old_progressive Posted March 15, 2010 Posted March 15, 2010 Salut, Am o nelamurire: Am 2 les paul-uri care se comporta diferit. In sensul ca: avand switch-ul pe mijloc, in unul din cazuri, potentiometrele de volum functioneaza individual (ex. doza neck poate functiona la volum maxim in momentul in care potentiometrul dozei bridge e la minim), In celalalt caz in schimb, cu switch-ul pe mijloc, semnalul e intrerupt complet si pentru ambele doze cand doar unul din potentiomentre e in pozitia de minim. Care e varianta "stock" sau "normala" de functionare? Diferentele sesizabile in circuit: caz 1. caldul si masa e facuta separat prin cabluri ecranate de la fiecare pot de volum la switch; caz 2. caldul e facut separat pt fiecare pot de volum la switch, iar masa e cuplata doar de la pot-ul de volum bridge la switc-ul de doze. Masa pt pot-ul de volum neck e facuta nu intre pot-ul de volum si switch, ci intre cele 2 potentiomentre (bridge-neck). Si initial m-am gandit, ok, deci masa e legata in serie pe potentiometrele de volum, deci normal ca daca unul din potentiometre e inchis, nu mai am semnal (circuitul e deschis). Dar mi-a picat ulterior fisa ca circuitul nu e deschis, masa ramane cuplata indiferent de pozitia potentiometrului de volum. (exista contact direct intre cablurile de masa). Si oficial m-am bagat in ceațã. Cine ma poate lamuri? Mersi mult, Andrei
Guest Baumwolle Posted March 15, 2010 Posted March 15, 2010 Sunt o grãdatã de scheme pe Internet cu diferite moduri de cablare...
old_progressive Posted March 15, 2010 Author Posted March 15, 2010 (edited) Sunt convins! Dar cine imi explica rogu-va d.p.d.v. electronic care e mersul? Si care varianta se gaseste pe chitarile stock? Voi cum aveti? Mentionez ca prima e un Vantage made in Japan, desi nu sunt 100% convins si a doua e un Epiphone made in China. Mersi again, tot Andrei Edited March 15, 2010 by old_progressive
gigiflex Posted March 15, 2010 Posted March 15, 2010 citeste intai asta stiu ca e mult dar te lamureste scheme gasesti si pe forum daca dai un search ...
ebh Posted March 15, 2010 Posted March 15, 2010 Varianta a 2a e cea mai comuna, deci cum ai pe epiphone. Eu, cel putin, doar pe aceasta am intalnit-o.
vektor Posted March 15, 2010 Posted March 15, 2010 Nu e nici o diferenta intre scheme. Pe una ai un switch on/off/on si pe cealalta on/both/on. Easy.
dass101 Posted March 15, 2010 Posted March 15, 2010 Din cite stiu eu varianta stock este cea in care pe mijloc, daca unul din pot-uri e inchis, nu se aude nimic.
old_progressive Posted March 15, 2010 Author Posted March 15, 2010 Foarte interesant M-am gandit la varianta cu switch-ul, dar tocmai am inversat toate circuitele de pe o chitara pe alta (motiv: chitara din mahon merita cabluri ecranate si doze mai bune de japan) si fiecare circuit si-a pastrat proprietatile ) Schemele si eu consider ca sunt identice, cel putin masa are acelasi traseu dar o sa fac o schita a fiecaruia, poate poate ma elucidati. Eu unul prefer prima varianta, se poate folosi astfel switch-ul ca si un kill-switch. In alta ordine de idei, a doua varianta nici nu mi se pare normala...si nici logica. Oricare varianta ar fi...ceva imi scapa
ggedamed Posted March 15, 2010 Posted March 15, 2010 La http://www.singlecoil.com/frmset.html sunt neshte articole interesante (PDF). In cel numit The real Les Paul vintage wiring and some tricks, la pagina 2 ("The wiring") vorbeste despre subiectul tau. NB. Nu am Les Paul. M-am gandit ca ar putea fi folositor.
old_progressive Posted March 15, 2010 Author Posted March 15, 2010 Mersi mult. Am mai primit raspunsuri si de la prieteni si se pare ca asta difera de la chitara la chitara. Nu e neaparat o regula. Probabil tara de fabricatie, anul...nu stiu.
Recommended Posts