www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Recomandati-mi Un Combo De Bass

Recommended Posts

Posted
OK, here's what I think: in materie de bass nu e chiar asa...cabinetele 2x10" si 4x10" sunt mai galagioase decat cele 1x15", la aceeasi putere...daca vrei iti citez de pe forumuri specializate. Stii si tu ca pentru a creea acelasi efect acustic pe zona de joase e nevoie de putere mai mare. Cabinetele cu mai multe difuzoare sunt mai galagioase din doua motive: 1- 2x10" au suprafata mai mare decat 1x15", deci imping mai mult aer; 2-suna mai pe medii si din aceasta cauza mananca putere mai mica (au si membrana mai mica, deci mai usor de miscat)...

Am cantat si pe statie cu un singur dif de 10" o statie HH de chitara suna tare dar fara joase .

Ptr chitara bas vorbesc de bas adanc nu de slap ,un bas care sta in picioare langa o toba mare lovita ca lumea .

Normal ca se poate canta pe orice dar cum suna? Ar fi bine ca cel care cumpara sa incerce din fiecare tip o statie si ar fi bine sa incerce in trupa ca te pacalesti ascultand fara sa fie in mediul de cantat .

Auzul omenesc are o insusire ciudata , daca aude un sunet puternic i se pare tare , daca langa el dai acelasi sunet cu +3dB mai tare ( putere dubla), sunetul anterior i -se pare foarte slab cu toate ca diferenta este foarte mica ca si tarie acustica.

Am m incercat si masurat sunet de 1KHz la 1W putere este deranjant de tare intr-o camera , apoi am dat in alta boxa 3W 400Hz si intr-adevar puterea de 1W la 1KHz mi-sa parut slaba si nu ma mai deranja nici dupe ce am oprit sunetul de 3W.Si trebuie un timp pana auzul revine la starea initiala ( se reseteaza..heeh)

Un dif de chitara bass de 10 " are cursa mica .Deci nu poate sa redea dinamica interpretari , daca compresezi bine cu un efect poti sa-l faci sa sune cumva dar nu-i bas adevarat .

Ce te faci cu un bas cu 5 corzi la care coarda "Si" nu suna ca lumea nici pe unele difuri de 15" ( si intre acestea sunt unele difuri ce nu au cursa mare si bobina mobila iese din campul magnetic la un atac mai mare).

Difurile cu diametrul mic trebuie bine amortizate ( si cele cu diametrul mare daca au cursa Xmax mica) .Bine amortizate in incinte inchise cu volum relatiiv mic .( n-o sa cari boxa mare la cantat ) acest lucru urca frecventa de lucru a difului.

De acea cloncane pe ceva medii basi , dar nu are grasime.

Depinde deci si de constructia difului ,diametrul bobinei , masa bobinei si a membranei si cursa maxima admisibila Xmax ( grosimea flansei superioare al magnetului si lungimea bobinei fata de "flansa" sa fie cat mai mult in campul magnetic.

Eu am cantat pe de toate .Aceste probleme apar ai ales la difurile mici.Randamentul la bas este foarte mic din cauza membranei mici.

Am incercat si difuri de bas woofer de 8";10" si de 12" de boxa de camera .Daca ascul cu acestea muzica suna frumos , daca dau o singura nota cu o statie cu dif de 15" parca nu mai suna nimic.Intr-o trupa cam la fel se intampla , apoi vezi cum fiecare mai roteste de volume dupa ce au inceput sa cante.

Posted

Eu merg pe 1x15" si 2x10" concomitent, si sunt multumit. Chiar as vrea sa-mi mai iau un cabinet 4x10" pe care sa-l folosesc cu 1x15" la lucruri mai serioase (unde am nevoie de volum mare). 2x10"-le ma gandesc sa-l folosesc la repetitii si atat.

Posted
Eu merg pe 1x15" si 2x10" concomitent, si sunt multumit. Chiar as vrea sa-mi mai iau un cabinet 4x10" pe care sa-l folosesc cu 1x15" la lucruri mai serioase (unde am nevoie de volum mare). 2x10"-le ma gandesc sa-l folosesc la repetitii si atat.

Da asa sunt facute multe statii .chiar ieri am vazut un "head" din aceasta ce arata ca si un combo , nu stiu cati watti avea nu m-a interesat .Avea doua difuri de 10" jos si un tweeter mare deasupra lor apoi urma bordul statiei , boxa de bass nu era adusa la sala.Nu stiu a cui era arata bine.