www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Curbura Ciudata...

Recommended Posts

Guest AndrewKnifer
Posted

In primul rand, ma scuzati daca s-a mai discutat asta o data.

Am o chitara acustica destul de ieftina (puteti sa va uitati la profilul meu, la scule, am Aria AWN-15 :P). A avut fret buzz pe coarda Mi subtire, primele taste. M-am uitat de-a lungul gatului si, intr-adevar, avea o curbura convexa intre tastele 6-12 (cum e, banuiesc, normal, in cazul unui truss rod prea strans). In consecinta, am slabit truss rod-ul. Acum, s-a rezolvat problema fret buzz-ului, dar am observat ca intre tastele 1-5, a ramas o curbura concava. Mai exact, prima tasta se afla mai sus de, sa zicem, a treia tasta. Problema mea e: ar trebui ca acest interval (tastele 1-5) sa prezinte o suprafata dreapta complet, sau e normal sa aiba aceasta curbura? Intreb pentru ca actiunea de la tasta 1 incolo mi se pare cam prea mare. Stiu, ar trebui sa masor actiunea la tasta 12 si ar trebui sa postez o poza, sa va dati mai bine seama despre ce vorbesc. O sa incerc sa fac si asta cat mai repede.

Multumesc pentru ca ati citit si sper ca nu vorbesc prostii (nu ma prea pricep la partea de constructie a chitarii).

Guest AndrewKnifer
Posted (edited)

Cum ai slabit truss rod-ul? cate ture ? cat ai rotit de el?

2 sferturi de tura. Pana cand portiunea dintre tastele 5-12 a devenit dreapta. Si am reacordat chitara intre ajustari, nu am reacordat-o la sfarsit, daca e important cu ceva.

Edited by AndrewKnifer
Guest AndrewKnifer
Posted

s-ar putea sa nu actioneze pe toata lungimea truss rodul.

Da, la asta m-am gandit si eu. Chitara am lasat-o toata ziua, deci cred ca lemnul s-a asezat de acum. Oricum, nu stiu de ce, am un feeling ca ce a zis Jig e problema. Deci acea parte (intre tastele 1-5) ar trebui sa fie dreapta in mod normal, nu?

Guest AndrewKnifer
Posted

Baga o poza clara.

Daca as fi avut buzz doar pe Mi subtire si doar pe primele taste, primul lucru pe care l-as fi verificat ar fi fost pragusul.

S-ar putea sa ai dreptate. Cred ca ar trebui sa o duc la cineva care se pricepe, pana la urma, sa vada daca se mai poate face ceva. O sa bag si o poza.

Guest AndrewKnifer
Posted

Am restrans truss rod-ul un sfert de tura si am reacordat chitara. Acum, situatia chitarii: nu are buzz; actiunea mi se pare aceptabila pe toata lungimea griff-ului (stiu, actiunea NU se regleaza din truss rod, s-a mai discutat de zeci de ori, dar, in cazul meu, gatul era curbat, iar, in consecinta, actiunea destul de mare). Deci 2 lucruri bune. Acum, situatia gatului: intre tastele 1-5, unde avea acea "curbura ciudata", acum mai are o destul de insignifianta concavitate; intre tastele 5-12, insa, nu mai e chiar drept, ci prezinta o insignifianta convexitate. Cred (repet, cred) ca nu actioneaza cum trebuie truss rod-ul, adica in timp ce indreapta intervalul primelor taste, il curbeaza convex pe cel dintre tastele 5-12. Asta mi se pare, cel putin mie, problema. Oricum, va multumesc pentru sfaturi. O sa-mi duc chitara la cineva care stie ce face si o sa vedem daca se rezolva.

Guest AndrewKnifer
Posted

Deocamdata chitara se comporta destul de bine, actiunea e acceptabila, din punctul meu de vedere (aproximativ 2.5 mm la tasta 12, coarda a sasea; 1 mm la tasta 12, coarda 1) si nu are buzz pe nici una din taste. Problema gatului persista, dar momentan se poate "trai" cu ea, ca sa zic asa. Nici la intonatie n-am observat vreo problema, deci cred ca nu ma mai plang acum si de curbura. :)

Posted (edited)

Eu zic sa il lasam in pace si sa nu ii mai dam alte idei. Tipul nu prea are rabdare si spera sa se rezolve situatia intreband pe forum, nu asteptand sa se aseze cobza la locul ei.

Andrei Cutitarule, care esti tu cutitar, ai rabdare (cum isi zicea si tanara care incerca sa isi faca o bucurie cu o banana mult prea coapta) si nu mai invarti cutitul in rana (adica cheia-n piulita, ca sa fiu ontopic). O sa se aseze totul in cateva zile si o sa fie ok. Daca nu o mai phooti o sa ai macar o idee clara asupra inconvenientului, altfel te bagi de unul singur in labirint. Nu e vina ta ca se intampla, dar asta e soarta chitarelor de care nu se ocupa nimeni in mod special (adica sa o freci cu grasime de ficat de gasca intre freturile 3 si 4).

Las-o sa se aseze!

Edited by Rãspopitu'
Guest AndrewKnifer
Posted (edited)

Nu-i cam mare diferenta? Ai verificat pragusul (santurile si o eventuala inclinare nedorita)?

Dupa cum am spus, nu ma prea pricep la constructia chitarii. Inclinare n-am observat, dar s-ar putea sa aiba probleme cu santurile. Nu prea stiu insa exact care ar fi o valoare corecta a adancimii santului in cazul chitarii mele si de aceea o voi lasa pe mana unui om care se pricepe. Eu m-am gandit ca ar fi doar incorect ajustat truss rod-ul, dar observ ca sunt multi factori, de aceea nu mai umblu la ea. :)

Edited by AndrewKnifer
Guest AndrewKnifer
Posted (edited)

Eu zic sa il lasam in pace si sa nu ii mai dam alte idei.

Nu e problema, oricum nu ma voi apuca singur de ajustat toate elementele. Credeam ca e o ajustare din truss rod. Se pare ca e ceva mai mult de atat.

Tipul nu prea are rabdare.

Are aceasta problema de vreun an, doar ca m-am gandit sa nu umblu la ea. Si bine am facut, daca ma gandesc retrospectiv. Insa truss rod-ul cred ca nu se va ajusta singur, din pacate. Dar, repet, chitara e utilizabila in momentul asta. Nu am rabdare, dar nici nu ma grabesc acum sa fac ceva. :P

Edited by AndrewKnifer
Guest AndrewKnifer
Posted

Mi se pare ca s-a remediat acea "curbura". Gatul e acum mai drept, cel putin dupa priceperea mea. Intr-adevar, n-am mai ajustat nimic, iar acum chitara nu prezinta nici buzz, iar despre actiune, as putea zice ca e destul de confortabila. :P Multumesc pentru toate sfaturile, chiar apreciez. Si...

Daca nu o mai phooti...

...se pare ca ai avut dreptate, Raspopitu'. Multumesc. :P

Posted

Cand "ti se pare", masoara (curbura, action). In orice manual se da o valoare a distantei dintre corzi si tastiera.

Daca ai fret buzz si nu esti foarte sigur ca gatul e curbat, verifica mai intai pragusul, inaltimea tastelor, bridge-ul.

Doar daca esti convins (prin masurare sau daca ai o curbare foarte vizibila) ca gatul e curbat poti incepe sa invarti truss rod-ul. De obicei se incepe cu un sfert de tura, dupa care acordezi chitara si o lasi sa se odihneasca.

Cam asa stiu eu ca se face.