Guest ciprian_d Posted September 26, 2009 Posted September 26, 2009 (edited) salutare!..nici nu stiu cum sa numesc topicul. porblema e urmatoarea: -mi s-a cerut sa cant la un eveniment.problema e ca eu nu sunt basist.sunt prea multi chitarisiti dar niciun basist.cam ce ar trebui eu sa fac, pt ca vreau sa fac linia de bass.? am nevoie de ceva sfaturi,indicatii...ce note pun eu cand el pune un acord...in fine cei ce stiu mai multe va rog sa imi dati o mana de ajutor. multam mult~! Edited September 26, 2009 by ciprian_d
Silviu_i Posted September 26, 2009 Posted September 26, 2009 salutare!..nici nu stiu cum sa numesc topicul. porblema e urmatoarea:-mi s-a cerut sa cant la un eveniment.problema e ca eu nu sunt basist.sunt prea multi chitarisiti dar niciun basist.cam ce ar trebui eu sa fac, pt ca vreau sa fac linia de bass.? am nevoie de ceva sfaturi,indicatii...ce note pun eu cand el pune un acord...in fine cei ce stiu mai multe va rog sa imi dati o mana de ajutor. multam mult~! Daca sti notele pe gatul chitarii, sti sa canti si la bass, teoretic.Nu conteaza ce acord prinde pe chitara, ca e minor, major sau dominanta.Conteaza nota pe care o dai pe bass, daca el prinde Dm tu dai pe bass D, ca nu ai Dm pe bass....Bafta.
Silviu_i Posted September 26, 2009 Posted September 26, 2009 Pai ai Dm - Re minor pe bass?.Ai doar Re...Nu???Nah nu am luat in calcul varianta acordurilor.
FiveseveN Posted September 26, 2009 Posted September 26, 2009 Tu cred ca incerci sa spui c-ar trebui sa cante fundamentala (root note) acordului de la chitara(e), cu o octava mai jos, dar nu stii cum. Desigur asta e cam cea mai simpla armonie posibila dar nu-i singura.
Guest ciprian_d Posted September 28, 2009 Posted September 28, 2009 fara sa fiu rautacios...slash..aia era ceva ce stiam si eu...ma gandeam ca o sa se spuna chesatii mai profunde ...mersi oricum:D
George M. Posted September 29, 2009 Posted September 29, 2009 Te poti juca pe arpegiul gamei sau pe pentatonica si sa formezi armonia. Fii atent la toba, construieste linia de bas in concordanta cu ritmul de tobe. Nu stiu ce gen canti dar in unele situatii chitara nu prea tine cont de tobe (doar unele situatii), pe cand basul e in permanenta legat de tobe. Daca nu te descurci si nici nu ai timp sa te pregatesti canta baza acordului si mergi la eveniment. Succes!
ggg Posted September 29, 2009 Posted September 29, 2009 salutare!..nici nu stiu cum sa numesc topicul. porblema e urmatoarea:-mi s-a cerut sa cant la un eveniment.problema e ca eu nu sunt basist.sunt prea multi chitarisiti dar niciun basist.cam ce ar trebui eu sa fac, pt ca vreau sa fac linia de bass.? am nevoie de ceva sfaturi,indicatii...ce note pun eu cand el pune un acord...in fine cei ce stiu mai multe va rog sa imi dati o mana de ajutor. multam mult~! Teoretic, daca ai o linie melodica trebuie sa ai si o armonie care acompaniaza .Odata ce stii acordurile de acompaniament poti sa treci la partea ritmica.In principiu, mai intai trebuie sa stabilesti masura in care se canta si ritmul pentru tobe.Si aici exemplific.Masura poate sa fie 4 /4.Adica o masura formata din 4 timpi iar lungimea unui timp este de o patrime. Cel mai elementar ritm la masura asta urmatorul: Timpul 1 - bataie de toba mare Timpul 2 - bataie de premier Timpul 3 - bataie de toba mare Timpul 4 - bataie de premier Iar acum cred ca urmeaza partea care te intereseaza.De obicei, notele de bass urmaresc armonia de acompaniament dupa bataia tobei mari.Iar chitara canta acordul de acompaniament pe bataia premierului.Si mai concis, asta inseamna ca la fiecare bataie de toba mare,chitara bass trebuie sa cante o nota din acompaniament.Mare filozofie nu este,...in stadiul asta. Daca vrei sa canti armonic cu chitara bass, poti sa o faci foarte simplu cu arpegiul acordului din masura in care se canta.Cea mai cunoscuta si elementara formula armonica de bass, este aceea de rock'n'roll.De exemplu daca vrei sa canti din A major, formula pe bass este A,C#,E.Este arpegiul acordului A major. Sper sa te ajute.
Guest ciprian_d Posted October 4, 2009 Posted October 4, 2009 "Ceva mai profund? Adica voiai sa-ti scrie o poezie? ?" ....daca vroiam poezie ziceam ceva mai artistic maestre! multma ggg...asta e eva mai | profund"
Guest Thorgrim Posted October 5, 2009 Posted October 5, 2009 (edited) Depinde ce vrei sa faci... Chitara bas are patru corzi si pastreaza acelasi acordaj precum chitara acustica, numai ca este acordata cu o octava mai jos 1. Daca e o chestie urgenta canta numai fundamentalele din acorduri (roots), nu conteaza daca acordul este major sau minor; 2. Daca stii trisonurile foarte bine, poti sa armonizezi cu un trison desfasurat, in functie de acord (major/minor). exemplu ( bas sus, chitara jos ) Do major ? G ----------------------------------- D ---------2------5----------------- A ------3---------------------------- E ----------------------------------- E -----0------------ B -----1------------ G -----0------------ D -----2------------- A -----3------------- E ------------------- (digitatie 2, 1, 4) (forma aceasta merge pe orice tonica) La minor (Am) G ----------------- D ----------------- A --------8---7--- E ------5---------- E -----0------------- B -----1------------- G ----2-------------- D ----2-------------- A ----0-------------- E -------------------- (Digitatie 1, 4, 3) (Aceasta forma, ca si cea majora, se pastreaza) Aceste forme de acord desfasurat se pastreaza deoarece sunt construite pe gamele cantate pe corzi ocupate Edited October 5, 2009 by Thorgrim
Guest ciprian_d Posted October 13, 2009 Posted October 13, 2009 am fost si la cantare,,,si se pare ca m-am descurcat bine...am fost chemat si ieri undeva. am folosit arpegii si un pci niste treceri in functie de cantece.a fost ok.multam!
Recommended Posts