www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Sunetul In Filmul Romanesc


Guest

Recommended Posts

In ultima vreme am incercat sa (re)vad cateva filme romanesti insa ma lovesc de bariera SUNETULui! Ori este cavernos, ori nu se aud decat vocile (eliminand ambientul), ori ambientul se aude mai tare decat vocile actorilor, ori sunt prea multe inalte, ori volumul este prea incet, ori etc.

 

Aceasta problema este valabila si pentru filmele noi (de la filmele vechi nu am prea mari pretentii - poate ca nu au existat conditii si oameni pregatiti pentru asta inainte de '89 - whatever), atat pentru cele cinematografice cat si pentru cele de televiziune.

 

Exista o explicatie pentru acest fenomen?

 

 

 

Va rog, nu comentati prestatia actorilor, scenariile, imaginea, acest topic este despre sunet. Va multumesc pentru intelegere! :)

Edited by Guest
Link to comment
Share on other sites

poate ca nu au existat oameni pregatiti pentru asta inainte de '89

 

E cunoscuta problema. Ce te face sa crezi ca acum ar exista oameni pregatiti pentru asta? Si deja ti-am raspuns la intrebare.

 

Edit: Mi-am adus aminte un adevar pe care l-am vazut scris si pe aici pe forum pe undeva. La noi sunetisti sunt cei care au bani de scule.

Edited by Faust
Link to comment
Share on other sites

Nu ai dreptate la cele mai noi, in general exista un progres evident.

 

La cele vechi e o combinatie de factori, parerea mea este ca pleaca de la cum sint interpretate dialogurile (adica fara dictie si fara imaginea finala a ce trebuie sa iasa) - o sa observi diferente foarte mari de intensitate, etc, chestie care la filmele americane nu exista, ei stiau ca trebuie pastrata o dictie perfecta si o interpretare coerenta a replicilor pentru a avea un rezultat consistent.

In afara de asta, post sincronul de la noi era facut absolut cu picioarele, din nou dupa parerea mea pleaca de la actori asta.

Evident, in final tine si de posibilitatile tehnice ale epocii, evident MULT inferioare celor din afara. Nu e cazul sa comentam acum cum arata un studio de sunet de film de afara, si ce e, chiar si acum, in Romania.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...
La început era Cuvântul și Cuvântul era la Dumnezeu. Din păcate, însă, cuvântul nu a putut ajunge și la cinefilii români, pentru că sunetiștii care l-au captat erau incapabili, iar microfoanele, rusești. De aici tradiția dialogurilor neinteligibile în cinematografia românească, pentru care până și astăzi avem nevoie de subtitrări. În cele ce urmează, vom încerca să explicăm de ce.

 

http://www.ziuanews.ro/cultura/filmul-romanesc-nu-are-ecou-in-cinematografia-mondiala-si-pentru-ca-sunetul-nu-se-aude-90441

Link to comment
Share on other sites

 

Am citit articolul... si parca sunt si mai nelamurit.

 

Unul dintre motivele pe care le-a oferit pentru sunetul nefiresc al filmelor românești este frecvența rețelei de tensiune electricã de pânã în anii '90, care era de 47 de Hertzi, pentru ca peste numai câțiva ani acestea sã fie redate la frecvența de 50 Hz. Rezultatul: o diferențã de peste un semiton mai sus.

 

Poate cineva care se pricepe comenta asta? Voltajul stiu sigur ca oscileaza in retea cu un 5-10%, am impresia ca si frecventa se modifica, insa nu garantez. In plus, o astfel de variatie ar trebui sa urce si frecventa sunetului reprodus?

 

S-a împãmântenit în România ideea asta pentru un motiv foarte clar: încã nu avem sãli de cinema performante. De ce toate filmele românești din ultimii 20 de ani se aud în strãinãtate bine și la noi nu? [...]E adevãrat însã, cã din cauza dotãrii proaste a cinematografelor din România, aparatele de proiecție din vechile sãli de cinema sunt aceleași din anii '70, marea majoritate a aparatelor de la cinema Patria, Scala, Studio, de exemplu, sunt din acele vremuri. E clar una din cauzele importante.

 

Interesant, si as zice, fals. Imi aduc aminte cand eram pusti ca filmele straine se auzeau bine - spre deosebire de ale noastre - in aceleasi sali.

Aparatele de proiectie, sa ma ierte domnul director de departament de sunet, insa m-as mira sa fie alea vechi. Tin minte c-am vazut la Patria "Jurassic Park" cu sunet surround atunci cand a aparut. Adica in 93... acum 20 ani. Sala era parca proaspat refacuta. Cam am o banuiala ca nicaieri nu mai sunt aparatele de proiectie vechi.

 

Gresesc?

Link to comment
Share on other sites

vorbim de aceeasi perioada pre '89, cu gafe de genul celei cand Mihai Viteazul ridica mana sa-si indemne ostenii la atac si i se vede ceasul?

Daca asa ceva a reusit sa treaca de post-productie (daca exista asa ceva), si mai departe de birourile de cenzura de ce va mira ca sunetul era cum era?

Sunt in multe filme scene filmate in exterior in care sunetul este infundat, sau se aude vantul batand in membrana microfonului, ca si cand scena ar fi fost filmata folosind lavaliere, sau microfoane ordinare in loc de boom (sau daca au folosit boom-uri, nu au avut filtre / custi pentru ele)...

Parerea mea e ca filmele romanesti vechi trebuiesc privite a fi drept niste piese de teatru filmate, cu decoruri multiple si buget imens pentru scenografie (fata de o piesa de teatru obisnuita).

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

vorbim de aceeasi perioada pre '89, cu gafe de genul celei cand Mihai Viteazul ridica mana sa-si indemne ostenii la atac si i se vede ceasul?

Daca asa ceva a reusit sa treaca de post-productie (daca exista asa ceva), si mai departe de birourile de cenzura de ce va mira ca sunetul era cum era?

 

Yeah, right !... :)

http://www.moviemistakes.com/best_pictures.php

 

.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.