Bucur Alexandru Posted May 13, 2019 Posted May 13, 2019 (edited) Bună! Am un ibanez rgdix6pb iron label surreal black burst cu doze pasive dimarzio fusion edge și am o problemă cu ele. Se aude un bâzâit ciudat atunci când pun mâna pe corzi. E fi deranjant și nu pot sa cânt in fața unui public, toată lumea spune că se aude urât. Acest bâzâit nu se aude tot timpul, dar in mare parte da. Ce aș putea face? Unde este problema? Edited May 13, 2019 by Bucur Alexandru
karpi Posted May 13, 2019 Posted May 13, 2019 (edited) Este ceva problema cu legarea la "masa" ale corzilor . Acest lucru in mod normal este facut in "interiorul chitarei" prin legarea ( din fabrica ) al unui fir de conexiune intre masa montajului din chitara la calusul ( bridge ) ce este din metal astfe l leaga corzilela masa .Astfel cand pui mana pe corzi trebuie sa "dispara " ( reduce ) " bazaitul ". Trebuie verificat cu un ohmetru daca ai continuitate ( contact electric cu rezistenta "zero" ) intre masa si calus/corzi . Sau poti sa incerci cu unconductor legat in exterior ( infasurat temporar -improvizat ) de masa jack-ului ( corpul metalic al jack-ului nu varful ) al cablului cuplat la chitara, fir conductor ce apoi il atingi " legi " cumva tot temporar de calus ca sa aiba legatura cu corzile ..ar trebui sa dispara efectul de " bazait " . Posibil sa nu aiba firul respectiv din fabrica sau sa fie deconectat sau nu are legatura corespunzatoare la calus etc .. vezi aici mai multe clipuri cu " bridge grounding"-ul https://www.youtube.com/results?search_query=guitar+bridge+grounding Edited May 13, 2019 by karpi
Bucur Alexandru Posted May 13, 2019 Author Posted May 13, 2019 (edited) Ok, mulțumesc mult. O să țin cont de ceea ce ai spus. Edited May 13, 2019 by Bucur Alexandru
iulian Posted May 14, 2019 Posted May 14, 2019 ai impamantare ok la prize? also vezi c a nu cumva sa fie legata masa de la bridge airuea
apocapsile Posted May 14, 2019 Posted May 14, 2019 (edited) Părerea mea este că are continuitate între masă și hot. E destul să atingă masa de "hot" pe undeva. Posibil să fie și de la jack sucit cu fire expuse sau mai știu eu ce. Dacă e sunetul doar când pui mâna mai deranjant. Știu din experiență, că le-am inversat odată pe jack și exact așa făcea. Edited May 14, 2019 by apocapsile
Jiganie Posted May 14, 2019 Posted May 14, 2019 Am si eu o problema similara, pe exact acelasi Ibanez rgdix6, cu aceleasi doze. Eu cred ca inteleg in mare cum e cu legatura la bridge si astea, si totusi nu am reusit sa inteleg unde e problema...sa nu fie ceva legat de dozele astea in sine; daca bine retin, cand tin mana pe corzi zumzetul parca se opreste, cum e normal, insa cand sunt pe ceva amp high-gain nu-l mai pot controla. Mai investighez si mai spun aici daca ma prind care-i baiul.
Bucur Alexandru Posted May 14, 2019 Author Posted May 14, 2019 Acum 37 minute, Jiganie a spus: Am si eu o problema similara, pe exact acelasi Ibanez rgdix6, cu aceleasi doze. Eu cred ca inteleg in mare cum e cu legatura la bridge si astea, si totusi nu am reusit sa inteleg unde e problema...sa nu fie ceva legat de dozele astea in sine; daca bine retin, cand tin mana pe corzi zumzetul parca se opreste, cum e normal, insa cand sunt pe ceva amp high-gain nu-l mai pot controla. Mai investighez si mai spun aici daca ma prind care-i baiul. Dar am văzut că nu se aude tot timpul, dar dacă mișc puțin chitara iar începe.
Jiganie Posted May 14, 2019 Posted May 14, 2019 5 minutes ago, Bucur Alexandru said: Dar am văzut că nu se aude tot timpul, dar dacă mișc puțin chitara iar începe. In cazul asta m-as gandi si eu ca ceva fire undeva se ating, cum spunea cineva mai sus; as verifica fir cu fir, zonele unde firele nu au izolatie, pe unde sunt lipite firele..
Bucur Alexandru Posted May 14, 2019 Author Posted May 14, 2019 Acum 3 minute, Jiganie a spus: In cazul asta m-as gandi si eu ca ceva fire undeva se ating, cum spunea cineva mai sus; as verifica fir cu fir, zonele unde firele nu au izolatie, pe unde sunt lipite firele.. Aș umbla și eu, dar s-ar putea să-mi pierd garanția și nu prea vreau.
apocapsile Posted May 14, 2019 Posted May 14, 2019 (edited) Nu e calculator, totuși. Garanție în caz de ...ce? Dacă e bună și merg toate când ai primit-o, nu prea ai ce pierde. Trimite-o la garanție pentru verificat wiringul, deși eu unul aș trimite-o direct la un tehnician ok care să facă wiringul țiplă dacă ți-e frică să te uiți sau nu te pricepi. Oricum electronica e cam de doi lei la majoritatea chitarelor mai accesibile, merită switchuri/poturi bune și fire/jack pe măsură, legate mișto. Edited May 14, 2019 by apocapsile 1
karpi Posted May 14, 2019 Posted May 14, 2019 (edited) 2 hours ago, Bucur Alexandru said: Aș umbla și eu, dar s-ar putea să-mi pierd garanția și nu prea vreau. Cum am descris , incearca cu un fir exterior ...corpul metalic al jackului la bridge / corzi . Daca atinge un puct " hot " , firul poate deslipit ce duce la bridge cand ai face contact extern cu un fir de la masa jackului la corzi ar trebui sa nu mai scoata nici un sunet deoarece se face scurt intre " hot ' si "ground " .Sau in functia de pozitia de reglaj al potmetrelor poti sa ai doar o reducere de volum , invartind potmetrele poti avea diferite rezultate dubioase din caza ca firul s-ar atinge de un punct intermediar la " hot " ..etc Asa ca testul cu un fir extern este cel mai simplu mod de a testa ca sa umbli in instaltia interna . ".....Dar am văzut că nu se aude tot timpul, dar dacă mișc puțin chitara iar începe...." se poate sa fie acel fir ce ar trebui sa fie legat de ground este " in aer " 'deslipit sau poate a fost uitata conectarea din fabrica care poate se atinge de un punct "hot" .astfel mecanic miscand /scuturand chitara cand atinge cand nu atinge punctul "hot "..(?) Trebuie testat in diferitele ipostaze cu un fir exterior . Oricum trebuie testat apoi de un cunoscator cu un Ohm-metru sa verifice continuitatea dozelor si continuitatea liniei de " ground " . Nu am vazut ca vre-o chitara sa aiba " sigilata " placa de acces la potmetre , asa ca daca nu lipesti dezlipesti nimic nu iese din garantie .. Edited May 14, 2019 by karpi 1
Jiganie Posted May 4, 2020 Posted May 4, 2020 On 14/05/2019 at 21:01, Jiganie said: Am si eu o problema similara, pe exact acelasi Ibanez rgdix6, cu aceleasi doze. Eu cred ca inteleg in mare cum e cu legatura la bridge si astea, si totusi nu am reusit sa inteleg unde e problema...sa nu fie ceva legat de dozele astea in sine; daca bine retin, cand tin mana pe corzi zumzetul parca se opreste, cum e normal, insa cand sunt pe ceva amp high-gain nu-l mai pot controla. Mai investighez si mai spun aici daca ma prind care-i baiul. Probabil nu mai are importanta, dar am dat peste asta si am revenit: pana la urma eu cred doar ca am cantat pe amp (sim) cu prea mult gain fara noise-gate corect...deci...mai invatam ca nu e nevoie de gain maxim nici macar pentru metale maxime ..
Bucur Alexandru Posted May 4, 2020 Author Posted May 4, 2020 Citat Stiu, mi-am dat si eu seama intre timp. Mereu am avut gain-ul la maxim. Oricum, multumesc de mesaj 2
Recommended Posts