Angel Eyes

Cum programezi un delay digital

Recommended Posts

Salut! S-a confruntat cineva cu nevoia de a programa un delay sa intoarca acelasi semnal dupa un o durata egala cu o valoare de timp, gen optime cu punct, 3 optimi in trioleti etc?

Am nevoie de un delay care sa poata face ceva similar dupa ce ii dau patrimea prin tap tempo. Ma uit la Eventide Harmonizer si Strymon TimeLine desi sunt un pic prea scumpe si prea bogate in capabilitati pentru cat o sa folosesc din ele, dar sunt printre putinele compacte care au si un display pe care as putea sa vad exact ce fac cand scriu un preset. 

Majoritatea multi-efectelor de genul pot sa intoarca un pattern ritmic dat, eu am nevoie de un reglaj care sa imi intoarca 1-1 ce cant DUPA o durata egala cu o secventa ritmica.

Any recommendations?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poti calcula foarte usor valoarea pe care sa ti-o repete delay-ul in milisecunde , cu conditia sa cunosti tempo-ul piesei cantate.

Exemplu : ai tempo de 128BPM. Imparti 60000 (cate milisecunde sunt intr-un minut) la BPM (in cazul exemplului de fata, 128). Rezultatul va fi durata unei patrimi.

Adica 60000 : 128 = 468 => patrimea.

Daca te intereseaza optimea, valoarea acesteia va fi de jumatate din patrime, adica 234ms.

Iar 16-imea va avea jumatate din valoarea unei 8-imi, adica 117 ms.

Daca doresti valori cu punct, inmultesti valoarea de baza cu 1.5 din propria valoare. Adica o 8-ime (de ex.) cu punct va avea o durata de 234 x 1.5=351 ms.

Daca doresti trioleti, inmultesti valoarea de baza cu .667. Adica o 8-ime dintr-un triolet va avea valoarea de 234 x 0.667=156.

 

Plecand de la premisa ca oricine are un smartphone, poti instala orice aplicatie de "tap tempo" pe telefon astfel incat sa poti afla rapid tempo-ul fara mari batai de cap. Iar calculele le poti face usor folosind calculatorul din dotarea aceluiasi smartphone...

 

 

N.B : in cazul in care rezultatul impartirii initiale (60000 : X ) are decimale, se va rotunji in sus sau in jos in asa fel incat ultima cifra din numar sa fie para (face ca operatiile de impartire/inmultire ce urmeaza sa fie mai usoare)

Edited by Pontius Pillates
Adaugiri
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru calcul, e bun de stiut algoritmul, dar problema se pune cand tempoul nu e fix si trebuie sa il reglez pe loc in piesa. In cazul meu cant un triolet si am nevoie ca delay-ul sa "astepte" pana cand il termin ca sa il cante inapoi exact si trebuie sa-i reglez durata din tap tempo. Eu ii dau patrimea si el trebuie sa astepte un triolet de optime din momentul in care incep sa cant. Se poate face cu un delay normal doar daca il reglez la inceputul piesei si toata lumea ia ritmul dat de mine, ori as prefera sa fac invers. Si daca am avea tempo-ul fix si supunem tobarul la metronom, eu am un buton cu liniute, care probabil merge de la 1 la 600ms. Ar trebui sa aflu unde pe lungimea arcului de cerc este 351, tinand cont ca nu stiu ce procent am disponibil din circumferinta, doar ca lungimea lui este 599, probabil. Asta imi aminteste de problema aia "Afara sunt 30 de grade si elevii au ochii verzi. Calculati masa soarelui"...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah, in cazul asta, englezii ar zice ca "you're in a pickle"; eu am presupus ca delay-ul digital in discutie era dintr-un procesor, unde ai un display care iti arata valorile in milisecunde. In situatia ta, cred ca cel mai bine ar fi un delay digital care sa aiba si functia de "tap tempo" (Boss DD7 parca are o mufa speciala pentru a insera pedala de tap tempo in el...!?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.