www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Servus ! Vreau sa cant la muzicuta si de aceea ma adresez voua, cei de pe rgc care fac asta. Nu stiu nimic legat de acest instrument, dar vreau sa invat. Poate ma lamuriti voi. Tin sa precizezc ca prefer o muzicuta mai buna pentru inceput, nu una mai ieftina apoi sa le tot schimb in timp ce eu ma voi perfectiona. Din acest motiv m-am oprit la MARINE BAND DELUXE si HOHNER GOLDEN MELODY. Acum daca am gresit ceva sa imi spuneti voi. In plus de asta nu stiu in ce gama sa fie A,G,C, etc. Mai intervina o problema; Ce inseamna Cromatica, Diatonica, Octave, Tremolo ? Eu vreau sa cant Country, Blues, Jazz, sa imi pot distra prietenii si cine stie pe viitor poate planuri mai mari ... No, acum va las pe voi sa imi spuneti, cum este mai bine sa fac.

 

 

Multumesc anticipat, Vlad :)

Edited by Vlad :)
Posted

te salut. analizeaza cu MARE ATENTIE toate postarile facute de mine aici:

 

http://forums.rgc.ro/topic/65450-alegere-muzicuta/#entry859700

 

pe urma, iti recomand sa urmaresti toate cele 7 tutoriale postate de mine pe youtube, in care explic exact detaliile care te intereseaza:

 

- incepe cu episodul ( 0 ) si vizioneaza-le pe toate pana la numarul 6 !

 

ca sa mearga treaba mai repede, citeste si acest material, postat de mine mai demult...

 

" 1) exista o mare diferenta intre A CANTA la muzicuta si A SUFLA in muzicuta !!!!

o persoana care vrea doar sa se joace, se va multumi doar sa sufle cum se nimereste in muzicuta, in orice fel de muzicuta, fara sa aiba pretentia de a canta o melodie cu intonatie, cu legato intre note, cu ceea ce se numeste TON(cel mai important aspect in cantatul la muzicuta !)... SI, POATE CEL MAI IMPORTANT ASPECT, NU VA INVATA(SAU NU VA AVEA INTENTIA) DELOC PRINCIPIILE IMPROVIZATIEI LIBERE PE O ANUMITA TEMA SAU MELODIE !

Tonul specific fiecarui muzicutist este un lucru extrem de complex si care face clar distinctia intre un amator si un profesionist ! sau dintre unul care vrea sa cante si unul care doar "se prosteste" si el cu amicii la o bere...

Tonul se obtine si se dezvolta prin controlul cat mai bun al coloanei de aer care actioneaza asupra lamelelor si prin modul in care sunetul este amplificat in interiroul custii toracice. Muzicuta in sine nu are un volum sonor prea mare. volumul sonor si tonul se obtin prin amplificarea data de corpul omului !

Procesul este extrem de complex si din experienta mea pot sa spun ca de unul singur este foarte greu sa obtiii rezultate de calitate intr-un timp relativ scurt(ma refer la o perioada de 2-3 luni), uneori poate dura si un an ! O proasta coordonare a respiratiei poate duce foarte usor la distrugerea lamelelor ! acestea cedeaza mult mai usor daca sunt actionate cu o coloana de aer violenta sau incorecta. in plus, obtinerea modulatiilor(bending-urile) este extrem de anevoioasa si lipsita de claritate. modulatiile trebuie stapanite foarte bine pt. ca altfel o fraza in care se folosesc asemenea note modulate poate sa sune groaznic daca este cantata incorect. mai pe romaneste - TE FACI DE RAS !

ESTE FOARTE MULT DE DISCUTAT la acest capitol !!!

Pot sa spun tot din experienta personala ca pentru invatarea respiratiei corecte pentru cantatul la muzicuta nu exista in acest moment pe piata vreo metoda eficienta scrisa sau video/audio. Metodele care exista, unele foarte bune, te invata tehnicile specifice si tot felul de fraze muzicale.

Respiratia trebuie invatata cu asistarea unui profesor, care sa te corecteze pas cu pas.

2) exista mai multe categorii de muzicute, fiecare cu specificul ei...

a) muzicuta DIATONICA - are in general 10 gauri si cate doua lamele pe fiecare gaura(una actionata sufland aerul, cealalta aspirand aerul). Acestea se numesc popular muzicute de BLUES. pe ele se poate canta BLUES dar si folk, rock si in cazul anumitor super profesionisti se poate canta chiar si JAZZ(dar asta e alta poveste !). Unul dintre cele mai bune modele in ccea ce priveste raportul calitate/pret este HOHNER SPECIAL 20. Exista multe alte modele poate chiar mai bune decat acesta, dar sunt scumpe si foarte greu de gasit in Romania(daca nu chiar imposibil !).

- foarte important ! muzicutele diatonice sunt fabricate in mai multe tipuri de acordaje, fiecare adaptat pt. anumite tipuri de piese si pt. anumite genuri muzicale ! exista muzicute acordate in MAJOR, MINOR NATURAL, MINOR ARMONIC, COUNTRY... ca sa nu mai vorbesc de acordaje speciale, pt. muzica irlandeza sau alte sunete exotice !


3 ) muzicuta de tip Tremolo si Octave - sunt muzicutele care au doua randuri de gauri. ele sunt destinate in special muzicii populare, folk-ului, anumitor piese de country. foarte rar se folosesc in blues si doar pt. anumite efecte intr-o piesa !

4 ) muzicuta CROMATICA sau popular numita "MUZICUTA CU SCHIMBATOR". este poate cea mai complexa muzicuta existenta in acest moment. are doua randuri de lamele pe fiecare placa. un rand de lamele da tonurile, celalalt da semitonurile. acel buton pe care-l are in lateral actioneaza o tija cu niste ferestre mici, care deschid sau inchid camerele din interiorul muzicutei corespunzatoare unei anumite note. de exemplu. pe o gaura daca sufli aerul fara sa apesi butonul, o sa se auda nota C(do). daca sufli si apesi butonul, pe aceeasi gaura o sa se auda nota C#(do diez). practic se poate spune ca o muzicuta cromatica in acordata C(do), are notele asemenea unui pian. este mult de discutat aici despre toate aspectele.

ele se fabrica in variante cu 10, 12, 14 si 16 gauri, respectiv cu 2 1/2 , 3 , 3 1/2 , 4 octave cromatice ! pentru fiecare rand de 4 gauri se obtine o octava cromatica !

la inceput, cromaticele au fost fabricate doar in C(do). ulterior au aparut modele acordate si in alte tonalitati, cum este cazul modelului CHROMONICA 48 de la Hohner, care se fabrica in tonalitatile: C, D, Db, E, Eb, F, G, A, B, Bb. anumite firme fabrica si in alte tonalitati dar in serie mica si la preturi foarte mari ! Modelul CHROMONICA 48 are 12 gauri, 3 octave cromatice si un total de 48 de lamele(4 lamele pe fiecare gaura) !

Modelele cu 4 octave cromatice, cu 16 gauri si 64 de lamele, cum este cel de la Hohner numit CHROMONICA 64, se fabrica doar in tonalitatea C(do). exista din cate stiu eu doar 2 firme in lume care au reusit sa faca si muzicute cu 4 octave cromatice acordate si in Bb. In general modelele speciale sunt rare si au preturi cel putin duble fata de modelele clasice(standard).


5 ) ultima mare categorie de muzicute, sunt muzicutele destinate orchestrelor de muzicute. exista muzicute pe care se canta doar acorduri(CHORD HARMONICA), muzicute in tonalitate foarte grava pe care se canta partiturile de bas(BASS HARMONICA), exista o muzicuta numita POLYPHONIA, care este un fel de cromatica dar fara schimbator, care ofera posibilitatea unor anumite efecte melodice si ritmice in cadrul unei orchestre de muzicute. Aceste muzicute sunt apanajul profesionistilor si cu ele se poate canta folclor, jazz, muzica clasica. din cate stiu eu, nu s-au folosit aproape deloc pt. blues !


6 ) Chiar daca unele persoane o sa comenteze... va spun foarte clar !!! o muzicuta ieftina este in general o muzicuta de slaba calitate ! o muzicuta buna, costa in general intre 90 si 150 lei ! una de proasta calitate intre 20-40 lei ! astea ieftine sunt fabricate in 99% din cazuri in China, din materiale de slaba calitate !


prin urmare, ca sa dau o concluzie la tot ce am scris....

INAINTE de a va apuca sa invatati muzicuta, trebuie sa va ganditi ce vreti sa cantati mai exact... !!! Blues, jazz, country, folk, populara.

Pe urma trebuie sa va interesati ce muzicute sunt bune pentru fiecare gen de muzica... ce modele anume si de la ce fabricanti...

ganditi-va cat timp va puteti aloca pt. studiu ! 10-30 minute pe zi nu ajung daca vrei sa faci anumite performante ! sau mai rau - doar o data sau de doua ori pe saptamana....

apelati in prima faza la un profesor care sa va invete tehnicile de baza SI MAI ALES RESPIRATIA CORECTA ! daca stapaniti respiratia corect, restul se invata destul de usor !

NU INCERCATI SA ABORDATI DIN PRIMA PIESE GRELE. incepeti cu niste chestii simple... gen - Oh Suzanna ! piesa asta, cat de simpla pare, se poate canta in multe feluri, cu diverse intonatii si nuante....

Daca vreti sa abordati cantatul amplificat - AICI ESTE DEJA O ALTA LUME !!!! va spun din experienta ca treaba este foarte complicata si chiar aveti nevoie de sfatul unui profesionist !

cu riscul de a-mi atrage anumite critici, va spun ca eu predau muzicuta oricui este interesat !

asa ca, astept sa ma contactati - 0751 511 846(Marcian Petrescu).

sper ca v-au fost de folos cele scrise aici. bafta "

 

DACA VREI SA INVETI CU ADEVARAT SA CANTI LA MUZICUTA, FARA SA FACI GRESELI si SA STRICI MUZICUTA, ESTE BINE SA IEI MACAR CATEVA LECTII !

 

astept un semn daca te intereseaza. Eu dau lectii de muzicuta. doar in Bucuresti. am vazut ca nu esti din Bucuresti. daca ajungi pe aici... da-mi un semn. merci.

 

ganduri bune si bafta. Marcian Petrescu

  • Like 5
  • 2 months later...
Posted (edited)

ce parere aveti despre muzicuta hohner marine band364/24 cu 12 gauri si hohner marine band 365/28 cu 14 gauri?la cele cu 10 gauri nu se pot canta unele piese pentru ca nu ai anumite note.la modelele amintite ai si acele note?multumesc!

Edited by vichy
Posted (edited)

aceste doua modele de muzicute fac parte din acea gama numita in engleza "EXTENDED RANGE" - adica, au o plaja mai mare de note si un numar mai mare de octave din gama in care sunt acordate...

 

o muzicuta diatonica(cu 10 gauri) in tonalitatea C - Do Major, are un ambitus de 3 octave in gama DO/C...

 

modelul marine band 365/28 are aceasta asezare a notelor - in linkul de mai jos ai tabelul cu asezarea notelor unei muzicute acordata in gama C/do ! are un ambitus de 4 octave in gama C/do

 

http://us.playhohner.com/instruments/harmonica/diatonic-harmonicas/marine-band-series/marine-band-36528/

 

modelul 365/24 vine in doua variante - linkuri mai jos, cu asezarea notelor:

 

 

http://us.playhohner.com/instruments/harmonica/diatonic-harmonicas/marine-band-series/marine-band-36424/

 

 

http://us.playhohner.com/instruments/harmonica/diatonic-harmonicas/marine-band-series/marine-band-36424-soloist/

 

- acest model are 3 octave complete, unde toate notele gamei C se pot obtine fara nici un fel de problema cauzata de necesitatea folosirii tehnicii numita BENDING !!!

Edited by marcianpetrescu
Posted

Multumesc pentru raspunsul prompt si competent!Nu sunt la un nivel prea avansat in ce priveste cantatul la muzicuta,consider ca sunt la nivel de inceput-mediu.Iubesc insa foarte mult acest instrument .Cant din copilarie dar am avut la inceput modele chinezesti(alea se gaseau atunci).Abordez melodii din diverse genuri muzicale(folk,populara,country etc.) pecare le pot interpreta cu muzicutele de care dispun( Tremolo-Swan harmonica in G;The Buster"s in C;Diatonice-Hohne International inGsiD si un Silver Star in C.Folosesc mai mult muzicutele diatonice deoarece mi se pare ca suna mai frumos chiar daca ele se potrivesc mai bine pentru blues.De aceea as vrea sa cumpar una din cele doua modele amintite in postarea anterioara ca sa am toate notele .Si acum inca o rugaminte:care din cele doua ar fi mai potrivita?Dupa cele spuse de dvs. ar fi de ajuns 364/24 dar care :soloist sau cealalta?E vreo diferenta intre ele?

Deoarece pareri sunt multe(unele neavizate)m-am gandit sa cer sfatul unui profesionist.

Posted

sa clarificam ceva de la bun inceput !!!

 

CAT DE BINE CANTI LA MUZICUTA ??? CAT DE BINE, DE CORECT si de USOR POTI SA FACI "BENDING-urile" ??? cat de corect respiri si cat de clar suna notele "normale"(cele care se obtin sufland si aspirand aerul in mod normal pe oricare gaura, pe care le poti obtine fara sa aplici tehnica de bending) ?

 

trebuie sa intelegi un lucru simplu !

 

pe orice muzicuta diatonica, indiferent cate gauri are(!!!) pe unele dintre gauri este nevoie sa aplici tehnica bending ca sa poti obtine notele lipsa din gama in care este acordata muzicuta ! la o muzicuta diatonica normala(cu 10 gauri) in gama DO major, ca sa poti obtine gama do major completa intre gaurile 1-4, trebuie sa faci bending de 2 semitonuri pe gaura 2 aspirat(pentru nota F - Fa) si tot de 2 semitonuri pe gaura 3 aspirat(pentru nota A - La) !!!

 

Nu mai spun ca daca vrei sa canti in maniera de blues, si folosesti o muzicuta in C pentru o piesa in G(sol), atunci trebuie sa poti obtine fara probleme nota Bb, pe gaura 3 aspirat prin bending de 1 semiton...

 

daca vrei sa canti doar in gama C, fara sa-ti bati capul cu bending-uri, atunci cumpara-ti modelul MARINE BAND 364/24 SOLOIST... acolo ai pe fiecare grupa de 4 gauri o gama completa C, ce se obtine fara nici un fel de bataie de cap, fara sa fie necesar sa faci bending !

 

in cazul celorlalte modele, ai nevoie de bending pentru a canta complet gama in care este acordata muzicuta, dar si pentru a canta in alte game...

 

as putea sa-ti dau mai multe sfaturi daca as putea sa te aud cum canti si sa ma lamuresc exact care este nivelul tau tehnic si cat de corect respiri prin muzicuta.

  • 1 year later...
Posted

Imi puteti explica care este diferenta dintre game si daca as vrea sa cant blues in stil little walter (juke, my babe, blues with a feeling etc.) mi ar trebui mai multe tipuri de muzicute in diferite game ?

Sunt la inceput si as vrea una singura cu care sa pot face asta si vreau sa stiu daca un fender diatonic este bun si in ce gama ?

http://www.guitarshop.ro/muzicuta-fender-blues-deluxe-gama-do-c_p3501.html

Posted

Imi puteti explica care este diferenta dintre game si daca as vrea sa cant blues in stil little walter (juke, my babe, blues with a feeling etc.) mi ar trebui mai multe tipuri de muzicute in diferite game ?

Sunt la inceput si as vrea una singura cu care sa pot face asta si vreau sa stiu daca un fender diatonic este bun si in ce gama ?

http://www.guitarshop.ro/muzicuta-fender-blues-deluxe-gama-do-c_p3501.html

citeste cu atentie TOATE postarile mele. O sa te lamuresti sigur :);) bafta

Posted

muzicuta Fender nu are nimic special in afara de pretul mult prea mare !

 

orice muzicuta diatonica este buna pt. a canta piese de Little Walter. :);) totul este sa ai tehnica potrivita ! muzicuta nu conteaza daca nu ai tehnica.

 

recomand pt. inceput modelul Hohner SPECIAL 20 in tonalitatea C(DO MAJOR). nimic altceva !!!!

 

se gaseste la Senia, pe Calea Victoriei . Bafta :) 

  • 2 weeks later...
Posted (edited)

ANUNT IMPORTANT pentru cei care CANTA LA MUZICUTA sau isi doresc sa incerce !!! :);)

cei de la MC Music au adus in premiera in Romania o selectie destul de variata de muzicute LEE OSKAR !

Una dintre cele mai serioase brand-uri de pe piata mondiala de profil ! Sunt fabricate in JAPONIA(!!!) de catre firma TOMBO !

am testat cateva tonalitati si sunt absolut superbe !

mai multe detalii aici: http://www.mcmusic.ro/orchestra/suflatori

 

si mai multe detalii pe site-ul firmei LEE OSKAR !!!   -  http://leeoskar.com/

post-5714-0-27589800-1474440812_thumb.png

Edited by marcianpetrescu
Posted (edited)

Poate nu sunt in topicul potrivit, dar ce suport de muzicuta pentru gat ar avea cel mai bun raport calitate/pret? Vreau sa acompaniez chitara cu muzicuta(sau invers).Multumesc!

nu am folosit niciodata asa ceva... dar cred ca cele fabricate de Hohner sunt foarte bune. nu stiu sa-ti spun exact ce model... dar cel mai bine este sa intri la ei pe site si sa vezi ce au in oferta...

 

sincer... nu stiu daca se gaseste asa ceva la vanzare in Romania... poate de pe Thomann... ;) Bafta :)

 

sau... unul dintre aceste linkuri:

 

http://www.soundcreation.ro/muzicute-triole-drambe-cid288_2017/k-m-164-10-harmonica-holder-id10374.html

 

http://www.magazin-muzica-online.ro/instrumente-de-suflat/muzicuta/hohner-hh01---suport-muzicuta/pId2183/psId82/page1/sort1

 

http://muzicute.ro/accesorii/88-suport-muzicuta-hohner-km1700.html

 

http://www.allegromusic.ro/alte-accesorii/5777-suport-pentru-muzicuta-km-16410.html

Edited by marcianpetrescu
  • 9 months later...
Posted

Salutare, recent am primit o muzicuta cadou, nu stiu sigur de la ce firma este, o sa las link-ul mai jos, si dupa ceva eforturi si cautari pe internet m-am invatat sa suflu corespunzator fiecare nota, insa problema a aparut cand doream sa interpretez notele mai jos de Do(mentionez ca muzicuta este una tipica, diatonica, in C), astfel ca m-am decis sa imi achizitionez una noua, la un pret cuprin intre 200-300 de lei, preferabil sa fie in intregime metalica si sa fie tot diatonica, asadar astept propunerile voastre :) 

Multumiri anticipate!

http://www.priceminister.com/offer/buy/1332752589/harmonica-hg-00050.html

Posted
On 7/11/2017 at 17:55, Dorian Galenistul said:

Salutare, recent am primit o muzicuta cadou, nu stiu sigur de la ce firma este, o sa las link-ul mai jos, si dupa ceva eforturi si cautari pe internet m-am invatat sa suflu corespunzator fiecare nota, insa problema a aparut cand doream sa interpretez notele mai jos de Do(mentionez ca muzicuta este una tipica, diatonica, in C), astfel ca m-am decis sa imi achizitionez una noua, la un pret cuprin intre 200-300 de lei, preferabil sa fie in intregime metalica si sa fie tot diatonica, asadar astept propunerile voastre :) 

Multumiri anticipate!

http://www.priceminister.com/offer/buy/1332752589/harmonica-hg-00050.html

muzicuta primita cadou este un NO NAME fabricat pe unde prin China... am mai vazut mizerii din astea... calitate praf, in general, dar preturi cam mari...

daca vrei muzicuta in intregime metalica... o optiune de calitate foarte buna, la un pret bun, este modelul PRO MASTER de la SUZUKI ! Modelul normal !!! nu cel numit "VALVED DIATONIC" !

NU e disponibil la Thomann.. !  eventual pe alte magazine online... ;)

sau, disponibil la Thomann, modelul acesta de la firma SEYDEL:

https://www.thomann.de/ro/ca_seydel_soehne_favorite_standard_c.htm

bafta ! ;)

 

  • Like 1
Posted (edited)
10 hours ago, Dorian Galenistul said:

Multumesc mult, dar este adevarat ca pentru notele sub 3 trebuie o alta tehnica pentru a le putea interpreta? :)

cu placere. pentru orice nota pe care vrei s-o ataci pe muzicuta, daca vrei sa sune corect si nu subintonat, TREBUIE NEAPARAT sa folosesti RESPIRATIA DIN DIAFRAGMA ! fara acest tip de respiratie, NU O SA POTI NICIODATA sa canti corect, intonat, cu legato, cu vibrato si nu o sa poti sa creezi fraze frumoase... si mai ales, SUB NICI O FORMA NU O SA POTI SA OBTII NOTELE "ascunse"... asa numitele BENDINGURI !!! ;) cauta tutorialele mele... ;) sunt mentionate in postarile mai vechi. ;)

9 hours ago, Dorian Galenistul said:

da... modelul asta, DAR NU VARIANTA "valved" !!! ;)

Edited by marcianpetrescu
Posted
7 hours ago, Dorian Galenistul said:

Am vazut tutorialele dvs. care sunt foarte reusite si la obiect si am sesizat un model, poate gresesc, care pare sa fie acesta, daca credeti ca merita banii mi l-as achiztiona, va multumesc din nou pentru timpul acordat intrebarilor mele de incepator:D

http://www.senia.ro/muzicuta-hohner-m542056/874-1

este un model foarte bun, dar pentru inceput iti recomand sa cumperi SPECIAL 20 de la Hohner ! :) e mai usor de lucrat pe el decat pe Golden Melody. este si mai usor de desfacut si curatat ! ;) si calitatea este la fel de buna ca la Golden Melody. ;)

 

  • Like 1
  • 4 weeks later...
Posted

Salutare, dupa ce mi-am achizitionat noua muzicuta, despre care pot sa spun fara a fi un expert ca merge mult mai bine ca precedenta, am inceput, zic eu :) , sa cant mai bine, si chiar cu ceva perseverenta am reusit sa fac o mica tabulatura dupa coloana sonora din Margelatu, si din cea de la final din Osanda. Problema apare cand doresc spre exemplu sa incerc sa interpretez anumite piese de muzica clasica, deoarece foarte putine sunt in gama Do, sau in relativa ei, restul avand armura, astfel ca neputand sa interpretez diezii sau bemoli m-am gandit sa imi iau o muzicuta cu schimbator, nu ceva costisitor deoarece am observat ca pretul de plecare la acestea este mult mai mare decat la cele diatonice, asa ca m-am gandit sa imi achizitionez o muzicuta Chrometa de la Hohner, las link-ul mai jos.

Astept parerile voastre si multumesc anticipat :) !

https://www.thomann.de/ro/hohner_chrometta_8_c_32_toene.htm

  • 4 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Salut domnu Marcian. Am și eu o întrebare. Vreau sa îmi achiziționez o muzicuta cromatica și stau între una cu 12 sau 14 gauri. Marca o știu deja, vreau un suzuki scx, dar nu știu cu câte gauri. Inițial vroiam sa imi i-au cu 16, modelul scx 64 dar am înțeles ca ar fi cam mare, pt un începător într-ale cromaticii. Vreau sa îmi spuneți ce părere aveți, care e mai potrivita, cu 12, modelul mai mic, sau cu 14 gauri, și care e diferența între ele? Doar de octave? Cea cu 14 are o jumătate de octava mai mult, adică sunetele mai joase? Menționez ca muzicuta diatonica o mânuiește foarte bine, am participat la niște spectacole când eram mai mic, cant la ea de la vârsta de 7-8 ani, de o perioada nu am mai cantat, dar acum vreau sa îmi i-au una mai profii. Va rog dați-mi un sfat, 12 sau 14 gauri? Mulțumesc 

Cant de la 7, 8 ani cam de când eram pe clasa a 2-a,  iar acum am 34 ani :)

La 15.07.2017 la 10:43, marcianpetrescu a spus:

este un model foarte bun, dar pentru inceput iti recomand sa cumperi SPECIAL 20 de la Hohner ! :) e mai usor de lucrat pe el decat pe Golden Melody. este si mai usor de desfacut si curatat ! ;) si calitatea este la fel de buna ca la Golden Melody. ;)

 

Salut domnu Marcian. Am și eu o întrebare. Vreau sa îmi achiziționez o muzicuta cromatica și stau între una cu 12 sau 14 gauri. Marca o știu deja, vreau un suzuki scx, dar nu știu cu câte gauri. Inițial vroiam sa imi i-au cu 16, modelul scx 64 dar am înțeles ca ar fi cam mare, pt un începător într-ale cromaticii. Vreau sa îmi spuneți ce părere aveți, care e mai potrivita, cu 12, modelul mai mic, sau cu 14 gauri, și care e diferența între ele? Doar de octave? Cea cu 14 are o jumătate de octava mai mult, adică sunetele mai joase? Menționez ca muzicuta diatonica o mânuiește foarte bine, am participat la niște spectacole când eram mai mic, cant la ea de la vârsta de 7-8 ani, de o perioada nu am mai cantat, dar acum vreau sa îmi i-au una mai profii. Va rog dați-mi un sfat, 12 sau 14 gauri? Mulțumesc 

Cant de la 7, 8 ani cam de când eram pe clasa a 2-a,  iar acum am 34 ani :)

  • 3 years later...
  • 8 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.