www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Ghid practic - MIDI in slujba chitaristilor


Recommended Posts

Plimbandu-ma prin galeriile catorva colegi de forum am ascultat cateva piese cover cantate destul de bine ,care insa aveau ca backing track ceva fisiere midi ,care stricau toata piesa deoarece sunau ca "de jucarie".Presupun ca acesti colegi au o placa de sunet incorporata si probabil ca sa gandesc ca asa suna MIDI. Backing trackuri de calitate gasesti ,insa sunt destul de putine, in schimb majoritatea pieselor cunoscute si nu numai (de la muzica clasica pana la rock) sunt usor de gasit sub forma de fisiere Midi.din pacate ele suna ca dracu pe majoritatea calculatoarelor.Alternativa pentru sunetul mizeribil era sa ai o placa Creative care sa incarce Soundfont-uri mai bune ,insa SOUNDfonturile mai de calitate sunt mari si cum ele se incarca in memoria calculatorului , apar alte probleme pentru cei cu memorie putina.

Asculta cele doua fisere postate : primul este un fisier midi asa cum suna pe calculatorul tau iar al doilea este o bucata din aceeasi piesa cum o poti face sa sune, daca al doilea suna cu mult mai bine decat primul citeste in continuare daca nu , iti pierzi vremea citind in continuare.

Solutia este un program gratuit numit SynthFont si care interpreteaza aceste fisiere midi flosind soundfonturi, chiar daca nu ai placa de sunet Creative si nici nu ai nevoie de memorie multa.programul se poate descarca de aici:Synthfont

Synthfont este foare simplu de folosit si foarte intuitiv.inainte de a-l folosi trebuie sa descarci ceva soundfonturi de calitate ( acestea se gasesc ,gratuit,pe internet). Am sa postez in continuare, link-uri cu cele mai bune pe care le-am gasit si incercat eu :

- cel mai important este acesta : http://www.geocities.jp/shansoundfont/ este un soundfont care contine toate instrumentele ,este destul de mare 80mb doar folosind acest soundfont calitatea midi-urilor se va schimba foarte mult.

O foarte scurta explicatie cum se foloseste synthfont si acest soundfont :dupa instalarea synthfont ->setup/options/default soundfont file <--- aici alegi ce font vrei sa folosesti atunci cand incarci fisierul midi , deci va trebui sa alegi soundfontul care l-ai descarcat si unzipped in prealabil.

Dupa aceea poti deschide un midi file si vezi cum suna cu noul soundfont, acesta poate fi salvat ca si .wav file si folosit ca si backingtrack in orice editor audio .

Explicatia este foarte succinta, acest Synthfont poate face si o gramada de alte lucruri, explicatii mai multe, in cazul in care este cineva interesat, in viitorul apropiat.De asemenea link-uri la cele mai bune soundfont-uri de instrumente separate tot in viitorul apropiat.

Solutia aceasta este bazata pe lucruri care se gasesc gratuit pe internet ( fara crack-uri si warez-uri),de aceea va rog nu faceti comentarii de genul:" si in Cubase sau nu stiu care alt program care COSTA sute de dolari se poate face "

Santana_black_magic_woman.mid

Santana_black_magic_woman.mp3

Link to comment
Share on other sites

Guest MrJackson

Eu nu pot sa il incarc in memorie... am o placa Creative Audigy 2 SE... o sa investighez treaba zilele astea.

Link to comment
Share on other sites

Mr.Jackson, nu ai inteles despre ce e vorba, tocmai acesta e unul din avantajele acestui program, ca nu trebuie sa incarci soundfont-ul in memorie, acest soundfont are toate cele 128 de instrumente confom normei GM ,si are 180mb, ar trebui sa ai cel putin 512 mb RAM sa il poti incarca.

Alte avantaje sunt ca odata ce incarci fisierul MIDI poti vedea toate track-urile din care e compus ;deoarece noi suntem interesati sa punem un track de chitara peste backing track, eu deobicei sterg trackul de chitara(care oricum suna foarte nenatural), impreuna cu cel de voce si cu alte trackuri care nu suna prea bine(sunt cateva instrumente ale caror soundfonturi nu sunt prea reusite).

SynthFont este si un basic midi editor adica poti edita note , adauga, modifica intensitatea lor (utilizat mai ales in trackul de tobe pentru al face mai natural), este de asemenea si un vst host putand adauga VST plug-in-uri direct pe track inainte de al transforma in fisier audio .

Linkuri la soundfont-uri:

-tobe (foarte buna calitate): http://www.naturalstudio.co.uk/ns_kit7freedownload.html (acesta e 70mb zipped , necompresat este 200mb)

-pian(foarte buna calitate): http://www.hum.aau.dk/~bovbjerg/piano4.html

http://www.naturalstudio.co.uk/ns_piano.html

-bass:http://www.fortunecity.com/tinpan/bentley/615/SoundFonts/TrueJazzbass.htm

http://worrasplace.com/ <-aici gasiti un bass numit Pedulla_Thunderbass.gig (acesta este in alt format insa SynthFont le poate citi) un bass de 100mb.

 

 

Cand deschizi un MIDI toate track-urile vor folosi soundfonturile din ShanGM (default) insa eu de obicei schimb trackul de tobe pe cel de la naturalstudio.co.uk,si in functie de piesa poate si cel bass sau alte instrumente....ceea ce vreau din nou sa accentuez este faptul ca si daca ai avea un card creative care incarca nativ soundfonturi :ns_kit7 pt tobe 200mb + pedulla pt bass 100mb mai bagi un pian de 70mb si poti ajunge la un 500mb de soundfonturi in total ceea ce ar insemna ca ai avea nevoie de cel putin 750mb de memorie ram.

post-53-1150087492_thumb.jpg

Am atasat si un sample pentru soundfontul de tobe.

The darkdream TB_TM ma bucur ca v-au fost de folos.

ns_kit7_drum__sample.mp3

Link to comment
Share on other sites

Guest MrJackson

Ba am inteles care e treaba, dar eu nu vreau sa folosesc programu ala ci vreau sa folosesc GuitarPro 5-u cu acele soundfonturi.

 

Cu RAM-ul nu-ti face probleme... am 1Gb instalat.

Edited by MrJackson
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Incerc sa incarc shanu in audioHQ, da. Si am marit soundfont cache-ul, e de vreo700 mb :)) Si nu zice ce eroare e, zice doar ca encountered an error.

 

Dar am reuzit sa imi fac un soundfont separat - am extras instrumentele din Shan de care am nevoie si am facut unul bun care chiar daca are mai putine instrumente, merge pt ce am eu nevoie.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
sau poti sa faci toata treaba asta in fruity loops

daca citeai cu atentie primul meu post gaseai chestia aceasta:

Solutia aceasta este bazata pe lucruri care se gasesc gratuit pe internet ( fara crack-uri si warez-uri),de aceea va rog nu faceti comentarii de genul:" si in Cubase sau nu stiu care alt program care COSTA sute de dolari se poate face "

ultima oara cand am intrat pe net Fruity loops avea un pret incepand cu $150 , deci in afara situatiei in care esti un baiat "descurcaret" nu vad cum comentariul tau are ceva deaface cu acest topic.

Edited by s0rin
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 3 months later...
  • 1 month later...
Guest Rob Zombie

Eu prefer sa "armez" fiecare canal midi cu vst-uri sau soundfont-uri alese. Softul mentionat poate sa faca un fisier midi sa sune "mai bine" decat in cazul placilor comerciale (gama SB de exemplu) dar prefer sa am sunet de tobe la tobe, orga la orga, bas (aproximativ) la bas si asa mai departe. Se lucreaza mult cu sunete din placi mai scumpe (la muzici comerciale) dar eu prefer totusi soundfont-urile, chair daca ocupa mult spatiu.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.