www.rgc.ro Web analytics

Jump to content
Borsec

Ce soft sa folosesc pentru MIDI prin USB ?

Recommended Posts

Salutare dragi colegi, 

 

Cat am avut PC am folosit clapa MIDI + VMPK + o placa de sunet Creative + soundfonturi cu rezultate foarte bune.

Acum am doar un laptop decent si o clapa MIDI pe USB.

Va rog sa imi spuneti si mie ce softuri mai simple sa folosesc pentru a canta la pian astfel, fara latenta si cu sunet bun ?

Ma intereseaza doar pian, poate niste orgi, niste stringuri ...

Auzisem de Kontact, Reactor, VSTi si alte nebunii ... dar mi se par incredibil de complicate, mii de butoane, setari etc...

Nu vreau sa imi fac mare DAW, ci doar sa ma prostesc cateodata cand ma apuca nebuneala :)

Eventual poate imi recomandati un rack (?) ceva hardware sa pot genera sunet prin MIDI fara PC/laptop.

Multumesc pentru raspunsuri.

Edited by Borsec
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Descarci unul de cele mai bune DAW din  zona , " Cackewalk by Bandlab " .. "FREE" .Trebuie sa te inscrii pe forumul lor si primesti un fel de downloader cu care descarci programul ..prin acel downloader te poti apoi loga pe forumul lor si prin el vin si eventualele upgradari .

Dar trebuie sa ai  PC cu OS  pe 64 biti  de la Win7 in" sus " .

Si cea mai mare problema ar fi ca trebuie sa inveti sa utilizezi DAW-ul .

Suporta si VST de 32 cat si de 64 bit .

VST  free gasesti  cu zecile chiar sute  .

SF2 player  cauti "sfz+" de la " rgc"  mai exista si altele dar nu sunt atat de  simple si merg mai greoi .( sf2 player =soundfont player ) este un player VST poti folosi in DAW  in mixe pe canal MIDI ..etc 

Exista si unul " Jeskola XS-1 " ce suporta 8 instrumente  MIDI  cu tot felul de reglaje , un mixer in care poti sa setezi si plaja " ambitusului "  pe fiecare instrument in parte , adica care instrument in ce " plaja " sa  sune astfel cu  doar o singura data cantat inregistrat se aud 3-4 instrumente care se aud sau solo sau simultan in functie de inaltimea tonului  dupa cum alegi tu in setari . 

SF2  soundpack   gasesti   multe  si unele profi si unele facute de amatori cu de toate , tobe , sunete de synth strings , instrumente de suflat , etc .

La SF2  prin playerul respectiv ai doar un minim de reglaje ( atac , volum , reverb , filtre ) ce poti sa nici nu le folosesti  , doar folosesti " pack"-ul de sunete direct .

instrumente VST la fel gasesti cu zecile , efecte  , "scule " ptr mixer , masterizare de toate felurile etc etc ..,

Fara PC trebuie sa ai sintetizatoare ,sample playere   hardware  ...exista dar sunt scumpe , si atunci poate ar trebui sa  ai un convertor USB-> standard MIDI  aceste avand MIDI prin mufele cu 5 contacte .Sau am inteles ca ai asa ceva  ce ai utilizat la PC-ul anterior .

Edited by karpi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merci Karpi,

 

Sincer as prefera SF2, am tot lucrat cu ele, si am cateva profesionale care suna chiar bine (pt nivelul meu).

Problema e ca atunci le foloseam pe PC, cu o placa Creative (Live si Audigy), care le redau fara latenta (sesizabila).

Sa inteleg ca in cazul eu actual, cand am doar clapa midi si un laptop, cea mai simpla solutie este un VST host (sau cum s-o numi)  gen Cubase, si un player de sf2 pe care sa-l incarc in Cubase , si apoi fac o rutare gen USB midi -> player sf2 -> fisier soundfont -> output ? Si o sa mearga fara latenta ?

 

Merci.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am gasit o cale relativ usoara. Pentru cei interesati :

1. se instaleaza Cakewalk.

https://www.bandlab.com/products/cakewalk

2. se instaleaza un player de Soundfonturi , de exemplu cel de aici :

https://www.plogue.com/products/sforzando.html

Dupa, sau chiar in timpul instalarii, playerul este recunoscut ca si plugin de catre  Cakewalk, ca si clapa MIDI din dotare.

3. Se creeaza un nou poiect Cakewalk, iar pe un track MIDI se alege ca input clapa MIDI iar ca output, Sforzando.

4. In fereastra cu setari Sforzando (nu mai stiu cum am facut de am dat de ea) se importa fisierul SF2 preferat (aici cred ca extrage WAV-urile din fisier undeva).

Tot aici se alege instrumentul (pian, trompete, etc) din banca de sunet SF2.

5.Dezlantuie pianistul din tine.

Poti canta pentru prietenii imaginari sau pentru vecini, sau poti ruta iesirea Sforzando spre un track audio (wav) pentru a inregistra.

Nu ma intrebati cum :) 

 

Multumesc pentru sfaturi, daca aveti completari/corectii, bagati mare :) 

 

 

Edited by Borsec

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai dreptate  , si eu am intr-un PC Creative EMU  ce are Asio al sau si are latentza foarte mica .

Pentru celalalt PC eu utilizez Zoom R8 ca si  interfata audio pe USB  si are un ASIO foarte OK ..

Deci ai nevoie si de o interfata cu ASIO bun , nu stiu cum este cu  Asio4all  am inteles ca la unii a functionat in cazul meu cu Win7 a rezultat " blue screen"  ce  nu am mai vazut de la 486 din anii "tineretii " . ,,.hehe  , poate de atunci ..au mai imbunatatit asio4all .

Oricum sa faci un " backup" al sistemului , apoi faci experiente cu asio4all . 

La  doar redare SF2  pana la un moment nu ai nevoie de  latentza mica  merge si cu ASIO al Windows , doar ptr cantat  in realtime  este problema .

Parca si Cackewalk si Cubase au ceva ASIO  caci apare  in plus im lista de preferinte ..ceva "high speed super ..bau bau .."

dar cel de la EMU si al Zoom este parca mai bun ,.

Am mai facut asemenea fente de lene , ca sa nu cuplez ZoomR8 am folosit tonuri MIDI cele al  Windows   ( generice , obisnuite )cel mai simplu sound  fluier sau flaut  ce nu consuma  CPU  am inregistrat , apoi  in MIDI am schimbat pe ce instrument am dorit  . Asta  functioneaza unde nu conteaza atat de mult " expresivitatea " unui anumit instrument  adica tonuri mai monotone ca si dinamica  timbrala caracteristica ..Este ceva mai mult de bibilit  postrecording  cu reglajele de expresia MIDI , manual in Pianoroll/mixer al DAW  decat daca  " simti  tonul " in mana cand canti /inregistrezi .Dar probabil cunosti si tu aceste probleme ,le-am scris ca poate si altii mai la inceputuri cauta rezolvari . 

Sforzando ..functioneaza  si daca tin minte bine are in el convertor de SF2  sau asa ceva  si inainte de a incarca un sunet il converteste si il pune in " biblioteca proprie " ...dar fata de "sfz+"  parca "se misca  greoi " .

.Cubase 9 "are  un " mixer  " asemanator cu Jeskola XS-1 in care poti cum am descris ca pe un singur canal MIDI din mixer sa incarci  parca 8 instrumente MIDI  asa ca nu am avut nevoie de "sfz+" .Trebuie sa incerc  nu mai tin mintee daca  "sfz+" are si versiune de 64 biti  , oricum in Cackewalk trebuie sa vad cum este cu acel bridge de 32->64 ptr VST .

De " inregistrat " SF2  este exact ca si cu MIDI soundfont 

Adica inregistrezi pe un canal MIDI   "evenimentele "apoi corectezi " timing -ul " in pianoroll .. redai /asdculti  mai corectezi ton , dinamica etc .

Ca sa ai un fisier audio  a ce ai cantat cu SF2 .faci " downmix " acea inregistrare pe canalul MIDI respectiv , salvezi in format "wav" apoi  daca este nevoie aduci acel fisier /track in mixer pe un canal audio .Astfel  poti " inchide" trackul  MIDI  ala acelui instrument ce reduce consumul CPU/VST. 

Astfel ai resurse VST si CPU ca sa folosesti acel canal MIDI ptr un alt instrument ..

Cand DAW-ul ajunge la capatul puterilor   este bine sa faci downmix to " wav"  al canalelor MIDI , salvezi  cu nume de ex " sesiunea 001"  , apoi  salvezi inca odata cu alt nume  de ex " sesiune 002 " , in aceasta aduci in locul canalelor MIDI  trackurile  downmix in format " wav " .apoi poti sterge canalele MIDI ca sa lucrezi numai in "wav" ca sa ai putere CPU su VST pentru efectele de mixare .masterizare .

Daca este nevoie de ceva corectii  te poti itoarce la " sesiunea 001" corectezi canalul MIDI respectiv faci iarasi un downmix al acelui canal ce il duci , acum corectat , in " sesiune 002" .

Acest mod de  lucru este ptr reducerea incarcarii al  DAW - VST  ce are o limita ,( degeaba am ajuns la CPU cu viteza mai mare si RAM mai mult si SSD rapid  la 64 biti ..DAW-urile  au pare-se  o limita - limitare ?  interna  probabil ca sa nu fie chiar profi  )

 

Edited by karpi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.