www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Sa completez ptr chitaristii care se aventureaza in ale electronicii .

 

Ueff indica voltmetrul de curent alternativ .

 

De aici se poate deduce valoarea de varf a tensiunii redresate ( amplitudinea) U eff *1.42 in cazul redresarii dublu alternanta (tensiune mai mica decat Ueff~ din secundarul trafului cu aprox.0,7V de pe diodele redresoare in cazul celor cu Siliciu daca avem un traf cu tensiunea "mica" se pot folosi diode ce au tensiunea de deschidere 0,15- 0,45 V de exemplu diode Schottky in acest fel mai "recuperam " ceva tensiune cand suntem la limita )

 

Intotdeauna trebuie sa calculam aceasta valoare din tensiunea efectiva masurata cu voltmetrul de curent alternativ pe iesirea ( secundarul ) unui traf .

 

In cazul redresarii dublu alternanta dupa ( in prezentza ) condensatorului de filtraj tensiunea va "creste" de 1,42 ori .

 

Condensatorul de filtraj se incarca teoretic la valoarea maxima deci la tensiunea de varf ..(amplitudinea) tesniunii redresate.

 

 

Valoarea capacitatii condensatorului de filtraj trebuie sa fie suficient de mare ca sa "tina" tensiunea pe iesire in cazul unui consum "maxim".

Daca condensatorul are valoare mica ( poate fi vorba si de un condensator ce are inscriptionat pe el 10000uF dar este defect !!! ar fi bine sa se utilizeze "Low ESR capacitor " adica cu pierderi mici ..a nu se monta capacitori "umflati" !!! acestia sunt defecti si nu mai filtreaza ci eventual consuma ca si un rezistor daca nu produc scurt circuit !!)in cazul unui curent consumat mare se va goli condensatorul, tensiunea filtrata va scadea si totodata "riplul" tensiuni redresate+filtrate se va mari ce va rezulta o tensiune "partial filtrata " sau insuficient filtrata .Ca si rezultat in cazul anumitor montaje fara filtraj suplimentar se va auzi "brum" de 100Hz ( sau 50Hz la redresare monoalternanta ,mai rar utilizat dar exista )

 

 

10000uF de obicei este suficient ptr o statie de 100W la un consum mediu in jur de 2-3A .

 

Am mai scris despre statii si blocul de alimentare care poate fi cauza "compresiei de putere" precum si cauza brumului care cauzeaza IMD ( intermodulatie intre brum si semnalul util ).Una din cauze este tensiunea "nefiltrata" din cauza "goliri" condensatorului de filtraj /balastru ( buffer) .

 

Nu am descarcat softul de calcul din link-ul postat de @FiveseveN ..dar din ce am citit in pagina de prezentare trebuie sa fie OK ptr dimensionare .

 

Mai simplist ,condensatorul "buffer" de filtraj functioneaza ca si un acumulator .Acesta trebuie sa tina tensiunea (U alimentare =Ueff*1,42 la care se incarca ) si in timpul consumului maxim al statiei ,adica la wattajul maxim .

 

Practic la etajele finale fara stabilizator tensiunea de alimentare scade atat din cauza golirii condensatorului cat si cadere de tensiune pe rezistenta interna al secundarului trafului.

In aceasta explicatie este vorba de consum variabil in limite marii de la "zero" la "maxim" , curenti relativ mari ( amperaj mare )ce apare in cazul amplificatoarelor de putere, amintit doar ptr exemplu in problematica discutiei.

 

 

La alimentatoare pentru "pedale" consumul este constant acestea se dimensioneaza la curentul maxim necesar...de obicei este bine sa poata debita curent mai mare decat cel necesar ca sa nu se defecteze daca caldura ambientala este mare .

 

In cazul stabilizatoarelor integrate monlitice trebuie sa se tina cont de incalzirea acestora la curentul maxim admis ( de ex 1-1,5A) trebuie sa se monteze radiatoare la acestea daca se doreste exploatarea la maxim.

Aceste integrate au protectie la scurt pe iesire si la temperatura maxim admisa dar nu este bine sa se forteze caci se pot defecta si pot pune in pericol sau traful sau circuitul alimentat .

 

Din acesta cauza este bine sa ai mai multe IC-uri stabilizatoare in acest fel se pot utiliza fara radiator si ai o marja de siguranta .

 

Brumul poate veni si de la traseu de masa gresit realizat ...trebuie respectat la traseele de masa sistemul "star" (stea) cu punctul de masa comun de "zero absolut" pe condesatorul de filtraj ca sa nu se produca bucle de masa.

 

Ca si filtraj suplimentar se pot utiliza inductante ( filtru LC ) ca sa nu utilizam filtru RC in cazul ca avem consum mai "mare" ( 200 -300 mA_) ca sa nu aven cadere de tensiune prea mare pe R ( rezistor) cand nu avem tensiune mare la dispozitie . Inductante se gasesc si pe unele placi de circuit la partea de alimentare.

Edited by karpi
Posted

salut tot poporul,sunt in vacanta ,momentan ma aflu in SERBIA,muntii Tara

 

am spus un traf de 3A pentru ca nu are rost sa pui 2/3 de amperaj mai mic,ocupa mai mult spatiu,etc

oricum 3A este foarte mult,o pedala nu consuma mai mult de 50..60mA,nu stiu pe mineni sa aibe pedalier cu 15..20 de pedale

 

Distractie frumoasa!

 

De ce am intrebat de fapt: din diverse alimentatoare am ramas cu transformatoarele. Ar fi ecologic sa le pun la treaba intr-un alimentator si am o cutie in care as putea introbãga 4, pe langa montajele si mufele aferente.

Ma intreb daca apar probleme suplimentare cand pun mai multe transformatoare aproape unul de celalalt.

Posted

Distractie frumoasa!

 

De ce am intrebat de fapt: din diverse alimentatoare am ramas cu transformatoarele. Ar fi ecologic sa le pun la treaba intr-un alimentator si am o cutie in care as putea introbãga 4, pe langa montajele si mufele aferente.

Ma intreb daca apar probleme suplimentare cand pun mai multe transformatoare aproape unul de celalalt.

Normal nu ar trebui sa se influenteze , cred ca si pana acum ai folosit mai multe traf-uri pe acelasi "papuc" prelungitor cu mai multe prize .

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.