www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Ce-i Ala Capodastru?


Sloby
 Share

Recommended Posts

  • 9 months later...
si la ce anume foloseste capodastru?

Nu ºtiu sã dau o explicație ºtiințificã... dar... deºi nu l-am folosit încã...

 

Cred cã te ajutã când vrei sã cânți mai sus pe grif. Fãrã el ar trebui sã faci acorduri cu "barre" (sau cum se zice) ºi nu e cel mai relaxant ºi mai uºor mod de a cânta. Dacã vrei sã cânți în Fa major presupun cã poți pune capodastrul pe tasta 3, dupã care sã cânți ca ºi cum griful ar începe cu tasta 3. Deci vei cânta ca ºi în Re (fãrã capodastru), atât cã va suna Fa (cu capodastru).

 

Sper cã am ºi spus ceva. :)

Link to comment
Share on other sites

rolul capodastrului ii mai complex decat pare. un capo nu e folosit doar pentru a evita barre-uri, ci in principal pentru a genera un sound nou sau pentru a apropia tonalitatea piesei de registrul vocal al interpretului, fara a modifica forma acordurilor.

 

ceea ce pentru mine face un capo absolut unic si de neinlocuit este exact faptul ca schimba complet sound-ul chitarei, nu doar tonalitatea. un F in acordaj standard suna complet diferit fata de Re cu capo la fretul 3, chiar daca e vorba de acelasi acord. Alt avantaj este ca iti da acces mult mai lejer la unele tonalitati care sunt dificil de cantat in acordaj standard. De exemplu o piesa in Gm o sa aiba in acordaj standard aproape numai acorduri barre. Folosind un capo la fretul 3 si formele acordurilor din tonalitatea Em, treaba devine mult mai usoara. Unele piese suna pur si simplu mai proaspat cu capo (exemplu: Wonderwall nu o sa sune niciodata cum trebuie in acordaj standard), altele o sa sune ciudat cu capo, deoarece chitara isi schimba sound-ul si pierde din basi si profunzime. Trebuie pur si simplu experimentat.

 

O ultima observatie: nu folositi capo-uri improvizate. Capo-ul in general dezacordeaza masiv chitara, asa ca daca nu vreti sa re-acordati de fiecare cand folositi capo-ul (ceea ce live ar fi o catastrofa), cumparati-va un capo bun (G7th, Shubb sau Dunlop).

 

Eu, de exemplu, folosesc foarte des capo la fretul 3 pentru ca in felul asta aterizez rapid in Gm, Cm sau Fm, tonalitati care imi plac foarte mult si in care vocea mea se simte foarte bine. Asta ma ajuta imens mai ales cand compun un cantec nou. Exemplu - primele 2 piese sunt cantate cu capo si ar fi imposibil sa sune asa cantate in acordaj standard.

 

Toate bune si spor la cantat (cu sau fara capo)! :)

Edited by dmc
Link to comment
Share on other sites

Foarte bun rãspunsul lui DMC.

 

Mai pot sã adaug încã douã utilitãți ale capodastrului:

 

În studio se pot înregistra mai multe pãrți de chitarã acusticã, folosind aceleaºi acorduri, dar în poziții diferite pe chitarã, folosind un capodastru. De exemplu, dacã ai o piesa cu acordurile C, D, G, acestea pot fi înregistrate folosind voicingurile obiºnuite, cu corzi libere, dar ºi în formele A, B, E cu capo pe tasta a 3-a; G, A, D, capo tasta a-5-a; F, G, C, capo tasta a 7-a; D, E, A, capo tasta a 10-a. Folosind diferite chitãri acustice pentru fiecare track de acest gen, posibilitãțile la mixajul final sunt multiple.

 

Cu un anumit tip de capodastru se pot acoperi doar o parte dintre corzi.

Într-un caz concret, dacã acoperim corzile 3, 4, 5, 6 cu capodastru pe tasta a doua, obținem niºte acorduri foarte interesante, fãrã sã ne complicãm cu voicinguri imposibile de jazz.

Ce acoperã capodastru.

E-----0---------------

B-----0---------------

G-----2---------------

D-----2---------------

A-----2---------------

E-----2---------------

 

Câteva acorduri posibile cu acest setup:

----- F#m11 Bmadd11 D6/9 Aadd9

E-----0------0-----0------0--

B-----0------3-----0------0--

G-----2------4-----2------2--

D-----4------4-----4------2--

A-----4------2-----5------4--

E-----2------2-----5------5--

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Guest KingAndrulici

de obicei este folosit ca sa nu mai trebuieasca sa facem acorduri barre care sunt extreeeeeem de enervante(parere personala)...oricum, am auzit ca sunt greu de folosit

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.