www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Cum Se Numesc "instrumentele"?


Adi M
 Share

Recommended Posts

Ziua bunã!

 

Am întîlnit douã instrumente pe care le folosesc unii muzicieni și nu știu cum se cheamã. Din acest motiv, nu pot nici sã vã arãt vreo pozã sau film, cã nu știu ce sã caut :)

 

Le descriu:

 

- Primul este unul pe care îl folosesc chitariștii, seamãnã cu un capsator de birou (sau o pedalã wah în miniaturã, dacã vreți), numai cã nu e mobilã, are doar forma semnului matematic "<". Și este electronic și îl țin chitariștii în mîna cu pana pentru sustain, ca și cum ar ciupi coarda continuu, dar fãrã zgomot de ciupit. I-aș zice glisierã, dar pentru dreapta :) Aș presupune cã produce un cîmp magnetic sã rezoneze cu cel produs de doze și sã dea impresia ciupirii la infinit. Și am observat cã se poate folosi și altfel, nu numai sã îl ții lipit de coardã: dacã se atinge coarda, produce un fel de staccatto. Aș zice cã seamãnã cu sunetul de vioarã, ca și continuitate, ce face instrumentul ãsta.

 

- Al doilea eu îl numesc "drîmbã". E un instrument popular românesc cu care seamãnã foarte mult, dar nu cred cã e ãsta. Produce sunete de genul ãsta

(dați pe la secunda 20-25). Și l-am vãzut și la Petrucci, cînta la chitarã și sufla în ãla pentru a da un efect gen ya-ya de pe procesoarele Digitech. Și am mai vãzut și la alții, un clãpar din formația lui Clapton, de pildã, sufla în ãla și cînta la orgã, scoțînd sunete de saxofon autentic.

 

Sper cã e clar ce am descris... :)

 

Mulțumesc, orice indiciu e apreciat.

Link to comment
Share on other sites

al doilea "instrument"(impropriu spus !!!) este celebrul TALK BOX !

 

intreaba chitaristii cu experienta(de exemplu pe TOTU RARES - care stie bine de tot sa-l foloseasca !) cum sta treaba cu el !

 

din cate stiu eu este o combinatie intre un tweeter(mic difuzor de frecvente inalte) pus invers(la un capat are acel tub de plastic) cuplat la un amplificator...

 

nu stiu sa-ti spun cum se fac exact legaturile... dar despre asta e vorba. unul dintre primii chitaristi care a dus acest aparat la rang de arta in concerte si pe albume a fost PETER FRAMPTON !

 

despre primul device nu stiu ce sa spun... eu de fapt nu sunt chitarist... dar la unele chestii mai stiu niste faze.

 

sper sa te ajute chitaristii care stiu exact cum sta treaba si care au lucrat cu TALK BOX !

 

bafta

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.