www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Combo


karpi
 Share

Recommended Posts

OK

 

acesta din poze este un dif de 15" ( diful pentru boxa de jos a statiei ACOUSTIC , am avut numai boxa se sus cu 4x10" .

 

Intre timp am construit o boxa cu 4x12" si am folosit-o impreuna cu cea AA de jos .

 

In caz de nevoie pot sa folosesc si la statia pe tuburi ptr ton adevarat ,

 

Statia Acoustic are 220W la 4 ohm. cu doar o boxa de 8 ohm am doar 120W .

 

Este o statie speciala ptr instrumente acustice in clasa AB , foarte bun raspunsul si la semnalele mici .

 

Asa ca m-am hotarat sa nu mai fac inca o boxa ci sa construiesc un combo ca sa nu car prea multe scule la cluburi mici .

 

Cutia ( boxa) am gastit-o la un secondhand , gata facuta asa ca am scapat de tamplar si am economisit timp .

 

Am luat spatele de la o fosta boxa de PA si am taiat-o la masura pentru panoul frontal pe care eset montata si difuzorul .

 

Ca sa pot folosi si pentru chitara bas nu am deschis spatele boxei , deci este o incinta inchisa.

 

Am montat sipci pe parte interioara de care se prine in suruburi ptr lemn panoul cu difuzor.

 

Am mai taiat orificii laterale pentru manere , azi am montat si manerele si am cablat difuzorul si am montat panpul frontal definitiv ssa nu mai am treba cu el.

Am incercat sa vad cum suna cu semnal muzical , suna satisfacator diful are randament mare .

Liniaritatea cu boxa inchisa pare satisfacatoare pentru chitara nu stiu daca la bas va fi OK.Trebuie sa incerc cu o chitara bas.

 

Am masurat cu analizor de spectru si nu-mi dau seama daca am varfurile de caracteristica la bas in locul potrivit.

 

Deocamdata luni o sa montez ampliful/

 

Ampliful este un amplif Sony XM1020S de 2x70W cu posibilitate de legare in punte caz in care scoate peste 180W .

 

De alimentat il alimentez cu un traf de 80W ( asta am avut la indemana dar il voi schimba) 2 x12V 5A , aprox 125VA .

 

Am dsefiintat convertizorul de 12V->2x30V ,am intrerupt cablajul si in punctul de dupa puntea redresoare pe condensatoare de filtraj leh +/- 12V ( 24 V ) A de la sursa constrita de mine ciu traful amintit , o punte redresoare de 50V/20A si doua condensatoare de 4700uF/63V ( acestea le am avut gata montate pe o placa).

 

2x12V=> dupa redresare filtrare am aprox 34V => inseamna aprox 30W pe 4 ohmi .

Nu am masurat puterea ma orientez mai bine asupra solicitari difuzorului ca sa raman in plaja unde suna inca bine , mai ales ptr chit bas ( daca este nevoie )

 

Pentru EQ folosesc un "buffer" de amplif de masina ce are EQ pe 5 benzi si este streo , daca am timp voi face doua EQ mono cu reglaje de frecventa centrala diferite ptr chi si ptr bas .Etajul final de 2x25W l-am scos din "buffer" .

 

( acestea sunt amplifuri cu 2 sau 4 iesiri de difuzor , sau doua in punte ca sa ai putere mai maredecat autoradio sau autocas ,sau 4 iesiri de 6W pentru patru difurii 2fata 2spate ptr. masina.Se cupleazza pe iesirea de difuzoare al radiocasului existent ,din aceasta cauza trebuie desfiintate doua rezistoare de aprox 30Ohmi ce sunt legate catre masa pe intrarea amplifulkui " buffer" .Rezistoare ce fac parte din divizorul de tensiune de pe intrare ce adapteaza iesirea de difuzor al radiocasului la intrarea in ampliful buffer.

 

Nu este neaparat necesar a se desfiinta etajul final din axest amplif buffer se pot folosi pe iesiri separate cu divizoare rezistive ptr a face cateva iesiri de casca .Utile ptr exersat in liniste , cu mai multe iesiri se casca pot esersa mai multi muzicanti .

 

Se ia semnal din punctul de unde se cupleaza etajul final pe placa PCB al amplifului buffer si se cupleaza printr-un potmetru la ampliful de putere ( in cazul meu Sony )

 

Legata iesirea in punte pe diful de 8 ohmi voi avea aprox 70W in varf ce este suficient in cazul difuzorului de randament mare.

 

Am vazut in magazin amplif de masina de 2 x100W 200 Lei ( nou nout)

Amplif BUFFER am gasit nou nout cu 30 lei

Traf , punte redresoare , condensatoarede filtraj aprox 100 lei

Dac mai trebuie un preamplif cu IC iese pa aprox 20 lei , exista kit-uri chiar si cu reglaj de ton.

 

la aprox 400 lei ai un amplif de aprox 300W ( legi in punte , trebuie sa se poata lega in punte )

Te mai costa ceva cutia , butoane,cablu de retea, jackuri, socluri sigurante ,,placa de circuit ,ptr redresor si filtru , eventual un sasiu simplu din aluminiu .

Oricum fara mullta munca poti sa " faci" o statie buna.

 

Boxa m-a costat 40 Lei , Un tamplr ia mai multi bani ..DAR se gasesc placi gata taiate din material cu suprafata finisata la noi in Timisoara la PRAKTIKER sau i-ti taie ( dar tre s acumperi toata placa ) la dimensiuni pe loc asa ca daca faci un plan doar trebuie sa montezi boxa acasa .

 

cornier de aluminiu ptr fata 63 Lei ( 3,30 ml ) restul le-a avut boxa cumparata

doua manere ( eu am recuperat de la o boxa veche ) dar nu-i o avere nici manere noi .

Plasa dif in jur de 10 lei plus ceva cleme de strans plasa sa vad daca gasesc luni .

Difuzorul l-am avut .

 

Cel mai rentabil este sa pui cornier de aluminiu jur imprejur si coltare mari .Iese estetic , nu trebuie sa lipesti material ( piele artificiala sau electroplush) numai pe fete apoi colturile si muchiile sun "ascunse" de cornier si protejate la transport.

dac vrei sa "imbraci " fara cornier trebuie sa te pricepi si folosesti adeziv mai bun mai mult simai scump. Muchiile sunt greu de imbracat frumos si bine fara exeprienta,Api nu sunt protejate la transport si dupa cateva iesiri se deteriorizeaza.

 

La boxa cu 4x12" am folosit doua bare de cornier = 66Lei si petru coltare mari parca 45 lei am dat pe ele.Au un " bombeu" mare coltarele de jos ce servesc si ca picior , asa nu ajunge cutia pe sol cand se cara boxa si trebuie sa o pui pe jos pe trotuaril umed sau murdar.

 

Ma mai gandesc daca-i pun roti la combo , sa vad cat de grea ajunge scula pana la gata .

 

Cine se pricepe poate cumpara folosite , sau amplifuri la care este arsa parte de convertizor ( blocul de alimentare ce face din 12V de la acumulator 2x30V sau mai mult).Pe mine m-a costat 100 lei acest Sony .Are etaj final pe MOS FET este foarte calitativ.Dinamica mare , raspuns bun la impulsuri.

 

Chiar daca are condensatoarede filtraj pe placa trebuie suplimentate in cazul folosiri unui transformator si punte redresoare .La 100W ai nevoie de 10000uF ca sa ai dinamica .

Puntea redresoare trebuie sa reziste la curentul de pornire care este foarte mare. Daca se pune mai mult de 10000uF ( eu am aprox 2x 7000uF ) este nevoie de o punte ce rezista .

Cu condensatoare mai mari dinamica va fi si mai buna si headroom-ul creste , in acest caz se face un circuit "soft start" ce se monteaza in primarul trafului si este decuplat cu un temporizator,In asa fel se limiteaza curentul de incarcare al condensatoarelor de capacitate foarte mare.La bass neaparat trebuie curent serios.

Dar, si la chitara vrem ATACK si explozie de sunet .

 

O sa mai revin cu precizari pe parcursul constructiei .

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

aztazi am montat plasa de protectie , manerele si cornierele pe muchiile din fata .

 

maine montez statia si Eq-ul, azi le-am montat pe un "sasiu " de aluminiu ca sa le pot prinde in suruburi de lpaca de PAL de sustinere sa nu se "descompuna" de la vibratii.Trebuie sa pun maine si "gel" ce sa mai fixeze unele conexiuni de alimentare.

 

 

 

 

am mai multe preamuri cu EQ ce le-am construit ptr alte statii si mixere maine vad ce voi monta.( mai mult este vorba de timp) .Planificarea n-a iesit ,luni ( ieri ) au venit doi fosti colegi de trupa din germania si ne-am dus la o terasa si am discutat a juma de zi ...hehe.

Intre timp tre sa pregatestc 12 piese ptr un concert , joi incep repetitiile .( cu Combo-ul acesta semipreparat , ca sa-l testez )

 

boxa-i 70 x 70 cm destul de mare , ma tot gandesc sa-i pun roti ? E grea si este greu de apucat de manere singur din cauza gabaritului .

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

poti sa ne zici si un cost total ? (bani + ore de munca)

daca aduni cele ce am amintit plus adaugi si pretul unui dif ( eu am primit cadou diful ptr statia Acoustic la care am avut doar boxa de sus cu 4 x10" boxa "aa" , si diful de 15" este aceiasi firma .Intre timp eu am construit boxa cu 4 x 12" si suna ptr chitara perfect. Asa m-am hotarat sa fac un "combo" sa nu mai duc peste tot ditamai statiile grele si prea mari ptr cluburi unde ceilalti canta cu 30 W .

 

O sa mai fac o lista xu preturile aproximative .

acum mai pun niste poze ...deocamdata comboul a ajuns o boxa activa si o atac cu procesor suna bine,nu m-am putut hotara ce preamp sa-i montez asa c vreao sa o testez in conditii de cantat .

 

Maine cred ca o incerc la sala cu trupa.

 

 

switchul ,siguranta si mufa de alimentare pe spatele boxei.

 

ampliful cu blocul de alimentare .Se vad firele ptr dif de la fiecare parte L si R vin cu cate un fir ca sa leg in punte .

 

In acest fel cu tensiune de 34V scot putera de aprox 55 sinus si puterea se imparte la 4 tranzistoare MOS finale , nu incalzesc doar doua .Trafil va fi schimbat cu unul ce furnizeaza 30V in loc de 24 ce am acum si voi avea aprox 80W sinus power .Trebuie sa caut traful si nu am avut timp.

Cu 30V voi avea 45

 

Momentan am o placa de aluminiu neagra pe portiunea unde-i statia cu doar un jack , potmetru nu am pus am pe procesor pedala de volum .

Link to comment
Share on other sites

Guest dau.bine

Mai Karpi , mie-mi place mai mult cum le dai pe chitara , decit cu timplaria...Ce dreq ti-a trebuit cutie de PAL la combo...? Am facut si eu unu din MDF acu vreo citiva ani , si nu-l misc din casa...ha ha. Placaj de 15-16 mm...sfint pt. de-astea mici de carat dupa tine...

Link to comment
Share on other sites

Mai Karpi , mie-mi place mai mult cum le dai pe chitara , decit cu timplaria...Ce dreq ti-a trebuit cutie de PAL la combo...? Am facut si eu unu din MDF acu vreo citiva ani , si nu-l misc din casa...ha ha. Placaj de 15-16 mm...sfint pt. de-astea mici de carat dupa tine...

 

Cum am svris cutia am cumparat-o , nu am facut-o eu , o faceam mai mica ptr portbagaje de masina dar are coltare si profil de aluminiu ce se incastreaza in PAL , deci era o problema sa tai din inaltime .

 

Nu-i prea grea , ptr un dif de 15" ca sa pot folosi si la chitara bas ( diful de fapt este ptr boxa de bas pe langa cei 4x10" dar cum am scris am facut o boxa cu 4x12" ce o folosesc ptr statia impreuna cu cei 4x10" )

 

Este muuult mai usoara decat VOX -AC30 sau Fender Twinnreverb , Am doar un difuzor si un transformator .

Acum trebuie sa caut transformatorul de putere mai mare , ca nu am chef sa rebobinez altul .( unde o fi ?)

Ptr 2 x12" as fi facut o cutie mica cu open back .Cu un singur dif de 12" nu-mi place , nu suna nici cum nu este suprafata de membrana destul de mare si nu suna basii .

Edited by karpi
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.