tavisays Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 (edited) Salut. Am un bas cu 4 corzi si as vrea sa il dau la schimb cu unu pe 5 corzi, dar nu s-a gasit nimeni, inca. As vrea sa va intreb daca se pot pune corzi mai groase, cum sunt cele pentru basul cu 5 corzi, ma refer in special la cea mai groasa coarda (coarda B ) pe un bas clasic, cu 4 corzi. Daca as face asta, nu cred ca as mai avea nevoie de unu cu 5 corzi. As vrea sa cant mai mult in BEAD si EADG. Ce ziceti, ar merge? Edited August 9, 2012 by tavisays
FiveseveN Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 Merge atâta timp cât tensiunea rămâne rezonabilă, i.e. nu încerci să acordezi setul de 5 (minus cea mai subțire) în acordaj standard.
tavisays Posted August 9, 2012 Author Posted August 9, 2012 (edited) Am incercat sa cant in BEAD pe aceste corzi standard, dar sunt prea flexibile si se lovesc de grif, scot un sunet nasol. Nu prea ma pricep nici la marimi. Eu cant mai mult metal si rock. Am basul de 1 an si jumatate. Nu prea stiu ce sa iau. As vrea totusi sa fie niste corzi mai moi pentru ca nu vreau sa mi se strice tastele prea curand. Daca are cineva un set de 5 si nu ii mai trebuie, si vrea sa scoata niste bani pe ele... as fi interesat sa le cumpar. Edited August 9, 2012 by tavisays
mischike Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 depinde in primul rand de ce bass ai, s-ar putea ca bridge-ul sa nu-ti permita sa pui corzi mai groase de un anumit diametru (105, 115). de asemenea, santurile din nut ar putea fi prea inguste si daca-l fortezi aproape sigur va crapa.
George M. Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 Asa cum spunea si Mihai, modificarea se poate face daca acele patru corzi groase din setul de 5 vor fi acordate, in principal, standard (Si Mi La Re). Sub nici o forma nu se admite tensionarea acestor corzi pentru a obtine un acordaj standard de 4 (Mi La Re Sol). In schimb, exista posibilitatea de a fi nevoie sa faci unele modificari la instrument, ca de exemplu: - sa modifici pragusul prin largirea canalelor pe care se aseaza corzile. Acestea din setul de 5, fiind mai groase, vor avea nevoie de niste canale mai largi, nu si mai adanci. Dar este posibil sa nu fie nevoie sa modifici canalele daca acestea sunt deja putin largi, eventual uzate, sau daca vei folosi niste corzi nu foarte groase. - sa modifici șaua pe care se va aseza coarda Si, prin adancirea si largirea ei. Aceasta modificare se poare evita foarte usor prin folosirea unui set de corzi cu Si-ul subtiat catre capatul cu bila ( se numesc tapper-wound), care arata ca in imaginea de mai jos. Pentru a proteja tastele instrumentului este recomandabil sa folosesti corzi de nichel, sunt mai blande decat acelea din otel inoxidabil. Pentru inceput poti alege un set cu Si-ul gros de 0.130 inch. Despre ce instrument este vorba? 2
tavisays Posted August 9, 2012 Author Posted August 9, 2012 (edited) Am un bass Squier Affinity Precision. Nu stiu exact ce corzi ar trebui sa iau, as vrea totusi ceva mai ieftin si de nichel, pentru ca sunt mai soft. M-am gandit sa il schimb cu alt bass pe 5 corzi, dar am zis ca poate ar trebui sa incerc inainte sa il schimb si varianta asta. Edited August 9, 2012 by tavisays
George M. Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 (edited) Aici gasesti cele mai ieftine corzi, iti recomand acest set (Si-ul este normal, nu taperwound). http://www.xbase.ro/...rzi-40-130.html Edited August 9, 2012 by George M.
Dan Damian Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 Mare grija cu corzile taperwound, eu am luat odata Fender Taperwound si le-am injurat in continuu pana le-am schimbat cu altele.
12adu Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 Eu am facut "operatiunea" asta acum ceva ani pe un bas cu 4, un Aria Pro II Magna MAB-09, am umblat putin la pragus si nu erau taper wound... deci go for it. S-ar putea sa ai nevoie sa mai umbli putin la inaltimea corzilor si tensiunea in truss rod. Nu e grozav de mare diferenta, dar SI-ul VIBREAZAAAaaaa!
tavisays Posted August 9, 2012 Author Posted August 9, 2012 (edited) Multumesc mult pentru sfaturi. Intre timp am gasit un un alt bass si as face schimb. Nu stiu cat e de bun acel bass, mai ales ca nu am auzit niciodata de firma respectiva. Baiatu care a cantat pe el il are de vreo 6 ani. Se numeste Keiper. Nu stiu mai multe despre el inca. Pun si cateva poze cu bassul. Ce ziceti? Merita sa dau Squierul pe acesta cu 5 corzi? Edited August 9, 2012 by tavisays
George M. Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 Hmm, un soi de Stagg... daca iti place acesta cu 5 corzi cum suna si se simte si iti doresti 5 corzi, fa schimbul. Ca valoare monetara sunt similare, doar sa nu aiba probleme, sa fii atent.
tavisays Posted August 9, 2012 Author Posted August 9, 2012 (edited) Va trebui sa merg pe incredere, si el la fel. Nu suntem din acelasi oras. Sper ca e bun, mai ales pentru ce cant eu. Dar are totusi 6 ani, a zis ca l-a pastrat bine. Nu stiu cum suna, asta e o problema... Edited August 9, 2012 by tavisays
George M. Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 Din ce oras e? Roaga pe cineva sa mearga sa probeze in locul tau.
tavisays Posted August 10, 2012 Author Posted August 10, 2012 Nu am pe cine sa rog. A zis ca e din Zalau. Nu stiu cum o sa facem, dar sper sa reusim.
Dan Damian Posted August 10, 2012 Posted August 10, 2012 Nu cred ca sunetul o sa fie o problema, ci eventual gatul arcuit si neindreptabil. Asa e la Stagg-uri, ca zicea George ca seamana. Dar poate ai noroc. Referitor la Fender Taperwound, pur si simplu suna foarte prost. Mai prost decat corzile cu care vine Squier din fabrica.
tavisays Posted August 10, 2012 Author Posted August 10, 2012 De ce zici ca ar avea gatul arcuit? Ti se pare cumva asta in poze?
Dan Damian Posted August 10, 2012 Posted August 10, 2012 Din poze nu poti sa-ti dai seama, dar asta e experienta mea cu basuri ieftine de genul asta.
George M. Posted August 10, 2012 Posted August 10, 2012 Am fost vinerea trecuta la Zalau, daca as/ai fi stiut...
tavisays Posted August 10, 2012 Author Posted August 10, 2012 Baiatu mi-a zis ca nu are defecte si gatul e perfect drept. Probabil la inceputul lunii Septembrie o sa facem schimbul. Cred ca printr-o firma de transport. George, daca mai ai drum pana atunci prin Zalau, te rog sa ma anunti, as ramane dator.
George M. Posted August 10, 2012 Posted August 10, 2012 Putin probabil sa mai ajung curand in Zalau, imi pare rau. Intra pe Xbass.ro si intreaba daca este vreun zalauan.
tavisays Posted August 10, 2012 Author Posted August 10, 2012 E ok. Vad eu cum fac. Daca as vinde bassul asta si as mai pune ceva sa iau unu la 700-800 lei in 5 corzi, ce mi-ati recomanda?
tavisays Posted August 11, 2012 Author Posted August 11, 2012 Cred ca o sa fac schimb cu altu tot pe 4. Ms tuturor.
Dan Damian Posted August 12, 2012 Posted August 12, 2012 Poti sa iti iei orice bas cu oricate corzi, cu conditia sa-l probezi inainte. Ideal ar fi chiar si un bas nou sa-l probezi inainte sa-l cumperi, desi la noi e e greu ca unele modele nu se aduc.
Recommended Posts