobinat-o, am zis sa vad daca merge...am pus niste magneti de hard-disk, si spre surprinderea mea. si nu doar a mea:)) suna bine Edited October 29, 2012 by danitwist
Recommended Posts