-
Posts
420 -
Joined
-
Last visited
s0rin's Achievements
Newbie (1/14)
2
Reputation
-
Florin, muzicutele sunt produse pe banda rulanta , in fabrica in care cel care acordeaza si regleaza lamelele are foarte putin timp pentru fiecare instrument, trebuie sa isi faca norma .Rezultatul fiind ,instrumente care nu sunt foarte consistente din punct de vedere calitativ , acesta este motivul pentru care meseriasi americani , care fac muzicute la comanda ( custom harps) taxeaza de la $60 la $200 pe bucata ,in functie de timpul investit si calitatea dorita. Slefuiesc pieptenele sa fie perfect drept, slefuiesc placile pe care sunt montate lamele , ca sa fie perfect drepte si sa asigure o etansare absoluta intre placi si piaptan...ajusteaza lamelele , acele fante din placi prin care treg lamelele sunt ingustate ,astfel incat spatiul dinte lamela si placa este minim. Rezultatul fiind niste muzicute incredibile, pe care insa daca nu ai control total asupra respiratiei , le distrugi intr-o zi. Orice muzicuta poate fi ajustata , acesti meseriasi americani isi impartasesc din cunostinte pe youtube , daca te intereseaza. Timp sa ai si pasiune... Cand imi cumpar o muzicuta , o desfac in bucati si o ajustez, asa cum imi place mie, inainte de orice...bineinteles trebuie sa sti ce vrei. Daca vrei muzicute , mai consistente din punct de vedere calitativ, iti recomand muzicutele Suzuki, procesul lor de asamblare e mult mai modern si cu rezultate mult mai bune, plus sunt acordate ET. Desi sunt folositor si fan al muzicutelor Hohner , daca cineva m-ar intreba ce muzicuta sa isi cumpere i-as recomanda Suzuki, sunt sanse mult mai mici sa ai surprize neplacute. Mi-am cumparat Hohner , si daca nu as fi stiut sa le ajustez , as fi putut sa le arunc in gunoi, avea gauri care nici nu sunau..lamelele erau strambe.
-
Si eu folosesc La bemol , am chitara acordata mai jos cu un semiton , si cand mai bag cate un blues in E , e de fapt in Eb , si am nevoie de o muzicuta in Ab . Lucky cat despre acordajul Equal temperament , e doar teorie ..ma indoiesc ca sunt multi oameni care pot diferentia +_ 10 centi diferenta , cand vine vorba de o nota...ma refer cu urechea , nu cu un tuner.
-
lucky sunt curios de ce ai vrut o muzicuta in La bemol .
-
overbendurile sunt o alta poveste...sunt de fapt benduri ale unei singure lamele , si reglatul muzicutei este foarte pretentios( se preteaza, la astfel de reglaj, muzicutele Hohner , care folosesc lamele mai lungi si mai flexibile, spre deosebire de cele Suzuki sau Bushman , care folosesc lamele mai scurte si mai groase). Cand faci overbend , de exemplu la gaura 6 , desi sufli , nota este obtinuta prin manipularea lamelei de tras , nota obtinuta este lamela tras ridicata un semiton. Muzicuta is a bitch , greu de explicat fiindca totul se intampla pe ascuns, in gura , si lucrurile sunt foarte subtile..lamelele sunt fragile si sensibile , daca nu respiri ( am zis respiri , nu suflat) cum trebuie ,vei suna dezacordat .
-
Bendurile normale , la muzicuta sunt rezultatul interactiunii dintre cele doua lamele care impartasesc aceeasi gaura , daca nu ma crezi , ia jos capacele si blocheaza lamela 4 suflat o sa vezi ca nu poti face bend pe gaura 4 tras . Continuand povestea si mergand la tabelul care l-am facut eu cu intervale muzicale http://www.modernbluesharmonica.com/board/board_topic/5560960/466819.htm vei observa ca bendurile care le obtii in fiecare gaura sunt rezultatul direct al diferentei in semitonuri intre lamela tras si lamela suflat . De exemplu Gaura 4 muzicuta in gama Do : 4 suflat obtii nota Do , 4 tras obtii nota Re ..intre cele doua note exista doar un semiton Re bemol , de aici rezulta ca poti face doar un singur bend RE bemol . Daca studiezi gaura 3 observi ca poti obtine mai multe note deoarece diferenta dintre suflat si tras este de mai multe semitonuri. Ca sa iti raspund direct la intrebare , doarece indiferent de gama in care muzicuta este acordata raportul dintre notele suflate si trase sunt aceleasi , de aceea obtii acelasi numar de benduri , la aceleasesi gauri. Suzuki isi merita bani incepand de la modelul Harpmaster in sus...
-
Iti spun eu care e "spilul" .. nu e o opțiune la care apelează unii , e doar rezultatul relaxării totale a mușchilor faciali , asa cum domnul Petrescu insista in posturile lui , nu se sufla din gura cand canti la muzicuta , muschii faciali nu participa , cu cat mai relaxati cu atat mai bine .
-
Ovidiu , am sentimentul ca confunzi overbendingurile . Pe o muzicuta in gama C , 5 Ob obtii F#..ca sa dau doar un exemplu . In orice gaura Ob -ul este cam asa : suflii in gaura 5 si obtii nota de la gaura 5 TRAS ridicata un semiton..o problema complicata si complexa . Daca vrei sa inveti Ob-uri iti recomand sa incepi cu gaura 6 , e cea mai usor de obtinut si cea mai folositoare daca esti interesat de blues . pentru ob trebuie ajustata muzicuta foarte serios , atat partea de embossing cat si profilul lamelelor si mai ales gap-ul acestora. daca ai intrebari....intreaba. Uite un tabel care l-am facut eu , unde este explicat notele care le obtii prin diferite tehnici , tabelul este construit folosind intervalele muzicale. http://www.modernbluesharmonica.com/board/board_topic/5560960/466819.htm Ovidiu tu confunzi Overbendurile cu Blowbendurile....si daca insisti sa faci blowbend pe gaurile 4 si 5 o sa distrugi lamelele foarte foarte repede , deoarece acele gauri nu se preteaza la aceasta tehnica.
-
Free backing track , si tab pentru muzicuta ,al piesei "Lollipop Mama" de William Clarke , interpretata in pozitia 2 , ai nevoie doar de o muzicuta in C, link pentru descarcarea backing trackul si tab-ul il gasesti pe pagina de youtube.
-
Blues acustic , cantat pe un Special 20 Low D:
-
Am facut o inregistrare impreuna cu Buddy Guy , din nefericire nu am camera care sa filmeze "widescreen" asa ca Buddy nu a intrat in cadru .
-
Am pus pe youtube un backing track si un tab pentru muzicuta , al unei piese al domnului William Clarke , piesa cantata in pozitia 3 , gasesti pe youtube link-ul pentru descarcarea fisierului care contine Backing trackul , harp tabul .
-
Am inregistrat o piesa mai veche a lui Jimmy Rogers ( nu , nu Gary Moore a inventat piesa) , insa nu am bagat la chitara ci la muzicuta de aia mica cu 10 gauri .
-
Am facut un tab de muzicuta interactiv si un backing track pentru un cantec al lui Big Walter Horton , ca sa descarci tabul si trackul va trebui sa mergi pe pagina de youtube a videoului.
-
Karcsi , muzicuta e un Hohner special 20 ,in gama Si bemol .
-
Mi-am facut un stomp box, sa imi traiasca: