www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Stratocaster Cu Blend Pot


boondak
 Share

Recommended Posts

salutari

De ceva vreme am gasit pe net o schema interesanta pentru stratocaster si m/am grabit sa o realizez practic. Respectiva schema consta in transformarea ultimului pot de tone in blender. Cu potul deschis la max avem configuratia standard de strat iar cu potul de blend inchis avem in pozitiile 1si 5 doza de midle adaugata in serie.In pozitiile 234 merge doar midle. Din asta rezulta ton de humbucker in pozitiiel 1 si 5. Tonul nu este 100% de humbucker in sensul ca sunetul nu este asa de clar si atacul este mai scazut. Ce ma incurca un pic este lipsa de inalte si medii inalte. Aceste frecvente dispar in mare parte in momentul in care inchid potul de blend. Evident dispare zgomotul si se simte o crestere a nivelului de semnal si a frecventelor joase mai mai ales cant este selectata doza de brigde.

 

Intrebarea mea este:

exista posibilitatea de a adauga ceva la montaj astffel incat sa nu pierd inaltele ? ma refer la ceva gen condensatori, rezistente

post-1063-0-51049700-1341208361_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Problema este urmatoarea (grosso modo):

cand inseriezi cele doua single coil dublezi si impedanta (rezistenta) dozei echivalente. Bobinele dozelor de asemenea, prin inductantele lor inseriate, participa la crearea filtrului trece jos (al potului de ton). Solutia este sa cresti (dublezi) rezistentele potentiometrelor, adica sa pui de 500 si pe ton si pe volum, si sa injectezi mai multe inalte in semnalul de baza, adica sa pui condensatorul respectiv.

 

Si eu am facut montajul asta acum vreo 6 ani, si il folosesc de-atunci incontinuu. Nu am simtit nevoia sa fac si modificarile pentru ton bright, dar asta este solutia. Prima data am facut montajul pe un standard strat cu doze Tex Mex, l-am vandut. Acum il am pe un Classic Player cu doze Samarium Cobalt Noiseless.

 

Am scris si un topic la vremea respectiva:

http://forums.rgc.ro/topic/12399-strato-mod-by-dgeekoo/

Link to comment
Share on other sites

si daca pun pot de 500 nu o sa am ton prea spart in single mode pe doza de bridge?

treaba cu condensatorul o sa o incerc oricum sa vad cum suna. eventual sa pun si o rezistenta? am vazut ca se practica la strat rezistenta de 100k

 

Nu ai ton spart pentru ca si pe single coil vei avea potul de blend (ca un rezistor) in paralel catre ground aceasta avand ca rezultat tot 250k (2 rezistente de 500k in paralel). In principiu ar trebui sa ai acelasi ton ca inainte de modificare.

Daca tonul pare prea bright din pricina condensatorului de pe pot-ul de ton, poti manevra din pot-ul de ton volum ca sa obtii ce ton vrei.

De asemenea poti utiliza latura neconectata a switch-ului cu 5 pozitii pentru alte artificii.

Spre exemplu eu folosesc varianta (pe care am gasit-o mai tarziu pe net intr-un site sugerat de colegul tamasflex) in care in pozitia 4 si 2, cu blend-ul la maxim, conectez in paralel doza opusa in antifaza, obtinand tonul acela care pe clean este cam inutilizabil (prea sarmos) dar cu overdrive devine interesant (Peter Green style).

 

Cred ca asta e schema:

http://www.geocities...3svari_e.htm#16

Edited by dgeekoo
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Am modificat schema dupa recomandarea lui dgeekoo si suna foarte fain pe noile pozitii obtinute (cele doua cu dozele out of phase)

In legatura cu volume bleed mod, rezultatele se arata promitatoare. eu insa nu am reusit inca sa gasesc valoarea potrivita a condensatorului sau combinatia serie-paralel de condensator si rezistenta. In prima faza am montat un condensator de 0.01 uf si nu mi/a placut din cauza ca se schimba cursa potentiometrului de volum. Scade prea putin in prima jumatate a cursei iar cam pe la 4 intrerupe brusc.

Link to comment
Share on other sites

Te-ai complicat degeaba cu pot. Ii puneai un swich micut intre potentiomentre si gata. Asa nu mai "freci potul" toata ziua, ca si ala se duce pana la urma...

Doua doze de strat legate in serie nu suna intotdeauna 100% ca un humbucker, mai ales daca au magneti alnico. Dar te ajuta pentru tonuri de distors high gain, scapi de brum si ai un output mai mare. Pentru "clean" nu e prea bun daca iti place un sound mai "open".

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.