www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Pentru 7 Corzi ('tractoristi')


Adi M
 Share

Recommended Posts

Buna seara!

 

Deschid acest subiect pentru a fi de folos celor care folosesc chitare cu 7 corzi. Am constatat cu parere de rau ca subiectele destinate 'tractoristilor' (cum le ziceti voi :) ) nu sint tocmai frecventate si probabil nu sint multi nici utilizatorii de 7.

 

Totusi, pentru cei interesati, am gasit de cuviinta sa deschid acest subiect care mi-ar placea sa includa cam tot felul de informatii utile pentru 'septari'.

 

Initial ma gindeam sa cer, in principal, lectii, dvd-uri, carti pentru noi. Am reusit sa gasesc doar sporadic, o pagina cu citeva game aici, una cu ceva acorduri aici, una cu ceva 'chuggy rhythm' si 'djent' colea etc. Dar as vrea ceva consistent, o carte de macar 50 de pagini si/sau un dvd de macar o jumate de ora. Pe orice tema (ca si-asa n-am nimic pina acum) si de orice nivel: solistica, ritm, acorduri curate, game, orice. Asadar, cine stie si vrea, sa impartaseasca, va rog.

 

Tot aici (sa nu mai deschidem pagina noua) va invit sa postati si probleme specifice pentru 7 corzi. De exemplu, ce calibru de corzi folosim (mai ales pentru coarda 7), ce ar trebui sa aiba specific un amp sau un efect pentru a pune in valoare coarda 7, si pe curat, si pe distors. Unele amp-uri biziie din incheieturi (carcasa) cind ciupim coarda 7. De exemplu, Peavey Vypyr 15 si VK Royal 8.

 

Altceva: cum mixam si cum egalizam live si post-rec in principal pt a pune in valoare riff-uri pe coarda 7?

 

Si modele de chitare, cu pareri. Stiu ca se gasesc site-uri, recenzii etc, dar as vrea si de la voi, ceva personal, din experienta.

 

Si inca ceva: ar fi util sa facem distinctia intre incepator, mediu si avansat, atit din punctul de vedere al tehncii, cit si al aparaturii, disponibilitatilor si perspectivelor.

 

Va rog, nu spuneti ca se gasesc destule pe net. E valabil pentru unele subiecte aduse in discutie, dar as vrea parerea voastra personala si poate facem o 'bisericuta' (in sensul bun=reuniune) in aceasta comunitate, noi, cei cu 7 corzi pe chitara :)

 

De asemenea, nu spuneti lucruri gen: coarda 7 are aceleasi note cu coarda 2...ce mare lucru sa extinzi o gama/arpegiu/acord?... Aveti dreptate si nu prea. Am vazut ici-colo (de ex, in Guitar Pro) ca lucrurile pot deveni si mai interesante decit a extinde o plaja de frecvente. Ca doar n-o sa fiti de acord ca a 7a coarda e menita sa-ti mai dea si niste note grave si atit, asa cum 27 de taste iti mai dau inalte. Poate stiti sau banuiti (ca si mine) ca sint mai multe lucruri specifice chitarelor cu 7 corzi decit ne-ar sugera intuitia.

 

Inchei mentionind (iar) site-ul www.sevenstring.org, dotat cu un forum si recenzii. Dar din cite am butonat eu, ori e pentru specialisti si/sau maniaci, cu 20 de chitare si 100 de ani de experienta + echipament de 100 000$ si nu stiu cite albume lansate, ori din contra, trece repede peste aspectele tehnice si nu detaliaza de ajuns. Eu n-am reusit pe acest site decit sa vars niste lacrimi si bale la vederea unor chitare si auzirea unor inregistrari. :)

 

Va multumesc pentru intelegere si astept raspunsurile voastre!

Link to comment
Share on other sites

Guest Sterben

uite am onoarea sa fiu primul.

 

detin un Ibanez RG7620 - foarte tare treaba si daca vrei lectii pentru 7 corzi, eu iti sugerez sa nu te obosesti sa le cauti. cum spunea si un prieten, pe o chitara de genu intervine creativitatea. si acest lucru mi se pare normal cand Steve Vai a vrut chitara cu 7 corzi ca sa experimenteze sa faca chestii d-astea. ai in plus notele D, C, B + diezuri si bemoluri si lucruri din astea pe care le folosesti asa cum vrea sufletelu tau. si consifer ca un 7 corzi nu e neaparat chitara de tractoristi. poti improviza un jazz pe o chitara din asta daca esti grozav.

 

cat despre corzi, spun din proprie experienta. vroiam un set marimea 10-46-56 ca sa o acordez cu un ton mai jos. dar n-au fost pe stock si mi-au luat de 11-48-58 ca sa o acordez cu doua tonuri mai jos. si ghici ce ! astea de 11 is bune pentru acordaj cu un ton mai jos. si mi se pare ca a 7-a coarda ar suna mai bine daca ar fi un pic mai groasa. pe site-ul Ibanez cred ca si acuma da marimea corzilor cu care vine Apex Munky signature. probabil ca lucrurile se schimba altfel pe o chitara bariton, asta nu stiu. dar mai am una cu 6 corzi si pe aia as fi acordat-o cu doua tonuri mai jos daca aveam un set de 11-48. acuma am 10-46 si e cu un ton mai jos.

 

tot prietenul care zicea ca pentru 7 corzi trebuie creativitate, mai spunea ca e mai dificil de cantat. eu n-as spune. e adevarat ca-ti trebuie un pic de timp pana te acomodezi ca sa faci lucruri mai complicate (daca esti potent :)) ) dar eu am adus-o acasa si am inceput sa cant cantece de la Korn. a incercat-o si prietenul de care ziceam si a ramas uimit cat de simplu e in comparatie de cum se astepta sa fie. asta pentru ca a considerat dimensiunile grifului o problema.

 

in concluzie, nu trebuie decat sa stai cu ea in brate si sa improvizezi, te inspiri de la cine vrei tu, mai deschizi un tab in guitar pro sa vezi cam cum arata unele cantece si treburi din astea. daca vrei sa inveti teorie, foarte bine. dar e inutil sa cauti lectii pe care le da unu care are chitara cu 7 corzi. astia iti prezinta stilul lor si cam atata. eu m-am uitat la tipu ala din trupa Nevermore nu mai stiu cum il cheama. si la behind the player cu Munky. de la munky inveti in 10 minute cum sa canti un cantec, iara tipu de la Nevermore iti arata parti din albumul lui solo.

 

totusi inca o treaba legata de amplif. eu am un amplif de 30 W, 10" cred ca are speakeru n-are cum fi mai mare sau mai mic. da pentru ca a 7-a coarda are frecvente mai joase, membrana vibreaza mai altfel, oscileaza mai larg. incearca un amplif mai mare. 15 W e chiar mic.

 

 

Link to comment
Share on other sites

O, deja un raspuns! :)

 

Eu am un Ibanez Apex II si am avut vreo 2 chitare cu 6 inainte. Intr-adevar, trecerea mi s-a parut usoara. Poate si pentru faptul ca imi plac giturile mai late. De fapt, si mai groase mi-ar placea, am momente cind Apex-ul parca nu-mi ofera un loc confortabil pentru degetul mare la acorduri cu barre de pilda. De-aia am fost prin magazine si incercam sa pun mina si pe alte gituri, pe linga Ibanez, dar n-am gasit decit un Dimavery :) N-am fost la Guitarshop, acolo aveau si Jackson COW si LTD SC parca. Ma rog...

 

Ai dreptate, se poate cina orice pe coarda 7, eu le-am numit 'tractoare' ca am vazut ca asa au mai spus alti colegi pe un alt subiect despre 7.

 

Ai dreptate si cu creativitatea, dar na, asa am putea spune ca e de ajuns sa inveti notele pe tastiera si definitiile acordurilor+gamelor, dupa care iti faci tu aranjamente si 'voicings' (nu stiu cum se traduce). Nu spun ca e rau, asa cum nu pot sa nu fiu de acord cu motivul pe care il aminteai de la Vai. Totusi, pentru cei lenesi, care macar in prima faza ar vrea niste lucruri de-a gata, de la care sa construiasca si divagheze, nu-i rau daca indica vreun forumist niste lectii. (apropo, Jeff Loomis ii zice aluia de la Nevermore)

 

Legat de amp-uri, am constatat ca trebuie difuzor macar de 10''; eu am de 8'' acum si nu prea reda basul. Dar iata ce mi-a propus cineva: daca vreau sa cint in casa si sa nu investesc intr-un amp cu difuzor de 12'' sau, mai 'rau', 2x12, 4x12 etc (si de frica preturilor, si a vecinilor), avind un procesor decent, ar fi mai bine sa-l conectez direct la un sistem HiFi sau monitoare active de studio. E o parere interesanta pe care sint dispus sa o experimentez.

 

Chiar asa, lansez o noua provocare: postati inregistrari sau idei de jazz sau alte genuri care sa implice coarda 7 si sa nu fie metal.

 

Multumesc pentru raspuns.

Link to comment
Share on other sites

Guest Sterben

foarte tare provocarea :))

 

legat de grif, cred ca mai pe scurt nu te prea satisface o chitara asa de nivel mediu. mai bine incearca un model de genu Prestige daca ai bani :P daca nu, scazi din capricii. eu n-am nici o problema de genu.

 

la partea cu amplificarea nu ma bag. mie-mi place chitara sa fie bagata-n amplif. poate suna a fitza da mna.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hai sa nu-i zicem fitza, ci doar prejudecata :)

 

Apropo, ce amp ai si pedale? Mai exact, cu ce-ti faci sunetul de distors pt 7 corzi, cel care te satisface cel mai mult? Te invit chiar si sa postezi o inregistrare.

 

Am probat un Prestige, RG1527RBB la M&C, dar, in mare, mi s-a parut cam la fel gitul. Na, e tot Wizard, doar lucrat mai atent. Cum S-urile sau alte modele exotice nu ma atrag (gen Xiphos), ar fi interesant de probat si aflat pareri daca a avut cineva ocazia sa incerce un RGD. Am incercat eu o data unul cu 6 corzi si mi-a placut mult gitul, o versiune mai 'carnoasa' a Wizard-ului. Pe 7 nu stiu cum o fi.

 

Daca este sa mentionam exemple, l-as recomanda pe Tosin Abasi, pt ce face non-metal cu 7 si 8 corzi. Dar 1) vreau ceva de la voi (daca vreti si voi sa oferiti, desigur :) ) si 2) n-as vrea sa incepem sa postam linkuri cu diversi pe iutub. Decit daca sinteti voi :)

Link to comment
Share on other sites

@Sterben: intervenția ta cam seamănă cu un discurs de-al lui Bush Jr. :)

 

a 7-a coarda are frecvente mai joase, membrana vibreaza mai altfel, oscileaza mai larg. incearca un amplif mai mare. 15 W e chiar mic

E2: 82 Hz, B1: 62 Hz. Diferența nu e imensă, sunt în același registru. În nici un caz nu "vibrează mai altfel". Amplitudinea vibrației ține de cât de tare se aude, nu cât de grav sau acut (frecvență). Deci puterea amplificatorului e absolut irelevantă!

Am mai explicat care-i legătura dintre diametrul difuzoarelor și eficiența în redarea frecvențelor joase: http://forums.rgc.ro...045#entry548045

Dacă adaugi o coardă sau două nu înseamnă neapărat că trebuie să-ți schimbi amplificatorul și/sau cab-ul. Depinde de tonul speculat. Vă reamintesc că într-o trupă de obicei ai și chitară bas pe lângă chitară.

 

 

PS: vroiam să-i pomenesc pe Animals As Leaders dar aparent nu-i nevoie :)

Edited by FiveseveN
Link to comment
Share on other sites

O, deja un raspuns! :)

 

Eu am un Ibanez Apex II si am avut vreo 2 chitare cu 6 inainte. Intr-adevar, trecerea mi s-a parut usoara. Poate si pentru faptul ca imi plac giturile mai late. De fapt, si mai groase mi-ar placea, am momente cind Apex-ul parca nu-mi ofera un loc confortabil pentru degetul mare la acorduri cu barre de pilda. De-aia am fost prin magazine si incercam sa pun mina si pe alte gituri, pe linga Ibanez, dar n-am gasit decit un Dimavery :) N-am fost la Guitarshop, acolo aveau si Jackson COW si LTD SC parca. Ma rog...

 

Ai dreptate, se poate cina orice pe coarda 7, eu le-am numit 'tractoare' ca am vazut ca asa au mai spus alti colegi pe un alt subiect despre 7.

 

Ai dreptate si cu creativitatea, dar na, asa am putea spune ca e de ajuns sa inveti notele pe tastiera si definitiile acordurilor+gamelor, dupa care iti faci tu aranjamente si 'voicings' (nu stiu cum se traduce). Nu spun ca e rau, asa cum nu pot sa nu fiu de acord cu motivul pe care il aminteai de la Vai. Totusi, pentru cei lenesi, care macar in prima faza ar vrea niste lucruri de-a gata, de la care sa construiasca si divagheze, nu-i rau daca indica vreun forumist niste lectii. (apropo, Jeff Loomis ii zice aluia de la Nevermore)

 

Legat de amp-uri, am constatat ca trebuie difuzor macar de 10''; eu am de 8'' acum si nu prea reda basul. Dar iata ce mi-a propus cineva: daca vreau sa cint in casa si sa nu investesc intr-un amp cu difuzor de 12'' sau, mai 'rau', 2x12, 4x12 etc (si de frica preturilor, si a vecinilor), avind un procesor decent, ar fi mai bine sa-l conectez direct la un sistem HiFi sau monitoare active de studio. E o parere interesanta pe care sint dispus sa o experimentez.

 

Chiar asa, lansez o noua provocare: postati inregistrari sau idei de jazz sau alte genuri care sa implice coarda 7 si sa nu fie metal.

 

Multumesc pentru raspuns.

 

Lenny Breau (a 7a coarda la el era subtire), George Van Eps, Jimmy Bruno (astia-s "jezari"). Mai gasesti din cand in cand in country chestii pt. care-ti trebuie 7 corzi, dar pe inregistrare aia foloesc un bariton.

 

Cel mai bun sfat care pot sa ti-l dau pt. 7 corzi e sa asculti si sa transcri cat mai multa muzica care foloeste tipul asta de chitara. Am avut un rg7620 acum cativa ani dar dupa ce am invatat "The Audience is Listening", "Dave's Party Piece" si oleaca de Korn am vandut-o. Nu m-i s-a parut nimic special. Ce mi-a placut cel mai mult e cand treceam de la 7 la 6 corzi. Imi era muult mai usor sa cant.

 

P.S. Daca tot vorbeam de bariton, era folosit mai mult prin anii 50, 60... asculta muzica din perioada aia (spaghetti westerns, surf etc) si o sa gasesti destule chestii care le poti aplica la 7 corzi.

Edited by guitar88
Link to comment
Share on other sites

Guest Sterben

ampliful pe care-l am eu nu e nu stiu ce. hohner scrie pe el, de 30 W. si ca efect am Metal Zone. si legat de ton, i-am dat mult bas ca sa sune mai inchis. suna destul de bine dar nu prea are definitie. su siguranta e vina amplifului. dar poate iara gresesc.

 

eu mi-am luat Ernie Ball de pe thomashaus.ro se poate sa nu apara pe site, dar au facut modificari intre timp.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Eu am doua Jackson-uri cu 7. Problema ar fi ca nu prea exista la noi, in Bucuresti cel putin, varietate de corzi pentru aceste brutale doamne cu 7.

 

 

_____________________________

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

 

 

 

Ai dreptate, am fost și eu la M&C de curînd și mi-a recomandat nenea vînzãtorul sã folosesc un set de .11-.70, dar cînd m-am uitat în raft, erau așa: 2 modele de .9 (GHS și RotoSound), iar de .10 și .11 doar de la RotoSound :)

 

În alte pãrți (în București) nici nu am auzit sã aibã sau poate la fel, un model.

 

Ar fi interesant de cumpãrat un set personalizat, sau mãcar sã aibã coarda 7 mai groasã decît în seturile standard.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Personal, de Ernie Ball sunt satul. Vreau sa incerc si alte marci.

 

 

_____________________________

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

 

In aceeasi locatie de care mentionezi, mai aveau si Elixir 10 - 56 dar evident nu te apropiai de ele la cat costau.

 

 

_____________________________

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Guest Sterben

Personal, de Ernie Ball sunt satul. Vreau sa incerc si alte marci.

 

 

o idee ar fi sa-ti comanzi din SUA dar mie mi se pare un pic peste mana. si nu prea ti se merita daca nu ai un pachet mare.

Link to comment
Share on other sites

Guest Sterben

Chiar imi este peste mana..,

 

 

_____________________________

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

 

sau daca s-ar putea sa cumperi un set de 6 corzi + una de bas. da nu stiu ce marimi au alea. daca ar fi una de 0.70 sau 0.68 ai putea s-o pui cumva. da fara un acordaj diferit de standard nu stiu cum o sa stea.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Sterben

O sursã de .70 sau .72 individuale mi-ar fi și mie utilã. Poate putem face un group buy dacã trebuie sã facem comandã.

in Romania nu se vand asa ?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Eu n-am auzit pina acum. Chiar de curind unui prieten i s-a rupt mi-ul subtire si a trebuit sa ia set nou. A tot cautat si nu a gasit nicaieri separat nicio coarda. Poate de bas, cum zice @Sterben? Asta nu stiu.

 

Revenind la intentia initiala, cunoaste cineva vreun material de studiu cuprinzator pentru idei si tehnici specifice 7 string? De rock, de preferat. Exista o carte, ingropata in arhiva Lick Library, dadusem cindva de ea, dar era si prea scumpa la ei si nici n-am gasit-o altundeva.

Link to comment
Share on other sites

Pffff...eram sigur ca o sa intrebe cineva :) Necazul e ca nu-mi amintesc si nici nu pot da link, deoarece acum postez de pe telefon. Poate miine sa o caut.

 

Dar se poate cauta si pe www.licklibrary.com, dupa cuvintele cheie 'seven string' si sigur o sa o gasesti. Daca nu, Google -> seven string guitar book, de exemplu. Dar sigur apare la LL.

 

Revin cu link-ul miine daca e cazul si daca gasesc si eu.

Link to comment
Share on other sites

Guest OratioMentis

Vorbiti cu colegul de forum care tine www.corzi.ro. Din ce vad, avea la vanzare Elixir Nanoweb 7-strings, care momentan sunt date ca indisponibile. Dar poate ca asta a fost din cauza cererii scazute. Cine stie, poate daca va adunati mai multi, va poate ajuta. Omul e super ok, de altfel, eu mi-am promis ca-mi iau corzile pentru a mea doar de la el. Daca tot dau un ban, sa-l dau cui il merita cu prisosinta :)

Edited by OratioMentis
Link to comment
Share on other sites

Vorbiti cu colegul de forum care tine www.corzi.ro. Din ce vad, avea la vanzare Elixir Nanoweb 7-strings, care momentan sunt date ca indisponibile. Dar poate ca asta a fost din cauza cererii scazute. Cine stie, poate daca va adunati mai multi, va poate ajuta. Omul e super ok, de altfel, eu mi-am promis ca-mi iau corzile pentru a mea doar de la el. Daca tot dau un ban, sa-l dau cui il merita cu prisosinta :)

 

Colegul respectiv aduce o gama restransa de modele. E adevarat totusi ca userii cu 7 strings sunt deocamdata putini.

 

 

_____________________________

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Link to comment
Share on other sites

Guest OratioMentis

Colegul respectiv aduce o gama restransa de modele. E adevarat totusi ca userii cu 7 strings sunt deocamdata putini.

 

 

_____________________________

Sent from my iPhone 4 using Tapatalk

 

Mneah, a fost primul lucru la care m-am gandit. Am zis ca o intrebare la el nu poate strica. Stai linistit, nu-i fac reclama, sunt sigur ca se descurca si fara mine in activitatea lui :)

Link to comment
Share on other sites

Guest Sterben

Mneah, a fost primul lucru la care m-am gandit. Am zis ca o intrebare la el nu poate strica. Stai linistit, nu-i fac reclama, sunt sigur ca se descurca si fara mine in activitatea lui :)

 

nu vreau sa par rautacios dar mie nu-mi place. ii trebuie prepay. adica de ce sa-i trimit eu bani ca sa-mi dea corzi ? mi se pare atata de prostesc ca ma enervez cand ma gandesc. si astept dublu de cat ar trebui daca ar trimite corzile cu plata ramburs.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

nu vreau sa par rautacios dar mie nu-mi place. ii trebuie prepay. adica de ce sa-i trimit eu bani ca sa-mi dea corzi ? mi se pare atata de prostesc ca ma enervez cand ma gandesc. si astept dublu de cat ar trebui daca ar trimite corzile cu plata ramburs.

 

Asa intreaba si el, de ce sa-ti dea tie corzi si sa nu-ti ia banii in prealabil. Se numeste civilizatie. Prin afara tehnica asta se practica de cele mai multe ori la comertul online. Omul s-o fi saturat de oameni care comanda si nu ridica comanda, asa ca are o garantie. Nu trebuie sa te enervezi, nu obliga pe nimeni sa cumpere de la el. ;)

Link to comment
Share on other sites

Guest Sterben

Asa intreaba si el, de ce sa-ti dea tie corzi si sa nu-ti ia banii in prealabil. Se numeste civilizatie. Prin afara tehnica asta se practica de cele mai multe ori la comertul online. Omul s-o fi saturat de oameni care comanda si nu ridica comanda, asa ca are o garantie. Nu trebuie sa te enervezi, nu obliga pe nimeni sa cumpere de la el. ;)

sincer m-am asteptat la asta. dar nu poti sa compari o tara in care toata lumea are cont prepay sau paypal sau ce mai sunt si ei is obisnuiti cu treaba asta pentru ca evident tot ei au initiat-o. la ora actuala la noi in Romania se practica plata ramburs. si eu cel putin am facut asta cu sume mult mai mari decat ar putea sa incaseze colegul nostru pentru o comanda de corzi. si mai e pe de alta parte problema ca noi nu suntem asa de dezvoltati ca si altii care traiesc in chestia care se numeste civilizatie. primul sediu de fan courier de exemplu e la vreo 15-20 de km de unde stau eu si nu mi-am permis niciodata sa primesc pachetul acasa ci doar sa-l ridic de la sediul lor. eu stiu ca e nasol aici din multe puncte de vedere dar degeaba se trezesc unii cu impresii de occident si d-astea ca nu prea avem loc.

 

 

si asa ca o paranteza ca sa fac reclama la posta romana, acuma se misca mult mai bine. :) si deja suntem offtopic. scuze

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest OratioMentis

nu vreau sa par rautacios dar mie nu-mi place. ii trebuie prepay. adica de ce sa-i trimit eu bani ca sa-mi dea corzi ? mi se pare atata de prostesc ca ma enervez cand ma gandesc. si astept dublu de cat ar trebui daca ar trimite corzile cu plata ramburs.

 

 

 

 

Scuza-ma, eu m-am vazut cu el fata in fata. De doua ori. Acum, nu stiu si nu ma intereseaza de modul in care lucreaza el cu provincia. Provincia nu face parte din preocuparile mele. Repet, la nivel de Bucuresti ne-am vazut direct. Dar citind unele apucaturi prezente de pe aici, inteleg ca poate vrea sa-si ia propriile masuri de siguranta. Foarte bine.

Altfel, realitatea e la doi pasi de tine. Daca inchizi televizorul, s-ar putea sa o si vezi. Ma rog, daca ai forta necesara.

Edited by OratioMentis
Link to comment
Share on other sites

Guest Sterben

nu prea are importanta cine a sters ultimele replay-uri da am dreptul la replica si mai ales cand se baga in seama unii care nu stiu face diferenta intre o opinie si o jignire ca sa-mi spuna tot felul de lucruri.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.