www.rgc.ro Web analytics

Jump to content
George Alexandru

Problema amplificator Mesa Boogie M Pulse 600

Recommended Posts

Da, sunt 4 condensatoare. Cele de 3X33uF sunt montate pe placa alimentarii, cel de 10uF si rezistenta de 5.6K sunt pe placa preampului. Prima data am probat alimentarea in gol dar am oprit-o imediat deoarece fara sarcina tensiunea sare de 500V. Condensatoarele montate, ca si cele originale, au tensiune de lucru maxima 450V. Nu cred ca e bine sa fac teste fara lampi, adica fara sarcina datorita tensiunii mari care rezulta. Poate sa le scot pe rand... Am masurat tuburile cu multimetrul digital in toate combinatiile si nu am gasit nimic suspect... Cu prima ocazie o sa cumpar 2 tuburi noi, sa vad ce se intampla. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, George Alexandru said:

 Prima data am probat alimentarea in gol dar am oprit-o imediat deoarece fara sarcina tensiunea sare de 500V

ok.Deja lucrurile devin mai clare. Verifica si circuitele  de masa. Nu are voie sa faca asa ceva.

Din cauza asta am tot insistat daca numai in primele 2-3 secunde se incinge rezistenta aia.  Chiar daca numai fumega nu inseamna ca si revine la un regim termic de lucru normal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schema usor de gasit pe net (are mici erori - glumele Mesa anti "theft"...)

Unul din tuburi dubla trioda are configuratia cuplaj galvanic (Fender / Marshall) - un scurt aleator catod - filament pe a 2-a trioda creeaza supraconsum - fum rezistenta.

Daca nu-i din tuburi supraconsumul, masuratori cu sarcina artificiala vor evidentia cauza supraincalzirii rezistentei

- citeva masuratori stabilesc cauza, cu tuburile afara si sarcina artificiala obtii caderea simulata de tensiune, poti verifica tensiunile corecte de lucru.

Tensiunea retelei variaza mult in rromania (150 / 250 Volts) - daca ai tuburi BUNE verifica tensiunile cu 220 volts pe retea ! - un stabilizator automat de tensiune e BUN la casa omului si la cintari

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Circuitele de masa? Nu inteleg exact la ce va referiti... Nu am cu ce sa masor temperatura acelei rezistente. Fumega doar la pornire apoi nu mai observ fum. Daca era curent mare si dupa pornire prin ea cred ca se distrugea in cele aproximativ 20 minute, timp in care am probat amplificatorul. Scoate fum la fiecare pornire.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, George Alexandru said:

Circuitele de masa? Nu inteleg exact la ce va referiti... Nu am cu ce sa masor temperatura acelei rezistente. Fumega doar la pornire apoi nu mai observ fum. Daca era curent mare si dupa pornire prin ea cred ca se distrugea in cele aproximativ 20 minute, timp in care am probat amplificatorul. Scoate fum la fiecare pornire.

Daca scoate fum la pornire verifica-i injectoarele

  • Like 1
  • Haha 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 12/12/2019 at 14:21, George Alexandru said:

Circuitele de masa? Nu inteleg exact la ce va referiti...

Sa verifici daca circuitele (cum sa le denumesc ?) de masa sunt corect conectate si functionale.  Faptul ca in modulul tau de alimentare tensiunea creste continuu din momentul in care circuitul este pus in functiune fara sarcina ,ne arata ca nu este stabil tocmai din cauza ... lipsei de masa ?!? Sau a unui circut de masa defectuos.

 

Edited by ggg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trebuie sa masori curentul  

Nu scrie in schema daca este separat masurat sau in sarcina (?) este desenat separat fiecare bloc .. Nu scrie cata este tensiunea alternativa  al sectiunii trafului ..nu scrie cat curent ar fi in caz normal  fara semnal .

Ar trebui " brosura de servis"  in care este descris absolut totul pana la control si  intretinere etc ..

pe schema la nodul  C5 scrie 390 V si pe C6 375V .o cadere de 15 V  pe rezistorul de 5,6K  => aprox 2,6mA .

Celalalt bloc alimentat de pe C5 tot atata trebuie sa consume in PSF.

In total cam  6mA  ar trebui sa traca prin R3 . cea ce da aprox 33V cadere pe ea si P=aprox 0,2W .

(tu ai masurat pe primul condensator C3 , de dupa rezistorul de 3,3KOhm condensator, valoarea de 500V? in gol ? acolo ar fi tensiunea filtrata cu valoarea cea mai ridicata .)

Nu este OK ca fara sarcina sa sara  tensiunea la 500V   ,de  la valoarea de  lucru  (de pe schema )de 390V .Un tub  consuma  cativa miliamperi  sa presupunem 4mA de tub => 16mA in total , probabil mai putin in PSF (" punctul static de functionare ").

Dupa schema in rezistorul R103 de 5,6K  ai cadere de 15V deci un curent de 2,67mA ..la cate doua tuburi  " biasate "in PSF  cam pe aceasta valoare .

 Pana se incalzesc tuburile inseamna ca tensiunea este de 500V (??) nu ar trebui sa curga curent prin tuburi pana ce nu emite katodul incalzit .

Ce ar putea fi DE BANUIT  un scurt intr-un tub ce dupa incalzire "dispare " (???) idea buna ar fi sa scoti pe rand cate un tub .. ca sa identifici daca este cazul .. cine stie ..

Deci ai un consum exact cand nu ar trebui sa ai   , condensatoarele se incarca foarte rapid  si nu in 2,3 secunde .

Tensiunea la pornire este de 500V ( cea ce este cam mult daca condensatoarele sunt de 450V )apoi odata cu incalzirea tuburilor incepe sa creasca consumul  de mA  si scade tensiunea  la o anumita valoare  .Dar pe iesirea [+ ] al punti de diode  nu ar trebui sa scada  tensiunea .( nodul punteD3 D4 R7  R3 ) .

Nu pot sa cred ca se face o infasurare  pentru alimentarea tuburilor cu " economizare " ce sa fie " fortata " la curent  A/mm^2  prea mare si care sa se incalzeasaca si sa scada tensiunea pe aceasta infasurare la doar 16 mA consum .. deci acolo pe nodul amintit nu ar trebui sa scada tensiunea .Dupa rezistoare da, scade tensiunea  in caz de sarcina cuplata .  

(Aceste condensatoare " buffer " la amplif de putere solid state au valori de zeci de mii de uF ce consuma serios  in primele secunde caz in care  se protejeaza diodele redresoare si traful cu un circuit " soft start " ,..   dar cazul tau 33uF se incarca " instantaneu " .)

2-3 secunde ? Filamentul incalzeste tubul (katodul )cam  in  timp ..de 2...secunde 

Masa cu contact intermitent  nu cred ca se poate comporta identic la fiecare pornire ci ar face figuri cand si cand ..

Cu masa ? e cu cantec ..daca nu am masa no o sa am nici consum pe acea ramura  si nu mai iese fum .

Problema sa nu am masa uunde nu trebuie . C avariat sau Tub avariat altele nu prea fac figuri "dinamice " ce in timp apar si dispar ..

 

 

 

 

 

 

 

Edited by karpi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum chiar ca m-ai facut sa ma uit pe schema .  

In schema,pe terminalele lui R103 trebuie sa masori in DC si sa gasesti valorile  pt B+V1 = 375V si B+V2=390 V , fara ca anozii tuburilor sa fie conectati.

Daca masori in orice punct al modulului de alimentare  si valoarea tensiunii potentiale nu este fixa ,sunt probleme. Circuitul trebuie sa fie stabil din punct de vedere al potentailului. Fara nici o sarcina , evident , nu va exista consum de curent (A). Dar tensiunea (V) trebuie sa fie stabila .  Pot fi variatii de cativa volti in functie de variatiile tensiunii de la priza dar in nici un caz nu pot exista fluctuatii de zeci sau sute de volti . La valoarea lui R3 ,pt o tensiune de aprox. 400 V ar trebuie sa treaca un curent de  cca.120 mA . Evident ca prin R3 trece un curent cu mult mai mare . As putea banui ca la unul din condensatori electrolitici exista o lipitura"rece" pe terminalul care duca catre masa . Dar cauzele pot fi multiple.

 Primul lucru pe care l-as face in locul tau ar fi sa masor infasurararea din traful de alimentare pt B+. In schema spune ca pe traful de alimentare ar trebuie sa existe  2 terminale rosii ( Red - Red) . Aici ar trebui sa gasesti in AC tensiunea aprox.  275 V fara ca puntea de diode sa fie conectata. 

Edited by ggg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lipitura " rece " la masa  unui condensator de " filtraj/buffer" ar duce la scaderea tensiunii efective cu " radical din 2 "  aprox U/1,42..=> cam cu o treime  ar scadea tensiunea efectiva .

Fara sarcina nu poate fi cadere de tensiune pe acele rezistoare din fitraj.

U= R*i .....fara sarcina " i "  este foarte mic  datorat doar  rezistentei de intrare al voltmetrului ce poate fi de la 1M la 11M in functie de voltmetru  .( eventual scurgerilor prin condensatoare ?)

Condensatoarele originale erau tot cu 450V ? .Condensatoarele au ele o marja +/- atat la tensiunea de lucru cat si al capacitatii , dar ?

( Am patit cu niste integrate ptr TV  erau "clasa H" ptr monitoare de PC montate in TV cu diametru/ecran "mare "  .Bineinteles ca ce vroiam sa inlocuiesc se ardeau instantaneu ..ca sa aflu dupa ceva cercetari ca cei de la fabrica selectau IC-urile ce rezistau la tensiune mai mare decat ce era in catalog.A trebuit sa comand IC-uri din germania de la reprezentanta producatorului TV-ului .

 .O fi si cu condensatoarele acestea din schema ceva similar ? condensatoare " mai ieftine " selectate ptr tensiune de "pornire " usor mai mare ? .Constanta de timp cu 3300 Ohm /33uF poate sa fereasca condensatorul(-le) de primul soc .Dar fara sarcina ? tensiunea urca la valoarea de varf ) 

Iata o simulare  aprox doar ptr a arata ca fara sarcina nu sunt caderi de tensiune ..cei 436uA nu produc o cadere semnificativa ..

Micile caderi ce apar sunt de la constanta de timp al filtrelor RC si  "sarcina"  R int al voltmetrelor .  

 

Cum scrie si @ggg  in prima microsecunda  prin R3 (3300 ohm ) trece un curent de 120-150mA dar instantaneu scade curentul cum se incarca condensatorul .Nu are timp sa "scoata fum " , un consum mai mare si mai lung ca si timp face " fumul " ..ma gandesc numai la C-uri si Tub defect ..(?) 

Ai montat in serie  dupa punte un " bec cu incandescenta de 100W" ? ca sa ai o protectie pana identifici  ce se intampla .

La un amplif cu 2 xEL34 de aprox 50W aveam un bec de scala de 12V in serie cu tensiunea anodica care palpaia cu consumul tuburilor cum cantam la chitara. care in caz de  tuburi defecte sau pe moarte  se comporta si ca o siguranta ..se ardea de la un consum mai mare  ce putea sa apara de la o defectiune ..un C in scurt , un tub  ce intra in disipatie si facea ppoate si scurt ...  

RA si RB  de 33K  luate aprox ca si sarcina /consumul unui bloc cu doua triode ..

In aceasta "simulare cu sarcina aproximativa"  pe R 3300 Ohm  ai o cadere de 60V *0,016A = 0,96W  cea ce ar putea sa incalzeasca un rezistor de 0,25 sau 0,5W.

alimentare.thumb.jpg.6e02fda6dadbb4ba2cd0a807e2f6ef00.jpg

Edited by karpi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.