www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Ce Mai E Pe Langa Chitara...


Guest Gady_paul

Recommended Posts

Guest Gady_paul

Asa cum am spus prin alte parti...vreau sa imi cumpar o chitara electrica. As avea urmatoarele variante: un amp ieftin (500 lei maxim), sau o alta varianta care implica un procesor sau o pedala sau un preamp+placa de sunet audiophile 192 (care o am)+niste monitoare de studio probabil pentru redare (care vor veni si ele in viitor). Varianta cu ampul nu ma atrage. Prin lantul...chitara+pedala/procesor/preamp+placa de sunet+acele monitoare de studio...voi putea obtine un sunet asemanator celui unui amplificator sau va fi o diferenta mai mult sau mai putin sesizabila?

Link to comment
Share on other sites

sunetul va fi destul de similar unui amp pe tranzistori. exista chitaristi care folosesc procesor direct in pa si au sunet cel putin decent.

 

daca vrei insa dinamica unui amp pe lampa, nici o sansa sa sune macar apropiat :) o idee ar putea fi sa folosesti un preamp pe lampa, dar tot nu poti obtine tonul din saturatia lampilor de putere.

 

considerand insa bugetul, cred ca vei fi mai multumit cu proc/preamp + monitoare decat cu amp mic si ieftin.

Link to comment
Share on other sites

Guest Gady_paul

Nu ma astept la un sound de amp pe lampa...pentru asta am un plan de viitor ceva de genul: un amp pe lampa mai mult sau mai putin ieftin fara chestii prea complicate (gen efecte) cu care intru in pc...adica sa folosesc un amp pe lampa pe post de preamp sa zic asa...si in pc pun efecte si alte prostii. Ar da ceva rezultate...decente?

 

Revenind la configuratia actuala...sa inteleg ca voi obtine un ton destul de bun? Si care varianta ar fi mai recomandata? Pedala (ma gandesc la o pedala iefina de overdrive sau distort), procesor (si el ieftin, poate un zoom b1x) sau un preamp?

 

P.S. Pun pc-ul peste tot pentru ca mi se pare cea mai practica metoda pentru efecte si modelaj sonor sa ii spun asa...si intr-un buget mic. Si daca tot am placa aceea de sunet care nu e chiar proasta...de ce sa nu o folosesc? :)

Link to comment
Share on other sites

in ordine inversa :)

 

vei obtine un ton destul de bun. avand placa de sunet, poti sa nu iti mai iei pedala, si sa folosesti in schimb efecte dintr-un software gen cubase. e varianta cea mai ieftina.

un procesor iti ofera insa avantajul ca il poti lua cu tine si canta si in alta parte.

 

cat despre idea cu ampul pe lampi pe post de preamp, nu e ok. ai putea face asta eventual, folosind efectele de pe pc intr-un fx loop, daca ampul are asa ceva.

sau sa captezi sunetul din amp printr-un microfon...

daca scoti sunetul pe speaker out, o sa arzi placa de sunet.

daca il scoti pe line out (daca are ampul asa ceva) nu o sa fie amplificat si deci pierzi avantajul lampilor.

Link to comment
Share on other sites

daca vrei insa dinamica unui amp pe lampa, nici o sansa sa sune macar apropiat

 

Strong words :) Tehnologia merge înainte, chitariștii rãmân în urmã.

 

@Gady_paul: Ampsim-urile software au trecut deja prin câteva generații, oferã flexibilitate mai mare decât majoritatea procesoarelor și sunt în anumite circumstanțe... moka :lol: Așa cã încearcã și doar software înainte sã dai banii pe altceva. Desigur tot îți va trebui un preamplificator și le poți la fel de bine combina cu pedale, preamp-uri, procesoare, amplificatoare în dummy load ș.a.m.d.

 

Factorul cel mai important devine calitatea monitoarelor.

Link to comment
Share on other sites

ce-i drept, nu am cantat niciodata la volum mare cu un ampsim :)

 

dar, ca o paralela.. ma gandeam zilele trecute la pianisti... care in concerte au langa ei pe cineva care le intoarce pagina caietului cu partituri. ma intrebam de ce nu iau si ei un e-reader sau ceva... ba chiar se poate face un soft care sa 'asculte' melodia si sa afiseze automat secventa urmatoare... si mi-am imaginat un concert in care se restarteaza jucaria

Link to comment
Share on other sites

Un concert în care solistul știe melodia pe de rost nu ți-ai imagina :)

 

Cu orice fel de setup existã riscuri, de asta cei care-și permit au echipament de backup. Pincipiul securitãții prin redundanțã se aplicã indiferent cã vorbim de amplificatoare pe lãmpi, AXE FX-uri sau Amplug-uri.

Link to comment
Share on other sites

Guest Gady_paul

Placa mea de sunet (audiophile 192) nu are amplificare...deci imi trebuie un preamp. Am citit prin diverse locuri ca pedalele si procesoarele de sunet au preamp incorporat, si asa as avea si avantajul ca pot canta in alta parte. Acum nu stiu cat de buna este calitatea preampurilor dintr-o pedala sau procesor ieftin in comparatie cu un preamp standalone.

Link to comment
Share on other sites

nu stiu cat de buna este calitatea preampurilor dintr-o pedala sau procesor ieftin in comparatie cu un preamp standalone

V-amp 2 se laudã cu 90dB SNR. Comparativ, Audiophile-ul are noise floor-ul pe la -113dB și ART Tube MP la -129dB.

Evident dacã folosești un procesor digital ca preamp semnalul tãu va "suferi" douã conversii (AD/DA) suplimentare. Deci pentru rezultate optime alege un preamp separat. Dupã cum vezi, chiar și cele mai ieftine oferã deja mai multã dinamicã decât "încape" în interfațã :)

Link to comment
Share on other sites

diferenta de noise floor de la -120db la -130db de exemplu, e sesizabila?

Pentru oameni nu, cu siguranțã nu în acest context. De exemplu zgomotul amplificatorului monitoarelor va fi semnificativ mai sus. La fel ar fi mașinile de pe stradã și multe alte surse "ambientale".

130dB e aproximativ diferența dintre respirație sau bãtaia propriei inimi și o vuvuzelã zbierându-ți în ureche. Deci mai mult decât suficientã dinamicã, aș spune. Un CD audio (16 biți) poate înregistra cam 96dB.

 

E vreo diferenta sesizabila intre preamlificarea unei pedale si a unui preamp?

Amplificarea e amplificare, înseamnã cã iei un semnal și-l faci "mai mare". În practicã nu poți avea (pre)amplificatoare cu dinamicã și rãspuns în frecvențã infinite. Nici n-ai avea ce sã faci cu astfel de semnal.

Preamp-uri de genul ãla sunt în general construite pentru transparențã maximã, i.e. sã se apropie pe cât posibil de ideal. Altele au alte obiective. De exemplu cumperi (sau simulezi) un preamp "vintage" tocmai pentru neajunsurile sale, pentru cã NU e transparent, pentru cã adaugã un anumit tip de saturație și/sau filtrare. Deci sunt tipuri și tipuri. Produsul menționat nu se laudã cu vr-un caracter special și nici nu oferã foarte multe opțiuni, deci probabil vrea sã fie din prima categorie. Ca preț pare destul de fair.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Guest Gady_paul

Mai am o intrebare. M-ar tenta o pedala de overdrive, mai ales ca imi doresc in viitor chitara electrica. Pot face pedala sa functionze doar ca preamp, fara a altera sunetul? si daca da, rezultatul va fi comparabil cu cel a unui preamp?

De la chitara la pedala banuiesc ca trebuie un cablu de instrument. de la pedala la placa de sunet pot folosi un cablu de acelasi tip?

Link to comment
Share on other sites

Sincer e mai simplu sa faci doua circuite separate, chiar daca-s pe aceeasi placa/in aceeasi unitate (poti economisi niste componente astfel). De obicei vrei ca preamplificatorul sa fie cat mai transparent, in schimb overdrive-ul ca sa sune "bine" are nevoie de filtrare destul de drastica. Sau te gandeai sa modifici un overdrive cumparat? Ar fi si mai complicat.

 

La ce fel de circuit te gandesti?

 

 

 

PS: da, cablurile trebuie sa fie toate ecranate, de tipul celor folosite pt. instrument, microfon s.a.m.d.

Link to comment
Share on other sites

Eu stiu sa-ti raspuns doar la intrebarea legata de setarea pedalei pe 0 ( sa zicem). Da se poate, are diferite butoane cu nivele, printre care si nivelul 0, adica nu afecteaza cu nimic sunetul. Le pui pe toate pe 0 si voila: un preamp.

 

 

Sarbatori fericite!

Link to comment
Share on other sites

Guest Gady_paul

Nu am de gand sa fac nimic ce presupune electronica sau desfacut de componente. ideea e ca am de ales intre a-mi cumpara un preamp sau o pedala. si am intrebat doar daca e mai bine sa cumpar preampul sau pedala, tinand cont ca vreau un sunet decent, si ca nu mi-ar strica o pedala.

 

deci, daca setez toti parametrii pedalei pe 0, am acelasi sunet cu cel al unui preamp?

Link to comment
Share on other sites

@Zookie: nu toate pedalele sunt la fel. Te rog nu generaliza, in special in baza unei experiente limitate.

 

deci, daca setez toti parametrii pedalei pe 0, am acelasi sunet cu cel al unui preamp?

 

Deci, sunt mii de tipuri de "pedala". De ce ai presupune ca toate se comporta la fel? Din toate efectele din lume e posibil sa gasesti unul pentru care premisa e adevarata. Poate mai multe. Dar n-ai nici un motiv sa te astepti sa fie asa pentru un model arbitrar de overdrive. Din motivele pe care le-am descris anterior, dimpotriva.

 

Pedalele tip "clean boost" in schimb ar putea indeplini rolul de preamplificator transparent. Dar si din astea sunt mai multe feluri, caci termenul de clean boost e in sine vag (v. Boosters and Distortion).

 

Componentele unui preamp simplu ajung cam la 10 lei. Cea mai ieftina varianta de pe piata AFAIK e Behringer PB100. Nu l-am testat, nu stiu cat de transparent si zgomotos e dar e ieftin si are controale de ton ce pot fi utile. E evident mult mai scump decat 10 lei, insa. Sunt sigur c-ai gasi pe cineva sa-ti construiasca o unitate specifica nevoilor tale si mult sub pretul pietei.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Gady_paul

In eventualitatea in care ar creste bugetul, si as cumpara un amp (m-ar tenta un line6 spider III 15), l-as putea folosi si ca preamp pentru placa de sunet?

Link to comment
Share on other sites

Guest Gady_paul

L-am citit si..adevarul e ca nu stiu cat de multa am nevoie de mobilier (in sensul ca nu imi este foarte necesar un amp, mai ales ca placa de sunet pe care o am este mai mult decat decenta), dar..cel putin informativ

Link to comment
Share on other sites

l-as putea folosi si ca preamp pentru placa de sunet?

 

Majoritatea nu pot functiona ca preamp transparent. In schimb multe au iesire pt. casti sau inregistrare, cu cabsim, deci n-ai mai avea nevoie de ampsim software. Sau il poti capta cu microfon, desigur.

In rest e valabil ce-am zis despre overdrive-uri: cu o setare "clean" e posibil sa "functioneze" ca preamp, in sensul ca ofera adaptare de impedanta si amplificare pana la nivel de linie. Si, poate mai important, ar putea sa-ti placa cum suna. Noi nu putem sti ce-ti place. De fapt, ca sa nu ne mai invartim in jurul aceleasi intrebari, tine minte ca un preamplificator trebuie sa ofere

 

1. intrare pentru nivel de instrument (impedanta mare)

2. iesire la nivel de linie.

 

 

Restul detaliilor variaza enorm, la fel ca gusturile si nevoile: si un amplificator simplu si transparent precum circuitul lui Tillman si o unitate cu distorsiune, mai multe canale, filtrare, preset-uri, control MIDI precum Rocktron Voodu Valve tot "preamplificator" se cheama. Ambele satisfac premisele 1 si 2 dar ofera, evident, cu totul alte optiuni. Deci intrebarea e de fapt ce vrei de la preamp-ul tau. Daca vrei doar sa amplifice liniar chitara pentru procesare ulterioara, fara s-o "coloreze", atunci nu e potrivit nici overdrive nici modelling amp, nici preamp-ul integrat intr-un head sau combo, nici majoritatea procesoarelor s.a.m.d. E nevoie de un circuit specific conceput pentru transparenta, care din fericire e foarte simplu. Problema e ca de obicei astfel de circuit e integrat intr-o unitate mai complexa (interfata audio, procesor, mixer, wireless etc.), deci nu sunt multe optiuni pe piata. Este cel de la Behringer pe care l-am mentionat, este MXR Microamp (mult prea scump pentru ce face), ART Tube MP si altele. Dar pentru a suta oara, toate sunt mai scumpe decat 10 lei cat valoreaza circuitul si juma' de ora, cat ar dura sa-l construiesti.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Gady_paul

ok, sa zicem ca l-as construi. o schema, de preferat testata si pe 9V, cat mai transparenta are cineva? daca contine si niste reglaje cum ar fi un eq ar fi perfect, si as prefera sa fie cu componente banale, nu sa alerg nu stiu cat dupa ele.

Edited by Gady_paul
Link to comment
Share on other sites

Circuitul lui Tillman e descris in detaliu aici: http://forums.rgc.ro/index.php?/topic/2658-bufferpreamp/ dar nu i-ar strica un control de gain. Acesta poate fi ca in circuitul asta (poti observa ca-s foarte similare).

 

La fel de simplu e cu operationale. E.g. al doilea circuit de pe pagina asta. In locul rezistentei "gain set" pui un pot de 100K, eventual in serie cu o rezistenta de 1K.

Circuitul asta e acelasi lucru dar ai si layout pt. PCB pe pagina. Iar aici e descris principiul de functionare al circuitului (si al operationalelor in general).

 

 

De controale de ton n-ai nevoie, e mai simplu si mai precis daca aplici ce filtre vrei in the box (software).

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Gady_paul

Nu inteleg o chestie. Chitara (fiind electroacustica) se presupune sa aiba preamplificator (chiar are...cred). el ce pazeste acolo?

In alta ordine de idei, daca inregistrez, ca sa am un nivel decent trebuie sa ridic din software gain-ul la +15 +20db. Daca as realiza acel montaj (l-as fi realizat pana acum dar nu gasesc nici un FET prin casa), ar creste nivelul cu 20db?

Link to comment
Share on other sites

Chitara (fiind electroacustica) se presupune sa aiba preamplificator

 

:facepalm: Ai crede ca asta e un detaliu important?! Oricum te-ai intoarce, n-ai sa scoti "ton" de electrica din electroacustica.

 

daca inregistrez, ca sa am un nivel decent trebuie sa ridic din software gain-ul la +15 +20db

 

Am mai spus, ce inseamna +20dB? +20dB fata de ce? Daca ai pragul de zgomot la -200dB poti amplifica cat vrei semnalul de intrare. Si ce intelegi tu prin "nivel decent"? Studiaza lucrul cu DAW-uri si in-the-box in general.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Guest Gady_paul

Nu vreau ton de electrica inca. vreau sa am un nivel decent. nivel decent inseamna un nivel destul de mare pentru a putea folosi inregistrarea fara a pune gain/boost software. ori la mine nivelul e mult prea mic pentru a face ceva. +20 inseamna ca, dupa ce inregistrez, pentru a face ceva cu inregistrerea respectiva, trebuie sa merg frumos si sa apas pe gain...sa duc slider-ul la +20db si sa apas ok. eu am un nivel de -40 -30 db maxim in partile cu strumming. pe pe picking am nivelul si mai jos. si asta cu gain-ul din chitara la maxim.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.