www.rgc.ro Web analytics

Jump to content
Angel Eyes

Cum programezi un delay digital

Recommended Posts

Salut! S-a confruntat cineva cu nevoia de a programa un delay sa intoarca acelasi semnal dupa un o durata egala cu o valoare de timp, gen optime cu punct, 3 optimi in trioleti etc?

Am nevoie de un delay care sa poata face ceva similar dupa ce ii dau patrimea prin tap tempo. Ma uit la Eventide Harmonizer si Strymon TimeLine desi sunt un pic prea scumpe si prea bogate in capabilitati pentru cat o sa folosesc din ele, dar sunt printre putinele compacte care au si un display pe care as putea sa vad exact ce fac cand scriu un preset. 

Majoritatea multi-efectelor de genul pot sa intoarca un pattern ritmic dat, eu am nevoie de un reglaj care sa imi intoarca 1-1 ce cant DUPA o durata egala cu o secventa ritmica.

Any recommendations?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poti calcula foarte usor valoarea pe care sa ti-o repete delay-ul in milisecunde , cu conditia sa cunosti tempo-ul piesei cantate.

Exemplu : ai tempo de 128BPM. Imparti 60000 (cate milisecunde sunt intr-un minut) la BPM (in cazul exemplului de fata, 128). Rezultatul va fi durata unei patrimi.

Adica 60000 : 128 = 468 => patrimea.

Daca te intereseaza optimea, valoarea acesteia va fi de jumatate din patrime, adica 234ms.

Iar 16-imea va avea jumatate din valoarea unei 8-imi, adica 117 ms.

Daca doresti valori cu punct, inmultesti valoarea de baza cu 1.5 din propria valoare. Adica o 8-ime (de ex.) cu punct va avea o durata de 234 x 1.5=351 ms.

Daca doresti trioleti, inmultesti valoarea de baza cu .667. Adica o 8-ime dintr-un triolet va avea valoarea de 234 x 0.667=156.

 

Plecand de la premisa ca oricine are un smartphone, poti instala orice aplicatie de "tap tempo" pe telefon astfel incat sa poti afla rapid tempo-ul fara mari batai de cap. Iar calculele le poti face usor folosind calculatorul din dotarea aceluiasi smartphone...

 

 

N.B : in cazul in care rezultatul impartirii initiale (60000 : X ) are decimale, se va rotunji in sus sau in jos in asa fel incat ultima cifra din numar sa fie para (face ca operatiile de impartire/inmultire ce urmeaza sa fie mai usoare)

Edited by Pontius Pillates
Adaugiri
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pentru calcul, e bun de stiut algoritmul, dar problema se pune cand tempoul nu e fix si trebuie sa il reglez pe loc in piesa. In cazul meu cant un triolet si am nevoie ca delay-ul sa "astepte" pana cand il termin ca sa il cante inapoi exact si trebuie sa-i reglez durata din tap tempo. Eu ii dau patrimea si el trebuie sa astepte un triolet de optime din momentul in care incep sa cant. Se poate face cu un delay normal doar daca il reglez la inceputul piesei si toata lumea ia ritmul dat de mine, ori as prefera sa fac invers. Si daca am avea tempo-ul fix si supunem tobarul la metronom, eu am un buton cu liniute, care probabil merge de la 1 la 600ms. Ar trebui sa aflu unde pe lungimea arcului de cerc este 351, tinand cont ca nu stiu ce procent am disponibil din circumferinta, doar ca lungimea lui este 599, probabil. Asta imi aminteste de problema aia "Afara sunt 30 de grade si elevii au ochii verzi. Calculati masa soarelui"...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ah, in cazul asta, englezii ar zice ca "you're in a pickle"; eu am presupus ca delay-ul digital in discutie era dintr-un procesor, unde ai un display care iti arata valorile in milisecunde. In situatia ta, cred ca cel mai bine ar fi un delay digital care sa aiba si functia de "tap tempo" (Boss DD7 parca are o mufa speciala pentru a insera pedala de tap tempo in el...!?).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai nevoie de  un sistem de pedale care pot fi sincronizate cu un " timer " ( Clock Generator ) extern  care da tempoul la toate pedalele / efectele  care le folosesti .Acest " timer"  ar trebui sa-il reglezi tu  la tempoul dorit   BPM ...sau sa vina semnal de "tap tempo" de la baterist  adica sa fie in sincron cu acesta .

Efectele ( mai noi) de DELAY au  posiblitatea de a  subdiviza prin preset  tempoul BPM in diferite  valori ca si   1/2..1/4 ..1/8 ....sau ..T1/2 ...T1/4 .( T = triolet )...etc sau 1D .... 1/2 D  ..1/4D .( D=Doted ) ..etc  

Aceasta subdivizare poate sa o faca " timerul"  "master "  si  sa aiba iesiri diferite  sau acesta da  doar tempoul de baza si fiecare efect cu reglaje  de "time" trebuie sa aiba posibilitatea de preset ale acestotor  moduri de subdivizare ..daca  vrei sa schimbi si sa ramai in sincron pe  timpul pieselor live ..

Deci delay-ul  (si celelalte efecte  de " time processors" tremolo . vibrato , phaser, flanger , wah , rotator etc etc ..dar si " Loop Machine , drum machine si | si poate alte  scule analogice sau MIDI ... ar fi bine )sa aiba intrare de sincro ptr " tap tempo"  ca sa le poti sincroniza  ..

Doar ca si orientare iata  un asemenea " master timer "

SMARTClock Gen3 Tap Tempo Controller

http://www.disasterareaamps.com/shop/smartclock-gen3-tap-tempo-controller

dar sunt si alte Generatoare de tempo  cu diferite posibilitati ...     

 

O rezolvare simpla si ieftina ar fi                     

Cu un " procesor " relativ ieftin  sau   un Delay  poti sa ai preseturi  ...ai precis 30 sau 90  de " patch" ..in care salvezi preseturile ptr fiecare piesa sau ptr diferite parti din piesa  cu BPM sau milisecunde ,si ai rezolvat .

......faci o lista cu piesele  din concert ..unde sa ai Nr Patch cu presetul respectiv

....La fiecare  inceput de piesa  dai tempoul tobarului ..( de obicei era suficient sa dau un ton estompat din chitara ca sa auda tobarul cum raspunde ecoul ..si a si primit tempoul ...dar nu ptr efecte foarte " exacte "  la  aceslea este necesara o sincronizare perfecta ..

Procesoarele  , unele au taptempo altele nu dar unele au ecoul /delay reglabil cursiv cu pedala de expresie  daca este nevoie de asa ceva ..dar este mai greu sa reglezi tempoul exact din " zbor " ..

Ce auzi in muzica electronica  sau alte efecte de studio ..totul este sincronizat prin MIDI clock ..ca sa ai aceleasi posibilitati si la o trupa  " normala" in conditii  de "ive "

Este nevoie de efecte scule ce se pot sincroniza similar cu cele MIDI  din muzica electronmica . daca  acestea ca si .. drum machine , .loop machine , delay , phaser , wah ..etc  nu au posibilitatea de a fi sincronizate ..nu poti sa le folosesti ca atare live pe scena !!

Eventual in studio sau acasa  cu multa rabdare poti seta cate o combinatie ..ptr un pasaj  dintr-o piesa .

Ptr "live "  trebuie cumparate numai efecte ce sau posibilitatea de a fi sincronizate altfel nu prea sunt bune  in conditia de " live " cand trebuie sincronizare perfecta  !!!

Deci IN/Out MIDI sau macar "In" ceva  intrare de control analogica care cu un " convertor"  se poate cupla la "Clock" -ul MIDI sau l;a Clock Generatorul Principal .

....PLUS! efectele fiecare separat  sa aiba preset di fabrica  de a subdiviza tempoul de baza ... ..apoi ......$$$ ...ar trebui un MIDI controler care sa "tina minte " toate preseturile ...de la fiecare pedala in parte etc etc ..deci este complicat si scump !

Atentie pe ce dati banii .

 

Edited by karpi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc pt raspunsuri. O trecut si "vacanta" de iarna, tre sa-mi revizitez postarile...

Interesant device SmartClockul, am inteles la ce e util. Pe mine ma intereseaza doar sa pot sincroniza in timp real delay-ul cu tobosarul, nu cantam cu track-uri dar vreau sa fiu cat mai precis cand incepe piesa si sa pot sa-mi iau reperul din toba nu invers. Probabil gasesc o solutie pe un multi-tap (atat timp cat are un display digital pe care sa vad ce naibii scriu acolo). Ramane sa-mi gasesc ceva digital compact ca nu am nevoie de 100 presete. Harmonizerul am inteles ca o forma de tortura in live, deci probabil strang de timeline.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.