www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

White Noise, Zgomot Nefiresc Inregistrare M-Audio, Zoom G9.2Tt, Line6 Pod Hd500.


Recommended Posts

Salut tuturor. Intampin o problema in ceea ce priveste inregistratul chitarii in reaper. Problema se manifesta la interfata audio m-audio mtrack si la procesorul zoom g9.2 tt, iar la procesorul line 6 pod hd500 nu apare problema.

Folosesc chitara legata direct la interfata si apoi prin usb la laptop. Setez gainul din interfata la 0, volumul din chitara la 0 si armez trackul in reaper si pe master track apare la valoarea semnalului "-80.5" (poza1). Daca setez gainul interfetei la 60% si volumul chitarii ramane tot 0 atunci valoarea se modifica la "-71.3" (poza 2). Fizic asta se transpune intr-un zgomot de fond prea mare zic eu, pe care il pot auzi lejer si care suna similar cu o imprimanta cand printeaza sa zic asa si se amplifica foarte tare daca folosesc si vreun VST ca sa obtin un sunet crunch. Aceeasi situatie si cu procesorul zoom g9.2tt setat in bypass in acelasi scenariu (chitara - cablu - procesor - cablu usb - laptop). Cu procesorul line6 pod hd500 setat exact la fel, tot in bypass valoarea semnalului este "-111" sunetul fiind curat, chiar daca se aude un hum foarte slab (sesizabil doar la volum mare), dar acela mi se pare absolut normal.

Am incercat pe 2 laptopuri diferite, la priza cu sau fara impamantare sau doar pe baterie, toate porturile usb, cabluri diferite, drivere diferite, dar nu se schimba nimic. Ce as putea face, nu inteleg ce se intampla?

post-4964-0-61474600-1432810039_thumb.jpg

post-4964-0-32120900-1432810048_thumb.jpg

post-4964-0-11514200-1432810069_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Orice sistem are un anumit prag de zgomot inerent. Contribuția părților analogice de obicei e zgomot alb, iar dacă zici că "suna similar cu o imprimanta cand printeaza" probabil e EMI de la părțile digitale, e.g. de la HDD.

M-Track-ul zice că are 96 dB SNR maxim, și 80 dB mi se pare mai mult decât suficient pentru chitară. Pentru comparație, 96 dB e dinamica maximă pentru audio pe 16 biți (CD).

Cu volumul chitarei la maxim (pentru a include și interferențele captate de doze) și mâna pe corzi la ce nivel e zgomotul? Ai reglat corect nivelul semnalului pentru SNR maxim? Ceva-mi spune că ți se pare deranjant zgomotul pentru că n-ai preamplificat suficient semnalul util.

Link to comment
Share on other sites

Gainul din interfata pus tot cam la 60%, volumul chitarei la maxim si mana pe corzi si valoarea e intre 71 sau variaza pana la 65 daca ma misc sau ating chitara foarte usor. Nu stiu cum sa preamplific semnalul util. Am facut setarile dupa recomandarea celor de la m-audio iar gainul din interfata l-am setat pana sub limita la care intra in cliping la palm muting sau heavy picking. Ideea e ca aceleasi setari in reaper si pe chitara, doar testate pe rand interfata m-audio si apoi procesoarele in bypass pe post de interfata, genereaza valori similare pentru m-audio si zoom (cam 71) si 111 la line 6. (Nu am cunostinte de inginerie audio).

Edited by hothead
Link to comment
Share on other sites

gainul din interfata l-am setat pana sub limita la care intra in cliping la palm muting sau heavy picking

Bun, corect. Și asta se traduce în aproape de 0 dB FS pe VU-metrele din Reaper? În principiu poți regla peak-urile pe la -2, -3 dB pentru a fi mai sigur că eviți clipping-ul. Dacă ai făcut asta, și pragul tău de zgomot e de fapt la -71— -65 dB e totul OK. Cu ce te deranjează informația care e cu 10 dB mai jos decât plaja ta dinamică?

 

aceleasi setari in reaper si pe chitara, [...] genereaza valori similare pentru m-audio si zoom (cam 71) si 111 la line 6.

Te surprinde faptul că interfețe diferite au SNR și imunitate la zgomot diferite? N-ar trebui.

Link to comment
Share on other sites

Bun, corect. Și asta se traduce în aproape de 0 dB FS pe VU-metrele din Reaper?

Exact.

Te surprinde faptul că interfețe diferite au SNR și imunitate la zgomot diferite? N-ar trebui.

Nu ma surprinde, inteleg ca e ceva normal. Ma deranjeaza faptul ca zgomotul e destul de perceptibil peste inregistrarea din chitara, care oricum se aude destul de incet, iar daca adaug un efect fie si un simulator de clean ca sa ii cresc volumul putin, se amplifica destul de tare si zgomotul de fond (mi se pare logic), iar daca pun un simulator de drive atunci devine enervant zgomotul asta (fapt ce nu se intampla cand folosesc line 6-ul). Un noise gate rezolva partial problema.

Intrebarea mea e daca se poate ridica volumul semnalului din chitara fara a creste si zgomotul de fond. Am incercat sa curat inregistrarea cu ReaFir, dar eliminand frecventa respectiva se modifica tonul destul de tare.

Link to comment
Share on other sites

Ar fi curios sa incerci alta chitara sa vezi daca pragul de zgomot are aceeasi valoare. Legat de problema in sine a zgomotului, trebuie sa te joci cu noise gate-ul. Rezultatul ar putea fi surprinzator.

Link to comment
Share on other sites

Am la indemana un ibanez cu emg-uri active. L-am incercat si la asta zgomotul pare sa fie mai mare. Zgomotul apare doar pe monitorizare prin usb, pe monitorizare directa din  interfata nu este zgomotul respectiv (sunetul e curat). Am sa fac niste incercari cu diferite combinatii de noise gate sau noise reduction si vad care e cea mai satisfacatoare in privinta reducerii zgomotului fara a afecta prea mult tonul.

Link to comment
Share on other sites

Chitara - cablu jack 1/4 - interfata audio - cablu usb - laptop. Asta e lantul sa zic asa.

 

Interfata are un potentiometru numit "monitor mix" care rotit la maxim in sens trigonometric are functia de "direct" si atunci aud semnalul care vine de la chitara pana la interfata, fara a mai fi procesat de laptop, iar daca il rotesc maxim in sens orar, atunci monitorizez semnalul venit din laptop, scrie "usb". Doar in cea de a doua situatie se aude zgomotul acela ca un fluierat (si nu este uniform).

 

Am incercat cu ibanezul si fiind zgomotul putin mai mare auzeam in casti un sunet pe care il face lalaptopul cand misc mouseul.

 

Am incarcat si doua inregistrari. Prima este fara nici un efect, iar a doua are un ton pus in line6 podfarm. Se aude destul de tare la inceput cand nu cant, dar se poate auzi si suprapus cu partile in care cant. Daca e ceva absolut normal si obisnuit spuneti-mi sa nu mai fabulez aiurea. Ideea e ca daca folosesc procesorul line6 podhd500 pe post de interfata (in bypass), sunetul este foarte curat, nu apare zgomotul acela nici cu efecte high gain.

test.mp3

test2.mp3

Edited by hothead
Link to comment
Share on other sites

Placa stie ASIO? Daca stie, seteaza in DAW optiunea cu ASIO. Asta ar trebui sa fie la setarile interfetei in DAW (Reaper parca ai zis).

Edited by stanchiu
Link to comment
Share on other sites

Placa stie ASIO, am setat-o exact cum recomanda producatorul, nu cred ca gresesc in ceea ce priveste setarea driverului sau a softului.

 

M-am juacat azi putin cu Adobe Audition si am obtinut un rezultat partial satisfacator cu functia noise reduction (la nivel de home recording  si chitarist de catifea (#argou) cum sunt eu). Ma deranjeaza faptul ca inainte sa o cumpar am citit reviewuri si toata lumea o recomanda pentru ca ar avea zgomotul de fond foarte redus, altfel as fi luat un mixer mic cu conexiune usb. Nu stiu ce sa mai zic, ori sunt eu prost (ceea ce nu exclud), ori ma saboteaza tehnologia dupa bunul plac.

Link to comment
Share on other sites

Din ceea ce descrii e zgomot injectat prin portul USB pentru că laptop-ul nu are filtrare suficientă. La HD500 probabil au fost mai interesați de izolare. Such is life, diferența dintre consumer și prosumer products. Din câte țin minte am avut aceeași problemă și am rezolvat-o după ce am schimbat sistemul (placa de bază). Oricum eu înregistrez direct din procesoare, deci am evitat astfel de probleme. Poate alți colegi pot oferi o soluție mai pertinentă.

Link to comment
Share on other sites

Multumesc FiveseveN pentru raspuns, am tras astfel concluzia ca nu am eu problema cu capul in privinta asta, ci e un fapt dat cu care am de a face (problema nu se manifesta cand inregistrez microfonul prin interfata). 

 

Pentru a reduce zgomotul am procedat astfel: am inregistrat in reaper semnalul venit din interfata, fara alte efecte. Am salvat trackul in format wav, dupa care l-am introdus in adobe audition, am folosit functia de noise reduction si am salvat iar fisierul. L-am salvat din nou in audition, iar dupa aceea l-am importat in reaper si apoi am pus un efect pe el. Rezultatul e satisfacator in compartie cu inregistrarea directa in reapar cu acelasi efect aplicat. Atasez doua inregistrari ca exemplu  (faceti abstractie de calitatile mele de chitarist, e un test).

 

Mai mult de atat nu am reusit sa obtin pana acum cu cunostintele mele.

Test 1 (big gun) original.mp3

Test 1 (big gun) modificat.mp3

Edited by hothead
Link to comment
Share on other sites

Ala "nu-i zgomot " ...in track in virtual mixer din DAW  ..ii pui "noise gate " stezi "noise flor" cat sa dispara acel mini zgomot . pur si simplu nu lasa sa treaca acel foarte mic zgomot .trec numai semnalele mai mari ...adfica sunetele cantate la chitara .

In Adobe ..ai  ..postrecording ..

 

Ia baga "High gain distors  cu gain la maxim  si un flanger " apoi sa vezi "crivatz-ul"

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.