Guest SpiderJerusalem Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 Salutari de la un mare noob in tainele chitarii ! As avea nevoie de putina intelepciune la capitolul gama pentatonica, legat de atingerea corzilor invecinate in timpul exersarii. Desi incerc sa-mi schimb pozitia incheieturii sa dea loc de miscare degetelor, tot nu reusesc sa schimb corzile in timpul exercitiului fara sa o ating pe cea deasupra sau dedesubt (damn this sounded weird xD ). Help, please?
drblues Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 exerseaza in continuare si ai sa reusesti. in video-ul asta la min 7.05 e un exercitiu foarte util pt mana dreapta :
Draykor Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 Ideea este ca, la inceput, sa canti o gama (orice gama nu doar pe cea pentatonica!) cat de incet iti este confortabil. A da si incearca pe cat posibil sa te sincronizezi cu un metronom din prima ca sa iti dezvolti un ritm intern. Cred ca 40 bpm e suficient de lent incat sa poti canta fiecare nota fara probleme de a atinge corzi alaturate (daca nu ai metronom intra pe Metronome Online and have fun). Ia-o incet, nu intrece bataile metronomului, astfel incat odata ce iti perfectionezi tehnica la viteza asta poti trece mai departe la 50, 60 ,70 bpm. Pentru mai multe detalii/lectii de chitara iti recomand Justinguitar tipul are niste lectii super (parerea mea) si sunt gratuite, tot respectul meu pentru omul ala. Cam atat pot sa-ti zic momentan daca mai e ceva, feel free to ask @
oLlama Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Noroc ! Cum s-a zis si mai sus. Canta dupa metronom, buricele degetelor ( si obisnuieste-l si p-ala mic sa atinga cu buricul degetului ca-i ala dracu ) langa tasta. De exemplu tastele 6-7, pe a 6-a o apesi nu pe centru ci mai langa 7. Dupa aceea cu aratatorul acoperi corzile de jos (cele subtiri) iar cu podul palmei faci mute pe corzile de sus (alea groase) in timp ce cobori/urci pe gama.
Guest SpiderJerusalem Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 Multumesc pentru raspunsuri, ma simt mult mai motivat acum! @drblues: lectii de la petrucci, my day is getting better xD danke schon @Draykor: am luat un acordor electronic cu metronom inclus, great bargain imo. Si,da , chiar de dinainte sa iau chitara ma uitam pe jotube la videourile lui J. Sandercoe, omu' intinde chitara pe paine pt noobi ca mine, isi merita faima OLlama: multumesc de sfat man, desi degetele s-au obisnuit cu durerea, incheietura si antebratul ma omoara cand schimb corzile de la cele subtiri in sus la cele groase. Si scuze, dar m-ai pierdut la partea cu amutirea corzilor, imi poti explica din nou, s'il te plait?
oLlama Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 pleaca mai intai de la pozitia mainii din poza...ma rog, ala are bartai mana si poate n-o sa canti asa dar tinand mana perpendicular pe grif o sa te ajute sa iti intaresti degetele. Ca sa scapi de sunetul celorlalte corzi care nu tre' sa sune sa zicem ca esti cu aratatorul pe a 5-a tasta de pe E-ul gros, automat acoperi tasta a 5-a de pe A. Cu cat cobori inspre E-ul subtire, cu podul palmei al mainii drepte faci mute pe corzile groase. Sper c-ai inteles
karpi Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 (edited) Salutari de la un mare noob in tainele chitarii ! As avea nevoie de putina intelepciune la capitolul gama pentatonica, legat de atingerea corzilor invecinate in timpul exersarii. Desi incerc sa-mi schimb pozitia incheieturii sa dea loc de miscare degetelor, tot nu reusesc sa schimb corzile in timpul exercitiului fara sa o ating pe cea deasupra sau dedesubt (damn this sounded weird xD ). Help, please? La alta game merge ? In cazul gamei pentatonice minore , cu degetele, cu palma estompezi corzile care nu trebuie sa sune atat cu mana stanga cat si cu cea dreapta .Bineinteles nu o sa iasa din prima dar asta-i calea. Lasa metronomul , nu are nimic cu acuratetea producerii sunetului . Deocamdata fara metronom incet/rar exersezi schimbarile repeti de multe ori si o sa merga tot mai bine... Dupa ce reusesti sa schimbi curat pozitiile incepi sa cauti sa le faci i in tempou /pe ritm dar , cat mai lent . Cand ai ajuns sa poti produce sunetele aprox bine atunci te poti apuca sa studiezi exercitii iar mai tarziu eventual sa incepi sa utilizezi un metronom . Edited March 10, 2011 by karpi
Guest SpiderJerusalem Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 @oLlama: acum am intels, multumesc pt explicate! Si lol, ai dreptate, mai usor spus decat facut. @karpi: am incercat sa folosesc metronomul in timp ce exersam gama, oarecum, ma ajuta foarte mult sa cant dupa un anumit beat, ca o simulare sa agite(headbang) neuronu' si pulsul , dar incerc sa nu ma grabesc, cum mi-ati spus toti. Lucrurile au inceput sa arate bine cu exersatul gamei, desi am observat ca pinky-ul ma incurca la schimbari, am dedus ca eram si eu vinovat pt ca tineam chitara cam jos si n-avea pozitie buna incheietura. Oh well, noobish mistake >_>
Draykor Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 (edited) Stii ce ti-as sugera, pt o mai buna mobilitate a degetului mic, incearca sa faci exercitii de stretching dintre degetul inelar si mic. Pui inelarul pe casuta a 9-a, canti nota,apoi cu cel mic incerci sa apesi pe casuta 11 si sa canti nota de acolo. Canti alternativ 9 - 11 pe coarda E groasa(e distanta destul de mica dintre casute) si aici insist fara sa iei degetul inelar de pe casuta 9. Apoi treci la coarda A , apoi pe D,G,B,E subtire.Canti de vreo cateva ori sus jos succesiunea asta (dar nu exagera, la inceput o sa fie dureros) si in timp poti trece la intervale mai mari (casutele 7-9, apoi 5-7 etc.) Vezi ca varful degetului mare trebuie sa fie cam perpendicular pe spatele grifului(nu deasupra grifului) iar palma trebuie sa nu atinga partea de jos a grifului(pentru ca nu o sa-ti iasa nimic asa). Dpdv muzical nu te ajuta cu nimic insa iti intareste muschii degetelor. Bineinteles ca acest lucru ar trebui facut si intre degetele aratator-mijlociu, mijlociu-inelar(asta e cea mai grea, am citit ca acele 2 degete impart acelasi tendon). Inca un tip, la orice exercitiu pe care il faci, pt ca ziceai ca te omoara incheietura, evita sa ajungi cu un unghi de 90 de grade intre brat si palma, cand vezi asta corecteaza-te imediat. Daca te obisnuiesti sa canti cu mana asa o sa ai probleme mari. Cheers good luck practicing Daca ai ceva nelamuriri da-mi pm si vorbim Desi v-ati saturat deja de voma literara de mai sus as mai adauga cva: nu vreau sa il contrazic pe Karpi, mi-a dat nijte sfaturi faine privind intonatia chitarii, insa as sfatui intens folosirea metronomului la orice exercitiu pentru ca , asa cum am spus in reply-ul initial, asta ajuta la formarea unui "metronom" intern de care te folosesti in timpul concertelor. Edited March 10, 2011 by Draykor
Guest SpiderJerusalem Posted March 10, 2011 Posted March 10, 2011 Intr-adevar, exercitiul cu degetul inelar si pinkyul e foarte greu. Dar descopar ca celelate degete nu impun aceeasi problema, indexul si cel mijlociu sunt ready to rock.( mijlociul si inelarul sunt ok, dar problema sunt celelalte doua, cum ziceam mai devreme). Am sa te anunt if something comes up, off to practicing now xD
oLlama Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 Acu' ceva zile a fost cica "za biggest online guitar lesson" live de Steve Vai. Poate poti s-o gasesti pe undeva s-o vezi. Eu faceam aceleasi exercitii ca ma plictisisem sa caut exercitii minune si in lectie chiar spunea si el. Incearca sa faci hammer-on pe 2 taste timp de un minut, sa vezi ca-ti moare mana. Poti sa faci hammer-uri pe tot grifu cu toate degetele si exercitii ca E || ----1---2---3---4
karpi Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 (edited) Acu' ceva zile a fost cica "za biggest online guitar lesson" live de Steve Vai. Poate poti s-o gasesti pe undeva s-o vezi. Eu faceam aceleasi exercitii ca ma plictisisem sa caut exercitii minune si in lectie chiar spunea si el. Incearca sa faci hammer-on pe 2 taste timp de un minut, sa vezi ca-ti moare mana. Poti sa faci hammer-uri pe tot grifu cu toate degetele si exercitii ca E || ----1---2---3---4 hammer-on si hammer-off ultima tehnica ...dezvoltata ptr executarea corecta a gamelor pentatonice .. Dar ca si exercitiu ptr "bongos" este avantajos ca nu ai gama pentatonica care face multe probleme. Nu cari nici stativ de bongos . ti-le agheti de gat si hammeresti on si off . Edited March 11, 2011 by karpi
oLlama Posted March 11, 2011 Posted March 11, 2011 (edited) imi cer scuze, am deviat de la subiect dar m-am gandit ca nu strica daca-i zic ceva chestii care venind de la mine nu fac 2 bani dar pe care le-am adunat si eu de pe net de la aia care mai stiu Pentru ca tineam minte ca s-a plans de faptul ca-i oboseste mana. Si pan' la urma obiectivul general este o digitatie mai buna nu neaparat executarea pentatonicei la perfectie. Edited March 11, 2011 by oLlama
Guest SpiderJerusalem Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 @OLlama: Am incercat sa caut clipul de care ziceai dar n-am avut succes. Si lol, nu a deviat nimeni de la nimic, faptul ca mi-am facut vreun obicei prost exersand la chitara e numai din vina mea, you gentlemen, nu faceti decat sa ma scoateti din propriul rahat, and I thank you for that. Exersand mai mult am observat ca incheietura, specific degetul mare pe spatele grifului e cea mai mare problema, pur si simplu nu am o miscare treptata indeajuns de buna cat sa nu ma doara incheietura cat urc sau cobor. Daca ma doare incheietura, nu pot sa sa tin degetele perpendicular pe coarda fara sa nu atinga alte corzi. Deci, problema consta si in flexibilitatea degetelor dar si coordonarea cu degetului mare cu incheietura. So I think I fucked up the basics too,anyway va anunt daca mai am vreo nelamurire la acest subiect. Cheers doodz!
oLlama Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 uite http://www.livestream.com/berkleemusic/video?clipId=pla_d6fcf89c-751b-440d-a0ba-a750c50ebaa3&utm_source=lslibrary&utm_medium=ui-thumb poate te ajuta
karpi Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 (edited) @OLlama: Am incercat sa caut clipul de care ziceai dar n-am avut succes. Si lol, nu a deviat nimeni de la nimic, faptul ca mi-am facut vreun obicei prost exersand la chitara e numai din vina mea, you gentlemen, nu faceti decat sa ma scoateti din propriul rahat, and I thank you for that. Exersand mai mult am observat ca incheietura, specific degetul mare pe spatele grifului e cea mai mare problema, pur si simplu nu am o miscare treptata indeajuns de buna cat sa nu ma doara incheietura cat urc sau cobor. Daca ma doare incheietura, nu pot sa sa tin degetele perpendicular pe coarda fara sa nu atinga alte corzi. Deci, problema consta si in flexibilitatea degetelor dar si coordonarea cu degetului mare cu incheietura. So I think I fucked up the basics too,anyway va anunt daca mai am vreo nelamurire la acest subiect. Cheers doodz! Nu stiu daca tie dar am mai scris ...NU strange tare , nu te crispa .Doar atata forta de presiune trebuie cat sa nu ai fretbuzz .Adica sa sune curat .Nu lovi prea tare cu pana sau nu ciupi prea tare ,doar cat sa sune decent clar . Trebuie sa poti canta gamele si fara sa sprijini mana cu degetul mare , numai la unele pozitii unde degetele nu ajung bine pe tastiera cotrafortezi usor din incheietura cu punct de sprijin degetul mare . Nu te forta exerseaza si va merge tot mai bine.Dar sa nu te astepti ca in doua zile sa progresezi cat ai dorii tu ..tine mai mult .Rabdare si exercitiu. Intre timp inveti pozitiile a cat mai multe "cai" pe care canti gamele.Deci oricum ai treaba.. Edited March 12, 2011 by karpi
Recommended Posts