www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Cum scap de noise-ul de single coil ?


apocalipsa
 Share

Recommended Posts

rareshu', daca scott henderson zice ca sistemul functioneaza si ca nu modifica sound-ul, eu il cred! asta-i unul din tipii care e foarte tipicar in ce priveste tonul. in plus, cum spuneam, am acces la documentatia sistemului suhr si chiar e ok. pe de alta parte, am mai specificat asta, bobina de ecranaj se leaga in serie cu doar una dintre dozele chitarii, oricare dintre ele. deci chiar daca (ceea ce nu e cazul) ar modifica tonul, l-ar modifica pe cel al dozei in cauza, nu pe cel al celorlalte... restul dozelor noiseless sunt palide incercari fata de sisemul asta! crede-ma!

Link to comment
Share on other sites

Mah acu sincer nu vreau sa jignesc pe nimeni da voi credeti ca ce e scump e si bun. Eu va garantez ca orice adaugi la circuitul unei doze ii schimba sunetul. Nu pot sa-mi dau seama ce calcule a facut nenea inventatoru' bobinei aleia dar e de bun simt si logica sa-ti dai seama de faptul ca sunetul are de suferit. Va garantez ca nu a gasit sfantul graal al dozelor single intr-o bobina. Acum fiecare cu ce crede dar fac apel la logica voastra. Bobinma aia nu este antena parabolica care il chiama pe Dumnezeu sa-ti puna mana pe doze ca sa scoata noiseu si sa nu altereze tonul. Parerea mea. Daca exista cineva dispus sa dea banii pe asa ceva il rog sa inregistreze un sample cu chitara bagata direct in intrarea de mic a placii de sunet inainte sa puna bobina si inca unul cu acelasi cantecel dupa instalarea bobinei.

Link to comment
Share on other sites

:| direct in placa de sunet? OMG direct in mic? OMG x 2

@mibu: sunt confidentiale documentele acelea? Daca nu , le putem vedea si noi ?

 

omg ce? Stai fara grija ca nu-ti parlesti placa de sunet daca la asta te gandesti. Cat despre faptul ca soundu nu o sa fie cine stie ce chiar nu conteaza: conteaza un semnal cat mai direct ca sa vedem diferenta.

Link to comment
Share on other sites

Happy happy joy joy! Dar a citit cineva chestia aia? Macar s-a uitat pe poze? Nu stiu daca observati ca pe langa bobina minune (care se leaga in serie cu doza) exista si un circuit care se leaga in paralel: credeti ca nici macar ala nu schimba tonul? Acum inapoi la bobina. Ati citit ca toata ideea se bazeaza pe phase shifting? Un humbucker pe ce se bazeaza? Acelasi principiu. Ma rog nu mai incerc sa va conving ca vad ca n-am nici o sansa dar totusi ganditi-va ca celor carora le recomandati acest sistem si-au luat de la gura sa-si ia si ei o chitara pe care nu cred ca au dat mai mult de 250$ (ca doar banii nu cresc in copac) si va vad pe voi cu bazaconia asta si au impresia ca asta e solutia problemelor lor. Eu unul daca as poseda aceasta suma m-as duce frumusel la un magazin si mi-as lua o chitara de n-a mai vazut tot neamul meu sau niste doze la care sa planga geamu cand le aude. Plus ca daca stai sa te gandesti la costul de productie al acelui echipament sofisticat, nu te duce la mai mult de 200.000.

 

COPILASI, nu dati bani pe porcarii d-astea! Mai bine va luati ceva care merita...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

cum scap de noisul de pe chitara single coil?

Fender trecut prin zoom 505II PE BATERII nu are zgomot de fond!

Fender trecut prin Boss GT alimentat LA PRIZA are zgomot de fond,

(inclusiv la pozitia 2 si 4 chiar daca e diminuat f mult).

 

Intrebari:

1. cum scap de noise fiind aproape sigur ca provine de la priza? (fara a impamanta priza - pt neavizatii care nu stiu cum se face o impamantare)

2. exista vreo posibilitate de separare de retea la partea de alimentare cu curet?

3. se poate transforma curentul alternativ in continuu inainte de intrarea in GT pt ca acesta sa nu mai perceapa noise-ul?

MIBU are dreptate , este vorba de captarea zgomotului din eter in afara corzilor , deci numai zgomotul si aducerea acestui semnal in antifaza cu semnalul util si numai in banda ingusta de frecventa a zgomotului ca sa nu afecteze "mult" tonul. Cand aceasta bobina ( traductor electromagnetic ) este chiar pe doza atuncea ea capteaza si semnalul util al corzilor si le aduce in antifaza asa decolorind mai mult timbrul chitari

Aceasta nu e o metoda noua este veche de cand e lumea (dar sarma de cupru e valuta forte si nu vrea o firnma sa piarda 50$ pe chitara , ca din sarma se poate face inca o doza si se vinde).Metoda se foloseste peste tot unde avem captare de semnal sensibil la unde electromagnetice, magnetofoane, pickupuri, microfoane electrodinamice etc .

Metode de a scapa de acest tip de zgomot ( daca e captat de doze) mai este sa stai departe de orice sursa de zgomot..statie, TV , Monitor PC , Trafo de alimentare ,Neon , Motoare electrice cu perii ...etc

Incearca sa ati pozitionezi chitara pana scapi de zgomot. Pedalele si cablurile puse pe jos la bloc pot colecta zgomotul de la cablurile de curent de la candelabrul vecinului de sub tine !!Daca pui chit pe ZERO si mai ai zgomot acesta provine din cabluri sau alimentator..Pui capatul liber al cablului in scurt cu ceva metalic ,scos din chitara , zgomotul ar trebui sa dispara , ridici cablul de pe podea, ridici chiar si pedala , incerci pedala cu baterie etc .

Din pacate nu descrii ce zgomot ai ,dar cam astia sunt pasi de a identifica sursa zgomotului.Brumul de retea captat este de 50Hz brumul de alimentator ( dublu redresat-bifazic) este de 100Hz , din monitor PC vine tare 7Khz ...etc

Mibu se pricepe si la chitara si la scule si a mai facut si liceul de Telecomunicatii unde a mai auzit cate ceva despre bobine si acustica, de copil se ocupa de asa ceva .E greu sa explici celor care nu cunosc termeni din electronica si nu se ocupa cu electronica asa ca cu exemple de analogie s-ar putea ilustra unele fenomene.

Asa ca scriu si eu ca si MIBU ca Richie Blackmore pe chitara lui ( cea cu doua doze) in spate imediat dupa doza bridge inca o " bobina" ( sau chiar doza) similara cu cea descrisa de MIBU , aceasta fiind foarte aproape de "bridge" nu prea culege semnal de la coarda ci mai mult e pentru captat "zgomot" si mixat in antifaza cu semnalul de la doza principala in vederea anulari zgomotului .Totodata corectarea timbrului si a functionari dozei bridge de la Strat. care normal e fara filtru ( reglaj de ton ) este direct doar pe potmetrul de volum si are inalte foarte pronuntate .Impreuna cu " filtrul si bobina descrisa anuleaza zgomotul si face mai plin tonul de strat .

Link to comment
Share on other sites

Foarte tare! Multumesc mibu!

 

salut. explicatii : o bobina se comporta ca "filtru trece jos" adica inaltele nu trec prin ea ( relativ, depinde de inductanta) pusa in paralel cu o doza ea va deschide tonul caci joasele sunt "shuntate" ( scurtcicuitate ) se obsearva si in cazul cand cuplezi 1+2 ( la Strat sau si la Ibanez ) dar fiind a doua doza in antifaza si pentru ca capteaza si corzile va denatura timbrul si la inalte , unele le filtreaza altele sunt prezente si apare timbrul acela specific deoarece semnalele culese de doze de la corzi nu este perfect identic asa ca nu se anuleaza ( este o distanta de vre-o 10 cm si diferite frecvente sunt in faza altele in antifaza de aicea timbrul nou.Daca ar fi acelasi semnal identic an ambele nu s-ar mai auzi nimica din sunetul corzilor .Daca a doua doza nu este sub corzi atuncea ea va deschide timbrul ( filtrand basii) si va anula si o parte din zgomot care vine cam cu aceiasi caracteristica la amandoua doze .deci mixate in antifaza se va anula zgomotul .Deoarece deschide tonul ( e vorba de doze in paralel ) atuncea se adauga un filtru RC care va compensa pierderile de bassi .

Sistemul descris de Mibu este mai ieftin caci nu se pun doua doze ci a doua este o bobina in serie si acordata cu RC pe zgomotul presupus ( 50 si 100 Hz ) dar mai taie si altele Piesele ce se vad in montaj nu fac altceva decat primul potmetru reduce pana la Zero efectul bobinei , al dilea este un filtru trece jos ca si cel al chitari (ton) cu care se selecteaza cam ce frecvente sa afecteze din zgomot fara sa altereze sunetul original de fapt scoate din bobina inaltele si le leaga direct la masa reglabil cu al doilea potmetru celelalte doua sunt din instalatia proprie a chitari.Deci daca primul potmetru al pui pe zero bobina adaugata este scoasa din circuit .Este o bobina mare care capteaza bine zgomotul si fara magnet , sub corzi are doar o infima parte deci nu capteaza corzile , avand rezistenta mica si diametrul mare (inductanta mica) ea se comporta ca o "antena cadru" si nu schimba timbrul original ( este afara din banda audio sute de kiloherz-i)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest Chirtoaca Silviu

Ai incercat sa iti ecranezi chitara ??

 

Cu toate ca unele chitari costa o groaza de bani ecranajul lor este mai prost decat un radiocasetofon de cateva sute de mii de lei!

Link to comment
Share on other sites

Guest metallicus69

deoarece eu sunt cel care a pornit topicul o sa revin cu o poza a transformatorului dela gt boss sau eventual cu 2 interior/exterior pt a discuta mai concret in ceea ce ma priveste partea de noise.

Totusi, care este natura zgomotului, cam cum suna? Bazait, fasait, barait gros? Daca ne spui cum se aude, daca e constant oriunde ai fi pozitionat cu chitara, ar fi sanse mai mari sa intuim sursa de zgomot!

Adaptorul furnizeaza curent continuu sau alternativ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.