www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Caut Sfaturi/tutoriale Mix-Master Metal


Guest Nasuke
 Share

Recommended Posts

Eu stau destul de mult timp sa incerc sa scot niste inregistrari de calitate dar nu prea am eu idee de ceea ce ar trebui defapt sa fac ca ceva sa sune bine. Dau si eu prin eq pana mi se pare ca e bine dar tot nu e ceva interesant.

 

Ma intrebam daca stiti niste tutoriale bune de mix/master metal in Reaper

Link to comment
Share on other sites

Nu cred că există "mix pt. metal" și pentru alte genuri, deși sunt câteva manierisme la modă și probleme specifice faptului că mixul de metal e de obicei foarte "dens".

E important să abordezi problema sistematic (nu din tutoriale răsfirate și tips&tricks), și sunt doar câteva concepte de bază de la care pleacă totul:

  1. Spațiul spectral: unde se situează fiecare sursă audio (e.g. track, instrument) în banda de frecvențe la care e sensibilă urechea umană. Ține de "egalizare" și dacă aprofundezi subiectul sper că îți vei da seama de ce e un termen prost folosit.
  2. Spațiul dinamic: raportul dintre "cât de tare" se aude o sursă față de alta. Ține atât de reglarea nivelului general al fiecărui canal (și normalizarea surselor dacă nu s-a făcut la tracking) cât și de compresia și limitarea individuală a canalelor unde e nevoie.
  3. Spațiul direcțional (scena stereofonică): direcția din care pare să vină sunetul, iluzie creată cu ajutorul tehnologiei stereo (sau surround dacă te simți fancy). Panoramarea e tehnica esențială dar e important și reverb-ul.

Mai trebuie subliniată diferența dintre folosirea unei tehnici pentru a echilibra mixul și folosirea unei tehnici în mod "creativ", ca efect. De exemplu compresia puternică și filtrarea aplicate pe kick de obicei în metal nu au rolul de a potența sunetul natural al acesteia ci de a-l contorsiona într-un sound specific și distinct. Cam la fel cu mediile și chitara.

Apoi mai sunt probleme specifice mixajului in-the-box și editare/aranjament, care se fac uneori concomitent cu mixajul. Și desigur mastering, care e alt subiect.

Iar dacă zici de înregistrări, să știi că și tracking-ul e un subiect separat și destul de vast. De obicei e inutil să încerci să "repari" un track prost înregistrat și știu că mulți tratează superficial subiectul. Mixajul live din nou are problematica sa specifică (dar rămân valabile principiile de mai sus), dacă vrei să te bagi și acolo.

Edited by FiveseveN
Link to comment
Share on other sites

Eu stau destul de mult timp sa incerc sa scot niste inregistrari de calitate dar nu prea am eu idee de ceea ce ar trebui defapt sa fac ca ceva sa sune bine. Dau si eu prin eq pana mi se pare ca e bine dar tot nu e ceva interesant.

 

Ma intrebam daca stiti niste tutoriale bune de mix/master metal in Reaper

 

Inregistrezi sursa(le) corect ,,,cu timbrul dorit caracteristic genului muzical ,,tonul sa fie gata format sa nu mai ai multe de EQ dupa inregistrare ,,la masterizare ai nevoie de un Compresor multiband ca sa duci atat dinamica cat si excursia benzii de frecventa pana unde vrei.

 

Acea "energie " vine tocmai prin golirea sunetului de continut lasand doar josele si ceva inalte cu putine medii .plus compresie .de aici incolo imparti acele putine medi intre instrumente in asa fel ca sa nu se acopere /umbreasvca. , Tobele trebuie sa fie si ele de "banda foarte ingusta " sa nu omoare impresia de ebergie a celorlalte instrumente ..

 

Dar trebuie sa ia soundul dwe la bun inceput cea ce trebue ..adica in spectrul dorit ca apoi cu un EQ/compresor sa "egalizezi" totul .

 

Daca se trage in studio .acasa ..mai folosesti si reverb cu grije si cu gust ,,

 

Sfarturi /tutoriale mai gasesti pe net

Edited by karpi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Am observat ca ii mai vechi topicul dar daca mai are cineva nevoie:

Am invatat ceva chestii de la asta si explica bine, eu am reusit sa fac cate ceva dupa ce le-am vazut si inca ma chinui sa progresez.

 

ADD: In tutoriale se foloseste Cubase 5, dar tot o sa-ti intre ceva in minte.

Edited by erwinweber
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.