www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Doze


hihi
 Share

Recommended Posts

Dozele. Probabil cea mai importanta parte "soft" dintr-o chitara. Eu cant cam de un an la chitara, si nu prea stiu parti tehnice din chitara. As vrea si eu sa inteleg, cum sunt dozele pasive, active, bridge, neck alea. De ce sunt humbucker, single coil, etc... Sunt sigur ca nu sunt singurul de pe forum care are nelamuriri in legatura cu dozele :). Thanks :)

Link to comment
Share on other sites

cearny... baga tata!

 

humbucker - doza dubla

single coil - doza simpla

pasive - au preamp preamp pasiv (aka fara baterie)

active - au preamp activ (aka merg pe baterie :) (vezi ca nu au telecomanda :))

"neck" - doza de langa gatul chitarii

"bridge" - doza de langa punte

 

ps: am luat examenul bah !!! am cu ce mah lauda !!! :))

Link to comment
Share on other sites

Cu placere :)

 

Doza electromagnetica (ma voi referi aici la astea, ca mai exista si 'doze' piezolelectrice) e un dispozitiv care capteaza vibratiile corzilor si le transforma in semnal electric. Cum si de ce se intampla asta, invatati in clasa a zecea la fizica :o

 

Primele doze erau astea single-coil (adica doze simple, cu o singura bobina) cu care erau echipate primele Strat-uri si asa mai departe.

 

O mare problema a dozelor single-coil este ca au prostul obicei sa 'capteze' si orice fel de 'zgomot' gen neoane sau frecventa la care lucreaza instalatia electrica a unei cladiri (50Hz la noi, 60Hz la ei - de-aici a capatat porecla de '60 Cycle Hum') precum o antena foarte capabila.

 

A se nota ca daca cavitatile de control si pentru cabluri si doze ale unei chitare sunt bine protejate impotriva interferentelor, brumul generat de single-coil-uri poate fi foarte mic sau chiar inexistent. Evident ca daca canti langa un neon, totusi, te-ai dat pe copca - de ex. chitaristii de la Iron Maiden nu folosesc sigle-coils pentru ca datorita sistemului foarte puternic de lumini folosit pe scena, dozele ar capta mai mult zgomot decat semnal.

 

Ei, prin '55, un nene foarte simpatic numit Seth Lover si care lucra la Gibson (aici poate gresesc) s-a gandit ca poate rezolva foarte eficient treaba asta legand in serie doua doze ale caror bobinaj si orientare magnetica erau inversate. Nenea Seth a devent astfel taticul humbucker-elor.

 

Ce se intampla in cazul asta? Semnalul generat in campul magnetic al dozelor ramane neschimbat (datorita inversarii polaritatii unuia dintre magneti) pe cand semnalul captat de bobine ('zgomotul' nedorit) este captat cu polaritate diferita in fiecare dintre cele doua doze. Atunci cand bobinele sunt legate in serie, semnalul nedorit este evident eliminat. Ain't that fun? B)

 

Humbucker-ul are niste proprietati mai aparte fata de doza simpla - fiind practic doua doze care lucreaza impreuna, semnalul este mult mai puternic, mai 'comprimat' - nesunand niciodata precum un single-coil autentic.

 

A se nota ca dozele de tip stacked coils sunt tot humbuckere, doar ca sunt construite pe verticala si nu pe orizontala - ocupand astfel spatiu de single-coil.

 

De asemenea, Seymour Duncan face niste mini-humbuckere - practic humbuckere cu bobinele miniaturale care incap intr-un spatiu de single coil (si care rup capete, btw).

 

Output-ul si 'vocea' unei doze este data de tipul de magnet si e numarul de incolaciri pe care le are bobina. Evident ca magnetul influenteaza mai mult 'vocea' si numarul de incolaciri puterea semnalului de iesire - asa ca avem de toate pentru toti ;)

 

Dozele pasive sunt simple doze electromagnetice. Ele scot un semnal de putere mica care este trimis apoi din chitara in preamp-ul amplificaotrului vostru (sau unde vreti voi) si ala e.

 

Dozele active contin pe langa doza magnetica in sine si un circuit de preamplificare (in general instalat in doza insasi). Avantajul principal e ca semnalul poate sa fie cat de 'fierbinte' vreti, are o colorare anume care nu mai depinde asa mult de alti factori (grosimea corzilor, tipul lemnului din care e facuta chitara, etc).

 

Dezavantajul dozelor active ar fi necesitatea de a folosi baterii (in general de 9V, una pentru EMG, doua pentru Seymour Duncan) care sunt necesare pentru alimentarea preamplificatorului. La chitarele echipate cu doze active, in general mufa de iesire este de tip stereo, unul dintre conectorii de semnal fiind folosit pe post de on/off pentru preamp-ul din doza - adica doza e pe 'off' doar daca scoti cablul din chitara.

 

Ce poti face cu dozele pasive si nu poti face cu (multe dintre) cele active? Coil-splitting. La multe doze pasive (Seymour Duncan JB sau Jazz sau Custom...), capetele celor doua bobine ies libere si pot fi conectate (adica chiar sa le legi in serie) dupa dorinta. Ce face asta? Ne permite, daca vrem, sa nu mai folosim humbucker-ul ca humbucker, ci sa folosim doar semnalul genert de una dintre doze, ajungad astfel extrem aproape de sunetul (si zgomotul ;)) generat de un single-coil autentic folosind doar un simplu comutator. La majoritatea dozeor active, iesirile de la doze sunt legate direct la circuitul de preamplificare, asa ca nu se poate umbla p-acolo - EMG face un model care vine din cutie cu circuit pentru coil-splitting (EMG 89).

 

Cu o doza cu fire libere pentru cele doua bobine se mai pot face si alte giumbuslucuri gen out-of-phase wiring si etcetera-uri, dar sunt chestii mai rare si mai neimportante.

 

Exista si circuite preamp care se pot instala in chitara si care au cam acelasi rol ca si preamp-urile instalate direct in dozele active, facand astfel dozele pasive sa se comporte aproximativ la fel - cu avatajul ca daca te lasa bateria sau vrei un alt sunet, schimbi de pe activ pe pasiv cu un butonas si voila, no problem. Chiar EMG (mare producator de doze active) face un astfel de circuit, intitulat expresiv EMG Afterburner (baga un boost la semnal de pana la 20dB).

 

Diferenta dintre dozele de neck si cele de bridge este data de fizica chitarei. Mai exact, corzile vibreaza mult mai amplu in dreptul gatului si astfel doza de-acolo ar cam trebui sa aiba output mai redus. In dreptul puntii situatia se schimba si astfel doza trebuie sa aiba output mai mare.

 

As mai adauga aici faptul ca plasarea dozelor conteaza foarte mult. De exemplu, pe chitarele cu grif de 21/22 de taste, doza din gat poate sta exact deasupra locului in care se formeaza armonica naturala de la tasta 24, avand un sunet mai bun decat o doza de gat plasata pe o chtiara cu grif de 24 de taste. Dar ne place sa avem doua octave, nu? :o (Am vazut o constructieinteresanta pe chitara lui Uli Jon Roth - tipul avea doza dinspre gat instalata sub grif :))

 

Dintre cei mai importanti producatori de doze electromagnetice, as mentiona:

Seymour Duncan (my favorite)

EMG Inc. (fac multe doze active)

DiMarzio

Benedetto

TV Jones

 

Cam atat pe moment. Sper ca am fost cat de cat coerent si informativ si promit sa corectez orice mici/mari greseli gasesc/gasiti :)

 

PS: Bravo tata ;) La mai mare :(

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

biiiiiineeee... daca mai intreaba careva de doze isi ia avertisment

 

Felix, poate mai are unu vro nelamurire, cu toate ca, cearny a explicat tot. Poate, vrea sa ne zica ca si-a luat niste doze noi si vrea o sugestie ceva. Topicu asta, tre` sa fie pentru doze, nu numai pentru nelamurirea mea.

 

Cearny, thank you. Am inteles :). Apropo, ti-as sugera, ca la fiecare tip de doza (single, humbucker, mini humbucker etc), sa pui cate o poza. De exemplu:

 

Humbucker

post-20-1107645475_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

biiiiiineeee... daca mai intreaba careva de doze isi ia avertisment

 

Felix, poate mai are unu vro nelamurire, cu toate ca, cearny a explicat tot. Poate, vrea sa ne zica ca si-a luat niste doze noi si vrea o sugestie ceva. Topicu asta, tre` sa fie pentru doze, nu numai pentru nelamurirea mea.

 

hai mah ca glumeam...

Link to comment
Share on other sites

cam asa ceva. cu cat e mai aproape de bridge cu atat suna mai inalt si mai briliant, dar pe de alta parte isi pierde din basi, lucru tragic pt corzile groase :)

Link to comment
Share on other sites

Preturile sunt similare ... de la 15-20$ ceva f modest pana la 80-100$ dimarzio / seymour duncan sau mai stiu eu ce. dupa cum am observat nu doza era problema la mine ci tehnica. o doza scumpa nu are cum sa faca un chitarist prost sa fie un chitarist bun. vei simti limitarile dozei atunci cand tehnica se va imbunatati ... pana atunci orice doza care vine cu o chitara electrica e buna :)

Link to comment
Share on other sites

De exemplu daca imi cumpar 2 doze care au Coil-splitting ,cum se face separarea. Au un butonas pe ele, vin cu un buton separat care se monteaza pe chitara, tre sa cumpar eu butonase speciale sau cum ???

Link to comment
Share on other sites

seymour duncan la doze , le are pe 3 categorii

Vintage  ,  Progressive  ,  Cutting Edge

 

Cum vine asta ?

Se refera la sunetul obtinut cu fiecare doza. Vintage e sunetu specific chitareleor vechi . Asculta Hendrix si o sa intelegi despre ce e vorba.

Tonul obtinut cu dozele din categoria Cutting Edge e mai modern , mai putenic si poate mai putin "cald"(vezi vintage)

 

Progressive sa zicem ca sunt un fel de imbinare a celor de mai sus.

Descrerierea de mai sus e extrem de relativa . Ar trebui sa testez fiecare doza in parte si sa dau un verdict :)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

actiunea nu are legatura cu bazaitul dozelor in pozitiile 1-3-5.

E un fenomen normal ce are loc in cazul dozelor simple. Ele capteaza mai mult decat ar trebui. Bazaitul ala are frecventa de 60hz adica exact frecventa curentului electric de la reteaua publica. Il poti diminua cantand mai departe de aparatele ce emit camp electromagnetic puternic(calculator, televizor) . Alt lucru pe care il poti face este sa ecranezi chitara folosind folie de aluminiu. Pentru mai multe detalii vezi aici un ghid :

www.guitarnuts.com

Link to comment
Share on other sites

Pentru a mai scapa de zgomotul indus de singlecoi-uri se recomanda ecranarea lor totala(unele doze mai ieftine au ecranare doar in dreptul dozelor pentru a preintimpina ''absorbtia'' parazitilor de retea in plan perpendicular-dar noi avem cimpuri electromagnetice de peste tot) adica si pe lateral sa se acopere cu staniol cit de cit mai gros si montarea unui preamplificator in interiorul chitarii care sa adapteze impedanta dozei single(aproximativ-470kohmi) la impedanta cablului si a reduce caderea frecventelor inalte datorita impedantei capacitive care o are cablul.Preamplificatorul respectiv nu trebuie neaparat sa amplifice si in tensiune(desi e mai bine sa vii din chitara cui semnal mai puternic si sa mergi cu preampul amplifului mai jos) dar macar ca adaptare.Alte intrebari? :)

Link to comment
Share on other sites

Asa, deci, la recomandarea lui felix si a lui adi :), am ecranat chitara. Asa, tin sa zic, ca zgomotul in pozitiile 1-3-5 s-a mai redus, dar nu definitiv. Adica, atunci cand canti pe clean, nu se mai aude ca inainte, dar cand faci o pauza se aude. Oricum, asta nu ma deranjeaza foarte mult, deoarece nu am prea mari pretentii de la chitara :).

Apropo, am modificat si pozitia cheitelor (daca asa se numesc) de la Tremolo System. Le-am pus in \, sol-ul dandu-l mai jos (cum mi-a explicat adi). Ele inainte erau in linie :)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...
Guest fluffyone

azaitul ala are frecventa de 60hz adica exact frecventa curentului electric de la reteaua publica

 

Care cred ca e 50HZ la noi in tara. Nu am studiat foarte in amanunt problema, dar daca nu are si armonice acest hum nu poate fi taiat cu on low-cut?

Link to comment
Share on other sites

Guest fluffyone

Bai, eu nu am gasit raspunsul asta pe nicaieri pe forum si ma priveste in mod direct si cred ca si pe multi altii. Daca e pe undeva, imi cer scuze.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.