www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recommended Posts

Posted

eu vorbeam la telefon (bucuresti, et. 2, cladire fier si sticla) cu un amic motorist si asta zice "ba, daca nu ma mai auzi inseamna ca am luat-o la goana pe scari, ca nu pot sa sar pe geam ca stau la unu". m-a umflat rasul, asta a avut ruptura de ligamente c-a intrat sub un camion cu mobra, iti dai seama daca sarea de la geam ca avea de povestit nepotilor cum si-a belit genunchiul in situatii care altora nu li se intampla niciodata???

• Replies 64
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest mapex
Posted (edited)

Observ ca lumea in general nu este informata si face mereu aceeasi confuzie intre magnitudine si intensitate.

Magnitudinea reprezinta forta seismului in focar, adica in locul unde se produce, ea se masoara pe scara Richter si este unica (normal, fiind vorba doar de focar).

Intensitatea reprezinta gradul cu care seismul este simtit la suprafata si este diferita pentru fiecare zona in care acesta se resimte, ea se masoara pe scara Mercali.

De ex. seismul de azi a avut magnitudine de 5,5 (initial s-a spus 5,8 dar dupa calcule amanuntite care au durat cateva zeci de minute s-a ajuns la aceasta cifra), iar intensitatea bineinteles ca a fost diferita in functie de directia si de forta cu care s-a propagat unda seismica. La Bucuresti ea a fost de 6 grade Mercali, de fapt VI (este o conventie internationala ca gradele Mercali sa se scrie in cifre romane), ceea ce in grade Richter ar fi undeva pe la 4 - 4,5. (asta utopic, daca seismul s-ar fi produs sub Bucuresti, deci asta sa fie magnitudinea). In alte zone ea a fost diferita. Un seism considerat "devastator" ar fi cam de pe la magnitudinea 7, de intensitate nu se poate pune verdict, este in functie de durata seismului si de structura fiecarei constructii in parte.

Edited by mapex
Posted (edited)

Constanta. :D

Eram in pat si vecinul batea in nu stiu ce si tot auzeam "bum... bum... bum... bum" si de-odata a fost ceva gen "bum... bum... bbuBBBBBBBBBMMMMMMMBMMBMMMMMM". Am crezut ca a daramat zidul. :)

A fost destul de puternic, nu cred ca am mai simtit unul atat de puternic, si nu sunt decat la etajul 1. E kind of derutant cand se misca "tot" din jur, cu tot cu puncte de reper. In general cand te gandesti te gandesti ca "eh se misca obiectele de prin casa" dar defapt cand chiar e cutremur ai impresia ca ceva misca tot pamantul din loc. Nu a fost ca o vibratie dar mai mult ca o miscare pe orizontala, nu foarte repede.

Pe mine m-a distrat ca am dat pe urma pe realitatea si un reporter vorbea cu un om de stiinta de la institutul de seismologie (sau cum se cheama, fizica pamantului, w/e) si tipul zicea "S-a produs un cutremur in Marea Neagra" la care reporterul "Da, da deci vrancea." "Nu, nu, cutremurul a avut loc in Marea Neagra.", la care reporterul "Am inteles, deci un cutremur in zona Vrancea, cum ne-am obisnuit.", la care tipul de la institut a zis ceva gen "sunt ocupat, trebuie sa inchid". Haahahaha.

Eu cintam la chitara cind s-a intimplat, primul simptom a fost

ca s-a agitat reverb tank-ul combo-ului. Beat that! :)

Ar trebui pedala pentru reprodus efectul. Boss Earthquake EH-1, cu potentiometre pentru "Injured", "Casualties", "Exaggeration by Press". :)

Edited by Metabog