www.rgc.ro Web analytics

Jump to content

Inlocuire Taste La Chitara Martin


bombicri
 Share

Recommended Posts

Nu sunt chitarist.

Imi place sa cant la chitara pentru amorul propriu si uneori cu ceva prieteni.

Tehnica mea fiind departe de tehnica profesionista aveam probleme cu primele taste de dupa pragus. Corzile sapasera santuri destul de adanci.

 

M-am hotarat ca ar fi buna inlocuirea tastelor.

N-am mai facut nici o data asa ceva.

Am comandat la Jescar Frett taste EVO Gold si, dupa o lunga cugetare, m-am apucat de treaba.

Dar nu inainte de a achizitiona un mic clestisor pe care apoi l-am prelucrat cu flexul astfel incat sa fie potrivit pentru operatia de extragere taste.

Am incalzit cu letconul tastele si apoi, cu grija, le-am extras cu clestisorul pregatit.

In urma tastelor vechi au ramas reziduuri. Au trebuit sterse intensiv cu carpa uda.

Cu o pila triunghulara de cesornicarie am pilit foarte usor marginile canalelor.

Pentru indepartarea tuturor reziduurilor a fost necesara totusi o slefuire usoara a intregei tastiere cu smirgel fin de apa (800 + 1000 + 2000)

Apoi aspirare si curatare intensa a canalelor.

Tastele au fost batute cu ciocanul de plastic.

A urmat prelucrarea capetelor tot cu pile de ceasornicarie din setul care se gaseste la orice magazin de bricolaj.

Dupa pilire a urmat slefuirea cu smirghel fin a acestor capete.

In final, cu ajutorul unei mici role din pasla, fixata in masina de gaurit, si cu putina pasta de lustruit, le-am dat aspectul final.

Evident ca in fazele de pilire a capetelor si de slefuire, inclusiv slefuirea cu pasla, lemnul tastierei a fost acoperit cu banda de mascare.

Inca de la inceput am zis ca nu voi face nici un fel de nivelare a tastelor dupa montaj si nici refacerea coroanei.

Nu inteleg de ce trebuie distrusa prin pilire (nivelare) coroana produsa de fabricantul de sarma de taste pentru ca apoi sa o refacem cu totul si cu toul aproximativ, cu pila.

In final s-a dovedit ca nu este nevoie de asa ceva atata vreme cat tastiera nu este deformata si cat insertia noilor taste se face corect.

Chitara nu are nici un fel de bazait, la nici una din taste, desi actiunea corzilor este suficient de mica (masurata la tasta 1 actiunea este de 0,30mm la coarda Mi subtire si 0,45mm la coarda Mi gros)

 

A trebuit sa refac si pragusul pentru ca am descoperit o fisura pornind din fanta corzii Mi gros.

L-am facut din os. Am cumparat un pragus din os brut. Realizarea fantelor n-a fost usoara. Am utilizat o pinza subtire de fierastra pentru metal si apoi le-am calibrat cu ace pentru desfundat diuze de sudura (am dat 8 lei pe un astfel de set). Fantele au iesit mai mult decat bine, fundul canalelor este semirotund si sunt practic lustruite.

 

 

post-16723-0-17573600-1459761747_thumb.jpg

post-16723-0-93581300-1459762139_thumb.jpg

post-16723-0-44724900-1459762180_thumb.jpg

post-16723-0-92134300-1459762255_thumb.jpg

post-16723-0-60303200-1459762407_thumb.jpg

post-16723-0-87502200-1459763107_thumb.jpg

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

In final pot spune, evident din punctul meu de vedere, ca este o poveste chestia cu "interventie complicata". De fapt este vorba de a instala niste elemente din metal, elemente care au fost bine calibrate in fabrica (tastele Jescar sunt produse cu tolerante de +/- 0,05mm) in locul in care trebuie. De la sine inteles este ca locul trebuie sa fie liber (adica nu ocupat cu resturi de lemn, adeziv, mizerie, etc), ca elementul de metal trebuie sa aiba dimensiunile corecte fata de canalul din lemn. Evident ca inserarea lor este recomandabil sa se faca prin presare. Dar in lipsa unei unelte pentru presare pot fi batute, dar nu batute cu ochii inchisi. Intr-unul din forumuri cineva spunea ... eeee e treaba grea si periculoasa, nici nu stiti cu ce va puteti confrunta, ia ganditi-va ca se poate indoi limba tastei, sau tasta nu va intra la locul ei datorita unei aschii mici de lemn, etc. etc. ... M-am cam mirat, cum sa se indoaie limba tastei? Da' ce noi nu suntem acolo cand batem tasta? Cum sa nu intre tasta la locul ei? Cum sa mai fie resturi de lemn in fante? Pentru mine toate aceste "temeri" nu au sens. Sau poate daca vorbim de persoane care nu-si utilizeaza, de regula, partea de sus a trupului ... :). Eu n-am facut chestia asta pana acum. Recunosc insa ca m-am documentat intensiv inainte. Recunosc ca am masurat cu atentie tasta veche inainte de a comanda tastele noi la Jescar. Recunosc ca am aspirat si apoi am inspectat cu lupa fiecare canal inainte de a instala o tasta. Nimic greu de facut. Nimic complicat. Trebuie grija pe care cineva trebuie sa o aibe in orice alta activitate pe care o desfasoara.

 

Multumesc pentru felicitari Airhead.

Si vreau sa declar ca am acum o placere deosebita sa cant la aceasta chitara.

Numai bine tuturor si succes in orice veti intreprinde.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Este o intervenţie "grea şi complicată" pentru că trebuie respectaţi nişte paşi, nu e orice fel de tâmplărie, şi într-adevăr trebuie grijă pentru că poate fi afectată limba (fret-boardul). Ce ai făcut tu pare într-adevăr temeinic şi meticulos - iar dacă tu eşti mulţumit, asta contează cel mai mult.

 

Nivelarea tastelor sau recoronarea nu este un proces distructiv. Se poate face (evident, nu-i musai) din multe motive - inclusiv pentru că setările sunt diferite de la o chitară la alta, la fel şi unghiul dintre coardă şi gât, după prăguş. Lasă că în anumite poziţii pot bâzâi tastele, dar fiecare instrumentist are stilul lui, poate trage omul mai tare de corzi şi trebuie uuuun pic ajustate  în primele poziţii. Sau - tastele (asta e de fapt o greşeală de termen, tastiera ar trebui să se cheme spaţiul, că pe el apeşi, nu sârma în fine, da' mă rog) sunt puţin uzate, dar nu într-atât cât să ceară o retastare, şi nu neapărat în adâncime, ci pe lung (un tremolo mai agresiv) - şi atunci se poate face o mică rectificare. Mulţi preferă procedeul pentru că le "prelungesc" viaţa şi pentru că mai amână puţin un proces totuşi destul de dificil, care de multe ori poate schimba notabil sunetul chitarei.

 

Altfel, pentru cineva care retastează pentru prima oară şi nu este profesionist, mi se pare că ai făcut o treabă excelentă, felicitări!

Link to comment
Share on other sites

Multumesc tuturor pentru aprecieri.

 

Trebuie sa marturisesc ca inainte de aceasta operatie m-am documentat mai mult decat foarte serios. Chestia asta numita "documentare" nu este, acum, deloc dificila, iti trebuie numai o minte deschisa si din cand in cand o jumatate de ora. Am citit cam tot ce se poate citi pe forumurile romanesti si straine despre subiect. Am aflat tehnologia, obiceiurile meseriasilor, temerile posesorilor de chitari, rezultatele unor interventii de acest gen, unele bune, altele mai putin bune. Cum eu sunt un tip liber, asa am fost intotdeauna, am comentat, mai ales pe forumurile straine, tehnologia, spunandu-mi propria opinie, chiar cu riscul de a primi observatii dure de geneul ... da' cum de-ti permiti sa comentezi ceva ce n-ai facut niciodata ... Si uite asa am ajuns la concluzia ca, daca voi respecta pasii pe care mi i-am gandit ca urmare a documentarii, sansa de a nu da gres este imensa. 

 

Am plecat de la premisa ca instrumentul meu este in stare buna, fara probleme cu gatul (folosesc cuvinte romanesti pentru ca sunt roman desi in activitatea mea mai toata documentatia este in limba engleza si utilizez aceasta limba in mod curent), fara deformari, fara bazaituri etc. Am concluzionat ca in acest caz retastarea ar trebui sa nu aduca probleme atata vreme cat tastele se vor aseza corect la locul lor.

 

Vreau sa precizez inca o data faptul ca tastele metalice utilizate sunt produse de fabricant cu toleranta de +/- 0,05mm (cel putin in cazul tastelor utilizate de mine). Si pentru ca am atins acest aspect, precizia de prelucrare, fara sa vreau sa deranjez pe nimeni, fara sa denigrez in nici un fel munca si priceperea meseriasilor care activeaza zi de zi in acest domeniu si care fac fericiti muzicienii ajunsi in impas cu instrumentele lor, vreau sa spuc ca, dupa mine, in nici un fel operatiile manuale de nivelare si refacerea coroanei nu pot fi executate cu precizii (tolerante) in domeniul in care se incadreaza precizia sarmei de taste fiind operatii manuale. 

 

In acest punct am incercat sa aflu cat mai mult despre nereusitele unor persoane care au efectuat aceste lucrari dar mai ales cauzele acestor nereusite. Mi-am dat seama ca mai toate situatiile in care rezultatul n-a fost satisfacator au fost generate de superficialitatea cu care a fost abordata procedura. Mizerie, nepregatire minutioasa a fantelor, neverificarea adancimii fantelor inainte de instalrea noilor taste, selectare eronata a noilor taste, utilizarea fortei excesive la baterea tastelor, graba de orice fel, etc., etc.

 

Odata evidentiate si greselile am considerat ca am o imagine suficient de detaliata asupra a ceea ce urmeaza sa fac si am trecut la treaba.

 

Nu ma consider un om deosebit. Nu cred ca am calitati pe care altii nu le au. Poate singura deosebire ar veni din faptul ca nu plec la drum inainte de a intelege clar, foarte clar, ce vreau sa fac si cum.

In incheiere as spune ca, din punctul meu de vedere, operatia a fost suficient de simpla si usor de facut, mi-a luat o sambata, extragerea tastelor vechi, pregatire, instalarea tastelor noi, prelucrarea finala a capetelor, lustruirea tastelor si capetelor. In acelasi timp trebuie sa recunosc ca este o operatie riscanta in situatia in care cineva ar pleca pe acest drum fara sa isi pregateasca un plan clar, o succesiune de operatii la amanunt si mai ales ce va trebui sa evite. 

 

Scuze de logoree dar poate aceste multe cuvinte vor ajuta pe altii in tentativele lor de a aborda acest subiect.

 

PS

Ammos, sunt de acord ca procedurile de reconditionare a tastelor prin nivelare si refacrea coroanei reprezinta o solutie absolut viabila si corecta pentru a reface cantabilitatea instrumentului atata vreme cat nu este inca nevoie de schimbarea tastelor.

 

Numai bine tuturor.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

"This site uses cookies. By continuing to browse the site you are agreeing to our use of cookies.