www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Black Richlite Fingerboard


puiuart
 Share

Recommended Posts

Nu stiu daca ati auzit de noile Gibson Midtown Custom, ultimele productii Gibson, chitari ce folosesc ca material pentru fingerboard "Black Richlite", un material facut din hartie reciclata. Personal am dubii despre durabilitatea acestui material, in schimb sunt curios de opinia voastra.

Richlite: http://en.wikipedia.org/wiki/Richlite

Gibson Midtown Custom: http://www2.gibson.c...stom/Specs.aspx

thomann: http://www.thomann.d...n_custom_an.htm

Pentru majoritatea cumparatorilor se pare ca este foarte atragator titlul de Gibson Custom, asezat frumos langa pretul de 1090 de euro (destul de rezonabil).

post-15595-0-89085000-1323012452_thumb.jpg

Edited by puiuart
Link to comment
Share on other sites

Ca sa citam de pe Wikipedia (insert disclaimer here)

 

"Similar materials to richlite are granite, Portland cement, brick, sandstone, and slate."

 

"High strength to weight ratio with chemical and thermal stability."

 

"Low thermal expansion and high compressive strength and durability."

 

Da' tu nu, tu ai dubii in privinta "durabilitatii". Hmmmm, oare de ce ? Pt ca nu e mahon din padure ultra-virgina, pt ca n-a cantat nici un Hendrix pe asa ceva ?

Tehnologia mai si evolueaza, copii. Numai chitaristii sunt perplexati de orice are mai mult de 3 butoane.

Link to comment
Share on other sites

Nu mã pot abține sã nu observ ºi eu cã, într-o zonã în care mulți vorbesc despre importanța lemnului, cum e rindeluit, din câte bucãți e fãcut, cum sunt lipite ele, câte noduri are-n compoziție, vine Gibson ºi face o chitara din hârtie reciclatã...

 

Chiar azi de dimineațã chãtuiam cu un bun amic de-al meu despre importanța, mai micã sau mai mare a lemnului din care-s fãcute chitãrile.

 

Eu personal, nu mai cred aºa mult în asta de când am vãzut chitara aia din material plastic/acrilic la Hendrix în mânã ( sau la Keith Richards...sau la amândoi ).

 

Eu am început sã-mi formez convingerea cã-s mult mai importante pãrțile care urmeazã dupa chitarã: amplificatoare, pedale ( mai exact calitatea componentelor din acestea ), decât natura lemnului ºi "direcția pe care merge fibra" lemnului, de exemplu... Desigur, fãrã sã minimalizez importanța corectitudinii lucrãturii geometrice a chitarei ( de mare importanțã, dupã mine ). ªi, desigur a dozelor, poturilor, º-altor pãrți ale ei...

 

Aºa cã, de-abia aºtept sã mã mai întâlnesc cu amicul meu, sã-i transmit linkul de la Gibson ºi sã-i zic :

 

laugh.gif

 

 

Sper sã nu se supere pe mine !

 

laugh.gif

 

 

.

Link to comment
Share on other sites

Ce e drept chitarile astea par foarte atractive pentru pretul lor, dar eu unul am sa astept niste review-uri din simpla curiozitate.Desi eu unul prefer sa stiu ca e fingerboardul e din lemn (nu stiu de ce ma incalzeste gandul asta), sunt deschis la toate noile aparitii...cat timp sunt si eficiente.

Edited by puiuart
Link to comment
Share on other sites

ramurele, amicu' nu s'o suparat deloc.. ca el vede altfel treaba: lemnul = vocea, dozele = microfoane care preiau vocea si o duc mai departe, amplificator = modeleaza mai departe vocea(care e baza, si daca nu i destula...... in plus nu mai poti sa-i pui)

 

mai nou Gibson folosesc pt fretboard si "baked maple".. probabil incearca sa-si spele pacatele pt scandalul din primavara-vara cu rosewood-ul.. sau cine stie..

 

ca o adaugare, se pare ca si Martin folosesc la niste acustice fingerboard de asta..

Edited by nothing_ro
Link to comment
Share on other sites

Richlite is a dense material made from partially recycled paper and phenolic resin (wikipedia).

 

Din phenolic reosin din cate stiu eu se fac fretboard-urile la (cel putin) steinberger si parker (care nu sunt deloc chitare ieftine) de ani buni.

 

Aflasem ca in ultimul timp (anul asta) a fost o problema la Gibson cu stocurile de rosewood. Pe langa modelul precizat mai sus a aparut si Gibson Custom Classic, cu fretboard de "baked maple". Din nou e discutabil daca s-au redus costurile cu aceasta - de exemplu Ernie Ball/Music Man are doar pe chitarele BFR neck/fretboard de "roasted maple".

 

Oricum, din ce vad in poze, prefer aspectul materialului din thread fata de rosewood (e mult mai apropiat de ebony decat rosewood ca aspect, iar fiind sintetic sunt aproape convins ca e mult mai "smooth" - fara crapaturi, pori si diferente de culoare), iar la sunet ma indoiesc sa fie asa mare diferenta.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.