www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

cum sa leg altfel doua doze single-coil? pot reduce hum-ul asa?


Recommended Posts

Posted (edited)

salut! as fi recunoscator celui/celor care m-ar putea ajuta cu o idee care sa se apropie de ce imi doresc eu sa obtin. am o chitara Reghin care are partea electronica exact ca in figura atasata (nu e poza cu chitara mea :) ). 2 doze single coil, 2 comutatoare (fiecare e pe cate o doza) un ton si un volum.

nu am cum sa fac poza la interiorul chitarii, dar poate cineva a vazut vreodata cum arata legaturile respective si a incercat ceva giumbuslucuri cu conexiunile respective.

am observat ca eu folosesc practic numai doza "neck" cand cant. exista vreo posibilitate sa leg dozele altfel decat sunt ele legate, astfel incat sa obtin, eventual, un sunet mai bun decat cand sunt ambele comutatoare "on" asa cum are legaturile acum (nu ma multumeste cum suna asa), sau macar e vreo jmekerie posibila prin care sa mai reduc din hum, folosind astea doua doze legate altfel (chiar si cu adaugarea unor noi componente R, C, cine stie...)?

sper sa primesc vreun raspuns constructiv... multam fain!

 

edit: am intrat la site-ul seymour... si am gasit asta:

http://www.seymourduncan.com/support/schem...t_parallel.html

credeti ca m-ar ajuta configuratia asta? (n-am doze SD, nu radeti de mine :) )

post-425-1132063818_thumb.jpg

Edited by felixanu'
Posted

salut!

 

cea mai simpla metoda e sa legi dozele in serie (polul pozitiv de la una trebuie sa fie legat la polul negativ al celeilalte doze, altfel sunt in antifaza! sunetul poate fi interesant si in antifaza, insa zgomotul cel mai mic il ai cand sunt legate in faza. poti sa incerci si sa le legi paralel (plus la plus si minus la minus).

pasul urmator este vopsirea cavitatii interioare a chitarii cu vopsea speciala izolatoare. daca n-ai asa ceva,

 

poti tapeta interiorul cu folie de aluminiu. atentie: trebuie sa existe un singur punct de unde, printr-un surub infiletat in corpul chitarei, faci contactul la masa comuna a circuitului electric.

 

trebuie sa existe un singur punct de masa in circuitul electric (de obicei mufa jack-ului), de unde se ramifica masa la toate celelalte componente (legare in stea).

 

verifica daca carcasele metalice ale dozelor sunt, si ele, legate la masa comuna!

 

metoda cea mai sofisticata este sa folosesti un buffer performant, iesirea caruia sa fie izolata galvanic (adica iesirea sa fie printr-un transformator). astfel se separa masele etajelor succesive, ground loop-urile fiind excluse. insa asa o scula e pe la 350€. nu cred ca merita investitia in cazul tau...

Posted

Faza cu serie / paralel daca cele doua doze au doua fire plus masa fiecare. Dar daca au doar un fir de "hot" plus masa, cum au in general dozele single astea mai ieftina, nu vad cum s-ar pune problema. La fel si cu faza / antifaza, probabil ca sunt setate sa fie in antifaza astfel incat sa elimine zgomotul cand sunt active amandoua. Nu o sa fie insa un sunet prea clar (fata de bridge de ex). Pt eliminarea zgomotului iti iei un humbucker sau un single cu doua bobine.

Posted (edited)

Intr-adevar nu tine insa poti inchide monitorul , becurile , neoanele , televizorul si sa auzi atunci liniste :)

Glumesc :) Ideea e ca miscarea cu ecranajul reduce zgomotul dar nu il anihileaza total. Pentru asta s-au inventat dozele noiseless in diverse "arome"

Edited by Cosu
Posted

fratilor... tocmai am incercat faza cu legarea in serie. SUPER MORTAL!!!

Inainte doza bridge era prea tzipatoate, cea neck prea infundata. Impreuna iesa un sunet tampit rau.

pot acu' sa cant fara sa mai trebuiasca sa ma duc la 2 metri de monitor...

Mibu... god bless U :)

 

Am atasat si un fisier cu before/after :) ... acelas efect, legarea diferita.

paralel_serie.mp3

Posted

fratilor... tocmai am incercat faza cu legarea in serie.

Am atasat si un fisier cu before/after :) ... acelas efect, legarea diferita.

 

TiBi, ar fi fost mai elocvent daca ai fi pus si cate o frantura de solo pentru fiecare situatie, pe mine m-ar fi ajutat foarte mult, mai ales ca avem absolut aceleasi componente la chitara (de fapt, mai sus am folosit un fragment din poza chitarii tale... 10x!).

Este tentant, dar inainte sa ma apuc sa matrasesc chitara (ca nu prea am timp... :) ), te-as mai intreba daca sunetul de "inainte" era cu ambele doze cuplate, sau doar una dintre ele (si care?), si daca ai incercat cumva sa faci si chestiile despre care vorbea Cosu (ca eu incepusem sa ma interesez de tablitza de aluminiu sau cupru ca sa ecranez pe acolo...), ca se vede bine ca s-a redus mult din zgomot. In plus, acum are ceva mai bun sustain-ul?

Cand am deschis topic-ul asta, am cautat niste chestii pe site-ul Seymour-Duncan, si astea mi se par relevante (sper sa nu fie problema ca le-am atasat, oricum erau puse public acolo... daca e, sa le stearga un admin, pls. eu imi cer scuze dinainte :) ).

Prima chestie se refera la posibilitatea de a schimba intre legarea serie si paralel, utilizand doar componentele care sunt pe chitarile noastre (Reghin, vezi mai sus), dar nu prea stiu cum e cu dozele reverse wound/reverse polarity de care zic ei... poate merge totusi...

A doua e o jmecherie care iti permite imbunatatirea sunetului la volum mai mic, pe chitara cu single-coils... e simplu.

Iar din celelate doua se pot extrage idei utile pentru experimentari, dar e nevoie sa se adauge cate ceva (switch-uri, etc).

 

TiBi, daca arunci un ochi pe aici, da-mi te rog, lamuririle cerute. Thanks!

series_split_parallel.pdf

treble_bleed_mod.pdf

phase_reversal_singlecoils.pdf

series_spl_parallel_w_phase.pdf

Posted

Sunetul "inainte" era cu ambele doze cuplate. Am facut o inregistrare inainte pentru a vedea daca exista vreo diferenta dupa ce modific. Schemele pe care le-ai atasat ma deruteaza putin... :)

Oricum... inversezi firele de la doza neck in locul in care sunt lipite la... intrerupator (switch) si obtii o legare in serie. Eu zic sa nu mai stai pe ganduri.

Nu am incercat faza cu folia de aluminiul ca nu mai am probleme de ecranaj insa nu stiu de ce am parerea ca ar avea rol de antena parabolica si as prinde si ProTV-u apoi... :(

Sustain-ul nu s-a modificat. E slab? ridica dozele! :)

I-am mai facut cateva modificari pentru a pune in functiune butonul de ton dar... oricum nu-l folosesc. Macar am kitara smakera cu buton de ton functionabil... :)

Posted

TiBi, cu tot respectul pentru efortul tau de a modifica si mai ales cel de a-mi raspunde, vreau sa-ti spun ca tu daca ai procedat cum ai spus mai sus, nu ai legat dozele in serie, ci in paralel (si oarecum in antifaza, sa zicem), daca nu ai facut si alte schimbari la legaturi, si mai ales daca nu ai scos unul din cele doua strap-uri care leaga intre ele pozitiile "up", respectiv "down" ale switchurilor.

Eu am legat dozele de la chitara mea in serie (dupa cum se vede in desenul atasat...), cu doua pozitii posibile (bobinele in faza si antifaza, adica ambele butoane de switch "up", respectiv "down"), precum si inca o posibilitate (rezultata din celelate doua combinatii ale butoanelor de switch) in care ramane doar doza neck (problema e ca suna la fel cum suna cele doua doze legate serie in faza :) ).

Bucata de solo atasata se repeta in cele trei settinguri posibile: bobinele serie in faza, apoi tot serie dar in antifaza, iar ultimele 2 parti sunt cu celelalte combinatii posibile, adica doar cu doza neck.

legarea serie in antifaza da, intr-adevar, un sunet mai "nazal", asa cum am gasit prin unele descrieri de scheme.

Necazul e ca reducerea zgomotului o obtin doar cand inchid monitorul.... :)

O sa incerc sa le leg si eu cum zici tu, poate scap de zgomot asa....

solo_serie__faza__antifaza__neck_.mp3

post-425-1132946426_thumb.jpg

  • 2 weeks later...
Posted

Ma intreb daca nu ar fi mai bine sa intorc invers magnetul uneia dintre doze sa fie si in "antifaza" magnetica si nu doar electrica... cand o sa-mi primesc humbucker-ul vreau sa le pun pe amandoua ale veki in neck... cam ca in "simularea" pe care am facut-o poza... :)

post-515-1133881954_thumb.jpg

  • 3 months later...
Posted

Zgomotol cel mai mic este cand cele doua doze sunt legate in antifaza , indiferent ca este in paralel sau in serie .In serie ca creste impedanta si vei avea un sunet mai plin , in paralel impedanta scade si vei avea sunet mai "subtire".Legate in paralel si antifaza cu potentiometre separate poti avea reglaje intermdiare interesante stil " Phaser"

http://www.till.com/articles/PickupResponseDemo/

aaicea gasesti un program de simulare demonstrativ in legatura cu cele discutate

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.