www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Pot-Uri


mmr72
 Share

Recommended Posts

Depinde de modelul de doze.Daca ai Humbucker (2 magneti, model predominant la Les Paul-uri) atunci indicat este sa folosesti potentiometre de 500kOhm.Daca ai Single Coil(un singur magnet, model predominant la Stratocaster, Telecaster si cam majoritatea chitariilor Fender) atunci vei folosi potentiometru de 250kOhm.

 

Cu cat este valoarea mai mare cu atat sunetul este mai "bright".Cum dozele Humbucker sunt mai "inchise" la sunet punem pot-uri de 500kOhm pentru a le "deschide" si vice versa in cazul Single Coil-urilor.

 

Deasemenea, la volum se recomanda folosirea unui potentiometru logaritmic, asta desigur daca te folosesti de pot-ul de volum pentru a ajunge le diferite tonuri.Daca tu il folosesti doar pe pozitia 0 si 10, atunci poti folosi si linear.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Potentiometrele se cumpara dupa gust (mai "dulce", mai "acrisor"). Parerea mea.

 

 

Spicluiri din mitologia greaca:

 

Potmetrele trebuie alese cu grije ..

 

-potmetru de blues , jazz , pop , folk , rock , hard&heavy&speed .., manele

 

Si sa aiba filet pe stanga .

 

Bineinteles cand schimban dozele "stock" si montam doze puternice trebuie luat in considerare faptul ca potmetrul sa reziste puterii enorme ..din aceasta cauza este bine sa se monteze potmetru "bobinat " din sarma rezistiva ce poate disipa cel putin 3W ...

 

la multi li-se arde potmetrul din aceasta cauza .

 

Potmetrul sa aiba inductivitate si capacitate cat mai redusa ca sa nu anuleze efectul cablului scump dar "transparent"..

Edited by karpi
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

A 1001-oara ..

 

daca ai ton prea sparky /spart ... ce de obicei are dinamica mult mai mare decat cat supoarta intrarea de chitara ale pedalelor ,

se reduce usor semnalul din potmetrul de volum . ( sa zicem reduci de la 10 la 9 ) si scapi de inaltele deranjante .

 

Aceste inalte mai ales la Strat vintage bridge pickup dar si la alte singlecoil ,,pot avea semnal cu inalte foarte multe cu amplitudine foarte mare , atac foarte mare ..etc .. ce unele procesoare nu le pot prelucra in timp real ...deci apar distorsiuni "digitale " in convertorul AD ...

 

Ptr prelucrarea acestor dinamici foarte ridicate ale unui semnal foarte bogat in componente armonice ( inalte ) este nevoie de preamplif ce poate prelucra aceste semnale .

 

Acesta ar fi unul din cauzele ptr care tub-urile ..avand tensiunnea anodica de aprox .200V pot receptiona lejer semnal cu dinamica foarte mare fara sa ajunga in "clipping " .

La pedale cu alimentarea de 9V plaja dinamica este mica . Aici ar urma o poveste luuunga si cam greu de inteles fara un minim studiu anterior ,...dar care a mai fost disecata ici colo pe rgc.ro

Rezolvarea mai ales in cazul pedalelor este compresorul de dinamica ....

 

 

La Dozele Humbucker ....banda de redare si pe joase si pe inaltele este "deformata /limitata " cu "goluri " si "varfuri " ( deci foart e neuniforma ( comb filter effect ....filtru pieptene ) asa ca si inaltele vor suna in anumite pozitii iar in altele nu o sa sune ..

 

Degeaba pui potmetru de 1M sau 2 M ..va creste brum-ul inaltele nu o sa creasca mult ...in schimb se vor atrenua mai puternic inaltele cand reduci volumul cu 10% dacar uin cazul unui potmetru de 250K ..

 

O luam babeste ..ceva empiric dar ca si demonstratie merge

 

10 % din 250k = 25 K ....10 % din 1000k = 100 K ... luand capacitate cablului de chitara sa zicem "C"

 

Efectul de filtrare .pe inalte ...R*C ...care-i mai mare ? 25K*C sau 100K*C

 

daca vrei sa ramana acele purtine inalte ce le are un humbucker sila reducerea volumului ...nu-l reduci din potmrtrul din chitara ci din potmrtrul de p eierisrea de impedanta mica al unui buffer ..

 

.Foarte bune ptr reglat volumul sunt pedalele de volum din procesoarae ..acestea de obicei sunt adaptate in toate cele... de obicei se pot insera pe intrare imediat dup achitara sau pe iesirea preamp-ului ,,..la procesoarele mai destepte poti sa inserezi pedala de volum unde vrei ...

 

De fapt cei mai multi se folosesc de humbucker ptr "sweet tone" ( adica fara bassi si fara inalte _) deoarece li-se pare mai "curat " si deci mai usor de cantat "curat "

 

Interesant este ca Malmsteen cu cel mai "necurat " ton canta cel mai curat dintre toti chitaristii vestiti.

Edited by karpi
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.