www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Posted

Salut, cer putin ajutor de la cei specializati. Am facut split la o doza humbucker, neck, la un Suzuki Les Paul in dorinta de a obtine un sunet clean placut. Am folosit un pot push pull si conexiunea functioneaza doar ca...sunetul obtinut are prea multe inalte si volumul pe single coil-ul obtinut este mai mic decat cel de pe humbucker. Probabil mai trebuie vreun filtru pe varianta single coil. Imi puteti da niste sfaturi ? Va multumesc.

Posted

Daca iei tonul unui single coil de pe un fender de ex., sunetul e comparabil , din punctul de vedere al inaltelor, cu tonul unui humbucker doar ca e mai sarac in armonice rezultand un ton clean mai curat. Sa fie oare faptul ca la single coil se folosesc pots de 250 K fata de cei 500 K de la humbucker? Mentionez ca doza mea are 8 K in regim humbucker si 4 K in regim single coil.

Posted (edited)

humbuk nu are atatea joase si atatea inalte , deci ai compensat din EQ ca sa ai un sound .....

....asa ca reglajul la EQ al preamp ptr single coil ..trebuie altul ...nu ?

Corzi noi un reglaj bun cu EQ si este OK .

Este normal sa ai volum mai mic cu jumatate de bobina ...dar ai alt ton ...cu o prezenta mai mare la atac si poate mai penetranta mai clara dar cu energie totala mai mica pe partea de sustain al sunetului .Atacul este mare iar corpul sunetului are amplitudinea mai mica ..si curba de "Release " mai "brusca" .respectiv ai "plucked string " mai evidentiat ..

Edited by karpi
Posted

Corect, juste explicatiile cu EQ, categoric necesare. Dar asta ar insemna ca de fiecare data cand cuplez in modul single coil sa apelez alta setare din EQ lucru care poate deveni incomod daca faci asta la un pasaj intr-o piesa live, inseamna actionare de push pull pot si alt preset din procesor, eu ma gandeam la o simplificare prin montarea in corpul chitarii a unui filtru care sa faca automat functia eq-ului. Desigur ca asta poate fi imposibil d.p.d.v tehnic, aici caut sprijin de la electronistii cunoscatori. Va multumesc.

Posted

Daca iei tonul unui single coil de pe un fender de ex., sunetul e comparabil , din punctul de vedere al inaltelor, cu tonul unui humbucker doar ca e mai sarac in armonice

Nu prea.

Când scurtcircuitezi o doză din humbucker obții "mai multe înalte" pentru că reduci inductanța și capacitatea, ceea ce duce la mutarea frecvenței de tăiere/rezonanță înspre înalte.

Raportul dintre armonice în schimb e dat de poziția dozei față de reazemele corzii.

Potențiometrul de valoare mai mică te-ar putea ajuta pentru că amortizează rezonanța. Însă în același timp pierzi și mai mult semnal.

Se pot pune tot felul de filtre pe un comutator, pasive sau active, dar ca să te putem ajuta trebuie întâi să ne explici ce înseamnă pentru tine "un sunet clean placut".

Posted (edited)

Corect, juste explicatiile cu EQ, categoric necesare. Dar asta ar insemna ca de fiecare data cand cuplez in modul single coil sa apelez alta setare din EQ lucru care poate deveni incomod daca faci asta la un pasaj intr-o piesa live, inseamna actionare de push pull pot si alt preset din procesor, eu ma gandeam la o simplificare prin montarea in corpul chitarii a unui filtru care sa faca automat functia eq-ului. Desigur ca asta poate fi imposibil d.p.d.v tehnic, aici caut sprijin de la electronistii cunoscatori. Va multumesc.

Reglezi un ton convenabil ptr amandoua posibilitati ... din EQ ...cand schimbi pe single reduci din potmetru de volum al vchitarei 5-10% ca sa scapi de inaltele prea "sparky" ..daca vrei sa canti ceva solo pe corzile subtiri si sus ...

Ptr un acord arpegiat sau strumming dupa necesitate lasi inaltele sau reduci din potmetru de volum pana la soundul optim.

Ptr solo trebuie sa ai doua canale sau procesor cu preset separat ptr humbuk sau single cu reglajul optim care-l doresti ...

@57 ...Se pot pune tot felul de filtre pe un comutator, pasive sau active, dar ca să te putem ajuta trebuie întâi să ne explici ce înseamnă pentru tine "un sunet clean placut".

Exact ...tonul placut ti-l faci tu din volum si tone ...al chitarei pe langa reglaje din EQ ...plus depinde cum si unde ciupesti/lovesti corzile .

Edited by karpi
Posted

Deci, multumesc celor care m-au consiliat. Am cercetat putin mai atent problema si am gasit greseala, cand am facut legaturile separate pe fiecare bobina la pot. push pull am pus in antifaza bobinele obtinand niste inalte suparatoare. Am refacut fazarea si am corectat legaturile si acum diferenta intre single coil si humbucker e mica d.p.d.v a inaltelor, usor ajustabila din pot. de ton iar sunetul e placut , distinct atat pe humbucker cat si pe single coil. Multumesc si succes in activitatea muzicala.