www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Concept Chitara V.1


Sthell
 Share

Recommended Posts

in loc sa pui switchu ala acolo,in cavitatea aia,care ii greu de facut,poti sa pui un switch mai plat,adica tamburucu ala de care impingi sa fie mai micut,si ala il poti face cum vrei sa se potriveasca cu chitara,il poti pune altundeva pe corp,si pe spate :))ca ii cam la fel de accesibil,si atunci nu il vede nimeni,sau,cea mai buna idee ar fi sa faci o ,,gaura'' in corp din spate inspre fata,in care sa pui switchu undeva pe acolo,da pe fata chitarii sa fie doar o mica taietura,pe unde sa iasa vreo 3 mm tamburucu afara,cat sa il poti folosi,si daca il vopsesti maro nici nu o sa se vada

Link to comment
Share on other sites

Guest Rayvann

Cum se face ca poti, pe langa faptul (de necrezut pentru mine) ca ai fost in stare sa faci o chitara perfect functionala din prima incercare, sa fi conceput niste idei originale (combinatia de forma, doze, montarea dozelor pe corp, switch), dar sa fi si realizat o prezentare cel putin semi-profesionala de unul singur, atunci cand in magazinele online de la noi nu poti vedea niciodata mai mult decat o poza pentru fiecare produs? Cum poate exista atata dedicatie pentru lucrurile cu care te ocupi atunci cand nu sunt implicati banii?

Singurul sfat care as vrea sa ti-l dau este sa ai grija cu toate materialele astea pe care le imprastii aici, nu poti sti niciodata in al cui atelier va fi produsa in masa chitara ta fara sa stii si tu!

Link to comment
Share on other sites

Liceu de arta, atestat. Respect pentru initiativa si rezultatele lui Robert dar s-au facut si se vor face proiecte mai grandioase, mai inovatoare si mai bine realizate.

In vremea in care atestatele nu se mai fac ci se iau de pe atestate.ro e normal ca un astfel de proiect sa para impresionant dar mereu e loc de mai bine.

Link to comment
Share on other sites

@ maur: senq you

@ dani_rosu: eram constient de problema cu switchul si lipsa poturilor chiar de dinainte sa ma apuc sa o construiesc, dar mai multe motive m-au determinat sa dau curs acestor actiuni :D. Nu am vrut sa dau gauri in corp -> more sustain si nici nu am vrut sa am pick-guard. Besides, ar fi fost greu de facut precis with my tools.

@Rayvann: Cred ca singurul lucru cu adevarat original (si poate nici ala), cel putin la momentul respectiv, datorita lipsei de documentare, prin urmare original pentru mine si nu pentru restul lumii, este forma fundului ei. Ulterior am aflat de fernandes ravelle, am observat ca seamana si evident m-am ofticat :). :D Multumesc omule! Oricum, cat timp am sursele, nu cred ca m-ar copia nimeni, nu ca ar avea ce sa copie.

@FiveSeven: stii si tu mosule ca-i mai mult de atat, ca de nu mi-ar fi placut nu as fi facut, mai ales ca atestatul nu e obligatoriu de sustinut si nu am fost niciodata un fan al liceului :D. Nu as fi bagat atatia bani in chitara pentru un amarat de atestat. Ti-am zis ca nu e gata? :) e doar prototipul, V.1, la vara dupa ce lucrez (sa speram) si fac cateva economii, incepe si v2. Am gasit 1000 de defecte de proiectare, pe care le trecusem cu vederea si am 1000 de idei noi. Am sa fac un review cat mai obiectiv chitarii cat de curand, cu calitatile si defectele ei. Ca un mic teaser, fretless torzal neck-through body bass/guitar cum suna? ;) MONSTER Kill ! Avand in vedere ca e doar prima parte eu sunt multumit de ce a iesit. Cheers!

@burb: cineva mi-a recomandat sa o vand si sa-mi iau o chitara adevarata :), cine-i fraier acu sa cumpere? (intre noi fie vorba griful are probleme mari)

@Chris: 10x

 

Daca ar fi sa estimez un pret i-as da un 1200-1300 ron ca valoare maxima de vanzare, daca ar fi fost realizata cum trebuie. Until the next one, adios! (defapt ne mai vedem, ca tre sa incep sa invat sa cant)

 

ps. In curand Review

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Am urmat exemplul lui djiinn de aici link si mi-am convertit-o in fretless. Totul e sanded down frumos.

 

Pun aici pasii procesului poate cineva vrea sa-si mai faca chitara fretless:

 

!) NU FOLOSITI BANDA DUBLU ADEZIVA

 

1) am lipit banda dublu adeziva pe fretboard ca sa-l protejez (din fericire a functionat si nu am avut aschieri neplacute), din nefericire am ramas cu lipici pe fretboard si putin pe spatele gatului.

 

2) am taiat cu un cutit banda adeziva de pe freturi si am scos-o

 

3) am luat fiecare fret (jumbo) in parte cu fierul de calcat, l-am dilatat pentru 10-15 secunde si apoi cu o dalta super ascutita a iesit foarte usor (am pornit de la unul din capete). Probleme nu au fost, probabil pentru ca-s late si s-a transmis caldura bine. Stii cand iese bine (fara aschieri) atunci cand isi pastreaza forma, adica face "pop" de pe fretboard.

 

4) am lasat totul sa se raceasca frumos pentru cateva ore, iar gatul sa-si gasesasca o pozitie confortabila (am semi eliberat thruss rodul)

 

5) am umplut spatiile dintre freturi cu poxilina (nu trebuie multe, am aruncat pe 3 pachete 250 de mii cand puteam doar cu jumatate de pachet... grrr), am folosit un cutit tocit si bucatele mici de amestec compus A+B. Am apasat cu lama cutitului (partea lata) pe bobitele puse deasupra gaurilor sa fiu sigur ca intra tot si nu raman gauri unde se poate adanci ulterior. Am lasat exces care a fost ulterior indepartat.

 

6) 6 ore pentru uscare, desi recomandat cred ca ar fi 24? 

 

7) am reflat tensiunuea din thruss rod incat griful sa fie perfect drept (aproximativ) si am lasat 30 de minute ca sa fie pe pozitie. Ar fi trebuit sa scot nutul pentru pasul urmator, dar erau tocite suruburile, prin urmare nu a fost posibil.

 

8) Am lipit cu banda dublu adeziva smirghel de la 80 - 600 (ultimul puteti sa-l gasiti la magazine auto) de o bucata de lemn perfect dreapta si m-am apucat de ras. M-am bazat pe intuitia mea privind curbura grifului sa folosesc un plan, cel mai bine ar fi sa va faceti o forma de raza gatului pe care sa lipiti smirghel.

 

9) l-am frecat foarte bine cu pasla.

 

 

 

Momentan trebuie sa mai ung tastiera cu ulei de lamaie (cred, daca aveti idei veniti cu sfaturi) si sa relacuiesc spatele grifului care e greseala mea.

 

Ah, si trebuie sa-i pun corzi flatwound? Sper sa fie el cheapo :).

 

Rugaminte pt admin: Se poate schimba titlul in "Concept Chitara Fretless"

 

 

 

Poze:

post-4846-1245438531_thumb.jpg

post-4846-1245438537_thumb.jpg

post-4846-1245438542_thumb.jpg

post-4846-1245438549_thumb.jpg

Edited by Sthell
Link to comment
Share on other sites

@denis_symbiotic: sa termin cu bac-ul, am defretuit-o ca sa ma destresez :). Cat de curand sa invat niste chestii si sa ii pun corzi noi. (Si sa invat sa inregistrez)

@Johe Petrecce: Thanks omule! Pan la a fi mester mai e cale lunga :).

@broknstrngz: Multumesc, it's a honour :), o sa incerc sa nu dezamagesc :D.

 

Din nou, multumiri tuturor pentru ajutor/sfaturi/suport moral (+learning a bit of guitar :D).

 

Hai ca ma apuc acu de Nottingham Lace :D.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Aparent au trecut mai mult de 3 luni de la ultima postare din thread, iar cu bunavointa voastra sper sa nu deranjez prea mult cu inca o postare. 

 

Ultimul stagiu in care ramasese chitara era cel de fretless cu lacasurile astupate cu poxipol, luistruita bine si folosind corzi de 11 - 70 :). Consider ca am facut o greseala defretuind-o, s-a pierdut multisor din sustain, iar tonul nu-mi place sub nici o forma, astfel ca, nemaiavand de 5 luni? o chitara pe care se poate canta m-am hotarat ca e timpul sa schimb chestia asta. Am retrasat liniile pentru freturi si am dat comanda de subansamble. Luni ar trebui sa vina un set de Dunlop Jumbo 6110.

 

Urmeaza sa indrept bine de tot fretboardul, am descoperit dupa ce am facut chitara fretless ca la fretul 5 linia dreapta e franta inspre corzi (adica de la 0 la 24 nu e linie dreapta), probabil din cauza asta avea niste priobleme cu fretbuzu. Se rezolva. Dupa asta urmeaza sa pun freturile, apoi vreau sa scallopez gatul :). Am vise mari? No way.

 

Ce-i mai interesant e ca ma apuc de inca o chitara, poze cu progresul voi mai pune aici. Luni imi vin o parte din componente, adica thruss rodul si freturile (pentru ca fac totul de la 0, asta insemnand si griful). Sunt momentan in negocieri cu un prieten de familie sa pot lucra in atelierul lui. Bridge am, e tremolo tip fender, da-l convertesc si-l fac fix. Dispun de asemenea de cheite. Mai trebuie o doza, doua + partea de electronica, evident lemnul si proiectul final :).

 

Cum Georgia merge bine pe punk/thrash/ceva mai dur, vreau sa fac o chitara pentru blues/clean putin murdar, inca nu am un proiect clar in minte, dar e foarte posibil sa fie chambered/hollowbody, dar si neckthrough.

 

Astept sugestiile voastre referitor la cum se poate obtine un anumit ton dintr-o anumita forma a chitarii. 

 

O zi faina,

 

R

 

Niste poze: (cum sta saraca in colt asteptandu-si capul)

post-4846-1258394148_thumb.jpg

post-4846-1258394153_thumb.jpg

post-4846-1258394159_thumb.jpg

Edited by Sthell
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Dupa cum am promis.... pozeeeeeeeeee.

 

1) am smirgheluit fretboardu si l-am facut aproape plat, cel putin de raza foarte mica

 

2) datorita faptului ca am largit prea mult canalele pentru freturi degeaba as fi incercat sa le introduc in slot-uri sau sa le lipesc

 

3) am luat fiecare fret si i-am modificat coada ciupercii (cum ar veni), adica am luat o scula foarte rara pe aceste taramuri - unghiera mamei, si le-am facut zig-zag pana cand baza a iesit un trapez vazuta din lateral. am batut freturile din lateralul fretboardului, iar de voi pofti vreodata sa le scot va trebui sa rup toata tastiera :).

 

Am 3 taste care se misca dar se rezolva cu o injectie cu superglue.

 

Am nivelat freturile cu pila de otel apoi le-am frecut cu smirghel de 800 pana au devenit netede. In principiu suna bine, in afara de partea de jos a freturilor (sub mi-ul subtire) unde nu am nivelat bine si am oleaca de buzz.

 

Nut-ul l-am ridicat cu 3 mm si e prea mult, trebuia cred cu 1,5 mm, am sa zirgheluiesc bucatica de lemn de dedesupt pana la inaltimea optima. 

 

Planuri de viitor: Sa scalopez tastiera, sa dau cu nitrolac griful si sa-mi reiau activitatea de zdranganit :).

 

Pentru cine e interesat freturile (Dunlop 6110 si mai am un set 6105) si thurss rod-ul (Goldo dual) le-am luat de pe thomann prin intermediul unui magazin romanesc de instrumente muzicale. Deci se poate.

 

Nu sunt pe deplin multumit de cum a iesit toata operatia pana acum, sunt constient ca se poate mai bine si ca intr-un fel sunt bani si timp aruncati pe apa sambetei, dar undeva pe dinauntrul meu sper sa pot face chitara sa sune mai bine decat suna initial (inainte sa o fac fretless). Stiu de asemenea ca orice experienta care o acumulez acum ma va ajuta la proiectele viitoare. 

 

Ar fi mai usor sa-mi cumpar un Les Paul (si intr-un final mai ieftin cred), dar nu cred ca as mai canta pe ea cu aceiasi placere.

 

Urati-mi spor in continuare.

post-4846-1259846973_thumb.jpg

post-4846-1259846977_thumb.jpg

post-4846-1259846980_thumb.jpg

post-4846-1259846983_thumb.jpg

post-4846-1259846986_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Salut ! nu am citit tot Topicul ( 8 pagini.. cam mult :) ) dar am observat conceptul din inceput si Produsul ce se apropie de final.

Felicitari, un plan foarte ambitios , si iti urez mult succes in continuare cu ea :lol:

 

Am o nedumerire, care poate ai explicat-o *cum am spus nu am citit tot* : De ce topicul se numeste "Concept chitara fretless" , ca vad ca are "frets", sau poate fretless inseamna total altceva decat cred eu :)

 

Si inca o chestie. ce corzi ai pus pe ea in ultimele poze... din poza se vede ca si cum ar fi de bass cele 3 groase :lol:

 

Oricum mult succes si :)

Link to comment
Share on other sites

Multumesc, momentan vreau sa schimb dozele, sa pun Dirty Fingersu in bridge si poate un P90 Hum in bridge, sau ceva asemanator. De lucrat mai mult la ea nu se prea poate, decat modificari minore.

 

Se cheama concept chitara fretless pentru ca la vremea respectiva scosesem freturile de pe grif ca sa fie fretless, dar intr-un final m-am decis s o refretuiesc.

 

GHS Boomers 11-70. Acum am Dunlop KFK si suna foarte bine.

 

Multumesc again, o zi faina.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Am scris un sfert de ora un post si apoi l-am inchis, de nervi am sa fiu foarte succint.

 

Aduc modificari chitarii, am pus mana pe o freza si acum profit de ocazie.

 

1) pickguard adancit ca sa am dozele intre nivelul topului si oriunde vreau (PG la nivel cu restul topului)

2) Switch-ul pus in fata (mutat din spate)

3) foarte posibil un pot de T si unul de V.

4) Doua jack-out-uri - raw si processed.

5) Bridge-ul a fost adancit ca sa am actiunea mai joasa.

6) Potentiometrele vor avea capacele de lemn la nivel cu restul PG-ului

7) PG din plexiglas/policarbonat transparent, astfel interiorul va fi finisat foarte bine.

8) Switch plate-ul din inox, chestia pe unde ies corzile din inox, la fel si la spate pe unde intra corzile, also un thruss rod cover din inox. Gravat cu sigla mea atasata mai jos.

 

poze:

post-4846-1275427872_thumb.jpg

post-4846-1275427880_thumb.jpg

post-4846-1275427884_thumb.jpg

post-4846-1275428082_thumb.jpg

Edited by Sthell
Link to comment
Share on other sites

Nu se dezacordeaza deloc. Griful asa a venit, nu vad nici o problema cu chestia asta.

57: nici daca V si T sunt dupa switch? iar un set paralel de semnal va pleca de pe switch spre jack 2?.

 

mod: multam fain de transfer si de sticky. Chiar ma intrebam ce dracu mai cauta la despre chitara. Desi initial credeam ca l-ati sters.

Edited by Sthell
Link to comment
Share on other sites

Salut.. sunt super interesat de chestia cu fretlessul pt ca am si eu 3 cliente pt treaba asta necurata. :lol:

 

Zici ca ai lasat lemnul natural pt fretboard sau il dai cu ceva?

Corzile flatwound nu sunt el cheapo din pacate si se gasesc cam greu dar na.. asta sa fie problema. Va trebui sa folosesti corzi foarte groase pt ca astea subtiri isi vor pierde energia in degetul tau.. adica vei avea sustain ciuca din cauza pielii.

 

Samplez cand e posibil.. mai multe poze, etc :)

 

Mersi si bafta multa!

Link to comment
Share on other sites

poate schimba cineva numele thread-ului in "Concept chitara v.1". Am renuntat demult la ideea de fretless, ar fi insemnat sa tratez grifu cu epoxy si n-am gasit.

@Gadjo: daca nu ai posibilitati de tratare a tastierii asa, nu le fa fretless, o sa se auda bine corzile de bass, dar nu si alea subtiri (pe care aveam un sustain foarte mic - 1/2 secunde). Si aveam corzi de 11-70, nu flatwound, but heck, tot corzi sunt.

 

Am sa postez cand ajung acasa poze cu chitara.

Am primit niste fasii de inox de 0.6 care vor forma elemente cheie vizuale si de structura, in curand sper sa baituiesc, satinez si dau cu lac.

Numai bine !

 

Ps: E posibil chitara sa aiba in neck un Gibson 57, :) ramane de vazut.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 8 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.