vldmlt Posted November 19, 2018 Share Posted November 19, 2018 (edited) Salutare Desi nu este nici o noutate ceea ce vreau sa va arat, m-am gandit ca poate este pe aici cineva interesat sa isi construiasca singur o minibormasina pentru PCB-uri din chestii ce se gasesc prin casa, mai ales pentru cei care realizeaza ocazional PCB-uri si nu vor sa investeasca intr-o bormasina dedicata. Pentru asta e nevoie de: -Motor DC (eu am folosit unul recuperat dintr-un CD ROM vechi) -trebuie sa aiba RPM mare; -Un conector de la o regleta (sir cleme) , de preferat cat mai mica (eu am folosit de la o regleta de 10A, asta am gasit); -Switch on/off momentary (fara retinere); - eu am folosit un switch de tip tact recuperat din CD ROM -Burghiu 1mm - se gasesc si in Dedeman, ce-i drept mai scumpe decat la magazinele de componente electronice -Sursa de alimentare corespunzatoare tensiunii de alimentare a motorului.- in cazul meu, un alimentator de 12V DC. 1.Se desface un conector de pe regleta; 2.Conectorul se ataseaza pe axul motorului. Practic conectorul va fi "mandrina" acestei minibormasini; 3.Pe partea opusa a conectorului se ataseaza burghiul. eu am mai adaugat peste burghiu o bucatica de izolatie de cablu, pentru a-l centra pe mandrina; 4.Se lipesc firele de legatura la switch si motor; 5.Switch-ul se lipeste intr-un loc astfel incat sa fie cat mai comoda si accesibila actionarea sa; 6. Se adauga o mufa de alimentare pentru a se conecta mai usor la sursa de alimentare; Rezultatul e cam acesta: Din pacate nu am avut un PCB pregatit pentru a face o proba mai exacta, asa ca am incercat pe aceasta bucata de cablaj: Rezultatele eu zic ca sunt decente avand in vedere materialele folosite si timpul de realizare. Ceea ce imi place la aceasta minibormasina e ca se pot da gaurile precis pe PCB fara a mai marca inainte locul cu un cui/punctator. Probabil asta se datoreaza greutatii si dimensiunii reduse (cu o bormasina normala nu puteam acest lucru). O sa incerc sa fac si un video cu montajul in actiune. Edited November 19, 2018 by vldmlt 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
FiveseveN Posted November 20, 2018 Share Posted November 20, 2018 (edited) Vrei să-ți fac un mâner din PVC? Ce diametru exterior are motorul? PS: better yet, un suport vertical: Edited November 20, 2018 by FiveseveN 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vldmlt Posted November 20, 2018 Author Share Posted November 20, 2018 6 hours ago, FiveseveN said: Vrei să-ți fac un mâner din PVC? Ce diametru exterior are motorul? PS: better yet, un suport vertical: Why not? Masor cand ajung acasa si iti zic. In principiu, are cam 25-30mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Variant Posted November 20, 2018 Share Posted November 20, 2018 https://www.dioda.ro/ro/unelte-pentru-pcb/4536-suport-minibormasina-ds-012-led-minibormasina-ad-012-ds-012dad-012.html adica, totusi, la pretul asta nu cred ca renteaza munca de mai sus ... plus ca, probabil, e si mai precisa, chestia cu tubusor peste burghiu tine o vreme, spre deloc, din experienta. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vldmlt Posted November 20, 2018 Author Share Posted November 20, 2018 1 hour ago, Variant said: chestia cu tubusor peste burghiu tine o vreme, spre deloc, din experienta Aici ai dreptate. depinde de materialul din care e facut izolatia. Cat despre bormasina din link, pentru cine face 2-3 cablaje pe an, va considera ca nu merita investitia, desi pretul nu e mare deloc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vldmlt Posted March 8, 2019 Author Share Posted March 8, 2019 (edited) Mini-bormasina a primit o mini-mandrina si a facut cateva victime in ultima vreme: Edited March 8, 2019 by vldmlt 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts