www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Ce mai e si asta ?


vektor
 Share

Recommended Posts

Guest Sheriff

Am gasit-o sub denumirea de harp-guitar... nu prea cunosc detalii din nefericire.

Uite si alte exemple; Prima e de fapt ceva numit harp-symptar... nu pare sa aiba aranjamentul corzilor ca cel pe care il stiu eu pentru Sitar, dar deh, sunt multe lucruri p care nu le stiu :)

post-143-1136489328_thumb.jpg

post-143-1136489396_thumb.jpg

post-143-1136489406_thumb.jpg

Edited by Sheriff
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Ca tot am postat si eu o piesa a carui nume probabil pentru multi dintre voi nu spune nimic, iata si ceva amanunte....

 

Hurdy-Gurdy ... un instrument de care am ramas fermecat atunci cand l-am ascultat/vazut/atins prima oara ... in Italia (este unul din instrumentele traditionale de acolo) la o serbare (festa) .. hmmm .. in picioarele goale. Instrumentul este oarecum asemanator cu o vioara/chitara dotata cu o manivela care invarte un platan de lemn care atinge corzile facandu-le astfel sa vibreze ... sunetul este asemanator cu cel al unui cimpoi ... deasupra corzilor este montata o claviatura care apasa pe corzi. Mai este dotata cu o coarda pe care se face linia melodica si una sau doua corzi de acompaniament in general acordate la octava... totusi aceste instrumente difera in functie de zona in care au fost construite.

Aruncati un ochi aici daca sunteti curiosi cum se acordeaza acest instrument http://en.wikipedia.org/wiki/Pythagorean_tuning

Imi este greu sa explic prea multe despre acest instrument ... se gasesc informatii pe internet despre el.

http://en.wikipedia.org/wiki/Hurdy_gurdy

 

Se pare, sau cel putin asa am inteles eu, acest instrument a influentat constructia altor instrumente foarte interesante care in zilele noastre ajung sa coste foarte mult (80.000 $ una suparata) .. respectiv .. flasnetele. Principiul de functionare al flasnetelor este format dintr-o manivela care actioneaza o pompa care umfla un sac, ca la un cimpoi, acesta este presat de un arc fortand aerul sa intre prin niste gauri (cartele perforate sau platane perforate) ajungand in cele din urma la instrumentul propriu-zis si care este asemanator unui nai ... in timp au fost atasate tot felul de alte instrumente, in special de suflat .. trompete sau alte aparate electronice .. mai nou, .. un CD player actionat cu o manivela putand astfel controla viteza de redare a cd-ului ... Dimensiunea flasnetelor variaza de la cele portabile, de mana, ajungand la adevarate constructii de sine statatoare. Un alt instrument modificat pe principiul cilindrului perforat este pianul ... si se numeste "Pianola" sau (cred) pianul mecanic.

 

Hurdy-Gurdy este un cuvant imprumutat in limba engleza pentru a desemna pe cel care canta la flasneta .. "flasnetar" ... in multe tari din Europa insa il desemneaza pe cel care canta la instrumentul amintit de mine mai sus. In Romania exista doar un singur constructor de flasnete.

 

Atasez cateva cantecele traditionale cantate la Hurdy - Gurdy ...

http://home.comcast.net/~dennis_faucher/hu...urdy/noemie.mp3

http://home.comcast.net/~dennis_faucher/hurdygurdy/chloe.mp3

http://home.comcast.net/~dennis_faucher/hu...diningtable.mp3

http://www.midcoast.com/~beechhil/vielle/images/short.mp3

post-241-1138898664_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Guest W:W:JigSaw

Parka este nu o chitara cu mai multe corzi...ci cu sora siameza :) Ideea e faina :( ce pot zice...da' cine drequ' canta pe asha ceva? :) Eu una...nu m-as baga :)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
Guest mattsz

 

 

Sorry I don't speak Romanian... a friend showed me this page. It's nice that my music is posted here. I hope everyone enjoys it, but please notice at my website - these are not "traditional" tunes, they are contemporary tunes written by me.

 

~ Matt

 

http://www.midcoast.com/~beechhil/vielle

Edited by mattsz
Link to comment
Share on other sites

Sorry I don't speak Romanian... a friend showed me this page. It's nice that my music is posted here. I hope everyone enjoys it, but please notice at my website - these are not "traditional" tunes, they are contemporary tunes written by me.

 

~ Matt

 

http://www.midcoast.com/~beechhil/vielle

wellcomed to our site ,

you have nice music .

 

i see before this kind of instrument in some hungarian movie

 

really good .

Link to comment
Share on other sites

Cu riscul de a pãrea :), mie nu mi se par deloc exagerate instrumentele respective ºi asta pentru cã îl ºtiu de mult pe Jimmy Page ºi la ce-l duce mintea :)

 

Chitara lui Pet Metheney (nu l-am vãzut cântând la ea...) are un grif de chitarã normalã cu 6 corzi, iar sus sunt 12 corzi probabil acordate sã le foloseascã pentru a creea melodii, pe principiul harpei. Cred cã se mai poate folosi ºi griful ãla fretless la nevoie, aratã ca o cobzã.

 

Corzile care vin pe sub celelalte sunt menite sã vibreze prin simpatie cu celelalte ºi sunt acordate astfel încânt sã creeze un background de gen drone.

 

Glass v-a amintit de sitar. Acolo este acelaºi principiu. Existã sympathetic strings! Corzi care vibreazã odatã ºi în funcție de corzile pe care se cântã.

 

Cei care nu au un astfel de instrument, pot încerca un procedeu de studio interesant. Chitara electricã intrã în amplificator ºi se înregistreazã rezultatul pe un track. În aceaºi camerã cu amplificatorul se aºeazã o chitarã acusticã (doze piezo) acordatã în gama în care se cântã. Dacã piesa e din Re major, se acordeazã open D. Corzile vor începe sã vibreze impulsionate de amplificator. Rezultatul se înregistreazã pe alt track ºi apoi se mixeazã...

Here you go... almost sitar. :)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Guest Wierdguy

Ca sa canti la asa ceva cred ca trebuie sa fii fost contorsionist intr`o viata anterioara...sau prezenta. :|

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 1 month later...
  • 4 months later...
Guest wild child

o m g lol! iti trebuie 5 maini sa canti la chestia aia!

despre pitare nu zice nimeni nimic?sunt o varianta mai placuta si mai"mobila" a clapelor.eu una mi-as dori asa ceva :) ati cantat vreunul pe o chestie de-asta?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.