www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Looper


HBI
 Share

Recommended Posts

Daca e cineva care a folosit looper si are experienta in acest domeniu as dori sa-mi spuna parerea care dintre cele care se gasesc pe piata crede ca s-ar preta cel mai bine pe scena live. Am citit si eu despre ele si mi-am cam facut o parere dar una e sa citesti datele tehnice si alta e sa lucrezi efectiv pe ele.

Link to comment
Share on other sites

Daca e cineva care a folosit looper si are experienta in acest domeniu as dori sa-mi spuna parerea care dintre cele care se gasesc pe piata crede ca s-ar preta cel mai bine pe scena live. Am citit si eu despre ele si mi-am cam facut o parere dar una e sa citesti datele tehnice si alta e sa lucrezi efectiv pe ele.

Depinde la ce vrei sa folodesti looperul .

 

Faci lista cu ce vrei sa faci live pe o scena apoi alegi tipul de looper ,

 

cate minute sa memoreaze , cate canale in paralel , cu toba /fara toba ./cu MIDI In/Out sau fara ,

 

Faci piesa live de la A la Z , sau folosesti BT-uri inregistrate acasa pe partile melodiei Intro - A - B - Outro i faci live restul ?.

 

etc///etc ....

 

Gasesti ptr orice combinatie cel mai bine este sa aiba toate posibilitatile ..

 

Sa aiba posibilitatea de a memora 100 de locatii cam 10-16 ore ,,,pe memorie externa ,

Sa aiba MIDI ca sa poti cupla la un Drum-machine/shinth etc chiar daca are ceva tobe integrate

Sa aiba posibilitati de mixat trei patru canale separat ce se si pot comanda la pedala separat ca sa poti manipula usor "layer" ele ,,

Sa aiba intrare de microfon ...

 

Cum am scris depinde de ce vrei sa faci

 

Poti sa construiesti o piesa si cu un Recorder .de ex..Zoom R8 si probabil si cu alt tip de recorder digital ,..dar esti mai limitat la comenzile la picior ,,ai numai un switch ,,,ce poti sa-i cuplez\i la doar un element selectat ...sau schimba efectele sau opreste porneste ,,sau schimba canale ...dexi doar o singura comanda poate "la picior "

dar poti sa apesi butoane si cu mainile ..are avantaje fata de un looper,,,

 

Poate sunt si looper-e cu efecte integrate ,,este mai comod sa transpotyi o singura "cutie" si nu o groaza de pedale /procesoare ...

etc etc etc.

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Daca banii sunt o problema, poti incerca varianta VST/standalone software, impreuna cu un controller midi.

 

Poti folosi Ambiloop -. www.ambiloop.com (care e free, dar e standalone software) micul dezavantaj e ca nu poti pune efecte in el. Daca stii sa te descurci insa cu pc-uri and stuff, poti crea o placa audio virtuala si sa creezi un "loopback" asignand efectele necesare (adica rutezi iesirea din placa ta de sunet direct spre o alta intrare) -> http://www.rme-audio.de/forum/viewtopic.php?id=14461

 

Daca banii nu sunt o problema, Ableton 8 are un looper foarte potent integrat. Cauta pe youtube sa vezi care-i treaba

 

Hardware-ish (incercata, functioneaza perfect):

Daca nu vrei sa ai track-uri diferite, ci sa fie doar overdubbing poti folosi aceasta varianta, care necesita in schimb amp cu fx loop, o pedala de delay si ori un switch on/off de semnal, ori un tuner care sa poata sa mute-ze semnalul (ca sa ai control practic asupra ce inregistrezi)

 

In lantul de efecte , introduci una bucata pedala delay si un switch de bypass sau tuner in fata delayului (cu mute function).

 

Faci o bucla cu FXloop-ul de la amp sa intre in tuner si apoi in delay, iar bypass out-ul de la delay se intoarce in amp. FXon (adica iesirea normala) de la delay il duci spre un alt amp sau spre PA.

 

Live situation:

Delay-ul e ON, tunerul e activat (mute)

Setari delay - daca ai avea si cu tap tempo ar fi excelent.

 

Level - dupa gust (cat de cat apropiat de nivelul chitarii doar ca puuutin mai jos)

Feedback - 100%

 

Canti ca omul... ai un oarecare ritm de baza..ampul se aude.. etc.. lay a rythm track, bam ! opresti tunerul 2 masuri, bam pornesti tunerul iar. Delay-ul va loop-a ce ai cantat acum 2 masuri la infinit. and there you go ! looping pedal :)

 

Uite ce face baiatu asta cu ableton :)

 

Link to comment
Share on other sites

@comanel omul a intrebat : ".... ca s-ar preta cel mai bine pe scena live ..."

 

 

Presupun ca Looperul Boss RC 50 cel cu trei canale stereo comandabile separat care sunt in sincron fiecare canal a cate 35 minute spatiu de memorie .( daca de anul trecut nu au scos tip mai nou cu memorie mai mare ..

http://www.bossus.com/gear/productdetails.php?ProductId=772

 

Vezi specificatiile ,,are MIDI in/out asa ca probabiol se poate sincroniza cu alte scule MIDI ..in primul rand un Drummachine.

Iar acasa poti sa fi in sincron cu MIDI dintr-un DAW .

 

Personal am optat ptr JammanStereo ..datorita posibilitatilor de memorie pana la 16 ore fisiere stereo ...in 200 de locatii ( 1000 interne si 100 externe ..cu lungimea maxima de 10 minute pe cate o fraza ..acum as lua un JammanDelay ce face acelasi lucru dar poti folosi si ca delay

http://www.digitech.com/en/products/jamman-delay

 

Sunt si mai "mici " mono cu mai putine posibilitati de reglaj /manipulare live .....unele din cele "mici/mono" au si drumloops .

 

Dar poti sa incarci drumloops si BT-uri de acasa pe care apoi le folosesti live .

etc ..

 

Cu PC-ul at home este OK ca sa exersezi sa inveti sa dezvolti o metoda de a canta cu un loopmachine ..

..

Link to comment
Share on other sites

Karpi, iti multumesc pentru sfaturi, nu m-am gandit chiar asa departe, intr-adevar nu am specificat cum vreau sa folosesc looper-ul. Cant acustic (chitara si 2 voci) si ma intereseaza doar sa pot ramane cu un suport armonic pentru a putea canta un solo la chitara, la vioara sau la pian electric (in functie de piesa). De multe ori si un simplu shaker poate sustine ritmic o piesa intreaga daca folosesti un looper. M-am gandit sa folosesc un mixer pentru instrumente cu cateva canale si sa dau iesire in looper caci oricum nu pot sa cant la doua instrumente deodata. Si eu m-am oprit la JammanStereo cu toate ca nu ma intereseaza prea mult sa incarc cu ”prefabricate”. Ma intereseaza daca esti multumit de JammanStereo, daca nu are zgomot in plus la redare (exceptand problemele de cablu...etc.)

Link to comment
Share on other sites

Este foarte buna scula !

, calitatea inregistrari este foarte buna ,,dupa aceste probe si teste de aprox un an m-am hotarat si am cumparat si un recorder \R8 ( ministudio portabil complet cu de toate arhisuficient ptr demouri dar si ptr mai mult de atat numa sa stiu eu cate se pot face inca studiez ... )

 

 

Tobele din acesta piesa improvizata direct doar riff-ul si progresia am compus-o inainte in cateva minute este prima piesa in care de fapt incerc daca pot sa fac o piesa pe loc ..

 

Mai am inca doua teste in care am folosit loop-uri facute pe loc cu BT-ul pe structura piesei ,,A ..B ,,, sau Intro ,A B ..

Chiar saptamana aceasta am terminat un switch cu trei comutatoare ce il cuplez in intrarea de comanda si pot sa comand inca cateva moduri la picior ,,de ex. "revers playing " ce suna bestial ptr unele piese ,,tragi progresia armonica in ordine inversa apoi redai "revers" suna bestial ..ca slide guitar choirds sau parca-i o otga daca pui si chorus etc etc ...creaza un fond fantastic ..ptr unele piese ...

Am facut vre-o 150 de piese test ca sa invat /experimentez ..acum vreau sa folosesc impreuna cu Zoom R8 .

Si ptr exersare sau inregistrare reduce mult timpul de lucru ..

 

Tobele le am din Zoom G1 ,,are si pornire automata la capatul celor cateva masuri apas pe ritm Stop si 99% din cazuri nimeresc sfarsitul masurii ,

Dar se poate sa introcuci tempoul cu piciorul apoi la pornirea inregistrarii o masura suna "metronom-ul " dupa care porneste inregistrarea ,in acest mod in cadrul ultimei masuri inainte de poprire poti apasa oricand stop iar inregistrarea se va opri exacy pe sfarsitull masurii ,,adica ai un loop pefect ca si timing .

 

O sa incerc sa-i fac comanda electronica cu "tact" din drummachine sau metronomul din Zoom R8 ( care are ieisre separata de metronom cu asta s-ar putea sa pot sincroniza sclele intre ele in acest fel voi avea timing perfect oricand apas stop in cadrul ultimei masuri pe un capat de fraza .

Dar deocamdata merge si dupa feeling .

Aici sunt si celelalte doua teste ..nu am mai filmat si inregistrarea loop- urilor ca sa nu iasa prea lung videoul ..dar toate au fost inregistrate direct in looper fara nici un mixaj /masterizare ulteriora.

 

http://www.youtube.c...r?feature=watch

 

Are intrare separata ptr un microfon ..

 

Pe youtube am ascultat multe demouri ,,sunt multi cantareti .chitaristi care fac piese pe loc pe scena si o fac foarte bine,,bat in chitara in loc de tobe , bat din palme , imita cinel vocal ,,si iese foarte fain ...

 

Metronomul poate avea vre-o opt sounduri ,,eu folosec o toba mare ce suna plin cu joase multe relativ soft ce marcheaza capatul masurii cu un cinel ...doar cu acesta deja pti sa faci sa sune fain o piesa,,in loc de toba mica poti face ceva "zgomot " ce se incadreaza foerte bine in piesa ce o construiesti pe loc ...

 

Cu BT=uri nu este nici o probleme le construiesti inainte si le memorezi ...

 

Un sistem bun ar fi ( ca sa tii minte mai usor ) piesele sa incepa la 1 sau , 10,...........90 iar alte le sa incepa la locatiile 6 , 16 , 26 ,,,96 ,,

asa ai 5 locatii ptr cate o piesa ce este de obicei suficient ,,,

Stiind ca o piesa are maxim 5 locatii ocupate nu o sa treci in cele cu 6 ,16 ,26...96 caci stii ca la cele cu 6 este inceputul ptr alta piesa .Acest lucru este important ca in focul cantarii sa nu treci in alta piesa cu BT-ul ..

 

Cinci locatii de memorie ai BT ptr Intro , Verse , Chorus , instr solo , Outro ,,de obicei atat este OK ptr o piesa mai complexa .

 

Ptr cantat live si folosit doar ca si un suport faci loop-de o masura sau doua ca sa nu plictisesti lumea ,,inregistrarea loop-ului apa..,re ptr ascultatori ca si un intro ..deci daca nu-i lunga treaba nici nu observa ...practic inserezi in piesa inregistrarea loop-ului ce chiar este interesant .

 

Se pot face foarte multe ..vezi pe internet ..youtube ,,"JammanStereo "

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Inca o data iti multumesc pentru sfaturi (K)Arpy, studiez de mai multa vreme JamManStereo pe net, aveam nevoie doar de o confirmare. Pentru cantatul live se poate sa nu plictisesti lumea deoarece am de gand sa folosesc pasaje de armonie ”decupate” chiar din piesa cantata live datorita faptului ca spre deosebire de alte scule de acest gen are iesire separata pentru metronom care nu se aude pe fata. Dupa cum spuneam in postarea de mai sus cant acustic, chitara si voci, am simtit nevoia sa completez registrul si chiar am cantat o perioada cu cativa colaboratori, cu un bas acustic (sau contrabas), pian, percutii si chiar cu un tambalist foarte talentat(ceea ce a fost foarte inedit) dar nu dispun de ei tot timpul decat la concertele mai importante fiindca isi castiga existenta din cu totul alte surse (oameni de afaceri...etc.), de altfel ca si mine. Am hotarat sa incerc si varianta aceasta si cred ca pot iesi lucruri bune(e de studiat si de incercat....pana iese).

P.S.

Interesante postarile de pe Youtube

Link to comment
Share on other sites

Inca o data iti multumesc pentru sfaturi (K)Arpy, studiez de mai multa vreme JamManStereo pe net, aveam nevoie doar de o confirmare. Pentru cantatul live se poate sa nu plictisesti lumea deoarece am de gand sa folosesc pasaje de armonie ”decupate” chiar din piesa cantata live datorita faptului ca spre deosebire de alte scule de acest gen are iesire separata pentru metronom care nu se aude pe fata. Dupa cum spuneam in postarea de mai sus cant acustic, chitara si voci, am simtit nevoia sa completez registrul si chiar am cantat o perioada cu cativa colaboratori, cu un bas acustic (sau contrabas), pian, percutii si chiar cu un tambalist foarte talentat(ceea ce a fost foarte inedit) dar nu dispun de ei tot timpul decat la concertele mai importante fiindca isi castiga existenta din cu totul alte surse (oameni de afaceri...etc.), de altfel ca si mine. Am hotarat sa incerc si varianta aceasta si cred ca pot iesi lucruri bune(e de studiat si de incercat....pana iese).

P.S.

Interesante postarile de pe Youtube

 

Vezi specifiacatiile si manualul cu Jamman Delay , cred ca este exact ca si jammanStereo doar ca in plus are comenzi si ptr delay .

 

cand am cautat eu sa cumpar prima data am vrut Boss R20 dupa acea am gasit Digitech Jaman Streo ...inca nu am vazut la acea data Jamman Delay ,,a aparut "in prim plan "dupa ce am cumparat ..cel Stereo ,,.

 

Cum am scris singurul lucru ce ar fi necesar un sincron MIDI ptr o toba electronica .

 

sau trebuie cautat daca nu cumva au scos deja alt tip mai performant deoarece cam toti muzicantii din lume se plang pe forumuri in legatura cu aceste scule ....Jamman si Zoom seria R.. ce sunt foarte calitative la categoria de pret dar .reclama lipsa unui sincron MIDI .

Probabil este o gaselnita comerciala ca sa ne vanda apoi noua scula cu MIDI ....hehe...cam scumpa treaba ..

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Nu cred ca am nevoie mai mult de JammanStereo, in principiu raman la ideea cu colaboratori, voi folosi doar cand ramanem in doi dar si atunci cu bun simt la piesele pe care vreau sa le mai ”colorez” un pic (ca ex. o masura de shaker sau conga...etc pe care sa-l folosesc in loop si/sau o parte de armonie inregistrata ”din mers” in regim one shot pe care sa pot face un solo sau imbogatirea armoniei din alte pozitii sa rasturnari; sau percutii inregistrate acolo unde sunt masuri compuse si nu raman aceleasi pe parcursul piesei, unde se impune prezenta percutiilor), iar pentru delay sau alte efecte am luat un Zoom A2 care nu este o scula high level dar e de ajuns pentru ce imi trebuie si pe care la randul lui am de gand sa-l folosesc moderat. Oricum nu vreau sa complic mult lucrurile, vreau sa raman cu un ”sound” curat si aerisit cu vocile in prim plan, cel putin la acest proiect acustic.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.