CulBoji Posted February 26, 2007 Posted February 26, 2007 Am si eu un SG cu cablajul foarte asemanator cu unul dintr-un Gibson LP: 2 doze, 2 volume, 2 tonuri, 3 way switch. Intrebarea mea este cum pot sa elemin potentiometrul de ton de la doza de neck astfel incat sunetul de pe doza de neck sa fie tot timpul cum ar fii cu tonul ei la 10? Am vazut ca in potentiometrul de ton intra 2 fire care trec prin potentiometru si prim un condensator cred iar apoi se leaga la masa de pe ton (o schema mai detaliata este bine venita )
Dicu Posted February 26, 2007 Posted February 26, 2007 pai nu prea ai cum sa scoti acelasi ton , ca ala la 10, pt ca tonul ala e dat de semnalul care trece prin potentiometru care lucreaza si filtreaza sunetul, deci butonul de ton lucreaza.
ciuci Posted February 26, 2007 Posted February 26, 2007 is it just me sau un pot e o rezistenta variabila? deci atunci cand e deschis la maxim el opune rezistenta 0... adica ca si cum nu ar fi acolo??? deci poti f bine sa iei firele sa le unesti ...... dar nu te baza pe ce spun ca acum incerc si eu sa ma lamuresc!!! daca ce spune dicu e adevarat inseamna ca chestia asta e doar teoretica si ca totusi potul ala coloreaza sunetul chiar si atunci cand nu opune rezistenta, deci tonul tau va fi diferit daca il scoti din circuit?? ... in locul tau as bloca cumva (fizic) potul pe 10 si l-as lasa sa atarne inauntru in cavitatea respectiva, iar pe fostul sau "tron" as lasa butonul de ornament --- sa asteptam sa vina cinva priceput in electronica si sa lamureasca treaba
Guest diogrey Posted February 26, 2007 Posted February 26, 2007 is it just me sau un pot e o rezistenta variabila? deci atunci cand e deschis la maxim el opune rezistenta 0... adica ca si cum nu ar fi acolo??? deci poti f bine sa iei firele sa le unesti ...... dar nu te baza pe ce spun ca acum incerc si eu sa ma lamuresc!!! daca ce spune dicu e adevarat inseamna ca chestia asta e doar teoretica si ca totusi potul ala coloreaza sunetul chiar si atunci cand nu opune rezistenta, deci tonul tau va fi diferit daca il scoti din circuit?? ... in locul tau as bloca cumva (fizic) potul pe 10 si l-as lasa sa atarne inauntru in cavitatea respectiva, iar pe fostul sau "tron" as lasa butonul de ornament --- sa asteptam sa vina cinva priceput in electronica si sa lamureasca treaba dc nu il schimbi daca iti face probleme si daca il scoti de tot ...si o sa ai alt ton...de unde stii ca nu o sa-ti placa tonul nou...care oricum nu cred ca va fi total diferit....
Guest EPSYLON_CURSE Posted February 26, 2007 Posted February 26, 2007 (edited) nu. Potentiometrul de ton baga un condensator in paralel (parca) - asta are preponderent efectul de taiere a inaltelor (cum se pune la tweetere) pe langa acelasi efect creat de potentiometrul in sine. Edited February 26, 2007 by EPSYLON_CURSE
dass101 Posted February 26, 2007 Posted February 26, 2007 Va fi un pic mai deschis sunetul fara potul de ton. El chiar daca e deschs complet actioneaza ca un filtru. E f simplu sa il dezactivezi. http://www.guitarnuts.com/wiring/stockgibson.php In mod normal asa e si schema ta. Pur si simplu desfaci lipiturile firelor care duc la potentiometrele de ton, si in cazul asta semnalul de la doze se duce direct catre cele de volum.
karpi Posted February 26, 2007 Posted February 26, 2007 Am si eu un SG cu cablajul foarte asemanator cu unul dintr-un Gibson LP: 2 doze, 2 volume, 2 tonuri, 3 way switch. Intrebarea mea este cum pot sa elemin potentiometrul de ton de la doza de neck astfel incat sunetul de pe doza de neck sa fie tot timpul cum ar fii cu tonul ei la 10? Am vazut ca in potentiometrul de ton intra 2 fire care trec prin potentiometru si prim un condensator cred iar apoi se leaga la masa de pe ton (o schema mai detaliata este bine venita ) http://www.1728.com/guitar.htm pui un switch in serie cu condensatorul si poti sa intrerupi complect condensatorul si potmetrul ,,,,vor mai apare miste inalte ...daca are doza , la hombucker nu stiu daca are mare efect, la splitat sau singlecoil precis apar inalte ...
cearny Posted February 26, 2007 Posted February 26, 2007 Pur si simplu scoate-l din circuit. Potentiometrul respectiv, cand e pe 10, nu trece semnal prin capacitor.
Guest diogrey Posted February 27, 2007 Posted February 27, 2007 nu. Potentiometrul de ton baga un condensator in paralel (parca) - asta are preponderent efectul de taiere a inaltelor (cum se pune la tweetere) pe langa acelasi efect creat de potentiometrul in sine. cam offtopic da dc ai vrea sa tai inaltele la tweeter si da asta face potentiometrul de ton intoduce gradat in circuit un condensator...dar sincer nu il folosesc asa des
Guest tamasflex Posted July 14, 2007 Posted July 14, 2007 Potentiometrul inpreuna cu condensator este un filtru de trecere jos variabil. Sa fie R pot. = 500 k si C= 0.047 nF atunci frecventa de taiere este de : fo =1 / 6,28 * R pot(ohm) * C(farazi) = 6775.9 Hz. Daca se schimba in ecuatie valoarea lui Rpot si fo se modifica. De fapt circuitul este mai complex,trebuie luat in calcul si bobina cu care circuitul RC este in paralel.
Guest Izzy Waan Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 Potentiometrul inpreuna cu condensator este un filtru de trecere jos variabil.Sa fie R pot. = 500 k si C= 0.047 nF atunci frecventa de taiere este de : fo =1 / 6,28 * R pot(ohm) * C(farazi) = 6775.9 Hz. Daca se schimba in ecuatie valoarea lui Rpot si fo se modifica. De fapt circuitul este mai complex,trebuie luat in calcul si bobina cu care circuitul RC este in paralel. you've got that right !!!
Guest anghelescu Posted August 25, 2007 Posted August 25, 2007 Potentiometrul inpreuna cu condensator este un filtru de trecere jos variabil.Sa fie R pot. = 500 k si C= 0.047 nF atunci frecventa de taiere este de : fo =1 / 6,28 * R pot(ohm) * C(farazi) = 6775.9 Hz. Daca se schimba in ecuatie valoarea lui Rpot si fo se modifica. De fapt circuitul este mai complex,trebuie luat in calcul si bobina cu care circuitul RC este in paralel. se pare ca Karpi are un adversar
FiveseveN Posted August 26, 2007 Posted August 26, 2007 Chestiile astea nu sunt rocket science, totusi. Gasiti cate detalii vreti pe Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Low_pass_filter
Recommended Posts