www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Posted

In primul rand imi cer scuze daca am postat unde nu trebuie, nu stiu daca-i locul potrivit.

Ok, asta vara am achizitionat un Bugera 6262 non-infinium, l-am adus acasa si si-a facut treaba perfect pana mai saptamanile trecute cand l-a apucat dracii.

Problema mea ar fi ca indiferent de parametrii EQ-ului pe canalul de lead, are foarte-foarte multe inalte. E dus aproape inspre un fuzz aproape imposibil de folosit. Fiind primul meu amp pe lampi as cere niste pareri. Am incercat sa reduc inaltele, dar nu face decat sa se auda "infundat" iar fizz-ul ala e inca prezent. Am umblat si la pot-ul de prezenta si nimic. Am luat un Power soak (nu imi permit sa-l testez la volumul necesar) crezand ca nu-i suficient volum in el, dar diferenta e zero. 

Sa fie lampile din pre-amp? sa le schimb? Care sunt "simptomele" cand una sau mai multe lampi este pe duca?

Mentionez ca headul a fost conectat la un 4x12 cu 2 celestion seventy 80 si 2 vintage 60. Am conectat alt head la el si suna incredibil de frumos. Deci presupun ca vina difuzoarelor este exclusa.

Inainte sa fac o investitie si sa cumpar lampi noi, mi-e frica sa nu le iau degeaba, asa ca mai bine intreb aici. 

Multumesc anticipat!

Posted

Ok deci (+ a little rant :lol: ) :

Ampurile de acel gen, in special pe canalul de Lead, unde ai destule pre tubes in cascade, au o filtrare anume, tocmai ca sa poti da gain knob mult si sa nu se ''buhaie'' la mutes pe low end, dar rezulta la volume mici, in ton fizzy. Antidotul din pacate e doar sa dai mai tare, dupa cum ai observat probabil (din ce am bservat, nu are treaba cu power ampul, e cumva structura acelui pre in asa fel incat ''suna'' mai bine cu volumul peste ''2 din 10''). Stiu ce spui, am avut Peavey 6534+, reactiona la fel (6505 whatever , ce vrei tu, similare preurile). Ma mira in schimb, ca attenuatorul nu ti-a rezolvat problema totusi, pentru ca eu am facut asta cu 6534+ si i-a scos imens din fizz, pe Lead (doar ca aveam un atenuator mai rasarit, si anume Rivera Rockcrusher). Sure ca exista si internal mods ce le poti face, dar aia e alta poveste 😁

Acum, eu faceam si inca fac un trick/doua pentru asta ce ma ajuta, indiferent de amp, chiar si fara atenuator uneori: in Loop , modul serial, bagi un EQ (la care sa ai si benzi de 8khz, 12khz, 16khz neaparat). Poti astfel ''da drumul'' la volum mai tare din amp, contracarand acel efect ce il are volume knob-ul ce ramane fizzy sub un threshold,  dar limitezi volumul pre-ului in power amp din Eq-ul ce il ai in loop (+ scoti putin din banda de 12-16khz, care e aproximativ chiar acel fizz nedorit). Se va schimba structura aia de fizz.

Va suna foarte ok si la volum mic, si util. Un alt trick, dar asta nu e ''plug and play'', trebuie sa devii invaziv -> eu am un atenuator rezistiv facut de mine, iar spre iesirea de cabinet, pe mufa acelui atenuator la out spre cab, dupa ce atenuarea are loc, am anume pus un rotary switch unde am 4-5 valori de conzi alesi dupa ureche, care FIX acel fizz il fac sa dispara spre cabinet in diferite stadii de fizz cut....Ideea e ca sunt multe solutii, dar trebuie sa devii creativ.

Din cauza ca majoritatea nu incearca/habar nu au/iau ''as is'' chestii de gen -> vin idei de gen ''Da N-ai cE FaCe cU ToOb AmP MaRe iN ApArTaMenT" :rcain:

Nu spun ca va suna FIX ca varianta data ''blana'' la amp, nicidecum, neavand miscarea difuzoarelor proper si interactiunea de pre cu power amp proper, dar e un ton super utilizabil de tube amp puternic, la volume cretine de mici, bazandu-te pe extra EQ shaping a Pre-ului.

Cat despre lampi, e posibil si sa nu te ajute lampile de pre ce le ai. Recomand sa bagi ceva mai dark(sa zicem, RFT ECC83? macar de test in V1 si V2). Cum nu am ampul tau, eu fizic langa mine, nu pot sa iti spun care e fixul ideal/nu imi pot da seama daca are o problema sau nu, dar fiind practic o clona de 6505 of sorts, din experienta mea,  astea ar fi sfaturile mele anyway(the eq thing, ca e mai simpla). Merita incercat, poti imprumuta de la cineva un 15 Band eq sa zicem, si vezi.

Bafta

 

 

Posted
3 minutes ago, Razvan S. said:

a little rant

Bun, dar omul a zis că mergea satisfăcător "pana mai saptamanile trecute", nu că are o problemă inerentă de design.

14 hours ago, ScreamStar said:

Sa fie lampile din pre-amp? sa le schimb?

Nu-ți poate diagnostica nimeni un amp dintr-o descriere de sunet. Nu-i exclus să fie de la o lampă, dar momentan nu-i mai nimic exclus. În ce oraș stai? Cresc electroniști în el?

  • Like 1
Posted
9 minutes ago, FiveseveN said:

Bun, dar omul a zis că mergea satisfăcător "pana mai saptamanile trecute", nu că are o problemă inerentă de design.

Could just be a tube issue/ceva mai rau (hope not).

Dar in any case, ce am scris mai sus chiar se aplica la acele ampuri, pt ca eu spre exemplu evitam sa folosesc fix acel canal de Lead, fix din cauza asta,bicoz of fizz la volume mici (initial) -> pana mi-am batut capul cum sa il corectez, si a fost great si super useful. Na....macar de hint daca nu altceva. Poate mai citeste cineva (e cunoscut ca sunt fizzy)

9 minutes ago, FiveseveN said:

 Cresc electroniști în el?

:tardlol:

 

Posted

Multumesc pentru raspunsuri.

Locuiesc in Bistrita, abia exista un magazin de muzica, care si ala e intr-un beci si au 2 acustice si un Squire in tot shopul. Iar electronisti... abia gasesti un mecanic auto ok. Sa revenim:

Da, culmea e ca eram satisfacut cum suna cand l-am conectat, chiar si la volum de 2 sa zicem, fara power soak. Am observat ca s-a accentuat acel fizz, progresiv. Inca ceva ce am uitat sa mentionez: Il folosesc aproape zilnic, dar uneori cand pornesc switch-ul de stand-by, incepe sa "bubuie" in cabinet, din ce in ce mai tare. Solutia e sa il decuplez de la alimentare de cateva ori si sa tot incerc pana isi revine. Nu stiu daca ar avea asta o legatura cu asta. Si asta a survenit tot in ultimele saptamani.

Pe canalul de Crunch sunt multumit de cum suna, dar lead-ul este imposibil de folosit, chiar si cu power soak. Chiar si la volum de 6-7 suna extrem de "muddy".

Am sa incerc sa iau un eq sa vedem daca ar fi vreo diferenta.

Multumesc inc-odata!

Posted

Altfel discutam acum.

Bubuiturile alea pot sa fie de la conzii de filtrare/lampile de final.

Chestia cu mud la volum mare iar poate sa fie de la lampile de final. Am vazut cu ochii mei ''bubuiturile'' alea cum arata in lampi, se vede efectul acela fizic.

Poti sa desfaci sa vezi lampile cum se comporta cand il aprinzi...daca vezi ceva straniu/roseata ciudata in interior pe elementele metalice (nu ma refer glow-ul normal de filament), sau niste semi strafulgerari ciudate si bubuitura aia, e clar.

Tonul inchis la volume mari si muddy poate fi si de la lampile de pre care sunt pe duca/prea uzate.

Cand a avut ultima oarra un tube swap? A fost cantat la volume mari/etc?

(desigur, astea sunt toate banuieli, e cam greu sa diagnostichezi asa ''pe net'')

 

Posted

Nu prind momentul cand bubuie, dar oricum se intampla sa zic, odata la 2 saptamani in conditia in care il folosesc aproape zilnic cam 1 ora, 2. Si daca l as lasa sa bubuie ca sa ma uit, m ar injura tot blocul si vecinii de peste drum.

Eu l am luat de la cineva care canta live cu el si nu prea am reusit sa obtin multe detalii despre head, ca nu el canta pe el. Era a altuia. 

Am intrebat de starea lor si m a asigurat ca nu au nimic; "da-i sa sune prietene!". Si chiar suna bine in vremea respectiva.

Lampile din preamp sunt Bugera inscriptionate, iar cele 6 din power amp, nu le-am "dezvelit" niciodata. 

Posted

Pot doar sa recomand sa faci un general tube swap.

Hai sa iti zic altfel, si daca nu ''rezolva'' problema, tot trebuie :lol: avand in vedere ce spui ca ai in el.

Dealtfel, eu as sfatui pe oricine detine un tube amp, sa aibe tot timpul cel putin un set de lampi de pre si power, de schimb. Irelevant ca ''trebuie'' sau nu. Lampile sunt consumabile.

Iarta-ma ca spun, dar cand aud la orice legat de tube amps ''sa iau degeaba lampi'.... pot doar sa zic ca mai bine nu folosesti tube amp, daca asta e un issue, f*ckin LOL.

Sa vezi ce issue e cand chiar se strica ceva nasol pe el, si ai de cautat electronist/si de platit, ca dai cat cel putin jumatate din valoarea acelui amp second pt bench fee/parts swaps, daca e ceva semi nasol. Cand ai tube amps, expect the unexpected, mai ales cu Bugera.

 

 

Posted
2 hours ago, dani_rosu5 said:

Alta metoda stintiifica de diagnostic : dupa ce ampul e in stare de functionare, pornit frumos, ciocaneste usor cu unghia in tuburi - daca ai sunete ciudate gen "reverb", sau pocnete&shit, e clar, tuburile is dinalea "bune" si necesita schimb. 

Vazusem ceva exemple pe youtube destul de simple.

Ok, schimbatu' ca schimbatu', n-ar fi mare tragedie, da' sa vezi dracia dracu cand trebuie facut bias, si cica trimpot-ul de ajustare la bugera arata valori eronate. Sau rca-ul unde se conecteaza aparatul de masura. Si din canci bias-probe pentru soclu de lampa.

This is gonna be fun.

Posted

Dat fiind ca e cam o clona, as aplica ca la Peavey voltage references, cu urmatoarele mentiuni:

Pentru ca nu stiu ce ''grades'' se pupa de la Bugera cu anything else ce ai lua ca tube brand , din lista de mai jos (oricum iei set matched quad de finali),  la probe test pe ampu asta (cu multimetru banal setat pe DC Voltage, nu mA, si acel jack sa fie corect), si depinzand de ce lampi alegi, eu as merge cu aprox. 48 - 48.5V la 6L6,  si cu un 42 - 42.5V pt EL34. Poti testa mici variatii in +/- .

Use your ears as well....nu se ''intampla'' nimic, cand faci biasul. Important e sa dai oarecum tare ampul si sa asculti sunetul atent, vei simti diferente, mai mult sau mai putin notabile. Pe clean vei auzi cat de loud e cleanul si pana unde duce/cum distorsioneaza, iar pe drive se simte in palm mutes si note lasate, tind sa fie fatter, more mids, less highs cu bias mai hot,  si less punchier/clearer highs cumva/gainu e mai tight intr-un fel dar nu asa fat/ less volume cu colder bias.

(Worst case te duci prea insane de high si ai redplate instant, and you back off , dar asta nu e masura viabila de referinta, pentru ca un redplate daca exista si you back off a bit si nu stii exact cat e acel ''a bit'', pentru ca nu permite ampu sa masori altfel, iti poti lampile sa mearga si la 100%+ more dissipation pt EL34/6L6, si they work! dar...vor muri rapid, desi suna great uneori :))))))))))))) don't do this haha)

Uite un exemplu, chiar si pe crappier recording se aude, sunt aceleasi setari, dar bias hot si bias cold la un Peavey 6534+, volume mic, lead channel, EL34. Spor

Hotter Bias:

 

Colder Bias:

 

2.JPG

1.JPG

 

Posted
On 11/02/2021 at 18:57, dani_rosu5 said:

Alta metoda stintiifica de diagnostic : dupa ce ampul e in stare de functionare, pornit frumos, ciocaneste usor cu unghia in tuburi - daca ai sunete ciudate gen "reverb", sau pocnete&shit, e clar, tuburile is dinalea "bune" si necesita schimb. 

Clar nu cu unghia! 
Se foloseste un bat de lemn/ material ce nu conduce curentul.

Posted
On 12/02/2021 at 14:33, ScreamStar said:

Iti multumesc mult pentru toate detaliile si research.

Urmatoarea mea nelamurire ar fi: 

Ce inseamna tube grades si cum aflu care-cum e? Am incercat sa ma uit in detaliile tuburilor dar nu specifica pe nicaieri ceva de grade.

Multumesc inc-odata!

Te uiti pe lampiile deja instalate si cand comanzi, dai un email magazinului si ii intrebi daca au grade-ul "X".

Oricum, e o foarte mare mizerie treaba asta. Te obliga sa cumperi un anumit soi de lampi. Grade-urile nu sunt la fel de la producator la producator. La Mesa, de exemplu, grade-urile au cod de culori, nu litere. 

Ideea este ca, cel mai simplu este sa comanzi exact ce ai avut in amp. 

In cazul ala nu mai ai nevoie de bias.

Daca cumperi alt grade, de al acelasi producator, va trebui sa faci "bias-ul" dupa tabelul de mai sus (am pus intre ghilimele pentru ca defapt la ce zice Bugera bias, nu este in adevaratul sens bias)

 

Treaba se complica daca vrei alte lampi, mai de seama, cum ar fi Tung-sol sau JJ, pentru ca atunci vei avea nevoie de bias.

In jack-ul de pe spatele staiei, tu citesti negativarea (tensiunea negativa la pinul 5 (cel putin din cate imi dau eu seama, din putinele cunostinte intr-ale ampurilor pe lampi si, bineinteles, in cazul in care schema e corecta)

image.thumb.png.ca23e38dd27ee12a4e892861df942ac7.png

Masuratoarea aia devine irelevanta, in momentul in care pui alt brand de lampa, pentru ca fiecare lampa trage mai mult sau mai putin curent.

De exemplu la Tung Sol, nu e specificat nici un soi de grade.

In cazul asta, trebuie masurata tensiunea de anod (pin 3 si masa) si trebuie facuta o schema si anume legat pinul 8, la masa, printr-o rezistenta de 1 ohm, iar apoi masurata caderea de tensiune la picioarele rezistentei. Aia-ti va da curentul la "relanti".

Cu datele de mai sus, trebuie sa calculezi disipatia folosind exemplul de mai jos

image.thumb.png.203de0648d9b1a006510d56751541efa.png

 

In fine. Am cam deviat de la subiect, putin. 

Cel mai simplu e sa iei ce este deja in amp. Uita-te pe o lampa. Ar trebui sa aiba "grade-ul" scris pe undeva.

4 hours ago, vldmlt said:

Clar nu cu unghia! 
Se foloseste un bat de lemn/ material ce nu conduce curentul.

Nici sticla nu conduce curent. 

Posted (edited)
19 hours ago, Silviu_i said:

 

Ideea este ca, cel mai simplu este sa comanzi exact ce ai avut in amp. 

 

Multumesc mult pentru detalii. Deci atunci cand comand lampile, ar trebui sa intreb inainte ce grade sunt.

Ce este la ora actuala in amp, sunt 2 jj-uri (in exterior) si 2 bugera (in interior -ma refer la asezarea lor in soclu-), toate 6l6.

Edited by ScreamStar

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.