www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Setup Hora Double-Six Acustica


lefmir

Recommended Posts

Salut! Am o chitara Hora cu 12 corzi acustica...o am de aproximativ doi ani. Pana acum nu m-a deranjat actiunea marisoara(~3,5mm pe Mi-ul gros la fretul 12) pana ce am cantat pe o acustica normala care mi s-a parut foarte comoda. Trecand peste faptul ca e cam dubla tensiunea in gat, eu am corzi light sau medium ca tensiune pe ea acum. Gatul are curbura potrivita(nu e prima oara cand fac asta), iar pragusul din os de chinez(aka plastic) l-am pilit in partea inferioara. Am coborat actiunea pana la ~3,1mm...cam ilogic avand in vedere ca am pilit aproape 1mm din el. Am si cateva intrebari: 1) Pe langa acordajul mai jos cu un semiton sau chiar un ton, pot scapa de tensiunea aceea enorma?(eventual fara adaptarea de corzi de electrica). 2) Cum ii cobor si eu actiunea mai mult de atat?(chitara pe care am cantat avea ochiometric 2,5mm). 3) Bridge pinurile alea ma enerveaza rau de tot, mai ales pe mi-urile groase, cand incerc sa acordez, sar pur si simplu din bridge si chiar am rupt unul...se poate adapta sau se gaseste un bridge intonabil ca cel de strat hardtail, dar pentru acustica?sau fac eu ceva gresit?? Multumesc!

Edited by lefmir
Link to comment
Share on other sites

Pentru acordaj standard se recomanda set de corzi de 0.09 sau 0.10.

In functie de cat de inalt este saddle-ul deasupra bridge-ului, se poate reduce actiunea prin reducerea inaltimii saddle-ului, tinand cont ca pentru reducerea actiunii cu 1mm la tasta 12 trebuie redus saddle-ul cu 2mm.

Daca in urma operatiei saddle-ul iese prea putin din bridge, corzile nu vor mai avea un break-angle suficient, rezultatul fiind bazait, reducerea volumului total si al basilor in principal.

Daca nu se poate corecta actiunea prin aceasta metoda, solutia este neck-reset adica corectarea unghiului neck/ body sau reducerea inaltimii bridge-ului, dar nu recomand asta.

Pentru a verifica daca este necesar un neck-reset se foloseste o rigla asezata pe taste si se verifica unde ajunge capatul ei fata de bridge. Ideal este sa ajunga deasupra acestuia. Daca este sub nivelul lui cu mai mult de 1mm atunci trebuie facut neck-reset.

Bridgepin ies de la locul lor deoarece este uzat bridge-plate si capetele corzilor nu se mai fixeaza corect. Asta se remediaza prin lipirea unei bucati de lemn in zona respectiva.

 

Nu este deloc indicat sa montam tunomatic la acustica sau saddle individuale deoarece in ambele cazuri efectele asupra sunetului sunt negative.

De asemenea, sunetul specific al unei chitare 12 strings se bazeaza tocmai pe usorul dezacord rezultat din intonatia "defectuoasa" a octavelor fata de cele normale.

Daca vrei neaparat intonatie corecta, se poate largi slotul din bridge si monta un saddle mai lat ajustat pentru fiecare coarda in oarte.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

De ce imi era frica, de asta n-am scapat...Am testat acum cu o rigla pe grif, e diferenta de vreo 3mm intre rigla si pragus, ceea ce e urias, avand in vedere ca gatul nu are niciun unghi fata de corp. Multumesc, EugenRO pentru raspuns! Profesionist, ca de obicei! Deci daca am inteles eu bine neck-resetul consta in dezlipirea gatului de corp si pilirea sau agaugarea de material(dupa caz) pentru a-i oferi unghiul dorit. Chitara am luat-o foarte ieftin direct de la Hora din magazin, de la Reghin. Nu inteleg cum s-a uzat asa rapid(inclusiv freturile sunt destul de tocite, desi n-am cantat atat de mult pe ea)...la pin-urile alea nu prea cred ca e problema uzura pentru ca intra fest. Exista vreun tutorial cum se face neck reset? Multumesc! Later Edit: Neck Resetul ar putea face obiectul garantiei? intreb la misto acum :)

Edited by lefmir
Link to comment
Share on other sites

In legatura cu pinii, citeste aici:

 

http://theunofficialmartinguitarforum.yuku.com/sreply/748921/t/Bridge-Pin-Dilemma-Setup-.html#.UnUUipixXMK

 

Nu e vorba de gaura in care intra pinii ci de muchia pe care se sprijina capatul corzii.

 

Despre neck reset gasesti info pe www.frets.com

Nu iti recomand sa faci tu asta daca nu ai experienta. Experienta poti capata facand operatia pe niste chitare de sacrificiu.

Edited by EugenRo2001
Link to comment
Share on other sites

In legatura cu pinii, citeste aici:

 

http://theunofficial...ml#.UnUUipixXMK

 

Nu e vorba de gaura in care intra pinii ci de muchia pe care se sprijina capatul corzii.

 

Despre neck reset gasesti info pe www.frets.com

Nu iti recomand sa faci tu asta daca nu ai experienta. Experienta poti capata facand operatia pe niste chitare de sacrificiu.

Am inteles acum cum e treaba cu pinii! Multumesc mult! Consult site-ul si revin cu reparatiile pe care le-am efectuat(nu ma bag la neckreset). multumesc mult inca o data! Edited by lefmir
Link to comment
Share on other sites

Un mic update: Am luat corzi de 10(Ghs) de la mcmusic(cu pete de rugina, asta dupa ce tipul de acolo mi-a facut teoria chibritului) si un pin ca inlocuitor pentru cel rupt.(am masurat cu micrometrul si se pare ca aveam corzi de 11...bleeaaaah) Actiunea s-a mai lasat..undeva sub 3mm, gatul nu mai e la fel de tensionat si chitara e un pic mai comfortabila(in sfarsit pot face putin solo pe ea, dar barreurile sunt tot destul de greu facut. oricum e o imbunatatire). Acum intrebarea numarul 1: Cand am deschis pachetul am descoperit cu stupoare ca pe toate corzi care nu erau matisate scria "For electric or acoustic"????? Deci pana la urma e o varianta si asta: inlocuirea corzilor pline cu corzi de electrica? Ca asa imi luam un set de corzi de acustica, le pastram pe cele matisate si luam corzi subtiri de electrica... Intrebarea numarul 2: Chitara vad ca are putina burta, pe care o avea de dinainte. Cand o dezacordez si o las la indreptat dispare. Cand o acordez in Standard, apare din nou. Sa incerc sa schimb mi-urile si-urile si toate celelate octave cu corzi de electrica de grosime mai mica? Ar trebui sa ma ingrijorez? Multumesc! Poate ii fac si o poza maine, sa vedeti clar despre ce e vorba.

Edited by lefmir
Link to comment
Share on other sites

Materialul corzilor nematisate precum si firul central de la cele matisate nu cred ca difera de la acustica la electrica. Ce difera este materialul cu care sunt matisate cele... matisate. Nichel la electrica, diverse tipuri de bronz la acustica.

Daca vrei sa fie si mai usor de cantat ia un set de 12 string de 0,009, mai subtiri nu gasesti.

 

E normal sa aiba putina "burta", mai ales la o chitara cu 12 corzi. Ingrijorator este cand partea dinspre bridge si soundhole incepe sa fie concava sau burta este prea mare. Remediul este un Bridge Doctor

http://www.stewmac.com/shop/Tools/Special_tools_for_Bridges/JLD_Bridge_Doctor.html

Link to comment
Share on other sites

Multumesc frumos pentru raspuns! E un set "Custom Light": 10/10; 13/13; vn20/09; vn26/11; vn36/15; vn46/vn24...ma gandeam ca in timp sa schimb mi-urile subtiri cu 09(sau chiar 08) si si-urile cu 11, Octava corzii sol cu 08, octava corzii re cu 10 si octava corzii la cu 13. Toate de electrica. Sol-ul trage cel mai tare...e si uzata putin cheita aferenta octavei. Am facut niste poze domnisoarei...sunt facute cu mobilul(nu aveam baterii in aparat) si pentru ca nu aveam lumina, am folosit o lanterna. Cum e actiunea? e cam mare, nu-i asa?

post-13589-0-66629900-1383925237_thumb.jpg

post-13589-0-21529500-1383925244_thumb.jpg

Edited by lefmir
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.